Как се прави "Мазен 'ляб"?

  • 13 473
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • In transit
  • Мнения: 11 873
Здравейте! Бях яла такова нещо преди години и много ми хареса. Беше някакъв вид питка, страшно вкусна. От Преславския край е. Ако някой знае рецептата ще черпя, че нещо ми се е дояло  Embarassed.

# 1
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
Записвам се да ми излиза темата, след малко ще ти дам рецепта. Ама защо да е точно от Преславския край?! Точно днес баба ми направи, отивам да записвам

# 2
  • In transit
  • Мнения: 11 873
Записвам се да ми излиза темата, след малко ще ти дам рецепта. Ама защо да е точно от Преславския край?! Точно днес баба ми направи, отивам да записвам
Ами защото бяхме на екскурзия в Преслав и там ни черпиха с тази питка и казаха, че било техен специалитет. Благодаря предварително за рецептата.   bouquet

# 3
  • Мнения: 399
Момичета, ето ви рецептата - от "Бон апети". Опитах да кипирам и снимките, но нещо не ми се получава - не знам как да го направя. Ако държите да има и снимки, светнете ме как да ги копирам от файла.
Пожелавам ви успех!

Осмарски мазен хляб
Гост: Иванела Иванова, Винарска изба "Осмар"
21/2/2006
Списък на необходимите продукти:

1-1,200 кг брашно
200 г сирене
3 яйца
1 кубче мая
1 ч. ч. мас
3 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 с. л. захар
1 с. л. сол
Начин на приготвяне:
 
1. Маята се разтваря в 500 мл вода, след това се слагат захарта и солта и се разбърква добре. Наливат се олиото и оцетът, разбърква се.
 
2. Двете яйца се разбиват добре и се смесват с маята. С бъркане постепенно се сипва брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.

 
3. Втасалото тесто се разделя на 2 топки с различна големина, които се разточват на тънки кори. По-голямата кора се намазва обилно с мас, поръсва се със сирене и се покрива с по-малката кора.
 
4. След това корите се навиват на руло и се слагат в намаслена тава. Оставя се да втаса.
 
5. Хлябът се намазва с жълтъка на третото яйце и се пече в предварително загрята на 250 градуса фурна, като температурата постепенно се намалява до 180 градуса.

# 4
  • Мнения: 25 669
Така като гледам рецептата, е вид месеница.  Laughing

# 5
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
Детелина ме е изпреварила  Peace Мисля, че няма нищо какво да добавя. Да ви е сладко, току що вечерях с мазен хляб и кисело мляко- разкош!

# 6
  • Мнения: 732
Момичета, ето ви рецептата - от "Бон апети". Опитах да кипирам и снимките, но нещо не ми се получава - не знам как да го направя. Ако държите да има и снимки, светнете ме как да ги копирам от файла.
...
Копирането става така: с десен бутон на мишката кликваш върху снимката и избираш Save Image As...След това избираш къде на компютъра си да я запишеш. След това вече можеш да видиш в правилата как да поставиш снимка в публикувана рецепта.
А най-лесно е да дадеш линк към рецептата. Така ще можем да видим снимката Grinning

# 7
  • Мнения: 6 243
Така като гледам рецептата, е вид месеница.  Laughing
как Сийке, извън нашия край не използват думата "месеница". Като съм правила, са му викали как ли не - най-често - питка със сирене. А иначе това наистина си е чиста месеница  Laughing

# 8
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
И наистина- за първи път я чувам тази "месеница"  Grinning

# 9
  • Мнения: 25 669
В някои краища се подвизава и като "масленица". Разликата е само в количеството на отделните продукти и мазнината. И в оформянето също.
С две думи - нещо като видовете баници се получава.  Laughing

# 10
  • In transit
  • Мнения: 11 873
Детелина Много благодаря   bouquet  bouquet

Как'Сийка и аз не съм чувала така да казват на хляба, но този специално беше страшно вкусен.

Пак благодарско за рецептата.  Hug

А в тая Осмарска изба какви вина и пелини има.... мммм, могат да се дегустират от извора дето се вика Wink

# 11
  • Мнения: 399
vickey, благодаря за информацията. Не съм погледнала в правилата как да монтирам снимка в рецептата. Иначе другото ми е ясно.
Линк не мога да дам, защото рецептите на Бон Апети си ги копирам всеки ден, на другия вече е с абонамент.
Е, та от моя файл не можах да копирам снимките.
Ще прочета правилата и ще ви пусна и снимките.

