Сол

  • 1 149
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 4 399
Леко съм смутена защото прочетох че до навършването на 1 година сол не би трябвало да се дава. Но искам скоро да въведа месо, а всички месни пюрета с които разполагам съдържат сол. Предполагам че е в малки количества, но си е сол все пак. Невъзможно ми е да намеря месо което да е контролирано, а и не виждам как мога да готвя всеки ден по 20 гр месо, така че ми се налага да използвам готови пюрета. Вие давате ли сол на децата си и откога?

# 1
  • Мнения: 2 804
Аз захранвам второто си дете от няколко дни не смятам , че са вредни месните пюрета !
На голямата даже и супа с един куп подправки и сол съм и дала на 10 месеца и не виждам нещо да и е увредено .
Важното е да не се прекалява с много , а от малкото глава не боли според мен .

# 2
  • Мнения: 47 982
мисля че в детските пюренца количеството сол би трябвало да е съобразено с децата,а когато ти готвиш,не слагай много сол,и ако и вие ядете от това ядене,си посолявайте вашата порция допълнително

# 3
  • София
  • Мнения: 18 679
Мдаа, готовите пюрета съдържат и сол, и захар, и куп други не дотам полезни нещица, което обаче е тема на друг разговор и да не я започваме сега WinkВиждам, че се интересуваш и ти пука какво точно яде детето ти/аз принципа "давах - нищо не му стана" не го разбирам, но всеки си знае.../, затова ще ти кажа как готвих аз.Значи купуваш си хубаво телешко, заешко, пуйка или каквото там си решила.Кипваш вода, пускаш го както е цялото парче, намаляваш си котлона на най-слабото, похлупваш и вариш така, докато месото стане съвсем крехко.Отнема около 2 часа, за телешко - може би 3.Така месото запазва всичките си витамини и полезни съставки, без да отиват в бульона.После го смилаш в кухненски робот или с пасатор, с малко от бульона, става като фина кашичка.Пълниш формички за лед - всяко кубче събира около 2 супени лъжици от сместа.Замразяваш, изваждаш и слагаш с торбички за фризер.После за всяко хранене си вадиш по едно кубче и си го прибаваш към зеленчуковото пюре.Чиста работа PeaceТака приготвеното месо е годно за употреба от фризера 3 месеца.По-късно започнах да прибавям при варенето и зелени подправки, лук, морковче...
В общо линии, ако разполагаш с пасатор, фризер и микровеле/обикновен котлон, можеш срещу 15 минути на ден, да храниш детето си с приготвена лично от теб прясна храна, с ясни съставки, правилни пропорции и чудесен вкус.Между другото, спестяват се и средства, защото една порция определено не ти излиза 2.50, колкото струват що годе читавите пюрета.

# 4
  • Мнения: 495
пюретата на "Ганчев" нямат сол
аз лично му готвя сама, всеки ден, като добавям по равна чаена лъжичка захар
11-ия месец започнах да пробвам да намаля захарта и да слагам по малко сол, но синът ми не одобри идеята и така и досега
педито каза, че просто някои деца предпочитат сладко, други солено, та не съм си го сложила на сърцето

# 5
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Правила съм "ранно захранване" , като съм следвала съветите на педиатърката на Тити. Конкретно месо не мога да си спомня кога яде за първи път, но сигурно е било към 6-тия месец  newsm78

Относно солта: педиатърката ми беше казала да варя зеленчуците и месото без сол. Когато се приготвя вече пюрето на 1 порция (в началото беше около 150 г) да слагам 1 щипка сол и 1 щипка захар, както и малко колкото лешник масло. Това количество сол беше достатъчно в самото начало, но след 1 месец Тити започна да яде по 1 чаша (сигурно около 250 г) пюре и слагах сол на вкус на мене да ми е вкусно. Захарта я спрях почти веднага.

Относно готвенето в къщи: Не съм ползвала готови пюрета, защото не ми харесват на мене  Sick Готвили сме в къщи за Тити. Ако се спреш на този вариант ето какво правя аз:
- варя зеленчуци и месо отделно
- месо - пилешко, телешко (за начало) след сваряване правя на порции и с бульон в малки бурканчета слагам във фризера
- давах месо през ден доста дълго време
- телешкото обикновено го правя на супа-топчета (без нищо друго) и пак във фризера

# 6
  • Мнения: 8 917
Откакто е захранена - към 8-я месец към храната й винаги е имало сол/захар една идея по-малко от това, което бих консумирала аз, а аз определено хапвам с малко сол и захар Peace

# 7
  • София
  • Мнения: 18 679
аз лично му готвя сама, всеки ден, като добавям по равна чаена лъжичка захар
.................
педито каза, че просто някои деца предпочитат сладко, други солено, та не съм си го сложила на сърцето

Според мен е нормално детето да има "вкус" към нещата, с които е свикнало.Не може да се очаква, че ще хареса храна без захар, след като от самото начало тя му е предлагана подсладена.Същото е със соленото, газираното, соковете и т.н.

# 8
  • Мнения: 498
аз сол не добавям, нито захар.....е изяжда си всичко дъщеря ми Hug
може и без сол според мен, въпрос на свикване е всичко
лошото е, че в готовите пюрета има и сол и захар и още други ненужни работи Whistling

# 9
  • Варна
  • Мнения: 1 123
и аз не добавям сол или захар към храната на дребната. Всичко приготвям аз. Месото - по начина който ти е описала belinda, само да добавя че купувам охладени, а не замразени меса. Детенце си изяжда винаги всичко и то с апетит Simple Smile

# 10
аз разчитам на солта от естествените продукти, до сега не съм давала допълнителна сол, въпреки че ме обявиха за мучителка  Laughing и да пробвам аз да ям без сол...но вкуса се възпитава, това е моето мнение.

поздрави от нас с бебчо

# 11
  • Мнения: 4 399
Благодаря за мненията. Да, може би било най-добре да си приготвям месото вкъщи, но както казах няма откъде да купя екологично чисто месо. А пюретата на Хип са с гаранция че месото е контролирано. Ще мисля пак какво да правя, но не съм убедена че солта може да е толкова вредна колкото всички хормони, пестициди и инсектициди с които е пълно месото от кварталния ни супер.

И ако все пак мога да преживея идеята за малко сол, то не разбирам изобщо защо на толкова малки деца трябва да се дава захар. Аз купувам само пюрета без захар. Такива се намират без проблеми. Достатъчна е плодовата захар, която се съдържа в плодовете и някои зеленчуци. За себе си съм решила, че детето ми няма да опита захар докато не започне само и разумно да си я търси. Докато аз му слагам храната в устата и имам 100% контрол над нея, захар няма да получи.

# 12
  • Мнения: 5 026
 Аз правя пюретата в къщи и не слагам сол и захар. Бебче си ги хапва с голям кеф.

# 13
  • Мнения: 272
Изключително добре разбирам авторката на темата. Не само във форума, но и в моята английска книга за отглеждане на деца пише, че захарта и солта са забранени поне до 1 г. Освен това, аз лично не разбирам защо трябва да се слагат. По-добре е да се усеща истинския вкус на храната. Това важи и за големите хора.
По конкретния въпрос за пюретата. Аз прекарвам по един час в магазините, за да избирам пюрета без сол и захар. Sunval/Alnatura нямат нито сол, нито захар, но са доста гъсти и може детето да не ги хареса. Препоръчвам на Hipp Пуйка с тиква. Без сол е, а и е изключително вкусно. На Gerber също са без сол, вкусни са, но каквото и да ядеш- пуйка, заек, пиле все еднакъв е вкуса. Според мен е от царевицата. Тези дни купих едно на Кечкемети Телешко с тиква. Без сол е, но още не сме го яли, за да дам отзиви.
Ами това са. Други, специално месни, няма!

# 14
  • Мнения: 4 399
margarithen,

къде в София се продават пюрета на Алнатура и Гербер и какви са цените им?

# 15
  • Мнения: 272
Sunval/Alnatura- един и същи производител и вносител- Неделчев и Неделчев. Фирмен магазин с най- голям избор от марката Baby Nova в Павлово. Цените са 2 лв за 190 гр.
Gerber- 1.55 лв за 130 гр. Най- голям избор съм видяла в Штъркел.

От двете марки зареждат и в Бебе Маркет, което за мен е най-удобно, но не е пълен асортимента.

Само да допълня, че нямам поглед върху Ганчев.

# 16
  • Мнения: 3 550
Не добавям сол или захар. Приема само солта, която е в хляба. Нея не можем да избегнем.

# 17
  • София
  • Мнения: 480
Пюренцата Ovko също са без сол и захар. Цената на месните от 190гр. е около 2лв. Има ги във Фантастико.

# 18
  • Мнения: 4 399
Благодаря ви за информацията!

# 19
  • Мнения: 3 595
... но както казах няма откъде да купя екологично чисто месо. А пюретата на Хип са с гаранция че месото е контролирано. Ще мисля пак какво да правя, но не съм убедена че солта може да е толкова вредна колкото всички хормони, пестициди и инсектициди с които е пълно месото от кварталния ни супер.

Въпрос на личен избор е и за солта и за захарта, а да не говорим за месото.

# 20
  • Мнения: 13
Аз действам като Белинда. Винаги имах във фризера поне два вида месо, приготвено по начина, описан по-горе като съм го съхранявала и в пластмасови малки чашки. 

Понякога съм прибавяла много малко количество сол но никога захар. Захарта е абсолютно вредна за кърмачето.

Ако детето е свикнало със сладък вкус по-добре сладникав зеленчук или плод да се добави отколкото захар.

# 21
ако това ще те улесни, аз готвя една гозба, която стига за 3 хранения и замръзявам, правя така 3-4 гозби и ми се връзва на 2 седмици да готвя за мъника...разбира се без сол всичко

# 22
  • Мнения: 4 399
Опитах и аз да сготвя месо и го замразих, само че в пликчета, че иначе не знам колко формички за лед ще отидат. Намерих някакво уш контролирано месо, варих го 4.5 часа  Shocked и в крайна сметка го смлях успешно на много фина каша. Сгъстих го с малко оризова каша и така го замразих. Но е страшна игра това нещо и не знам дали пак ще повторя. Що се отнася за цената, като сметнах всичко излезна на цената на готовите пюрета. Единственото ми успокоение е че е без сол. Но ще видим докога ще ми стигне търпението. Солта в пюретата явно наистина е съвсем малко защото аз не я усещам, а определено не ям солено и предполагам че поне от време на време ще се изкушавам с готовите бурканчета. 

# 23
  • София
  • Мнения: 18 679
Но е страшна игра това нещо и не знам дали пак ще повторя.
Ами не знам колко месо си сварила, но честно казано аз съм варила на Ники всичко на всичко 5 пъти - 3 пъти телешко, веднъж пуйка и веднъж заек.И това за една година!Пълнила съм по 4 формички.Не ми се вижда чааак толкова голяма играчка Wink

# 24
  • Мнения: 535
Vjara, аз правех по същия начин като Белинда, купих си супер скъпо, но много хубаво телешко месо. Сварих го( и аз го варих близо 5 часа) и после го смлях. Стана супер, сега добавям в домашните ми пюрета. Откак съм захранила сама готвя на Влади и досега да съм му купила не повече от 4-5 пюрета. А за солта в пюретата... ами аз виждам най- често захар даже и в зеленчуковите и месните. Като цяло съм против и солта и захарта  Peace Аз не слагам само магданоз или копър...

# 25
  • Мнения: 4 399
Купих 250 гр говеждо месо. Смятам че поне 50 гр е фира, това което остана по всички възможни съдове. Останалите 200 гр ги разделих на 10 порции защото минималното количество месо което детето трябва да поема е 20 гр. Тия 10 порции ще ми стигнат за не повече от 2 седмици. Може би трябваше да купя повече месо, но исках първоначално само да опитам защото не знаех дали изобщо ще успея да го смелям на толкова фина каша. Самата аз не ям нито телешко, нито говеждо, никога досега не бях готвила такива меса и бях меко казано изненадана колко дълго се варят.

Stansi, не е лошо да включваш по малко и магданоз, той е богат на витамин С.
Зеленчуковите и плодовите пюрета ги купувам и това няма да се промени, защото екологично чисти плодове и зеленчуци изобщо няма откъде да купя в нашия квартал и ще трябва да организирам цяло пътешествие за да се снабдя с тях.  Wink

# 26
  • Мнения: 535
Vjara, аз от недоглеждане съм написала, че не слагам, а пък всъщност слагам адски много, защото родителите ми си имат градинка и оттам са ми всички зеленчуци и подправки, по-скоро исках да напиша, че не слагам сол и захар, но слагам магданоз и копър в голямо количество  Joy Ама ти ме разбра  Wink Blush

Общи условия

Активация на акаунт