Избор на качествен Extra Virgin зехтин

  • 55 760
  • 557
  •   2
Отговори
# 525
  • Мнения: 996
Специално за мен са си супер, просто няма какво повече да желая за цена около 27 лева за литър ( при промоция). Трайноста им е до към средата на 2025 ( специално тия които купих). Силнички са честно казано , по силни в сравнение с Испанката. Не си спомням къде четох, че килограм extra virgin се правел от  5 килограма маслинки ( средно, може да стигне и до 15 кг). Днес най евтините които видях в магазина бяха 9 лева, ако предположим че изкупната им цена е 4 лева франко маслиновата горичка, в зависимост от качеството и нагоре предполагам, то нещо сметката честно казано не ми излиза 😁..Пак не си спомням къде прочетох че тържищната  цена за зехтина в Испания, Италия и Гърция била около 9-10 евро, така че 27 лева цена до дома ви е просто мечта. В Olx изобилства от обяви на extra virgin на цена от 30-40 лева за тенекия от 5 литра, Това най вероятно е от оня който ми го носят на мен 😁, тоест - по добре си купете Калиакра. По евтино ще ви излезе натравянето поне, а и по вкусно 😀

Последна редакция: пт, 17 май 2024, 05:21 от Maria 56

# 526
  • Мнения: 6 959
имам предложение за нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,2%  киселина  и  нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,3% киселина.
с много малка разлика в цената
аз до сега не съм се занимавала с подробности, но как се усеща тази киселина и защо е по-добре ниската ?

# 527
  • Мнения: 2 686
имам предложение за нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,2%  киселина  и  нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,3% киселина.
с много малка разлика в цената
аз до сега не съм се занимавала с подробности, но как се усеща тази киселина и защо е по-добре ниската ?

Това е признак че зехтина е правен от пресни маслини, не са престоявали, транспортирани от другият край на Европа  и т.н. Някъде  на зад бях давал подробности от един друг форум.

# 528
  • Мнения: 6 959
значи по-добре с по-ниска киселинност ? при разлика 20 цента на литър нямам проблеми да взема 5 литра от по-хубавия.

# 529
  • Мнения: 2 686
значи по-добре с по-ниска киселинност ? при разлика 20 цента на литър нямам проблеми да взема 5 литра от по-хубавия.

Разбира се, но гледай да я пише на етикета в описанието, не на самата кутия, че има някакви търговски трикове на които и аз съм се връзвал.
ПП: ето поста ми:
https://bg-mam.ma/p/1097349/47822799

# 530
  • Мнения: 996
имам предложение за нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,2%  киселина  и  нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,3% киселина.
с много малка разлика в цената
аз до сега не съм се занимавала с подробности, но как се усеща тази киселина и защо е по-добре ниската ?
Ми те септември края се берат маслините, каква е тая нова реколта ? А и до сега аз лично не съм видяла някъде на шише да пише киселинност. Всякакви други глупости но не и киселинност. Вкусовия тест за мен си остава най надежден. Лютив, предизвикващ кашлица + богат и плътен аромат на окосена трева или маслина, колкото по дъхаво и дразнещо гърлото - толкова по добре. То както и колегата каза - зависи си и от сорта. А за хладилника : помаче ми се е правило на каша в хладилника,  както и extra vergin от 24.99 евро литър купен от магазина в Рим не ми замръзна.

# 531
  • Мнения: 3 314
Маслините за зехтин се берат ноември, декември. Първите зехтини са най-скъпи и се водят от ранна реколта и  излизат за продаване  януари-февруари.

Дали е лютив или не, основно зависи  от различните сортове. Ако говорим за хубави.

# 532
  • Мнения: 2 686
имам предложение за нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,2%  киселина  и  нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,3% киселина.
с много малка разлика в цената
аз до сега не съм се занимавала с подробности, но как се усеща тази киселина и защо е по-добре ниската ?
Ми те септември края се берат маслините, каква е тая нова реколта ? А и до сега аз лично не съм видяла някъде на шише да пише киселинност. Всякакви други глупости но не и киселинност. Вкусовия тест за мен си остава най надежден. Лютив, предизвикващ кашлица + богат и плътен аромат на окосена трева или маслина, колкото по дъхаво и дразнещо гърлото - толкова по добре. То както и колегата каза - зависи си и от сорта. А за хладилника : помаче ми се е правило на каша в хладилника,  както и extra vergin от 24.99 евро литър купен от магазина в Рим не ми замръзна.
В Bългария го пише на много малко. Скоро на зехтин от супермаркет не съм го и виждал. Преди 2-3 години се намираше.

# 533
  • Мнения: 4 106
На моят, който вчера поръчах по препоръка от тук пише. Има етикет на български и са го превели. Отделно вкъщи в София имам 2 други испански зехтина, купени от Балев Био, но на тях не пише киселинност на БГ етикета, а понеже той е залепен върху оригиналния не мога да видя дали поне на него пише и така и не знам каква им е киселинността. Този го получих днес, но смятам да го отворя и ползвам утре.

# 534
  • In transit
  • Мнения: 11 987
имам предложение за нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,2%  киселина  и  нова реколта KALAMATA Extra Virgin GOLD - Ultra 0,3% киселина.
с много малка разлика в цената
аз до сега не съм се занимавала с подробности, но как се усеща тази киселина и защо е по-добре ниската ?
Ми те септември края се берат маслините, каква е тая нова реколта ? А и до сега аз лично не съм видяла някъде на шише да пише киселинност. Всякакви други глупости но не и киселинност. Вкусовия тест за мен си остава най надежден. Лютив, предизвикващ кашлица + богат и плътен аромат на окосена трева или маслина, колкото по дъхаво и дразнещо гърлото - толкова по добре. То както и колегата каза - зависи си и от сорта. А за хладилника : помаче ми се е правило на каша в хладилника,  както и extra vergin от 24.99 евро литър купен от магазина в Рим не ми замръзна.
Точно щях да пиша, че е доста рано за нова реколта. Маслините в момента цъфтят, плод - есента по някое време.

# 535
  • Мнения: 3 314
На снимката си пише, 23-24 това е нова реколта в момента.
Следващата  реколта 24/25 ще е на пазара догодина.

# 536
  • Мнения: 6 959
копирам от описанието на продукта . Реколта   2023/2024
Скрит текст:
Natives Olivenöl EXTRA - kalt gepresst - 0,3 % Säure
100% Griechesche OLIVENÖL: Natives Olivenöl Extra, hergestellt von einem Familienbetrieb aus Peloponnes. Außergewöhnliches, mild-fruchtiges Aroma durch den richtigen Erntezeitpunkt, durch die feine Brise des Meeres, die die Bäume auf den Hügeln belüftet und die Sonne, die die Oliven richtig reifen lässt. Der niedrige Säuregehalt macht dieses Olivenöl aus der Ernte 2023/2024 zum Favorit der Feinschmecker.

# 537
  • Мнения: 13 455
Интересна и полезна тема.
Зехтинът поскъпна много, фалшификати много, бях чела че в световен план фалшификациите са се увеличили неимоверно и основно в Европа в страните най-големи производителки - Италия, Гърция, Испания. Чела съм и някакви статистики, че истинския зехтин е само 40% на световния пазар и всичко друго е ментета.
Тук купувам от Фантастико този зехтин

От 2- 3 години спрях да използвам основно зехтин и минах към разнообразие от масла - от гроздови семки, бял трън и шарлан по здравословни причини и че намерих тук сигурен източник, от който да купувам. Пък и разнообразие, всяко с различни ползи.
Назад някой беше писал, че иска да пие зехтин за здравословни ползи. Аз пия масло от бял трън за прочистване на черния дроб.

В момента изчаквам да видя цените на новата реколта как ще дойдат по магазините, пък и имам и нямам нужда да купувам в близко време,  преживяхме го с олиото и безумните цени, мина време нормализираха се. Да видим как ще стане и със зехтина.

# 538
  • Мнения: 996
Интересна и полезна тема.

Тук купувам от Фантастико този зехтин


Как го намираш тоя на снимката, щото сега е на промоция и се чудя ? А иначе с фалшификатите е нещо страшно наистина, а най страшното е че четох как с есенция догаждат лютивината и аромата на помачето за да го направят extra virgin. Етикетите и бутилките не са никакъв проблем със съвременната техника, преди на Тера Крета имаше на всяка бутилка сериен номер който да провериш в оригиналния им сайт, вече и това го няма. Ми той поскъпна ужасно тоя зехтин като златото стана. Аз лично го ползвам само него по лекарска препоръка, отказала съм се от олиото и ефект има, осезаем засега, специално за болестта ми, иначе ако бях здрава нямаше да си давам парите честно казано. Не ми е вкусен като олиото, нито за салати нито за готвене, а за пари и да не говорим, но пуста болест...ПП. Олиото помедудругото е страшно вредно дори за здрав човек, заради процеса на рафиниране и отровата която основно използват за него, лично съм се убедила, но по трудния начин. И аз бях Тома Неверни и си виках - ха..толкова хора го ползват толкова години, разни сноби се превъзнасят със скъпи зехтини.. но се оказа скрита лимонка това олио !

Последна редакция: сб, 18 май 2024, 09:40 от Maria 56

# 539
  • Мнения: 13 455
За мен е ок,  по-неутрален на вкус, но с ясно изразен мирис,   минава всички  тестове, които сме чели по нета как да познаем истинския зехтин.

Общи условия

Активация на акаунт