[b]руска салата[/b]

  • 4 492
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
кой ще ми даде оригиналната рецепта за руска салата?! Grinning

# 1
  • Мнения: 356
Страхувам се, че ще останеш разочарована. В който и кулинарен справочник да погледнеш, рецептата за руска салата е една и съща. Може би само това е начинът. Всички останали вариации се наричат по друг начин. Tada

# 2
  • София
  • Мнения: 10 317
Не е така, аз съм рускиня и ще ти я кажа как я правят в нашия край, но я наричат "салат Оливие" Simple Smile аз обикновенно правя голяма тенджера и я ядем 2-3 дена, имай предвид че майонезата я слагам преди да сервирам салатата!
10 твърдо сварени яйца(варя ги 10-15 мин)
600гр. шунка или колбас(хубавата камчия върши добра работа)
1кг. картофи
около 1буркан краставици(от най-големите) или 2 стандартни
1голяма консерва грах
2-3средни глави лук
сол на вкус
майонеза
Всичко освен краставиците се нарязва много дребно накрая слагам краставиците също нарязани на дребно, като внимавам да не стане кисела(от различните краставици слагам различно количество). Посолява се и се прибавя майонеза на вкус!
Разликата със салатата която правят тук е че слагам лук и не слагам моркови. Направило ми е впечатление, че тук всичко се реже доста едро, а доста по-вкусно е ако го нарежеш на дребно.

# 3
  • Мнения: 951
И аз слагам лук  Grinning  И яйца  Grinning
Само че  в повечето случаи(ако правя за вкъщи) ме мързи да режа и картофите ги правя почти на пюре Embarassed ,другото го режа и то поради простата причина,останалите съставки малко трудно стават на пюре,а и видът щеше да е съвсем #Crazy  Shocked  Grinning
Отгоре поръсвам със зелен лук и украсявам според настроението.

# 4
  • Мнения: 3 927
Не знам колко е вярно, но т.нар. руска салата всъщност съвсем не е руска по произход.

Моят вариант включва наистина нарязани на ситно:
картофи;
моркови;
кисели краставички;
1-2 сварени яйца (може и без тях);
шунка;
повечко майонеза, сол.

За подправяне използвам маринатата от киселите краставички - придава малко по-така вкус на салатата. НЕ използвам грах - той най-бързо се вкисва и разваля салатата, ако случайно се задържи повече от 2-3 дни в хладилника.

# 5
  • Мнения: 652
В по-старите готварски книги, руската салата е с яйца наистина.  Количеството е м-у 6 и 10. Както е написала Надя.  По-вкусна става ако си направиш и майонезата сама. Свекърва ми я докарва супер. Ако искаш ще ти дам рецептата по-късно.

# 6
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
А още по-вкусна става с шпеков или друг по-сух колбас. Аз слагам и 1-2 с.л. кисело мляко и чер пипер. И морковките - кисели newsm22

# 7
В момента живея в Молдова и тук "руската салата"се прави с телешко месо. По същия начин я приготвя и жената на един колега, която е рускиня. Иначе другите съставки са същите. На мен лично не ми харесва особено. Може би защото съм си свикнала с нашенския вариант.

# 8
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Цитат на: anomalia
А още по-вкусна става с шпеков или друг по-сух колбас. Аз слагам и 1-2 с.л. кисело мляко и чер пипер. И морковките - кисели newsm22

Ау, ти с тоя шпек ме  #2gunfire  Ама как ще слагаш такова нещо в руска салата?  Sign Exclamation  Съгласна съм с рецептата на над-таб, само че аз слагам моркови, а грах не винаги, защото веднъж ми се падна един доста твърдичек грах (от буркан) и на фона на останалите мнооого сварени ингредиенти си беше просто отвратително.

# 9
  • София
  • Мнения: 10 317
Без грах, става друга салата  Wink  важно е да се купи хубав грах, защото ако е твърд скапва салатата! Аз използвам някакъв вносен, на кутията пише фин грах, от българските ми харесва този на Сторко. Ако не подправиш цялата салата с майонеза, седи в хладилник без проблем 3-4дена, но кой я чака толкова Simple Smile

# 10
  • Враца
  • Мнения: 158
Мисля че оригиналната рецепта е със пилешко месо,мариновани ябълки+всички останали продукти.
Но тази рецепта е доста странна,особено за нашият вкус,та затова мисля през вековете е бая променена и пригодена за вкуса на съответният народ.
А иначе рецептата е измислена от французин,който е бил придворен готвач на руският цар,и наистина в Русия името и е "Оливие" сигурно на името на готвача.

# 11
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Цитат на: Kissa
Цитат на: anomalia
А още по-вкусна става с шпеков или друг по-сух колбас. Аз слагам и 1-2 с.л. кисело мляко и чер пипер. И морковките - кисели newsm22

Ау, ти с тоя шпек ме  #2gunfire  Ама как ще слагаш такова нещо в руска салата?  Sign Exclamation  

Ama probvaj de, posle pak 6te govorim  Wink Vednyj daje slojih par4e pozasyhnala v hladilnika lukanka i pak stana super. Vajno e da prestoi oba4e.
P.S. Sory za latinicata, no mi se skapa kirilicata i za kapak neta mi v momenta e otvrat, taka 4e i Kredor otpada
 #Puppy dog

# 12
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Цитат на: anomalia
Цитат на: Kissa
Цитат на: anomalia
А още по-вкусна става с шпеков или друг по-сух колбас. Аз слагам и 1-2 с.л. кисело мляко и чер пипер. И морковките - кисели newsm22

Ау, ти с тоя шпек ме  #2gunfire  Ама как ще слагаш такова нещо в руска салата?  Sign Exclamation  

Ama probvaj de, posle pak 6te govorim  Wink Vednyj daje slojih par4e pozasyhnala v hladilnika lukanka i pak stana super. Vajno e da prestoi oba4e.
P.S. Sory za latinicata, no mi se skapa kirilicata i za kapak neta mi v momenta e otvrat, taka 4e i Kredor otpada
 #Puppy dog

Мерси, но не мисля да пробвам  Wink

# 13
  • София
  • Мнения: 10 825
Моята московска леля казва, че салатката, която ние тук наричаме "руска" в Русия наричат "френска" Simple Smile И според нея руска салата е една, която поне на мен мие езвестна като винегред.
Ето ги рецептите и на двете:

"Българска" Руска салата:

Шунка
Стерилизиран грах
Кисели краставички
Варени картофи
Варени моркови
Майонеза
Всички продукти се нарязват на дребни кубчета, заливат се с майонезата и се слага черен пипер и сол на вкус.
Аз добавям малко кисело мляко и малко горчица за олекотяване на вкуса на майонезата.

"Руска" руска салата (винегред):

1-2 глави червено цвекло
2-3 моркова
5-6 картофа
кисели краставички
стерилизиран грах
Цвеклото, морковите и картофите се сваряват. Всички продукти се нарязват на кубчета (без граха - той се сипва както си е на зърна Wink ). Овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и оцет.

# 14
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: Юци
Мисля че оригиналната рецепта е със пилешко месо,мариновани ябълки+всички останали продукти.
Но тази рецепта е доста странна,особено за нашият вкус,та затова мисля през вековете е бая променена и пригодена за вкуса на съответният народ.
А иначе рецептата е измислена от французин,който е бил придворен готвач на руският цар,и наистина в Русия името и е "Оливие" сигурно на името на готвача.


Ааааа...руска салата с ябълки....само това не бях чувала. Отврат  Sick

# 15
  • Мнения: 9 904
напротив, малко кубчета ябълка придават много свеж вкус. Като се смеси с другите продукти, е различно. Майка ми слага често ябълки в печеното - много вкусно!

# 16
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Цитат на: Lady Charm
Моята московска леля казва, че салатката, която ние тук наричаме "руска" в Русия наричат "френска" Simple Smile И според нея руска салата е една, която поне на мен мие езвестна като винегред.
Ето ги рецептите и на двете:

"Българска" Руска салата:

Шунка
Стерилизиран грах
Кисели краставички
Варени картофи
Варени моркови
Майонеза
Всички продукти се нарязват на дребни кубчета, заливат се с майонезата и се слага черен пипер и сол на вкус.
Аз добавям малко кисело мляко и малко горчица за олекотяване на вкуса на майонезата.

"Руска" руска салата (винегред):

1-2 глави червено цвекло
2-3 моркова
5-6 картофа
кисели краставички
стерилизиран грах
Цвеклото, морковите и картофите се сваряват. Всички продукти се нарязват на кубчета (без граха - той се сипва както си е на зърна Wink ). Овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и оцет.

Така-ааа! На руската (горната) салата си забравила да сложиш яйца  Sign Exclamation  Втората салата (винегрет) редовно си правим вкъщи, а и в оригинала НЯМА грах - това вече е от друг филм с граха  Sign Exclamation А и лука не виждам къде си го затрила?  Wink

# 17
  • София
  • Мнения: 10 317
Цитат на: Lady Charm
Моята московска леля казва, че салатката, която ние тук наричаме "руска" в Русия наричат "френска" Simple Smile И според нея руска салата е една, която поне на мен мие езвестна като винегред.
Ето ги рецептите и на двете:

"Българска" Руска салата:

Шунка
Стерилизиран грах
Кисели краставички
Варени картофи
Варени моркови
Майонеза
Всички продукти се нарязват на дребни кубчета, заливат се с майонезата и се слага черен пипер и сол на вкус.
Аз добавям малко кисело мляко и малко горчица за олекотяване на вкуса на майонезата.

"Руска" руска салата (винегред):

1-2 глави червено цвекло
2-3 моркова
5-6 картофа
кисели краставички
стерилизиран грах
Цвеклото, морковите и картофите се сваряват. Всички продукти се нарязват на кубчета (без граха - той се сипва както си е на зърна Wink ). Овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и оцет.


Нещо си се объркала! Питай пак леля си Simple Smile
Руската салата, руснаците я наричат, френска или по-често салат Оливие! Винегрет, а не винегред и французкий салат, са две различни салати. А ябълките се слагат по желание, аз лично много я харесвам и с ябълки, но тъй като ядем салатата по 2-3 дена не ги слагам, че ако не объркаш салатата на момента с майонеза се окисляват!

Цитат на: Kissa

Така-ааа! На руската (горната) салата си забравила да сложиш яйца  Sign Exclamation  Втората салата (винегрет) редовно си правим вкъщи, а и в оригинала НЯМА грах - това вече е от друг филм с граха  Sign Exclamation А и лука не виждам къде си го затрила?  Wink


В оригиналната рецепта за винегерта има грах! А лук само ако е зелен!   Wink

# 18
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Lady Charm
Моята московска леля казва, че салатката, която ние тук наричаме "руска" в Русия наричат "френска" Simple Smile И според нея руска салата е една, която поне на мен мие езвестна като винегред.
Ето ги рецептите и на двете:

"Българска" Руска салата:

Шунка
Стерилизиран грах
Кисели краставички
Варени картофи
Варени моркови
Майонеза
Всички продукти се нарязват на дребни кубчета, заливат се с майонезата и се слага черен пипер и сол на вкус.
Аз добавям малко кисело мляко и малко горчица за олекотяване на вкуса на майонезата.

"Руска" руска салата (винегред):

1-2 глави червено цвекло
2-3 моркова
5-6 картофа
кисели краставички
стерилизиран грах
Цвеклото, морковите и картофите се сваряват. Всички продукти се нарязват на кубчета (без граха - той се сипва както си е на зърна Wink ). Овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и оцет.


Нещо си се объркала! Питай пак леля си Simple Smile
Руската салата, руснаците я наричат, френска или по-често салат Оливие! Винегрет, а не винегред и французкий салат, са две различни салати. А ябълките се слагат по желание, аз лично много я харесвам и с ябълки, но тъй като ядем салатата по 2-3 дена не ги слагам, че ако не объркаш салатата на момента с майонеза се окисляват!

Цитат на: Kissa

Така-ааа! На руската (горната) салата си забравила да сложиш яйца  Sign Exclamation  Втората салата (винегрет) редовно си правим вкъщи, а и в оригинала НЯМА грах - това вече е от друг филм с граха  Sign Exclamation А и лука не виждам къде си го затрила?  Wink


В оригиналната рецепта за винегерта има грах! А лук само ако е зелен!   Wink



Е нали и аз това казвам де: нашата руска салата руснаците я наричат френска! Точно това съм написала!
А пък аз никога не й слагам лук! Може и да е мой пропуск, но така си я правя!

# 19
  • София
  • Мнения: 10 317
Цитат на: Anonymous



Е нали и аз това казвам де: нашата руска салата руснаците я наричат френска! Точно това съм написала!
А пък аз никога не й слагам лук! Може и да е мой пропуск, но така си я правя!


Ти си написала, че винегрета и руската салата са едно и също, а те нямат нищо общо! Нищо де нали се разбра кое е руска салата и кое винегрет  Wink
Руснаците никога не използват варени моркови в салата!!!

# 20
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Anonymous



Е нали и аз това казвам де: нашата руска салата руснаците я наричат френска! Точно това съм написала!
А пък аз никога не й слагам лук! Може и да е мой пропуск, но така си я правя!


Ти си написала, че винегрета и руската салата са едно и също, а те нямат нищо общо! Нищо де нали се разбра кое е руска салата и кое винегрет  Wink


Уфффф! Изобщо не съм написала това! Писах "според моята леля" и "на мен ми е известна като винегреТ" (извинявам се за Д-то в предния постинг Wink )
Пък и не твърдя,че нейното мнение е миродавно... просто го споделих с вас, за което се извинявам!

# 21
  • София
  • Мнения: 10 825
И тоя гост с последните два постинга бях аз Embarassed

# 22
  • София
  • Мнения: 10 317
Цитат на: Anonymous

Уфффф! Изобщо не съм написала това! Писах "според моята леля" и "на мен ми е известна като винегреТ" (извинявам се за Д-то в предния постинг Wink )
Пък и не твърдя,че нейното мнение е миродавно... просто го споделих с вас, за което се извинявам!


Не се впрягай  Wink  нали се разбра кое, кое е  Wink  а леля ти слага ли моркови във френската салата?  Thinking Не се заяждам! Просто ако слага, ще ми е много чудно. Не съм чувала рускиня да го прави....

# 23
  • София
  • Мнения: 10 317
Ето ви и любимата ми салата от руската кухня. Правя я за всеки по-голям повод Simple Smile
Цитат на: nad_tab
Най-сетне и аз да се включа с любимата на всичките ми приятели салата с риба и ябълки... любопитното е, че не се намери и един човек който след като я опита да не я хареса и ме карат да я правя всеки път като се събираме!
Продукти:
8твърдо сварени яйца (аз ги варя 10-15мин)
2кутии скумрия в растително олио или 2 малки топло пушени(ако искате вкуса на рибата да се усеща по силно)
1средна до голяма глава лук(голяма ако обичате повече лук!)
2 сочни средно големи (аз предбочитам от зелено-жълтите) ябълки
1/2 до пакетче(125гр) масло
1 и 1/2 кутийка(250гр) майонеза

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, лука се нарязва на много дребно, ябълките се обелват и почистват а маслото се оставя  предварително в камерата за да може да се рендосва.

Избирате си стъклена купа, за да изглежда салатата по-красива и почвате да редите:
започвате да редите на слоеве 1/4 от белтъците(рендосани на най-едрото ренде), накъсвате на дребно1/4 от рибата, поръсвате  1/4 от нарязания лук, рендосвате малко масло и 1/4 от ябълките и леко подравнявате с ръка да стане плоско и замазвате с майонеза. Повтаряте реденето още 3 пъти и отгоре рендосвате на най-дребното ренде жълтъците. Оставяте да престои на стайна температура 1ч. и след това една нощ в хладилника.Моя съвет, за да не стане безсолно да посоляватв леко редовете с белтъците и жълтъчния горен слой!
Салатата може да се яде и така, но аз я предпочитам на препечена филийка или просто на франзелка.... божествено е...

# 24
  • Враца
  • Мнения: 158
Цитат на: nad_tab


 а леля ти слага ли моркови във френската салата?  Thinking Не се заяждам! Просто ако слага, ще ми е много чудно. Не съм чувала рускиня да го прави....

nad_tab цялата ми руска рода задължително слага сварени моркови в "Оливието",и не само там.Изглежда колкото домакини толкова и предпочитания Laughing  Laughing  Laughing

# 25
Цитат на: Юци
Цитат на: nad_tab


 а леля ти слага ли моркови във френската салата?  Thinking Не се заяждам! Просто ако слага, ще ми е много чудно. Не съм чувала рускиня да го прави....

nad_tab цялата ми руска рода задължително слага сварени моркови в "Оливието",и не само там.Изглежда колкото домакини толкова и предпочитания Laughing  Laughing  Laughing


Майка ми е рускиня и винаги слага варени моркови....

# 26
  • София
  • Мнения: 10 317
Е... за първи път чувам, а все пак в Русия съм израстнала... най-вероятно в различните региони я правят различно.

Общи условия

Активация на акаунт