Газова пе4ка или Витрокерамика

  • 7 909
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Spain
  • Мнения: 3 750
 ами това е въпроса . на какво предпо4итате да готвите . аз не съм имала възможност да използвам витрокерамика  и затова пускам анкетката . кажете има ли предимства пред газовите пе4ки ?  интересно ми е защото ве4е съм изправена пред дилемата  (в едно бъдеще неопределено ще трябва да избирам ) и искам да има ясна представа . някои ако е имал и двете може и да сравни .
моля модераторите да задържат тук темата поне за ден ,защото си нямам представа дали в Б-я изобщо се готви на газ а в Европа-та това май е най използваното средство за готвене 

# 1
  • Spain
  • Мнения: 3 750
исках да ви помоля освен да гласувате да напи6ите и 2-3 думи в полза на това за което сте гласували - с какво сте по-доволни   Simple Smile

# 2
  • Мнения: 1 959
В БГ сме с керамичен плот,а тук сме на газ.С две думи мога да ти препоръчам газ.Сега в БГ майка ще прави ремонт и е решила да си сложи комбинирана/2 на газ и  на котлони/.Керамична вече не бих си купила,защото трудно се поддържа чистенето,пък и газта не е толкова скъпа.

# 3
  • Мнения: 5 475
Ние и в Бг от години готвим на газ-само,че е пропан бутан,а тук се готви на метан.По бърз и удобен ми се вижда и аз лично го предпочитам  пред витрокерамиката!  Peace

# 4
  • Мнения: 2 381
отговорих с газ, защото съм със стъкло керамичен плот и трудно почиствам (а готвя само за двама)- да не се одраска с това, да не пръсне онова. Загрява по- бързо, както и изстива бързо газовият котлон. Иначе на външен вид е по- красиво в кухнята с керамичен. Реших си проблема като купихме грил на балкончето. За мен това е добър вариант, още повече, че не загрявам допълнително апартамента през лятото, че ако пусна и печката и няма спирка климатика.
Зависи и колко готвиш де (има домакини, които са на печката всеки ден, аз по- рядко, понеже правя ядене за 2 дена напред).

# 5
  • Мнения: 2 825
Аз съм ЗА керамиката  Peace
Не обичам газови котлони, ползвала съм, но не ми е удобно. А, ако няма и централна газ трябва да мъкнеш бутилки. Другото е, че газта ми се струва опасна, особено в къща с малки деца  Confused
На мене лично керамиката ми е по-лесна за поддържане. А да не говорим, че доста често я ползвам и за планча  Blush

# 6
  • Spain
  • Мнения: 3 750
мерси за бързите отговори  Hug
в къщи мъжо е за газ ..а аз се двоумя за керамиката .  газта ми се струва по опасна . а керамиката ..като се надраска ....
Клара серозно ли план4осва6 : ) я кажи технологията Simple Smile

# 7
  • Мнения: 579
За газовата печка съм,но само ако е централна системата за газ,както е у дома.Много е удобно,по-евтино е и бързо се почиства.

# 8
  • Мнения: 7 091
Аз се разписах за керамиката. В БГ имам печка с керамичен плот( ползвала съм и газова около 2 години), нито ми се е надраскала, нито трудно се почиства ( дори се почиства пъти по-лесно от електрическите, да не говорим за газовите, които ако кипне нещо отгоре всичко слиза в металната "паничка" под котлона и се чисти много по-трудно. Само за справка - готвя всеки ден , понякога и по 2 пъти на ден. С керамичния плот просто след всяко готвене забърсвам с кърпичка ( има специални за керамичен плот) и плота ми е като нов.
За съжаление, тука сме на една супер стара ( на хазаите) печка, електрическа с навити реотани и е направо у-ж-а-с!!!

Още една причина да съм против газовите печки е, че апартамента на една приятелка гръмна заради такава точно като щяхме да влизаме в тях. Просто....ужаса, който изпитах тогава не ми се иска да го описвам. Оттогава не искам да чуя за газови уреди , ама за съжаление парното ни тука е локално на газ.

# 9
  • Мнения: 3 098
Керамика. HugМоята пе4ка е вградена и комбинирана_фурната е на ток,а пло4ата отгоре на газ.Имам газ натурал,та затова оЩе я държа тази пло4а,ина4е отдавна да съм преминала изцяло на ток.Единственото предимство е,4е се готви много по_бързо,но недостатъците са много.Например захабяват се съдините много,трябва да ги 4истиш старателно след всяко готвене,пържене;самата пло4а съЩо,отделно дето разпуква недобре рафинираното олио из цялата кухня и ми се налага след всяко готвене основно 4истене.

# 10
  • Мнения: 7 091
Например захабяват се съдините много,трябва да ги 4истиш старателно след всяко готвене,пържене;самата пло4а съЩо,отделно дето разпуква недобре рафинираното олио из цялата кухня и ми се налага след всяко готвене основно 4истене.

Да, това го забравих, но е много вярно! Просто газовата печка е за хора, които готвят много рядко.

# 11
  • Мнения: 3 098
Например захабяват се съдините много,трябва да ги 4истиш старателно след всяко готвене,пържене;самата пло4а съЩо,отделно дето разпуква недобре рафинираното олио из цялата кухня и ми се налага след всяко готвене основно 4истене.

Да, това го забравих, но е много вярно! Просто газовата печка е за хора, които готвят много рядко.
О,да,абсолютно си права!

# 12
  • Мнения: 1 128
     На газ е много по вкусно яденето,но от гледна то4ка за сигурност бих избрала витро ако трябва да избирам сега.

# 13
  • Мнения: 1 526
Керамика, готвя на такова 2 год много бързо става и е вкусно.

# 14
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 638
До преди година бяхме на газ, тъй като в старото жилище имахме централно газоснабдяване. Удобно и бързо ми беше, само дето почистването й ми се виждаше тежко, мързел съм си и това е  Laughing. След като се нанесохме в новия апартамент, трябваше да сменим печката, тъй като тук сме само на ток. Купихме стъклокерамична плоча, при това, по настояване на мъж ми, клас индукционна. Да ти кажа, родих се! Инвестицията, поне за мен, си струва всяко евро! Бързо загрява, лесно се чисти, има възможност да се заключи, за да не я пипат малки ръчички  Wink. Изобщо съм много доволна!  Grinning

# 15
  • Мнения: 636
С три ръце за керами4ната:

1. По4иства се супер лесно и бързо - с един замах (без да заобикаляш котлони). За надраскването, хм, досега не съм внимавала. Търкам с абразивен препарат и тел4е  Embarassed Драскотини няма.
2. Плота е тъмен. На бял плот и най-малкото петънце ли4и.
3. Когато готвя, само побутвам готовото ядене настрани. На обикн. котлон трябва да го вдигна с две ръце с ръкохватки.
4. По-красиво стои в кухнята.
5. Има светлинна индикация ако някой от котлоните е топъл. Няколко пъти съм се опарвала на пе4ка с котлони.

Против газовата имам само едно нещо: В слу4ай, 4е забравя вклю4ен котлон или фурна ... газта ... не ми се мисли. А такива неща се слу4ват. В момента се сещам за поне 3 слу4ая на забравен от мен котлон. Не мога да гарантирам, 4е няма да се слу4и пак.

Последна редакция: пт, 14 юли 2006, 00:13 от Gery R.

# 16
  • Мнения: 5 462
Керамика готвя cook на такава печка от 6 години и съм многоо  доволна newsm10 . Много лесно се подържа има си специални препарати и не се драска...и т.н.

# 17
  • Мнения: 4 399
Печка на газ никога не съм имала, но предпочитам категорично керамиката. А не съм имала печка на газ защото много категорично избягвам всеки досег до такива. Когато живеехме под наем за мен един от най-важния критерий беше печка с керамично покритие а апартаменти с газови печки не си правех труда да гледам. Много хора са се опитвали да ме убеждават че съвременните газови печки с обезопасени и няма никакви рискове, но аз изпитвам панически ужас от тия печки. И тъй като не желая да живея в перманентен ужас, си купих печка с керамичен плот. Wink

Чудя се как ги издрахте тия печки. Пък и да се издерат, какво от това. Аз чак с абразивен препарат и телче не чистя, но мисля че досега не съм издрала керамична печка. И защо подчертавате като недостатък на керамичните печки че трудно се чистят? А газовите не ги ли чистите? Не се заяждам, просто не съм много наясно и затова питам. newsm78

И да уточня че газовите печки съвсем не са на такава голяма почит в цяла Европа.

# 18
  • Мнения: 2 825
Ани, аз пека чушки, патладжан, царевица директно върху керамиката. Загрява страшно бързо и котлона е доста по-силен от планчата Simple Smile А като включа и 4-те котлона едновременно става още по-бързо Simple Smile  Като свърша, изчаквам да изстинат, забърсвам и готово. Досега не ми се е случвало да надраскам керамика или да ми се получат някакви щети.

# 19
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 765
в БГ е керамика, а тука сме на фа3....определно предпочитам га3та, по-бьр3о е и по лесно 3а почистване, поне 3а мен  Wink.....

# 20
  • Мнения: 1 630
Имала съм газова и електрическа.
От 2 години сме на керамична. Страшно ми е  удобно.
Предимствата според мен са :

- Загрява бързо
- може много точно да регулираш силата на котлона (което с газовата не става)
- понеже плота и копчетата са плоски се чисти много бързо (не виждам как чистите по-лесно газовите???)
- сина ми (11г) си работи с нея. Не би ми било спокойно, ако ползваше сам газова

Не виждам какви предимства би имала газова??? На времето, когато нямаше керамични беше по-удобно от котлоните защото загрява много по-бързо, но сега?  newsm78

# 21
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Гласувах за газовата понеже до сега само такава съм ползвала и нямам впе4атления от стъкло керами4ните.  newsm78
Аз съм супер доволна от газовата. Тук навсякъде има централизирана газ и вси4ки ( е,може би има малки изклЮ4ения  Wink ) така готвят.

# 22
  • Мнения: 11 315
Ползвала съм и двете. Ако е газ, както казаха и другите мамета - най-добре да е централно. И то само ако цената на газта си струва. При нас в Германия не е рентабилно заради високите цени на газта и наема за газомера.
Сега съм на керамичен плот - от 6 г го ползвам и не е издран. Почиствам със специален препарат за такъв плот и специално ножче. Ако искаш после мога да пусна снимка.
Нямам проблем с пръскане и цапане на тенджери и тигани. Готвя всеки ден, понякога и по 2 пъти на ден. Става бързо и едно друго предимство - котлоните изстиват бавно, което поддържа яденето дълго време топло. Ако е бърза манджа, просто като заври можеш да изключиш котлона и то си докъкря.
Един съвет - търси си печка, на която копчетата се прибират навътре. С малки деца си е опасно. Моята е такава и все още не са им хванали цаката как се изваждат, за да си играят с тях.

# 23
  • Мнения: 2 381

Чудя се как ги издрахте тия печки. Пък и да се издерат, какво от това. Аз чак с абразивен препарат и телче не чистя, но мисля че досега не съм издрала керамична печка. И защо подчертавате като недостатък на керамичните печки че трудно се чистят? А газовите не ги ли чистите? Не се заяждам, просто не съм много наясно и затова питам. newsm78


Ами да поясня какво имам предвид. Моята печка не е надрана. Ако е попаднало нещо докато съм отваряла капака и е загоряло на котлона минавам с гъба, а ако не се е почистло и с един препарат, който си върви с печката. Но печките на газ, които са тук са с едни нещо като решетки, просто махаш решетката и я слагаш в мивката да измиеш. Затова си мисля, че по -лесно се поддържат.
-------
Тел и абразивен препарат не ползвам, но не бих и експериментирала. Това трябва да е уникална печка, за да и няма нищо. Дано някой не се заблуди от прочетеното.
-------
Готвила съм и на 2-та вида. Не мога да кажа, че вкуса на яденето е различен или пък, че съдовете на газ са ми се захабили.
-------
Малко офф: Тандоори- с чистенето на реотаните. Вероятно не си забелязала, но паничките под реотана и самият реотан се свалят и могат да бъдат сменени, ако те дразни, че са много захабени. Струват около 4 долара в Уол Март броя.
------

Последна редакция: пт, 14 юли 2006, 17:26 от Niki1

# 24
  • Мнения: 636
Тел и абразивен препарат не ползвам, но не бих и експериментирала. Това трябва да е уникална печка, за да и няма нищо. Дано някой не се заблуди от прочетеното

Вие ме хвърлихте в размисъл. Наистина не съм знаела, 4е се 4истят само със специален препарат  ooooh! Търкам си аз, търкам, с каквото дойде под ръка. А на керамиката видимо нищо й няма  newsm78 Ще взема да вляза в крак да не я повредя нещо. Мерси за съвета.

# 25
  • Мнения: 2 381
GeryR, и аз ползвам телчето от опаката страна на гъбата много внимателно, обаче стоманена не. За абразивните материали пише изрично да не се ползват. Освен това има едни кърпички, напоени с разтвор, които добре почистват, но загорялото само с мнооооого малко количество от препарата, с който ти е дошла печката. Ще се поровя в интернет довечера и ще ти пусна това, което ползвам.

Извинявам на авторката се за голямото отклонение.

# 26
  • Мнения: 7 091
Малко офф: Тандоори- с чистенето на реотаните. Вероятно не си забелязала, но паничките под реотана и самият реотан се свалят и могат да бъдат сменени, ако те дразни, че са много захабени. Струват около 4 долара в Уол Март броя.

Напротив, забелязала съм го, проблема е, че нашите хазаи не дават да се пипа нищо по печка ( т.е ние да сменяме), да не говорим, че тези панички са ползвани от наемателите преди нас и можеш да си представиш в какво състояние ги получихме. Аз в момента просто не мога да си позволя от физическа гледна точка да търкам с препарати всеки път след готвене паничките отдолу. Чистя само печката отгоре и веднъж в седмицата паничките отдолу. Но нашата печка е такава, че на тези панички има и дупки и ако нещо кипне, всичко отива в печката отдолу и познай как се чисти от там. Сега, когато лежа повече нашия тати готви от време на време и познай дали кипналите неща не са повече  Laughing Laughing Sunglasses Ама ако навия хазаите ще ги сменим  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт