Помагайте - кайма за мусака?

  • 4 482
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 656
Здравейте момичета  Grinning, фен съм на всичките рецепти публикувани във форума. Имам проблем с каймата за мусака, до сега все не мога да я запържа като хората, остава на по-едри парчета. Дали има някаква хитрост като се запържва каймата? Моля ви помагайте, утре чакам гости и мислех да сготвя мусакичка, а тази кайма все ме притеснява newsm78

# 1
  • Мнения: 5 140
Аз като сложа каймата да се запържва, я намачквам хубаво с вилица и бъркам доста време, почти докато се запържи.

# 2
  • Мнения: X
Предварително размесвам с малко вода.Така процедирам при всички манджи при които трябва да се запържва каймата-а ако се наложи и доливам малко водичка...

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 21 685
Предварително размесвам с малко вода....
И аз така, това е номера. Simple Smile

# 4
  • Мнения: 5 140
Предварително размесвам с малко вода....
И аз така, това е номера. Simple Smile

Самата кайма нали?
Не се бях сещала за този начин, мерси ще пробвам.

# 5
  • Мнения: 5 500
Аз не я размесвам с вода, защото тя си пуска. Просто я слагам в мазнината, но не на силен, а на слаб огън и става. Когато правя де, то рядко се случва  Mr. Green

# 6
# 7
  • Мнения: 603
Предварително размесвам с малко вода.Така процедирам при всички манджи при които трябва да се запържва каймата-а ако се наложи и доливам малко водичка...
и аз така и тя става на каша и не остава на бучки Peace
пиши после дали е станала хубава Naughty

# 8
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Слагам мазнината да се загрее, запържвам лука, слагам каймата, намачквам с вилица и тогава сипвам малко вода. Определено във водата е хитростта Wink.

# 9
  • Мнения: 1 117
Слагам мазнината да се загрее, запържвам лука, слагам каймата, намачквам с вилица и тогава сипвам малко вода. Определено във водата е хитростта Wink.
По същия начин я приготвям, не само за мусака , а и за пълнени пиперки.

# 10
  • ВАРНА
  • Мнения: 144
Аз правя така:
Разбърквам в купа каймата с вода на рядка каша, прибавям лука, доматите и др. подправки и
изсипвам при нарязаните картофи в тавата. Обърквам добре, ако има нужда доливам още малко вода, ако не - във фурната. Нищо не запържвам, не добавям и мазнина - каймата си пуска достатъчно. Като се изпари водата поливам заливката и допичам.
Научих се от сестра ми да я правя така и ми е по-вкусна и лесна.

Последна редакция: вт, 08 авг 2006, 00:48 от Мари М

# 11
  • Мнения: 3 388
Предварително размесвам с малко вода....
И аз така, това е номера. Simple Smile

 Peace

# 12
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз от тук, от форума научих тази хитрост за размиването на каймата във вода, до каша и става много добре, на съвсем мънички топченца, както си трябва. Преди я мачках с вилица и все оставаха и по-едри парчета.

# 13
  • Мнения: 656
Благодаря ви момичета Grinning за ценните съвети. За пръв път направих страхотна запръжка на каймата  Laughing, мусакичката стана страхотна!!!

# 14
  • Мнения: 922
Винаги, когато запържвам кайма (за мусака, за спагети) процедирам така: слагам каймата в сгорещено олио, прибавям бира (на 500гр кайма - 200мл бира) и бъркам с дървената лъжица.
Резултатът е превъзходен (и много вкусен) Joy  chef

# 15
  • София
  • Мнения: 3 328
Аз правя така:
Разбърквам в купа каймата с вода на рядка каша, прибавям лука, доматите и др. подправки и
изсипвам при нарязаните картофи в тавата. Обърквам добре, ако има нужда доливам още малко вода, ако не - във фурната. Нищо не запържвам, не добавям и мазнина - каймата си пуска достатъчно. Като се изпари водата поливам заливката и допичам.
Научих се от сестра ми да я правя така и ми е по-вкусна и лесна.
Този начин на правене на мусака много ми хареса - определено ще го пробвам при първа възможност Иначе и аз, като повечето момичета, процедирам с водата. Няма грешка!

# 16
  • Мнения: 1 328
Гледах по едно предаване че се намачква каймата с едно като решетеста лъжица, но с дръжката нагоре. Едно време майка ми го ползваше същото за картофи пасирани.  bowuu

# 17
  • Хасково
  • Мнения: 996
jenny_b права си точно такстава!
Това е от  приборите черпаци, решетъчни лъжици вилици за сервиране и т.н. по принцип се води за пасиране.
Слага се парчето кайма и с този прибор /както си го описала ти/ се намачква каймата докато стане на малки парченца и става супер.

# 18
  • Мнения: 244
Гледах по едно предаване че се намачква каймата с едно като решетеста лъжица, но с дръжката нагоре. Едно време майка ми го ползваше същото за картофи пасирани.  bowuu

Точно така, но само ако не пържиш в тефлонова тенджера. Същото се отнася и за вилиците.
Иначе рискуваш тенджерата най-много след две готвения по този начин в нея.
Има и още един начин, макар и малко по-бавен.
Предварително накъсвам с пръсти каймата в една купа и после я изсипвам да я запържа.
Пробвала съм и с вода, но става доста воднисто (това защото в самата кайма има доста вода поради отпадането преди доста време на БДС-то за процентно съдържание на вода в каймата и колбасите) и по-скоро се вари, отколкото се пържи.
В тази връзка - бях приятно изненадана за качеството на каймата в новите магазини Кауфланд. Миналата седмица купих оттам кило кайма за 5 лева и се оказа страхотна - не пусна никаква вода.

# 19
  • Мнения: 3 042
Слагам мазнината да се загрее, запържвам лука, слагам каймата, намачквам с вилица и тогава сипвам малко вода. Определено във водата е хитростта Wink.

 Peace и аз правя точно така. Peace

# 20
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
След като я сложа да я запържа я намачквам с "пасатора", с който правя картофено пюре. Тази джаджа с дупките /дали изобщо някой ще се сети за какво става въпрос? newsm78 ./ Така се разделя идеално!

# 21
  • София
  • Мнения: 7 062
 
Аз правя така:
Разбърквам в купа каймата с вода на рядка каша, прибавям лука, доматите и др. подправки и
изсипвам при нарязаните картофи в тавата. Обърквам добре, ако има нужда доливам още малко вода, ако не - във фурната. Нищо не запържвам, не добавям и мазнина - каймата си пуска достатъчно. Като се изпари водата поливам заливката и допичам.
Научих се от сестра ми да я правя така и ми е по-вкусна и лесна.

Така я правя и аз  Peace

# 22
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
Аз правя така:
Разбърквам в купа каймата с вода на рядка каша, прибавям лука, доматите и др. подправки и
изсипвам при нарязаните картофи в тавата. Обърквам добре, ако има нужда доливам още малко вода, ако не - във фурната. Нищо не запържвам, не добавям и мазнина - каймата си пуска достатъчно. Като се изпари водата поливам заливката и допичам.
Научих се от сестра ми да я правя така и ми е по-вкусна и лесна.

И азправя горедолу така омесвам всички продукти в тавата в която ще пека и мятам в печката, като се поизпари водичката, заливам и запичам и после за отрицателно време изчезва в коремите

Общи условия

Активация на акаунт