Бакшиш при онлайн поръчки на храна

  • 9 190
  • 174
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 46 577
Това си е твой избор, аз обикновено им давам бакшиш, понякога онлайн, когато апликацията позволява.
Не позволява, а цените са достатъчно високи все едно съм дала бакшиш, така че съвестта ми е чиста Simple Smile

П.П. Гледам редовно от охранителните камери как крадат пратки в Америка. Куриерът идва, оставя я пред къщата и си заминава. Явно и там не чакат бакшиши.

# 106
  • Мнения: X
Как да не е съпоставим стандартът? Аз с МРЗ мога да пия кафе от машина за 40 стотинки, мога да седна и на Витошка и да пия някакво бисквитено-карамелено капучино за 5 лв, мога да пия и ирландско кафе от 15 лв. И все ще оставя бакшиш.
На куриери също оставям - или закръглям нагоре (пр. 28 на 30), или направо 2-3 лв. Даже според чужбинските порядки малко давам.

# 107
  • Мнения: 1 114
Не знам какво е висока цена, а и както казах си е твой избор. За мен цените са ниски и знам, че на децата им плащат малко и за това добавям за по едно кафе.

Никога не ми е изчезвала пратка, макар че винаги им казвам да я оставят пред вратата. Не, че не се случва, но е рядко. Не виждам и връзката с темата, но нейсе.

# 108
  • Мнения: X
П.П. Гледам редовно от охранителните камери как крадат пратки в Америка. Куриерът идва, оставя я пред къщата и си заминава. Явно и там не чакат бакшиши.
Потвърждавам от първо лице. Това е практика там. Все пак малко ме притесняваше такова безотоговорно оставяне на пратки и гледах да пазарувам онлайн в четвъртък, за да пристигнат уикенда, когато има някой да ги поеме.

Просто в България реално няма твърде скъпи ресторанти, които работещ със средна заплата да не може да си позволи поне два пъти месечно. В много от развитите страни има ненормално скъпи ресторанти, над 10 пъти по-скъпи от стандартно заведение, там всяка жаба си знае гьола.

Но това, че не можеш да се храниш на нормални цени и места на Запад абсолютно не е вярно. Има страхотни места, където можеш да хапнеш или да се позабавляваш на достъпни цени и то на топ локации с отличен сървис.

# 109
  • Мнения: 859
Винаги закръглям сметката и оставям бакшиши. Не съм попадала на "киселяци", храната също е била вкусна. Благодарили са ми, даже и стотинки или левче да са били отгоре. Ако имам/е личен празник с половинката, оставяме и доста отгоре. Случвало се е (при поръчка на стоки от онлайн магазин за храни, домакински потреби и т.н.) да се получи разминаване с доставеното, но сме се разбирали културно. На всеки се случва да сбърка.

Галинор е права, че не може работата да се дели на проста и сложна и по това да определяме кой колко заслужава да получи. Това е много дълга тема и дразнещ манталитет на много хора, поне у нас - липса на уважение към чуждия труд, какъвто и да е той. И към интелектуалците го има - защо не си намерят ИСТИНСКА работа (разбирай, да кОпат на нивата някъде). Всеки труд е ценен - и за обществото, и за държавата ни.

Ето, аз си признавам, че не бих се справила с готвене и сервиране, та затова и ценя толкова работата на персонала там. Даже съм си мислела, че готвачите са ощетени, защото храната все пак приготвят те, а бакшиш се дава само на сервитьора. Има изисквания към тях - образование, опит, външен вид, здраве. Изобщо не е проста работа.

Иначе не е честно клиентът да го отнася само, защото заплащането е ниско, а той просто не е оставил бакшиш, но иначе не се държал унизително с персонала.

# 110
  • Мнения: 1 114
Работата се делина проста и сложна, няма как да е различно. Един нервохирург отваря нечий череп и рови в моъка.

Това не означава, че останалите хора не следва да получават достойно заплащане. Обслужващите професии изискват добри социални умения. Не всеки би издържал на това да си в контакт със стотици хора на ден, всеки луд по своему.

# 111
  • Мнения: X
Не всеки би издържал на това да си в контакт със стотици хора на ден, всеки луд по своему.
Така е. Масово се разсъждава аз съм си платил. Което от една страна е вярно, но от друга има безумни поведения, унижаване, обиди, караници, кражби, неплащане и кой виновен - обслужващият персонал.
Работя в онлайн магазин, преди това в реален съм била. Има си хора, които са надути и се държат отвратително с теб - защото са с висше, защото имат повече пари, защото... а ти не си (уж). Не е приятно да обслужваш такива, ама никой не ти дава вредни, задето се е наложило да обслужваш отрепки.

# 112
  • Мнения: 5 110
И затова заплащането трябва да е адекватно,а не да разчиташ на бакшиша на  такива.И неквалифицирания труд също е труд и той трябва да се заплаща нормално.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 15:42 от Не се сърди, човече

# 113
  • Мнения: 1 114
Аз съм работила в заведения като ученичка и студентка. Получила съм невероятен тренинг, който сега ми се изплаща, когато комуникирам с всякакви хора на високи позиции.

За мен тази работа е за млади хора и искам да ги подкрепя.Детето работи в ресторант. Започна да готви и да си прибира натуриите, защото осъзна, че домакинската работа не е за пренебреване и аз не съм слугиня.

# 114
  • Мнения: 3 160
Позволявам си пак да се намеся, понеже от личен опит знам колко е трудно да се работи с хора.Работила съм като сервитьорка,презентатор,продавач-консултант,детегледачка,учител по заместване(за кратко).Първото ми беше най-трудно.Заведението беше към хотел.Всеки ден имаше чуждоговорящи.Айде,с английският и френският се оправях,но при другите кимах и се усмихвах като идиот.Освен това,шефът ни беше буквално откачен.За цялата 10-часова смяна,когато нямаш нови клиенти,стоиш прав като свещ,с таблата отпред.Само леко да си присвивах крака в коляното,веднага звънеше да се изправя(Той цял ден висеше в ресторанта отсреща,за да може да ни наблюдава).Има ли повече работа за барманите,отиваш и помагаш.Няма не можеш или не знаеш как се прави ирландско кафе,фрапе,коктейл и т.н.За 10 часа имах 2 почивки по 20мин-за тоалетна,ядене,пушене,говорене по телефона.Издържах цели 4 години,понеже това беше единственият начин да завърша образованието си.А,и да не ви казвам,че за не малка част от хората сервитьорката е вид проститутка,която шляпаш по задника след втората бира.Добре,че поне работех в престижно заведение,а не в някоя долнопробна кръчма и клиентите бяха от друго съсловие.Заплащането през тези години беше 360лв,а от бакшишите изкарвах доста над 500.

# 115
  • Мнения: 1 788
Всъщност въобще не е съпоставимо учителка на МРЗ (или всеки на МРЗ) да си докарва допълнителен доход с уроци с това сервитьор, доставчик да получи бакшиш.
Сервитьорът или доставчикът не прави нищо допълнително от основното задължение в рамките на работното си време. А иска допълнително заплащане. Един вид двойно - носенето на една поръчка - един път покрито от заплатата, втори път от бакшиш.
По същата логика учителят трябва да получава допълнително веднага след всеки час в училище. А не след като е инвестирал допълнително време извън официалното работно време.

Всяка професия си върви с рисковете.
Когато приемаш или трябва да работиш нещо, приемаш и рисковете.
Стюардесите получават доста повече пари, но и тях може да ги сметнат за проститутки.
Чистачките в инфекциозни отделения не са с високи заплати, но каква мръсотия и ужас изриват и чистят всеки ден.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 15:58 от Frosty Wings

# 116
  • Мнения: 5 281
Не зная в други страни как е, но в Австрия тази работа се извършва или от студенти, или от зле говорещи немски език хора (което не значи необразовани, а невладеещи езика). Нито им завиждам за парите, които получават, нито намирам, че работата им е приятна. Като цяло мисля, че се радват, ако получат в ръката нещо и въобще не ми тежи да дам - на фона на поръчка за четирима е нищожно. Е, ако нямам в момента, няма и как да дам, етсествено. Откъде да ги взема. Тоест няма да умра от срам, ако съм платила доставка, но нямам дребни за достачвчика, но досега не ми се е случвало, защото кутията с монети ни е в предверието и все има нещо вътре.

# 117
  • Мнения: 3 784
П.П. Гледам редовно от охранителните камери как крадат пратки в Америка. Куриерът идва, оставя я пред къщата и си заминава. Явно и там не чакат бакшиши.

 Никога не ми се е случвало да ми откраднат пратката, зависи къде живееш. Дъъъълга тема.
Бакшишът в САЩ е задължителен - когато плащаш кеш/карта в заведение или си поръчал храна, отделно има и бурканчета в заведенията.
Когато си поръчал стока онлайн, бакшиш на куриера не даваш, а пратката те чака пред вратата на къщата.
Не знам защо даването на бакшиш се смята за ориенталска практика, като това е прието и в Европа, и в САЩ, и в Канада.
За мен е задължително да добавя минимум 10% от крайната сума, която следва да заплатя. Дали ще е на фризьорът ми, маникюристката, келнерът, дали съм в Европа или другаде по света - едно и също. Просто плащам с карта и задавам по-висока сума, с включения бакшиш или кеш и 10-те % отгоре.

# 118
  • Мнения: 1 788
... да получават достойно заплащане. Обслужващите професии изискват добри социални умения. Не всеки би издържал на това да си в контакт със стотици хора на ден, всеки луд по своему.
Защо не се борим за достойно заплащане тогава, а се цупим и правим номера на онея, дето не оставяли бакшиш?
По-скоро трябва да се цупим и правим номера на шефа си по тая логика. Щото той не дава онова, което заслужаваме.

За огромна част от работещите обслужващи професии в България поздравяването на клиента изчерпва всякакви социални умения. Но пък претенциите са множко.

Задължителен бакшиш е различно от "нормално очакван".
В много страни от Европа не е задължителен бакшишът - Швеция, Дания (обикновено включен в цената), Норвегия, Финландия - никой няма да те запише в тефтерче и да ти плюе в кафето, ако не си му оставил бакшиш предния път.
В ОАЕ е различно според мястото, което посещаваш, примерно.
В Саудитска Арабия е нормално независимо колко, но не е задължително дори и там. Особено ако е включен в цената, менюто, тогава пък и никой не го очаква.
В Япония си е направо обидно.
Въобще свят шарен и няма еталон, че да даваме примери само с онова, което ни изнася.

Каквото и да си говорим, зависи от местата, които посещаваме.
Има места по света, където не е задължителен бакшишът, но е модно да се фукаш като оставиш поне 18-20% от сметката, а цените са умопомрачителни.

# 119
  • Мнения: 1 114
Ооо, аз съм далеч от идеята да не се плаща добре, ама като ти праснат 5 лв за кафе и някак няма да ти е добре.

Иначе ако им плащаха по 1500 лв на сервитьорите и аз нямаше да додавам, ама не.

В София в малко заведенийце мога да се наям за под 10 лв. Супа - 1.50, салата - 2.00, пържола 3.50, даже и за десерт остава.

Колко смятате, че за тези цени може да се плаща на персонала?

Общи условия

Активация на акаунт