Бързи летни ястия

  • 61 005
  • 61
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 063
Ето с това жъна успехи в къщи напоследък.
1. Нарязвам тиквичка на кубчета.
2. Измивам, обелвам и нарязвам на кубчета няколко картофа.
3. Слагам ги в тенджера с малко вода и зехтин на бавен огън.
4. Разрязвам един домат на две - едната половина настъргвам на ренде, другата нарязвам на ситни кубчета (домата предварително обелвам!) Към сварените тиквички и картофи прибавям домата и вече на изключен котлон оставям да постои.
6. Всичко слагам в тавичка (не прецеждам водата), добавям сирене (разбърквам за да се размеси с останалите продукти и най-вече с доматената вода) и настъргвам кашкавал отгоре, запича се.
Хайде вие сте на ход!

# 1
  • София
  • Мнения: 10 858
Много лесно, ще го пробвам Peace

# 2
  • Мнения: 2 116
Хареса ми!   bouquet Доста е мързеливо!  Hug

# 3
  • Мнения: 1 063
Хайде, дайте вкусни рецепти, моля! То имало тема за летните ястия на фурна, но аз не видях...

# 4
  • Мнения: 1 455
Аз редовно си правя кюфтета от тиквички, но печени. Настъргвам тиквичките в робота, отцеждам ги, смесвам ги с 2-3 белтъка, сирене, пресен лук, малко галета и копър и оформям кюфтетата и ги пъхам да се пекат. Става много вкусно!

Друго, което обичам да хапвам през лятото е пълнени чушки с яйца (аз слагам белтъци) и сирене или извара.
Правя също и зеленчукови гювечета - нарязвам зеленчуци по избор (броколи, тиквички, гъби), слагам малко соев сос, сирене, кашкавал и запичам. Може да се направи и в микровълнова.
Имам още доста подобни рецепти (обожавам лесни, зеленчукови ястия), но трябва да излизам.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 10 794
Лятна манджичка от картоф и тиквички.

Запържих лук и моркови, сложих домат. пюре, добавих картофите, нарязани на кубчета, прибавих вода до половината на картофите, за да се задушат по-бързичко.

Като станаха картофите полусварени, добавих нарязани на кубчета 2 тиквички, прибавих водичка. Като се свари манджата добавям Вегета 1 лъжица+ 1 л. оцет, подправки.

# 6
  • Мнения: 1 063
danisport , направих зеленчуковите гювечета и стана много вкусно.   bouquet Добавих само предварително сварен морков.

# 7
  • Мнения: 22 867
Аз редовно си правя кюфтета от тиквички, но печени. Настъргвам тиквичките в робота, отцеждам ги, смесвам ги с 2-3 белтъка, сирене, пресен лук, малко галета и копър и оформям кюфтетата и ги пъхам да се пекат. Става много вкусно!

Друго, което обичам да хапвам през лятото е пълнени чушки с яйца (аз слагам белтъци) и сирене или извара.
Правя също и зеленчукови гювечета - нарязвам зеленчуци по избор (броколи, тиквички, гъби), слагам малко соев сос, сирене, кашкавал и запичам. Може да се направи и в микровълнова.
Имам още доста подобни рецепти (обожавам лесни, зеленчукови ястия), но трябва да излизам.

danisport, страшно ми допадат предложенията ти за летни манджи. Когато можеш, дай още рецептички, моля! Embarassed


# 8
  • Мнения: 1 455
Ив, Лабрекс, много се радвам, че рецептите ви допадат  Heart Eyes . Ето още няколко предложения:

коприва със сирене в гювече. запарвам копривата в микровелето за минута-две, пасирам я, добавям сирене и най-отгоре едно яйце и запичам. Аз обожавам разни зелени манджи, за разлика от всички останали в семейството  Whistling

Друго, което обичам е една рецепта като за печените кюфтета от тиквички, но към сместта добавям и настъргани сурови картофи. Слагам сместта в тава и запичам за около 30 мин. Накрая правя заливка от чесън, кисело мляко, 1 яйце и малко настърган кашкавал и заливам ястието и допичам.

Адски обичам да правя печени на скара зеленчуци (тиквички, патладжан, чушки, домат, краставица, шайби лук), но тази рецепта не е от най-бързите. Печените зеленчуци си ги заливам с чесново кисело мляко с копър. Зеленчуците (още сурови) не ги осолявам, но понякога ги топя в соев сос, а той си е доста солен.

Купувам замразени зеленчуци за миш-маш (готова смес от чушки и домати - взимам ги от Хит) и добавям само сирене, 2 белтъка, малко доматен сок и подправки. Става за 20 мин.

Любимото гювече на децата е със сирене, кашкавал и яйце. На дъното на гювечето слагам 1-2 с.л. доматено пюре или лютеница, отгоре нареждам сирене, поръсвам с малко червен пипер, отгоре - кашкавал и накрая яйцето. Пече се около 20 мин. Мъжът ми също обожава това ядене, но трябва да има и колбас.

Към бързите ястия добавям и една здравословна пица. Замесвам пълнозърнесто тесто (машината за хляб го меси) и след като е готово го разточвам в тава за пица. Слагам домашно доматено пюре, счукан чесън, червени чушки (аз слагам печени от буркан), сирене, резенчета домати и накрая наръсвам риган.
Аз си падам по диетични и здравословни рецепти, но си ги правя само за мен и децата (ако успея да ги излъжа  Crazy). Мъжът ми не сяда на масата, ако яденето не е с месо и повече мазнина  Sick 

# 9
  • Мнения: 2 959
Даниспорт, доста интерсни идей си споделила. Ив, и ние често си правим нещо подобно на твоето творение, но му казваме- изпразване на хладилника:
1/2глава бял кромид, 2моркова, 1 парче целина, 1/2 червена +1/2 зелена чушка, +1л червен пипер + подправки- всичко това с малко вода го оставяме да поврят зеленчуците, след това добавяме 2-3тиквички + 1 патладжан и когато се сварят добавяме 3-4с.л. дом. паста, понякога и малко пил. булион за вкус. Най- накрая магданоз и е страхотна съботна манджичка. Понякога слагаме и гъби. Hug
Но зеленчуковите гювечета ще ги опитаме! Peace

# 10
  • Варна
  • Мнения: 10 794
Аз всяко лято, когато се появят патладжаните правя такава лятна манджичка:

От всички зеленчуци, нарязани на кубчета се приготвя по 1 чиния и после се задушават едно след друго.

1-во лука, после пипера, после патладжаните и накрая доматите - вода почти не се долива, тъй като зеленчуците си пускат, а най-вече доматите. Подправя се със солчица и магданоз.

И студена е вкусна.  Heart Eyes А и става бързичко.

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 1 436
Утре ще пробвам любимото гювече на децата на Даниспорт Heart Eyes Изглежда много вкусно...

А аз с тиквички правя също една лесна манджа, става за 30 мин.

Каймата се слага с 2 малки глави нарязан на ситно лук -най- добре пресен. Като стане полу готова каймата добавям нарязани два домата или направо една консерва. После настъргвам морков, слагам малко вода, 1 чаена чашка ориз, черен, червен и зелен пипер, вегета и 2 скилидки чесън. После 1 килограм обелени и нарязани на по- едричко тиквички. Накрая по една връзка копър и магданоз. Добавям по мъничко вода докато станат готови тиквичките, но да не се смачкат, а да са леко хрупкави.
Аз не готвя отдавна и не съм най- веща, но това става чудно и много бързо и лесно.

# 12
  • Мнения: 5 228
Бърза супа от тиквички
Във вода слагам нарязани на дребно тиквички, морков, лук и чесън. Като започне да ври, добавям 1 шепа ориз и 2 с.л. Маги вълшебен вкус или сол на вкус. На края добаваям копър. Когато супата е готова, може да се добави малко сметана или кисело мляко на вкус.

# 13
  • Мнения: 1 063
Ив, и ние често си правим нещо подобно на твоето творение, но му казваме- изпразване на хладилника (Kalida)

Това ми хареса като израз! Hug
И други неща си набелязах, а съм и много доволна, че почти всичко е с тиквички, че май са доста предпочитани в къщи.
Давайте, още вкусотиики!
Аз правя и още нещо, което е любимо вкъщи, а четох, че и кралица Елизабет I го готви. Варя сьомга (10 - 15 мин. са достатъчни, освен ако не правите рибни чорби и не ползвате бульона), след това я почиствам, изцеждам лимон и добавям черен пипер. Може и сол.

# 14
  • Мнения: 705
ние вкъщи много обичаме следната лятна манджичка:

нарязвам пиперки на дребно и ги задушавам в малко мазнина, докато не омекнат. прибавям настъргани домати +водичка (може и пасирани домати от консерва или дом.сок), няколко скилидки чесън, нарязани на половинки, 1-2 ч.л. захар (в зависимост от това колко са доматите), сол. накрая слагам и магданоз.

ние го обичаме с повече сос и затова слагам и вода, но може да стане и много гъсто.

дано ви хареса!

# 15
  • София
  • Мнения: 1 352
Искам и аз да ви предложа една зелена лятна манджа:
задушавам в малко вода и мазнина спанак и зелен лук, настъргвам 1 по-голям картоф и оставям да ври на бавен огън, добавям 1/2 буркан пасирани домати още толкова вода, и пак оставям да уври хубаво, подправям със зеленчуковия микс на Маги /зеления/ + магданоз и сол и за финал в така приготвената манджа чуквам няколко яйца без да ги разбърквам - оставям още няколко минути докато яйцата се забулят а жълтъка да остане течен.
Ами да ви е вкусно!  chef

# 16
  • Мнения: 119
Ей, danisport, благодаря ти, откога ми се хапват кюфтенца от тиквички (една от най-любимите ми манджи), но само при мисълта за висенето над котлона ииииииии.... Sick
отдавна ги подозирам аз, че и във фурната стават, но ако не беше потвърдила едва ли щях да пробвам  Hug  bouquet

# 17
  • София
  • Мнения: 2 044
Направих манджата на Ив и гювечетата на Даниспорт,станаха жестоки  bouquetМерси за рецептите

# 18
  • Варна
  • Мнения: 10 794
Едно бързо, лесно и вкусно ядене от мен - когато нямате време за готвенете, а  сте гладни.  Laughing

Взмемам пресни картофи, среден размер, разрязвам на 2 по дължина, нареждам в голяма чиния, на всяко резенче слагам малко краве масълце, на дъното на чинията малко олио (или пак масло), слагам в микрото за 10-ина минутки. Накрая настъргвам отгоре кашкавал  и пека още 1-2 мин. Днес поръсих върху кашкавала и зелен лук - стана добре!  Grinning

Към картофите салата и бира и вечерята готова! Grinning

# 19
  • Мнения: 804
Ще пробвам тиквените кюфтета и гювечетата на Даниспорт, благодаря за чудесните идеи  bouquet
  Ето една нова за мен рецепта, за лятна салата, обожавам я. Научих я от мой приятел готвач в едно казино тук във Вегас:
Продукти:
 патладжан, чушки(зелени и червени), тиквички, гъби, зехтин, балсамик оцет,сол
 Прави се марината от зехтин и балсамик оцет. Зеленчуците се топват в нея и се пекат  на скара, барбекю, във фурната, кой където може . После се заливат със същия дресинг.

# 20
  • Мнения: 732
Аз правя "Дупени картофи" Embarassed
Вземам възможно най-дребни пресни картофи. Големината им да е около тази на орех. Измивам ги добре. Режа на две. Редя ги в намаслена тавичка с "дупетата" нагоре. Отгоре слагам малко масло, посолявам и ги слагам в предварително загрята фурна на 250 градуса. Пека докато отдолу се зачервят.
Невероятно вкусно Mr. Green

# 21
  • Мнения: 5 877
Ratatoille (рататуй)

Нарязват се на кубчета 2-3 патладжана и се слагат в солена вода да си пуснат горчилката.
Нарязват се на едро - на 5-6 части - 7-8 глави лук и се слагат в йенската или в обикновена тавичка да се позапекат.
През това време се накъсват на парченца 5-6 тлъсти чушки, може да се нарежат и малко моркови и тиквички. Всичко се изсипва при лука, заедно с отцедения патладжан. Посолява се и се запича с малко олио или най-добре зехтин. Слага се малко мащерка.
Като се запече, се залива с доматен сос.

# 22
  • Мнения: 811
Ratatoille (рататуй)

накъсват на парченца 5-6 тлъсти чушки,

печени ли са чушките?

# 23
  • Мнения: 5 877
Не, пекат се заедно с всичко друго.

# 24
  • Мнения: 1 128
     Ооо,аз хи4 не съм готва4ка.Затова си имам няколко любими абсолютно лесни яденета-салати.
     На това ме нау4и мъжлето.Варен зелен боб,варени картофи на куб4ета и варени яйца нарязани на куб4ета.Мъжа ми отгоре му наръсва лютив 4ервен пипер и зехтин.Може да се яде топло или студено.Аз вси4кото го нама4квам с вилицата и му слагам нормално олио без 4ервен пипер.
     Другото е "топенката" на баба ми.Нарязват се пе4ени 4ушки,нама4ква се краве сирене и варени яйца и се залива с малко прясно мляко.Яде се студено.Топиш си хляба и си облизваш пръстите.Или гребеш с лъжицата.Много ми е любимо.
     А на мъжлето не му харесват много манджите та вижте какво оби4а ShockedПържи яйца като жълтъците остават по4ти сурови.Реже надлъжно една франзела и с една лъжица размазва жълтъка по средата.слага белтъка затваря и яде като сандви4.Като го видях първия път умрях.

# 25
  • София
  • Мнения: 4 272
Фрики, като каза зелен боб, се сетих и аз нещо. Салата със зелен боб. Сварява се 0,500 кг зелен боб за около 20-25 мин., предварително нарязан на парчета около 4 см. Изцежда се и се залива със студена вода. Отгоре се натрошава сирене, нарязват се на едро домати, а също  и босилек. Залива се със зехтин или олио и оцет.

# 26
  • Мнения: 867
Пълнени чушки със зеленчуци
1 глава лук се нарязва на ситно, 1 тиквичка/малка/ , 1 морков 1 картоф се настъргват и се задушават с малко мазнина, добавя се 4-5 с.л.ориз и един настърган домат, много магданоз, риган, скилидка чесън, кимион.
С тази плънка се пълнят около 10-12 зелени чушки. Нареждат се чушките в тавичка и се настъргва едно малко доматче върху тях. Пекат се във фурната за около 40 минути. Заливат се със сос от 1/2 кофичка мляко, 1 яйце и 1 с.л.брашно. Отново се връщат във фурната за около 7 минути.

# 27
  • Мнения: 616
Лека мусака от тиквички в тавичка с мазнина слагам един ред много тънко нарязани тиквички после слагам  сирене объркано с копър и пак тиквички  и пак малко от сиренето.Заливам ги с 2-3 яйца разбити и малко вода .Водата не покрива тиквичките. Пека във фурната става готово за около половин час.Ние го ядем полято със кисело мляко с чесън.А ако остане за др. ден студено е добро и за мезе за ракията на мъжът ми. Party

# 28
  • Мнения: 3 810
Летен бъркоч:
запържвате лук, нарязан суров пупер(може и печен)
        може и моркови
добавяте домати(обелени, нарязани)
                        //дотук май е нещо като на stelt
след като покъкри се добавят:
сирене
разбъркани яйца
подправки по вкус- магданоз, черен пипер

Изглежда ужасно, но е мнооого вкусно.
И ако цял ден сте стояли в Интернет, вечерта мъжа ви няма да разбере, защото ще има вечеря Joy

# 29
  • Мнения: 1 128
Летен бъркоч:
запържвате лук, нарязан суров пупер(може и печен)
        може и моркови
добавяте домати(обелени, нарязани)
                        //дотук май е нещо като на stelt
след като покъкри се добавят:
сирене
разбъркани яйца
подправки по вкус- магданоз, черен пипер

Изглежда ужасно, но е мнооого вкусно.
И ако цял ден сте стояли в Интернет, вечерта мъжа ви няма да разбере, защото ще има вечеря Joy


Ей това баба ми ми го правеше докато бях малка,много е вкусно.Особено за мен дето ми харесва да топя хляб във всяка манджа.По нашия край му казваме миш-маш.Тук в Испания имат подобен вариянт,но със тикви4ки и картофи и без сирене и яйца.

# 30
  • Майничка
  • Мнения: 12 595
Лека мусака от тиквички в тавичка с мазнина слагам един ред много тънко нарязани тиквички после слагам  сирене объркано с копър и пак тиквички  и пак малко от сиренето.Заливам ги с 2-3 яйца разбити и малко вода .Водата не покрива тиквичките. Пека във фурната става готово за около половин час.Ние го ядем полято със кисело мляко с чесън.А ако остане за др. ден студено е добро и за мезе за ракията на мъжът ми. Party
Пробвай да сложиш и малко прясно настъргано индийско орехче в сиренето - става много вкусно.

# 31
  • Мнения: 3 810
friki, каквото и да е, знам че на баба е най- вкусно.
Надявам се носталгията не ти е дошла в повече... Crazy

# 32
  • СоФиЯ - ДрАгАлЕвЦи сега в Lloret de Mar (Costa Brava) - España
  • Мнения: 1 856
Ето и от мен една бърза рецепта от тиквички :

   1кг.-тиквички(настаргани)
   сол на вкус
   2-яйца
   2-3 суп.лъж.-брашно
   около 200 гр.-сирене и толкова кашкавал(настърган)
   3-4 суп. лъж.-олио
   Всичко се разбърква добре и се изсипва в подходяща тава.
   Пече се във фурната. Поднася се с разбито кисело мляко с нарязан чесън и копър и малко оцет. Приятен апетит, страхотно е.    chef  Вярвам , че ще ви хареса.  newsm78

# 33
  • Мнения: 3 810
babka_jabka , като закъсаме за манджа, мъжа ми сам го прави това- без брашно, сирене и кашкавал.
Пържи го в тиганче- стават като омлетчета или като кюфтета от тиквички- зависи от размера.
Много е вкусно.

# 34
  • Мнения: 5 183
Аз всяко лято, когато се появят патладжаните правя такава лятна манджичка:

От всички зеленчуци, нарязани на кубчета се приготвя по 1 чиния и после се задушават едно след друго.

1-во лука, после пипера, после патладжаните и накрая доматите - вода почти не се долива, тъй като зеленчуците си пускат, а най-вече доматите. Подправя се със солчица и магданоз.

И студена е вкусна.  Heart Eyes А и става бързичко.

Аз на това му слагам и картофи, а баба ми слагаше картофи и бамя.

# 35
  • Мнения: 4 300
Едно ястие без месо, което научих от предаването на Иван Звездев по време на лятната си отпуска:
Пълнени пиперки по гръцки:
Няколко зелени пиперки се измиват, махат им се семките и се пускат във вряща вода за около 5 мин. След това горещата вода се изхвърля и се заливат със ледено студена. Натрошава се в една купа сирене, 2 яйца, 1 домат нарязан на дребни кубчета и 1 ч.л. риган.
Пиперките се разрязват надлъжно на 2 ( като лодки) и се пълнят с тази смес. Нареждат се в намазана с олио тава и се пекат във фурната до зачервяване.

Аз лично ги пекох в него много умерената фурна на старата ни печка, командирована на вилата:) така че не мога да изкажа точно мнение за градусите, а и пропуснах да запиша. Единия път сложих отгоре и мъничко  кашкавал. По желание в плънката може да се сложат и накълцани маслини.

# 36
  • Мнения: 56
ще го пробвам и аз но на мъжа ми му става лошо като чуе за тиквички.

# 37
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 608
Аз често правя през лятото салата от зелен боб - разсол:
Сварява се около килограм зелен боб с малко водичка (той си пуска при варенето) и зехтин, докато остане на мазнина. Като е готов нарязвам 1 връзка копър и прибавям 1-2 глави смлян чесън.


# 38
  • Мнения: 3 323
Кюфтета от гъби.
Гъби - по избор но да са твърди ( аз ползвам пачи крак )около 1 кг. се почти сваряват с 2-3-4 средни моркова( да поомекнат ). Смилам ги с машинка за месо , нямам комбайн на не много ситно, заедно с 1 голама глава лук и магданоз или копър каквото има. Всичко се омешва с 2 яйца и галета И се пържи като кюфтета. По желание заливка от доматен сос със чесън. От този сос правя и заливка на тиквени кюфтета за разнообразие.

# 39
  chefЩе ви напиша една рецепта изпитана от мен за бързо пригатвяне на картофи, които стават много вкусни. Избират се 1 кг дребни пресни картофи. Подреждат се в тавичка. След това се разтваря един зеленчуков бульон в 250 мл. вода и се заливат картофите. Добавя се и малко олио. След като се изпекат се оставят да изстинат. В това време се счуква чесън и след като картофите вече са изстинали се добавя. Освен това се прибавя и копър.

# 40
Една много бърза и здравословна супа, но само за лятото. Ползвам я като алтернатива на таратора-
В тенджерата под налягане се слага вси4ко накуп без запръжки -
-глава кромид лук
-зелен боб нарязан на пар4енца
-настъргани 2,3 домата
Вари се колкото се вари зелен боб - при моята тенджера след завирането на водата около 7 мин.

След като се отвори тенджерата се слага много магданоз. Супата се консумира по възможност когато изстине - от хладилника в горещ ден е страхотна. Но внимание - бързо се огладнява след това  chef

# 41
  • Мнения: 422
Постно прясно зеленце на фурна със салатка от доматки!

# 42
  • Мнения: 5 713
Днес направих една салата от картофи и зелен фасул. Стана бързо и сполучливо.

По около 1/2 кг обелени картофи и фасул; нарязани ги сварих в подсолена вода, отцедих и сложих в купа. Сложих нарязани маслини, червен лук, магданоз и копър. Залях с дресинг от: 8-10 скилидки чесън / изпечен на тиган с люспите, после беля /, 1/2 ч.л. естрагон, 1 к.ч. зектин или олио, 3с.л. оцет, 2 с.л. горчица, 1 ч.л. сол, щипка захар. Всичко това пасирах и изсипах при зеленчуците. Разбърках и украсих с 3 сварени яйца. По желание всяка порция се ръси с леко изпечени орехи и смлени.

# 43
  • Мнения: 2 018
Ето една много бърза рецепта, става и за зимата и за лятото!
Изпечен, обелен и нарязан пипер. Обелени и нарязани домати. Зпържвам пипера, после изсипвам и доматите. Бъркам докато поизври малко водичката от доматите. Посолявам и чуквам 2-3 яйца. Разбърквам 1мин. и готово. Това е нещо като миш-маш само, че е с по-малко яйца и със сосче от доматките.
 През зимата я правя по-бързо защото пипера ми е изпечен и обелен във фризера. Доматите са също замразени. Само трябва да ги размразя.
Може да добавите и малко сирене.

# 44
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Вери, ще пробвам салатката обезателно!

# 45
  • Мнения: 3 810
bo_slavova, би ли обяснила как замразяваш домати? Цели, на сок...
И в какво ги слагаш?

# 46
  • Мнения: 3 344
Днес направих нещо като миш-маш от тиквички и царевица. Стана вкусно.

Задуших една глава лук, нарязана на ситно, в олио и малко вода с щипка сол.
Когато лукът стана прозрачен, добавих две по-големи тиквички, нарязани на кубчета, една консерва сладка царевица и две скилидки чесън, нарязани ситно.
Когато тиквичките омекнаха, но не до степен да се разкашкат, добавих натрошено сирене, лъжичка вегета, две разбити яйца и ситно нарязан копър. След минута махнах от огъня.

Лесно, бързо и вкусно Laughing

# 47
  • София
  • Мнения: 3 679
bo_slavova, би ли обяснила как замразяваш домати? Цели, на сок...
И в какво ги слагаш?
Не съм bo_slavova, но ще ти кажа аз как замразявам доматите във фризера - като ги обеля ги накълцвам на ситно и после в малка бутилка от минерална вода - нито варя, нито овкусявам. Като ми трябва после за готвене, вадя по-рано или размразявам леко с топла вода и дори и да не са се размразили съвсем, като сложа в яденето и то си се доразмразява.

# 48
  • Мнения: 2 006
 Здравейте момичета!
  Сезона е на тиквичките и пресните картофи!Предлагам ви мусаката ,която правя аз  Smile
  Продуктите не са строго определени- имам  в предвид като грамаж .


   2-3 тиквички - нарязваме на кръгчета дебели един пръст и после на 4
  около килограм картофи - може и по-малко - зависи от съда ,в който ще решите да готвите
картофите се нарязват на кръгчета  с дебелина около 0,5 см
Нарязваме 1-2 глави лук на ситно /може и зелен/ 5-6 скилидки чесън - също нарязан на ситно,наливаме в
тенджера олио и леко запължваме.Като поомекне лука изсипваме нарязаните тиквички и картофи ,поръсваме със сол и слагаме около 1 к.ч. вода.Задушаваме,докато картофите поомекнат.Нарязваме копър,магданоз,разбъркваме и изсипваме в тава.
Слагаме във фурната и печем до готовност.

Разбъркваме 3-4 яйца,натрошаваме 200 грама сирене ,разбъркваме сместта.
Вадим мусаката от фурната изсипваме яйчената смес и енергично разбъркваме,за да  може сместта да се разпредели равномерно в мусаката.
Пъхаме отново във фурната  и вадим след като отгоре вусаката се позачерви.
Може да се настърже отгоре кашкавал.
Много приятен вкус - може да се консумира и топла и студена.
А приготвянето е елементарно и бързо,независимо от дъъъългата рецепта,която написах Very Happy
Надявам се да ви хареса!

# 49
  • Мнения: 926
bo_slavova, би ли обяснила как замразяваш домати? Цели, на сок...
И в какво ги слагаш?
Не съм bo_slavova, но ще ти кажа аз как замразявам доматите във фризера - като ги обеля ги накълцвам на ситно и после в малка бутилка от минерална вода - нито варя, нито овкусявам. Като ми трябва после за готвене, вадя по-рано или размразявам леко с топла вода и дори и да не са се размразили съвсем, като сложа в яденето и то си се доразмразява.

Леле как не съм се сетила  досега ooooh!
тази година определно ще пробвам

# 50
  • Мнения: 3 810
за доматите- бих ги сложила в кутии, за да заемат по- малко място.
Благодаря за идеята!  bouquet

# 51
  • Пловдив Белащица
  • Мнения: 1 447
за доматите- бих ги сложила в кутии, за да заемат по- малко място.
Благодаря за идеята!  bouquet
също може и в найлонови торбички.

# 52
  • Мнения: 292
Снощи бях на гости и вечерях нещо много вкусно ястие,поне на мен ми хареса.
Извинявам се предварително ако някой друг я е писал не съм видяла.
В тавичка се нареждат ред печени изчистени пиперки,ред домати на кръгчета,натрошено сирене,ред кренвирши или шунка и магданоз.Така докато се напълни тавата.После се залива с поливка като на мусака като може и да натрошите сирене вътре.Запича се на умерена фурна.
Понеже не обичам месо мисля,че ще се получи и без месо вътре.
Забравих да уточня,че тавичката се намазнява и като се реди пак се налива 2-3пъти олио.
Налива се малко вода  или доматен сок за да не загори.

Последна редакция: чт, 05 юли 2007, 14:23 от Mama na Gabi

# 53
  • Мнения: 2 018
bo_slavova, би ли обяснила как замразяваш домати? Цели, на сок...
И в какво ги слагаш?


Извинявам се за късния отговор  Simple Smile Замразявам ги цели в обикновени торбички!
Предимството е че като ги изкарам и поседят няколко минутки и се белят много лесно и докато са още замръзнали ги режа на кубчета. Недостатъкът е че заемат доста място във фризера! 

# 54
  • Мнения: 2 591
понеже виждам, че сте на вълна тиквички, една много лесна крем-супа от мен:

1 тиквичка, 1 домат, 1 картоф, 1 морков се нарязват на по-големи кубчета, вари се, докато се сварят, добавя се и малко олио или зехтин и сол, после се пасира, слага се магданоз, може и крутони!

става много вкусна и хранителна  Peace

# 55
  • Мнения: 6 390
да побутна темата, че идва сезона   chef

# 56
  • София
  • Мнения: 10 858
Леле, как я изкопа тази тема  ooooh!
Ще следя!

# 57
  • Мнения: 13 191
Много лесна пролетна мусакяно-подобна Wink:
 тиквички и пресни картофи беля и нарязвам на малки кубчета. Слагам ги в намазнена тавичка, посолявам и пека във фурната. Щом омекнат, добавям пресен чесън, много копър и правя заливка с яйце, сирене и кисело мляко /или, с което от тях имам/ и пак във фурната за 5 минути.

# 58
  • Мнения: 493
Записвам се да следя  Peace

# 59
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Пролетна мусака Peace

Нарязани на кубчета тиквички, картофи, лук , моркови, домат, разбъркват се хубаво в тава, пробавя се сол, копър и нарязан на ситно пресен чесън, олио, вода . Пече се на 200 градуса за около 20 минути,10 мин преди да е готово се залива с кисело мляко, 2 яйца и пресован чесън, изважда се като е хванало златиста коричка отгоре.

Много е вкусно!

# 60
Някой правил ли е кюфтета от тиквички с ъс сурови настъргани картофи защото не съм ги правила но ми се иска да опитам. Ако някой е правил моля ви пишете ми

# 61
  • Мнения: 3 323
Много се радвам, че възкръсна темата - моля ви споделяйте повече.

Ето едно от вчера, макар че не е бързо, но стана много вкусно! Търсех нещо за тиквички из форума, намерих много рецепти, но все някой от продуктите липсваше, та реших да направя една компилация от всички...

5-6 средни тиквички, обелих и нарязах на филии, които запържих леко оваляни с брашно. В намаслена тава наредих един ред от тях и отгоре сипах натрошено сирене с 2 яйца и връзка магданоз - объркани. Останалите тиквички наложих отгоре и цялото това залях със сос Бешамел (с 4 чаши мляко и 4 л. брашно). Сложих го във фурната, през това време се прибра мъжът ми - купил кисело мляко и копър, та си направихме и сос за заливане ...Стана много вкусно, днес искат пак същото...

Продуктите са за многочленно семейство, вие може да намалите според нуждите си.

Общи условия

Активация на акаунт