# 12
  • Мнения: 732
vickey, благодаря за информацията. Не съм погледнала в правилата как да монтирам снимка в рецептата. Иначе другото ми е ясно.
Линк не мога да дам, защото рецептите на Бон Апети си ги копирам всеки ден, на другия вече е с абонамент.
Е, та от моя файл не можах да копирам снимките.
Ще прочета правилата и ще ви пусна и снимките.
От твоя файл на компа не можеш да пуснеш снимка тук. Първо трябва да я качиш някъде в интернет, например www.bgphoto.net.

Хайде моля те дай снимка, че много искам да го видя този Мазен 'ляб Mr. Green

# 13
  • Мнения: 399
vickey, оказа се сложно. Прочетох правилата, както пишеш, не мога да пусна снимките от моя файл. А не знам как да ги кача на сайт. Ще питам Ламята Не Спаска. Ако има време да ми покаже, ще ги пусна.

# 14
  • Мнения: 6 243
vickey, оказа се сложно. Прочетох правилата, както пишеш, не мога да пусна снимките от моя файл. А не знам как да ги кача на сайт. Ще питам Ламята Не Спаска. Ако има време да ми покаже, ще ги пусна.
Детелина, прати ми файла на .............
Аз ще го кача.

Последна редакция: чт, 20 юли 2006, 09:01 от Сеньора Хапка

# 15
  • Мнения: 732
Благодаря Grinning

# 16
  • София
  • Мнения: 5 828
звучи страхотно, ще взема довечера да го забъркам и без това се чудя какво да готвя   bouquet

# 17
  • Мнения: 399
Сеньора Хапка, пуснах ти файла. Ще чакам да го видя, че без снимки рецептата не е пълна.

# 18
  • Мнения: 6 243

Eто готовия резултат.
Има и снимки на процеса - стъпка по стъпка, но си е играчка и мисля, че не е нужно. Ако някой има нужда, най-добре е по мейла целия файл.

# 19
  • Мнения: 399
Сеньора Хапка, благодаря за помощта!   bouquet

# 20
  • Мнения: 732

Eто готовия резултат.
Има и снимки на процеса - стъпка по стъпка, но си е играчка и мисля, че не е нужно. Ако някой има нужда, най-добре е по мейла целия файл.

Много вкусно изглежда този мазен 'ляб! Направо почнах да преглъщам. Сеньора Хапка, може ли да ми пуснеш файлчето на мейла моля? Praynig

Последна редакция: ср, 19 юли 2006, 18:20 от vickey

# 21
  • Мнения: 6 243
...който е...? Thinking

# 22
  • Мнения: 9 113
ето *Мазен хляб* на Сеньора Хапка, ето и моя





От където и да погледнеш, все е месеница/масленица/наместник/питка.

# 23
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Тутманик  smile3521
други пловдивчани няма ли тук  Grinning?
Баба ми го прави смъртоносен, едвам оживявам след тежката злоупотреба eat Simple Smile ...

# 24
  • Мнения: 9 113
Тутманик  smile3521
други пловдивчани няма ли тук  Grinning?
Баба ми го прави смъртоносен, едвам оживявам след тежката злоупотреба eat Simple Smile ...

Това го пропуснах. Отворих с надеждата да се "допълня".  bowuu   bouquet   bouquet тъй си е - смъртоносен, еле ако го направи баба.  Hug

# 25
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Ами тутманик си е отвсякъде. Само че аз го правя на възли - всяка топчица се разстила и в нея се завива плънката. После се връзва на възли и се подреждат в тавата. Много красиво става.

# 26
  • In transit
  • Мнения: 11 873
Съгласна съм с различните наименования, но мисля, че има малка разлика във вкуса когато се направи с мас, олио или краве масло. Със свинската мас става много хрупкаво тестото след опичане. С олио и масло вкусът е друг.  Peace

# 27
  • Мнения: 6 243
Рецептата за месеница, която е дала Пепчо, в оригиналния си вид трябва да се прави с мас, но аз мас слагам само на великденските курабии, а в останалите рецепти го замествам с олио.

# 28
  • Мнения: 614
Абсолютен тутманик, ах как обичааам  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт