cream of tartar

  • 7 734
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Варна
  • Мнения: 6 877
Моля някой да каже това чудо какво е? Praynig

# 1
  • Мнения: 645
Tartaric киселина е прах на кафеникава червена киселина (калиев битартарат)
рафиниран се използва в готварството и сладкарството за печене


често се комбинира с сода бикарбонат и се получава така наречената baking powder.


използва се също при направата на глазури и за стабилизиране на бити белтъци


 може да бъде използуван да почиства месинг и медни готварски принадлежности.

# 2
  • Мнения: 3 634
Ехм... за Tartar Sauce ли става дума или за нещо друго?

# 3
  • Варна
  • Мнения: 6 877
Цитат на: Biju1
Tartaric киселина е прах на кафеникава червена киселина (калиев битартарат)
рафиниран се използва в готварството и сладкарството за печене


често се комбинира с сода бикарбонат и се получава така наречената baking powder.


използва се също при направата на глазури и за стабилизиране на бити белтъци


 може да бъде използуван да почиства месинг и медни готварски принадлежности.


На бг пазара с какво може да се замести? Именно за стабилизиране го прочетохме, на белтъци с пудра захар. Аз знам, че за целта се ползва малко оцет или лимонтузо ама това последното си има друго име...

# 4
  • Варна
  • Мнения: 6 877
Цитат на: Мама от Финландия
Ехм... за Tartar Sauce ли става дума или за нещо друго?


Май не:-))) Сосо Тартар не беше ли с краставички? Laughing

# 5
  • Мнения: 645
не знам с какво може да се замести за жалост.
ето още малко инфо

Бял кристален прах.
използува се като заквасващият агент в baking powder. Нечиста форма, наречена зъбен камък или суров винен камък, се оформя естествено по време на ферментацията на гроздето сок в вино и кристализира в виното каци.


дано съм ти била полезна

# 6
  • Мнения: 3 634
Flash, да!  Embarassed

# 7
  • Варна
  • Мнения: 6 877
Цитат на: Мама от Финландия
Flash, да!  Embarassed


Да, и със сигурност е по-вкусен от тоя зъбен камък! Laughing

# 8
  • Варна
  • Мнения: 6 877
Цитат на: Biju1
не знам с какво може да се замести за жалост.
ето още малко инфо

Бял кристален прах.
използува се като заквасващият агент в baking powder. Нечиста форма, наречена зъбен камък или суров винен камък, се оформя естествено по време на ферментацията на гроздето сок в вино и кристализира в виното каци.


дано съм ти била полезна


Ще я побългарим рецептата, страшно няма!
Мерси за инфото! Simple Smile

# 9
  • Мнения: 1 399
Flash, прочети ТУК . Не е нещо съществено, но все пак някаква информация по въпроса.

# 10
  • Мнения: 5 877
Хехе, това го разкрих след много умуване.

Слагай лимонтозу и си живей живота!  food002

# 11
# 12
  • Мнения: 414
Цитат на: Flash*
Моля някой да каже това чудо какво е? Praynig


Хе, съвсем наскоро и аз проучвах въпроса Simple Smile))
Това е едно вещество, или по-точно киселина. Само не можах да уточня, дали това не е оцетната киселина, в която се варят яйцата на Великден, за да станат с блестящи кристалчета.

Обикновено (в бисквитите) се слага заедно със сода, а за да заместиш в български условия тази комбинация, слагаш бакпулвер. Обаче на мен ми трябваше без сода, за приготвяне на глазура за торта, или тъй нареченият Royal Icing, който се прави от разбит белтък, пудна захар и въпросната киселина.

Химичното му име е Potassium hydrogen tartrate, KC4H5O6 (цифрите са долни) или с по-прости думи - Tartaric acid. Ако имаш някой познат химик, питай го дали това не е оцетната киселина и кажи и на мен Simple Smile))

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 23 702
Не е оцетна, оцетната е СН3СООН, или С2Н4О2.

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 23 702
Тва било винена кислина бре! Погледнах в учебника по химия, винена киселина трябва да е!

# 15
  • Мнения: 414
Цитат на: Янтра
Тва било винена кислина бре! Погледнах в учебника по химия, винена киселина трябва да е!


Добре де, а това в пликчетата, дето го продават за Великден, дето се слага във водата за да блестят яйцата, винена или оцетна киселина е? То май ше се окаже, че е точно то...

# 16
Със сигурност е винена киселина.

# 17
Винена киселина е тартара. Има го като набухвател в много старите готварски книги. Лимонтозуто е също винена киселина, но името подвежда. А това в боята за яйцоа може би е оцетна киселина, която е по-агресивна и не става за набухвател.

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 23 702
Съгласна съм с госта за лимонтузото, ей сега четох какво пише на пликчето - винена киселина. За това, което продават за Великден...... не знам какво е, ние вкъщи не ползваме, трябва да се прочете състава.

# 19
  • Мнения: 5 877
Не сте ли си правили домашен бакпулвер от счукано лимонтозу плюс сода? Освен това майка ми слага лимонтозу на сладката, за да ги сгъстява. Значи набухвател и сгъстител - същото е. Слагайте лимонтозу.

# 20
Мисля, че в сладката лимонтозуто се слага, за да не се озахари сладкото, а не за сгъстяване.

# 21
  • Мнения: 5 877
Ааами, за сгъстяване си е. Иначе и с лимонтозу пак се озахаряват, тъй че не е за това.

# 22
  • Мнения: 146
и аз знам, че се слага лимонтозу, за да не се озахари сладкото, питайте в някой готварски форум, или Звездев  Laughing  Laughing  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт