Коледен "Щолен"

  • 29 495
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Момичета, миналата година се утрепах да търся традиционната рецепта и накрая ми я преведоха от една немска готварска книга. Стана много вкусен, макар че определено си е играчка да набавиш продуктите и да го приготвиш. Все пак, ако на някой му се занимава, ето я и рецептата. Само да отбележа, че готовият сладкиш трябва да "отлежи" около две седмици, преди да се консумира, така че е хубаво да се направи този уйкенд!  Wink Успех на смелчаците!  Laughing  

Традиционен коледен немски сладкиш “Щолен”

Необходими
 продукти: 

1 кг. брашно
60 гр. мая
   (1 пакетче суха мая)
300 - 500 мл. мляко
1 голямо яйце
350 гр. масло
170 гр. захар
2 пакетчета ванилена захар
1-2 непълни ч.л. сол
100 гр. бадеми
300 гр. стафиди
кората на 1 лимон
100-120 гр. захаросани кори от портокал и лимон
50-60 мл. ром
за глазурата – разтопено масло, пудра захар

Начин на приготвяне:
Обелваме и натрошаваме бадемите
Нарязваме останалите плодове наситно
Разбъркваме заедно бадемите с плодовете, наливаме към тях рома и оставяме да престоят през нощта
Размиваме маята в малка част подсладено мляко
Брашното се пресява през сито, прави се малка вдлъбнатина, в която се слага маята
Прибавяме захарта, затопленото мляко, яйцето, солта и настърганата кора от лимон и ги размесваме  
При нужда добавяме още мляко и замесваме средно твърдо тесто
Месим го дотогава докато започне лесно да се отделя от съда
Накиснатите плодове се омесват в тестото (внимаваме да не оцветим тестото)
Оставяме да втаса половин час
Разделяме тестото на две и оформяме два продълговати самуна
По средата надлъж се прокарва с длан бразда, дълбока близо сантиметър
Така приготвените щолени се слагат върху пергаментова хартия в намаслена тавичка
Оставя се да поседи 20 мин.
Пече се 40 мин. на силна фурна
След изваждане се намазва веднага с разтопено масло и се наръсва обилно с пудра захар
Оставя се да престои две седмици 

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Цитат на: Зъхи
..Стана много вкусен, ...

Потвърждавам ! Grinning

# 2
  • Мнения: 3 777
Как се съхранява?

# 3
  • София
  • Мнения: 7 242
Това си го преведох от една немска готварска книга, но все още не е изпробвано Wink Мисля да го пробвам тази Коледа

Щолен с ядки

За 20 парчета:

500 гр. брашно
3 пакетчета суха мая /по 7 гр./
100 гр. захар
сол
350 гр. масло или маргарин
150 мл. Мляко
100 гр. орехови ядки
100 гр. бадеми
100 гр. смлени лешници
100 гр. пудра захар

За тестото се смесват брашното с маята, захарта и щипка сол. В горещото мляко се разтопяват 200 гр. масло или маргарин и се оставя да се охлади. Млякото и брашното се смесват с помощта на бъркалка. Така полученото тесто се поръсва с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да престои 40 мин. докато увеличи обема си почти двойно.
Бадемите и орехите се накълцват на едро. Смлените лешници се омесват с тестото. Тестото се разстила върху поръсена с брашно повърхност във формата на овал с дължина 35 см. Накълцаните ядки се наръсват отгоре и се притискат. Тестото се завива по дължина.
Формата за печене се намазва равномерно с масло, слага се хартия за печене
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна 45 мин. на най-долното ниво, след което се вдига и се пече още 15 мин. Остатъкът от маслото или маргарина се стопява, горещия щолен се напръсква с него и се поръсва с пудра захар. Когато изстине се завива в алуминиево фолио.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 679
Извинявам се за невежеството, но това нещо като сладка питка ли е? Embarassed

# 5
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Slunce
Как се съхранява?

Моят мъж донесе щолен от Метро. Беше увит в найлонов плик.

# 6
  • Мнения: 3 927
а, моята оригинална рецепта за дрезденския щолен пък е съвсем различна Rolling Eyes

# 7
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Цитат на: jutoo
Извинявам се за невежеството, но това нещо като сладка питка ли е? Embarassed


По скоро като козунак . Simple Smile

# 8
  • София
  • Мнения: 3 679
Цитат на: Morena
Цитат на: jutoo
Извинявам се за невежеството, но това нещо като сладка питка ли е? Embarassed


По скоро като козунак . Simple Smile

Аха, мерси  Simple Smile

# 9
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Цитат на: Morena

По скоро като козунак . Simple Smile

И за толкова време до Коледа не става ли на каменно блокче?? Sick

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Цитат на: anomalia
И за толкова време до Коледа не става ли на каменно блокче?? Sick


Твърдичко е да , още повече , че тестото е повече като хляб , а не като козунака на конци , но явно така трябва да бъде и е вкусно !  Simple Smile

# 11
  • MUC
  • Мнения: 572
Цитат на: Slunce
Как се съхранява?

След като изстине се увива  в алуминиево фолио.

# 12
  • Варна
  • Мнения: 6 879
В момента правя такова нещо ама защо не иска да втаса мамка му? То стана маслено тесто с мая:-((((
хм, ще видя накрая резултата:-(

# 13
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Гледах в Била такова чудо, ама скъпичко ми се видя - някъде към 8 лв беше  #Puppy dog Струва ли си се чудя Thinking

# 14
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 831
Ако не забравя, ще ви дам моята рецепта за щолен...коледен хляб му викам аз. Става страхотно вкусен, трае дълго, ако случайно не се изяде веднага.

# 15
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
От zначение zа щолена е и формата му. Той иzобраzява увития в бели кърпи новороден Исус. Wink

# 16
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Flash*
В момента правя такова нещо ама защо не иска да втаса мамка му? То стана маслено тесто с мая:-((((
хм, ще видя накрая резултата:-(

Флаш, може и да не втаса... щоленът е твърдичък, не е пухкав като козунак или като погача.

# 17
  • Варна
  • Мнения: 6 879
Цитат на: tedi_b
Цитат на: Flash*
В момента правя такова нещо ама защо не иска да втаса мамка му? То стана маслено тесто с мая:-((((
хм, ще видя накрая резултата:-(

Флаш, може и да не втаса... щоленът е твърдичък, не е пухкав като козунак или като погача.


Ми не втаса, чаках го 2 часа. #Sniper  В рецептата пише тестото да си увеличи обема 2 пъти, то не мръдна. Ядосах му се и го опекох, във фурната се понаду. Вкусен е обаче едва ли бих направила пак, прекалено много енергия и продукти изразходвах. Има къде-къде по-лесни и не по-малко вкусни неща...
Остана едно крайче само де... Grinning

# 18
  • Мнения: 3 927
[quote="Flash]  прекалено много енергия и продукти изразходвах. Има къде-къде по-лесни и не по-малко вкусни неща...
[/quote]

eй за т'ва си купувам готов Simple Smile , за мен е по-добрият вариант.

# 19
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Taneto
Цитат на: Flash
прекалено много енергия и продукти изразходвах. Има къде-къде по-лесни и не по-малко вкусни неща...

eй за т'ва си купувам готов Simple Smile , за мен е по-добрият вариант.

И аз предпочитам да си купя готов.

# 20
  • София
  • Мнения: 4 010
Цитат на: tedi_b
Цитат на: Taneto
Цитат на: Flash
прекалено много енергия и продукти изразходвах. Има къде-къде по-лесни и не по-малко вкусни неща...

eй за т'ва си купувам готов Simple Smile , за мен е по-добрият вариант.

И аз предпочитам да си купя готов.


Правих 2 години подред, само мъжа ми го яде....Мъча се цял следобед и се чудя ще втаса ли, няма ли....А, не, тази година ще си купим, но не Щоле, а има едни меки, пухкави козунаци на MAINA....

# 21
  • Варна
  • Мнения: 6 879
Е браво!
Чак сега ми го казвате Twisted Evil  Нищо де, ще си го запиша в готварската автобиография! Laughing

# 22
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 831
Коледен плодов хляб

Продукти:
250 гр стафиди (по възможност от 2 различни вида, примерно бели и тъмни)
125 гр сушени стафиди
65 гр захаросана кора от лимон
65 гр захаросана кора от портокал (може и от сладко)
40 гр ароматен коняк
3 яйца
125 гр захар
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. карамфил (смлян)
100 гр бадеми
100 гр лешници
125 гр брашно
1/2 пакетче бакпулвер

Приготвяне:
Стафидите се измиват и подсушават в кърпа. Смокините се нарязват на малки кубчета. Стафидите, смокините, нарязаните кори от портокал и лимон се накисват в коняка за 30 минути. Ядките се накълцват (не се смилат). Яйцата се разбиват на пяна, към тях постепенно се прибавя захарта, настърганата кора от лимон и другите подправки. Щом захарта се разтопи, с постепенно бъркане се прибавят бадемите, лешниците, както и пресятото и смесено с бакпулвера брашно. Застила се формата за кейк с хартия за печене (ако е с тефлоново покритие, няма нужда). Изсипва се тестото и се пече на 175 градуса на долната скара на печката в продължение на около 50 минути (проверява се с дървена клечка). След изпичане се изважда, след около 5 минути се обръща и се оставя да изстине върху скара (за да не се запари отдолу). По желание може да се полее с лимонов сок или разтопен шоколад.
Като престои поне 24 часа, ароматите се смесват чудесно. Консумира се със сладко вино. Увит в домакинско фолио коледният хляб може да трае няколко седмици без промяна във вкусовете.

Забележка: С кълцане и киснене отнема около 2 часа да се направи, но пък няма втасване и прочие. Резултатът гарантирано ще ви хареса!
Ако правите единична доза става висок около7-10 см, сбит, но много вкусен.
Корите от лимон и портокал могат да се намерят готови и в Метро (100 гр за 1 лв, нарязани и захаросани).

# 23
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 608
А ето и моята рецепта за коледен "Щолен". Рецептата е преведена от немски и е много сполучлива:

450 гр. брашно
250 гр. крема сирене или извара
125 гр. размекнато масло или маргарин
1 бакпулвер
1 яйце
1 бадемова есенция
100 гр. стафиди
50 гр. сушени смокини или фурми
100 гр. настъргани бадеми
2-3 с.л. ром или коняк

Всички продукти с изключение на сушените плодове  се омесват в меко тесто, като чак накрая се прибавят стафидите и останалите плодове.
Тектото не трябва да е лепкаво .
Оформя се като с формата на хляб и се слага в намаслена и набрашнена формичка за кекс , като в средата се прави разрез с ножа по дължина на формата.
Пече се около 1 1/2 часа на умерена фурна, като в началото на печенето е добре да се сложи само отдолу за около 30 мин.
След като се изпече се намазва отгоре с краве масло и след като изстине се поръсва обилно с пудра захар и се опакова в прозрачно фолио за опаковане  или цилофан. Така се съхранява до Коледа.

# 24
Мами, хелп!
Снощи направих щолен по последната рецепта. Получи се, ароматите изпълниха цялата къща, но не е с пухкавостта приблизително на кекс /аз така си го представях щото е сладък/, а по-скоро като хляб. И при вас ли е така?

# 25
Ах, колко ме е срам за въпроса. Ми то по-горе си пишело, ама в това претоварено с информация време, кое по-напред да запомни човек.

# 26
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 608
Щолена не е много пухкав и мек,
а напротив става по-твърд и сбит.
Затова се реже на много тънки парченца. Достатъчно е сладък и ароматен, за да се усети вкуса му така.

# 27
  • София
  • Мнения: 220
Купеният щолен прилича ли по вкус на домашния ,защото много се разочаровах?Като съм слушала за него съм си представяла нещо много вкусно,а то се оказа като нефтасала сладка питка

# 28
  • Мнения: 3 927
Цитат на: ina0305
Купеният щолен прилича ли по вкус на домашния ,защото много се разочаровах?Като съм слушала за него съм си представяла нещо много вкусно,а то се оказа като нефтасала сладка питка


Всичко  е въпрос на вкус Wink
Аз умирам за щоли. Все купешки съм яла, какви ли не видове. Само един с марципан не ми хареса, защото не си падам по горчивия шоколад...

# 29
Благодаря, мили мамчета, съвсем ме успокоихте. А бе ще го изядем щолена, но на мъжете ще направя предварителна подготовка - да знаят за каво става въпрос.

# 30
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Не забравяйте за марципана, мамите от германия знаят какво е марципан - бадемова паста с аромати във формата на пръчки по 100-200 грама. пръчката марципан се увива в тестото и така се пече, символизира исус в пелените. Щолена е твърд като е пресен и омеква с времето, и ние имаме такива сладки, някакви курабии или меденки имаще такива, след ден-два са по-добри, а щолена до месец изкарва. Никой не го яде в къщи, така че престанах да го правя, иначе е вкусен, особен сладкиш.

# 31
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Цитат на: eli_c
Не забравяйте за марципана, мамите от германия знаят какво е марципан - бадемова паста с аромати във формата на пръчки по 100-200 грама. пръчката марципан се увива в тестото и така се пече, символизира исус в пелените. Щолена е твърд като е пресен и омеква с времето, и ние имаме такива сладки, някакви курабии или меденки имаще такива, след ден-два са по-добри, а щолена до месец изкарва. Никой не го яде в къщи, така че престанах да го правя, иначе е вкусен, особен сладкиш.


Майка ми преди време ми донесе малко такъв марципан от Англия.Но оттогава търся тук и навсякъде ме гледат странно и ми отговарят,че нямат Rolling Eyes Сега се разрових и намерих една рецепта за щолен,който трае 3месеца.

Коледен Щолен


Необходими продукти:

50 г мая
1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
500 г брашно
3/4 ч.ч. (150 г) захар
2 праха ванилия
кората от 1 лимон
щипка сол
1 ч.л. смлян кориандър
5-6 бр. карамфилчета
1 ч.л. (5 г) индийско орехче
350 г масло
2-3 бр. зелени смокини от сладко
50-60 г желирани или
коктейлни череши
300 г стафиди
ром
1 с.л. нишесте или брашно
сладко от портокалови
или лимонови корички
150 г бадеми
пудра захар


Начин на приготвяне:

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средноголеми форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладлишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.

# 32
Абе тоя Щолен тъй като го чета, да не е случайно Традиционният Кристмъс пудинг за англичани и шотландци Thinking  - я, който знае да си каже Grinning

# 33
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Taneto
Само един с марципан не ми хареса, защото не си падам по горчивия шоколад...

А какво общо има горчивия шоколад, т.е. Bitterschokolade, с марципана?  Thinking  Марципана не е горчив.

Цитат на: iskrica_nadejda
Майка ми преди време ми донесе малко такъв марципан от Англия.Но оттогава търся тук и навсякъде ме гледат странно и ми отговарят,че нямат Rolling Eyes

Ето една рецепта zа марципан

200 гр. ситно смляни бадеми
10 горчиви смляни бадеми или олио от горчивите бадеми
200 гр. пудра zахар
малко роzова вода
подправки, напр. ванилия, кора от лимон
1 щипка карамфил
Всичко се смесва докато стане на гладко тесто. Оформя се на топка, овалва се в пудра zахар и се оставя една нощ. След това е готов zа по-нататъчна препаботка

# 34
  • Мнения: 3 042
уф, само на мен ли не ми харесва този щолен???  #Silly Купих един от Метро, ми не ми харесва. Мъжото каза, че бил сплескан козунак, щото Баба Меца стояла отгоре 2 месеца.  #Silly

# 35
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Цитат на: rosa
Ето една рецепта zа марципан

200 гр. ситно смляни бадеми
10 горчиви смляни бадеми или олио от горчивите бадеми
200 гр. пудра zахар
малко роzова вода
подправки, напр. ванилия, кора от лимон
1 щипка карамфил
Всичко се смесва докато стане на гладко тесто. Оформя се на топка, овалва се в пудра zахар и се оставя една нощ. След това е готов zа по-нататъчна препаботка


Благодаря ти много.Този форум е супер-направо една Академия по готварство Grinning

# 36
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: iskrica_nadejda
Благодаря ти много.Този форум е супер-направо една Академия по готварство Grinning

Няма zащо.  Wink Таzи рецепта я вzех от една книга с рецепти и не съм я опитвала, zащото марципана винаги го купувам. Но дано да ти е от полzа.

# 37
# 38
  • Мнения: 3 927
Rosa,
извини ме за невежеството, но всъщност не знам какво е точно марципан. Винаги съм ги свързвала с горчивия марципанен шоколад (тип немски), който ми е леко отвратителен (извинявам се за думата).

# 39
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Taneto
Rosa,
извини ме за невежеството, но всъщност не знам какво е точно марципан. Винаги съм ги свързвала с горчивия марципанен шоколад (тип немски), който ми е леко отвратителен (извинявам се за думата).

Няма какво да се иzвиняваш Wink  Но сега ми става ясно, zащо го свърzваш с горчивия шоколад. Иначе марципана може да се иzполzва в много рецепти. Като пълнеж в сладкиши и торти, фигурки, раzточен лист върху торти и т.н. Може пък на теб въобще да не ти харесва. Нали вкусовете са раzлични. Wink
Марципанът проиzхожда от арабските страни и от там се е раzпространил към Италия, Испания, Германия... В началото тук той е бил приготвян само от аптекари (някъде преz 15 век) и само богатите са можели да си го поzволят. И чак началото на 19 век, когато в Lübeck е била открита първата голяма фабрика zа марципан, той се е превърнал в нормален продукт zа всички.

# 40
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 831
Цитат на: boo
Коледен плодов хляб

Продукти:
250 гр стафиди (по възможност от 2 различни вида, примерно бели и тъмни)...

Аз си го направих, сложих 1 бакпулвер и разделих на 2 - станаха 2 по-тънки, но пък не ме беше срам, че още след изпичането изядох 1/2 от единия Wink
Останало ми е едно малко жалко парченце... хем ми се яде, хем ме е срам, че по-малко от седмица след коледата няма и помен да има от туй чудо.

# 41
Дали пък да не събудим темата - иде нова Коледа. Малко е късничко сега да се меси, но и "неузрял" щоленът си е вкусен. Още баба ми го правеше, сега аз го правя. Тази година ми донесоха от Германия. Абе вкусен е, но домашният можеш да направиш с тези подправки и плодове, които харесваш...

Общи условия

Активация на акаунт