Гозбите на мама

  • 27 926
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 702
  chef
Нарязвам на дребно
 2-3 не много големи картофа
1морков
1глава лук
1домат или сок от домат
1печена пиперка
Добавям
1 шепа ориз
малко сол
Заливам с вода и варя докато омекнат всички продукти
Когато е готово добавям масло

# 31
  • Мнения: 6 461
А на теб колко ти е бульона ?
Днес направих точно по същия начин пиле фрикасе, обаче стана малко рядичко  Rolling Eyes

Ами аз си имам една тенджерка в която винаги го правя .
Но като ми се види рядко добавям малко брашняна кашичка за да загъстне.



Последна редакция: пт, 15 дек 2006, 16:02 от дими

# 32
  • Мнения: 983
Поздравления за авторката на темата  bouquet
Ето две от моите бързи импровизирани мандижички7
тиквички/от фризера/, картофки на кубчета, пресен магданоз, настърган лук,1 морков, 1 зеленчуков бульон, 2-3 лъжички домати от буркан. Всичко се слага в тенджерата да ври до получаване на не много гъста манджа.

А това го правих преди малко - прави се рядко като супа:
2-3 лъжици грах
2 картофа
1 морков
1 зеленчуков бульон
фиде
Накрая го застроих с една лъжица кисело млеко и едно яйце

# 33
  • Мнения: 983
А ето нещо което правих снощи, предполагам че повечето дечица ще го харесват

5-6 настъргани/сурови/ картофа/
Към тях се прибавя сол,2с.л. олио, малко черен пипер, 1 глава настъргана лук и серене/настъргано/ според предпочитанията.

Всичко се обърква добре и се разтила в намазнена тавичка. От горе се слага настъргано масло и се залива с 1ч. и половина вода. Пече се на умерена фурна/150/ докато се изпекат картофите.  Мммммммммммм  chef

# 34
  • Мнения: 867

Синът ми яде само домашна храна-от кухнята на мама  Laughing
Ето някои рецепти-продуктите са за две порции

1.Спанак с ориз-една главичка лук се задушава с малко вода, 2 с.л ориз се добавя и една кафена чашка вода,когато се полусвари ориза добавям изчистен спанак-една чаша нарязан., 2 с.л домат.пюре.Варя до готовност, добавям гьозум, масло и застройвам само с жълтък.

2.Пъстърва със зеленчуци-парче пъстърва без кожата и костите около 100гр., 2 картофа, глава лук, 2 морква, 2 с.л.дом.пюре, 200мл вода-всичко в тенджерата под налягане за около 7 минути.

3.Пилешко/пуешко със зеленчуци-пилешко без кожата , около 100гр, една червена чушка, 2 картофа, 3 моркова, керевиз, 2 с.л домати, 200 мл.вода-7 минути в тенджерата под налягане, масло добавям при пасирането.

4. Тиква/цигулка/ около 200 гр се нарязва и се слага да се свари в 200 мл.прясно мляко-може и във вода. Вари се до готовност, ако е по-водна-настъргвам една бисквита.

5.Пилешко с картофи и спанак-100 гр пилешко, 2 картофа, 2 моркова, 1 чаена чаша изчистен и нарязан спанак, гьозум, 1 гл.лук-250мл.вода-7 минути в тенджера под налягане,масло при пасирането.

6.Телешко с моркови-100гр.телешко/предварително смляно/, 5 моркова, 1 гл.лук, 250 мл.вода-варя 10-15 минути в тенджера под налягане.

7.Пилешко с прясно зеле и моркови-100 гр пилешко,  2 моркова, 1 чаена чаша нарязано прясно зеле, 2 с.л доматено пюре, 2 с.л фиде, 250мл.вода-7-8 минути в тенджера под налягане,масло при пасирането.


# 35
  • Мнения: 1 288
много полезна тема. чак сега я откривам   bouquet
вчера готвих спанак с ориз. задуших в малко вода и капка зехтин лук и моркови. добавих замразения спанак. щом омекна всичко сложих ориза. малко водичка да набъбне. изсипах в тавичка, настъргах отгоре кашкавал и запекох във фурната. стана вкусно   chef
ако не сте гледали звездев, там имаше една чудна рецепта: варена тиква,  варена ябълка или сурова на ренде, 1 с.л. извара. всичко се обърква добре и се дава за следобедна закуска.
малко ми е трудно да ви дам пропорции, защото винаги готвя на око и на вкус  Embarassed
а какво е гьозум???

# 36
  • Мнения: 983
подправката джоджен

# 37
  • Мнения: 6 461
   chef  Мини кюфтенца с бял сос


  Правя мини кюфтенца и ги слагам във вряща вода .
  (както пиле фрикасе ,но вместо това слагам кюфтенца)

  Когато са готови добавям следното:   
  1 жълтък
  половин кофичка кисело мляко
  препечено брашно околи 3-4 лъжици(зависи все пак колко ви е бульона)
  Всичко това се разбъркава .(аз го бъркам с миксера за да стане гладка каша)
  (Ако ви се стори рядко добавяте още малко брашняна кашичка)

   feeding eat

# 38
  • Мнения: 533
Момичета, много хубави рецепти   bouquet.
Кажете моля как го правите това препечено брашно Embarassed

# 39
  • София
  • Мнения: 15 249
Аз препичам брашното в тенджера на котлона и бъркам постоянно. Като започне да се препича се отделя лека пара, сменя си цвета-става някак по-"слонова кост", и става по-"прахообразно". Непрепеченото брашно стои някак по-слепено. Не знам дали го обясних много разбрано. Blush

# 40
  • Мнения: 533
Аз препичам брашното в тенджера на котлона и бъркам постоянно. Като започне да се препича се отделя лека пара, сменя си цвета-става някак по-"слонова кост", и става по-"прахообразно". Непрепеченото брашно стои някак по-слепено. Не знам дали го обясних много разбрано. Blush

Vivi, благодаря  bouquet. А колко време се препича? и как да разбера, че вече е препечено?
Съжалявам за спама ама наистина много ми допаднаха някои рецепти с такова брашно и искам да ги пробвам.

# 41
  • София
  • Мнения: 15 249
Зависи колко ти е силен котлонът.  Laughing Няколко минути. Не знам точно. Ако го сложиш на горещ котлон: 3-4 минути някъде, като бъркаш постоянно, за да не прегори.
Аз съм написала как да разбереш, че е препечено вече. Започва да се отделя много лека пара, променя си цвета от бяло към леееко слонова кост, става по-прахообразно, не е така слепено като в началото. Ще видиш.
1-2 пъти ми се е случвало да се разсея за малко и да прегори. Няма как да го объркаш като е прегоряло-става си кафяво. Тогава изхвърлям и пека наново. Става за няколко минутки, така че не ме е нито яд, нито ми е жал. Та, ако объркаш първия път-не е страшно. За няколко минутки ще препечеш ново.

# 42
  • Мнения: 1 555
Супер темичка  Grinning
1. Пилешко бон филе или пък бутчета
моркови, картофи или ориз, магданоз или копър, малко зехтин - всичко се слага да се вари и когато е готово или се пасира, или пък само се намачква

2. Телешко с картофи, моркови,чушка, домат, лук, зехтин - всичко се вари и после пасира/мачка
3. Картофена крем супа -  картофи, лук, морков, сиренце - вари се, пасира се и става страшно вкусно

# 43
  • Мнения: 903
Пиле с кус-кус

1к.ч. кус-кус
100-150гр. пилешко месо без кожа и мазнини.
1 морков
1чушка
1/2 домат
1 малка глава лук
сол,червен пипер,чубрица, магданоз,риган

Месото заедно със зеленчуците се смилат на блендер и се слага да се варят. Когато месото е почти готово се слага кус-куса и подправките, без магданоза. Ако е необходимо се слага и олио. Водата трябва да е достатъчна за да е залепва кус-куса. Така яденето се оставя да ври на много бавен огън до пълното сваряване на куск-куса. Когато е готово се оставя да постои захлупено с капак да набъбне още. При сервиране се поръсва с ситно нарязания магданоз.

Картофена крем супа с крутони

1-2 големи картофа
1с.л брашно
1ч.ч кис.мляко
сирене
1 филия хляб
масло
олио,сол,чубрица,риган,червен пипер

Картофите се обелват и се нарязват на дребно/малко по-едро от мусака/.Слагат се в тенджера с олио и вода да ги покрие и се варят на бавен огън. Когато са готови се долива повече вода. Объркват се брашното,кис.мляко,ригана,солта и чубрицата в една купа. Когато супата заври тази смес се изсипва при непрекъснато бъркане и се чака пак да заври. Дърпа се от котлона и се слага натрошеното сирене.
Филията хляб се намазва с масло и се поръсва с червения пипер и чубрица. Нарязва се на малки хапчици, които се препичат на сух тефлонов тиган. Супата се сервира с поръсените крутончета.

# 44
  • Мнения: 7 640
..........
1 яйце
сирене
кисело мляко


това кога го даваш- като закуска ли?
Не се ли налага да го сгъстяваш и със сухар, примерно?

Общи условия

Активация на акаунт