СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР - КАК?

  • 47 923
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 6 562
Мили мами решила съм АЗ да направя питката с паричката тази година (което хвърли в ужас домашните ми  Imp  Twisted Evil ) - ама като не зная как. Никога не съм месила. Дайте ми ваши рецепти моля, но ме пожалете - да не са супер сложни - за първи път ще ми е , а не съм голяма сръчница  Embarassed  Embarassed  Embarassed

# 1
  • Мнения: 4 358
Моята содена питка:

Слагам в купа две шепи брашно и правя кладенче в средата. Слагам 1 равна сл сол, 1 сл оцет и 1 сл олио.
В една кофичка кисело мляко слагам 1 чл сода за хляб и бъркам докато шупне.
Прибавям киселото мляко в купата и замесвам меко тесто - мама ме е учила, че тестото на пипане трябва да е меко като меката част на ухото.
Оформям питката, замушвам късметите и пека в загрята фурна.
Успех  Grinning

# 2
  • Мнения: 3 927
малко съм встрани от темата, защото моята питка не е постна, но содената нещо не ми се услажда. ето защо правя следната:

1 ч.ч. прясно мляко;
1 яйце;
1/2 пакетче мая'
2 с.л. олио;
2 с.л. захар;
щипка сол;
брашно.

В леко затопленото мляко се разтваря маята, прибавя се предварително разбитото яйце, олиото, захарта и солта. Оставя се да втаса и след това се омесва меко тесто. На дъното на тава се поръсва брашно и се оформя питка с височина 2 см. Парата се скрива вътре в тестото, отново се оставя да втаса и се пече на умерена фурна.

# 3
  • София
  • Мнения: 897
По традиция питката за Бъдни вечер трябва да е постна, така че содена не става заради млякото.
Аз правя питката така:
Затоплям около 1/2 л вода - не гореща, топличка
Разтварям вътре 1 пакетче или 1 бучка мая, щипка сол, 1 ч.л. захар и прибавям брашно докато стане гъсто като боза. Оставям го да удвои обема си и тогава прибавям малко олио, примерно 1/2 к.ч. и брашно. Омесвам всичко докато стане не много твърдо тесто. После пак го оставям да втаса. Замесвам го леко, слагам го в тавата и правя украса. Паричката слагам при последното омесване. отгоре а надупчвам с вилица, за да не се отдели кората при печенето. Пека на 170 градуса около 45 минути, но зависи от фурната.
Успех!

# 4
  • София
  • Мнения: 6 562
Благодаря ви момичета, ще се пробвам -  дано не се изложа  Embarassed  Embarassed  Embarassed .
Весели празници !!!

# 5
Само за протокола:
питката с мая също не може да мине за постна. В библията се говори за "безквасен хляб".

# 6
  • София
  • Мнения: 10 317
Цитат на: Anonymous
Само за протокола:
питката с мая също не може да мине за постна. В библията се говори за "безквасен хляб".


Подкрепям. А никой ли не я прави без мляко и мая  Thinking

# 7
  • Мнения: 3 927
Не, не съм и пробвала. Не виждам смисъл да се тормозя да ям безвкусна питка на Бъдни вечер, при положение, че не постя и не съм закърмена с религиозния смисъл на празника. У дома винаги се е празнувало, но по-скоро нещата опираха до традиция без да спазваме разни строги канони...

# 8
  • Мнения: 4 358
Съгласна съм с Тането.
Аз маята и млякото ги смятам за постни, не е убивано животно.

# 9
  • София
  • Мнения: 10 317
Цитат на: tedi_b
Съгласна съм с Тането.
Аз маята и млякото ги смятам за постни, не е убивано животно.


Губи се идеята... нали правим всичко постно, броим ястията...

# 10
  • Мнения: 4 358
Ми давай тогава без мая и мляко Wink
Лично на мен идеята не ми се губи  Wink

# 11
  • Мнения: 945
Някой много отдавна беше дал тоzи линк....
http://www.az-jenata.com/cgi-bin/display.pl?p=d&id=609
и аz от тук си вzех всички реzепти zа Бъдни вечер. Има и питка беz мая и мляко... Майка ми я прави точно такава (питах я вече) и на мен лично много ми харесва

# 12
  • Мнения: 3 550
Цитат на: Taneto
Не, не съм и пробвала. Не виждам смисъл да се тормозя да ям безвкусна питка на Бъдни вечер, при положение, че не постя и не съм закърмена с религиозния смисъл на празника. У дома винаги се е празнувало, но по-скоро нещата опираха до традиция без да спазваме разни строги канони...


Рождество Христово и навечерието му Бъдни вечер са определено религиозни празници. Вие какво празнувате тогава?

# 13
  • Мнения: 5 713
ето моята рецепта за содена питка:

500гр брашно
1 с.л. олио
сол
1 ч.л. сода за хляб/ в малко гореща вода/

Омвсването на всички горни продукти става с хладка вода
Слага се в тава намазана с олио  и веднага се пече.Отгоре също леко може да се намаже с олио

# 14
  • Мнения: 5 713
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Anonymous
Само за протокола:
питката с мая също не може да мине за постна. В библията се говори за "безквасен хляб".


Подкрепям. А никой ли не я прави без мляко и мая  Thinking


ето ви питка без мляко и мая  Close-mas:

# 15
Христос е проповядвал въздържание, в т. ч. и по отношение на храната, затова и ястията за празника са скромни.

# 16
  • София
  • Мнения: 10 317
verri_77 и gery_1, благодаря за рецептите! Тази година на мен се падна честа да правя питката в къщи и ще се възползвам от рецептите Simple Smile

# 17
  • Мнения: 4 358
nad_tab, заинтригува ме... моля те, пиши после дали си доволна от питката (може и на лични).
Оги е с алергия към белтъка на млякото и ще може да яде повече от питка без мляко.
Желая ти да обереш овациите с питката!  Grinning

# 18
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Steisi
Цитат на: Taneto
Не, не съм и пробвала. Не виждам смисъл да се тормозя да ям безвкусна питка на Бъдни вечер, при положение, че не постя и не съм закърмена с религиозния смисъл на празника. У дома винаги се е празнувало, но по-скоро нещата опираха до традиция без да спазваме разни строги канони...


Рождество Христово и навечерието му Бъдни вечер са определено религиозни празници. Вие какво празнувате тогава?


Е, разбира се , че са религиозни! Все пак съм хрстиянка, но става дума, че не съм научена да ходя на църква, да си казвам молитвата преди вечеря, да паля свещички като старите баби, да се мушам под масата на Великден и т.н. и т.н. Не че се оправадавам, но съм отраснала като повечето от вас в други времена, когато религията се отричаше. Е кой да ме научи тогава на истинските традиции в това отношение?! Някак си не го чувствам това религиозното.......
Но това не ми пречи да готвя цял ден и да наредя голяма маса с почти  Wink постни ястия. И на мен, tedi_b, идеята изобщо не ми се губи.
 Simple Smile А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile

# 19
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Taneto
Не че се оправадавам, но съм отраснала като повечето от вас в други времена, когато религията се отричаше. Е кой да ме научи тогава на истинските традиции в това отношение?! Някак си не го чувствам това религиозното.......

Едно време питах мама защо слага кисело мляко в питката и сирене на масата, нали се пости, а тя ми каза "ние по цяла година постим"... други времена бяха...
Отплеснах се, ама по празници винаги ми става едно такова... носталгично  Rolling Eyes

# 20
  • Мнения: 5 713
Цитат на: Taneto
............ А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile

Майка ми прекадяваше с тамян на бъдни вечер масата и стаите, въпреки че не е от най-религиозните, а и е от поколението дето му беше забранено да казва, че се празнува бъдни вечер.

# 21
  • Мнения: 2 000
Цитат на: Taneto
А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile


Аз от как се помня винаги сме прекадявали масата и стаите  Simple Smile

# 22
  • София
  • Мнения: 10 317
Цитат на: Катя (Сливен)
Цитат на: Taneto
А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile


Аз от как се помня винаги сме прекадявали масата и стаите  Simple Smile

Срам не срам, ама нямам и идея как става това  Embarassed

# 23
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Катя (Сливен)
Цитат на: Taneto
А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile


Аз от как се помня винаги сме прекадявали масата и стаите  Simple Smile

Срам не срам, ама нямам и идея как става това  Embarassed


Аз имам идея, ама не смятам чак толкова да се вживявам  Laughing

# 24
  • София
  • Мнения: 10 317
Цитат на: Kissa
Аз имам идея, ама не смятам чак толкова да се вживявам  Laughing


И аз, ама ми е интересно  Wink

# 25
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Това с прекадяването го правят на помен или погребение  Shocked  поне е така в нашия край, та затова не ми е "интересно"

# 26
  • Мнения: 3 271
Цитат на: verri_77
ето моята рецепта за содена питка:

500гр брашно
1 с.л. олио
сол
1 ч.л. сода за хляб/ в малко гореща вода/

Омвсването на всички горни продукти става с хладка вода
Слага се в тава намазана с олио  и веднага се пече.Отгоре също леко може да се намаже с олио


И моята е подобна. Правя я мъничка, колкото да има по парченце за всеки и да се изяде веднага. Става си като хляб на вкус, в къщи всички много я харесват, по обичая си е и така  Sunglasses

# 27
  • София
  • Мнения: 10 317
Цитат на: Kissa

Това с прекадяването го правят на помен или погребение  Shocked  поне е така в нашия край, та затова не ми е "интересно"

Съжалявам май интереса ми беше не на място  Sad

# 28
  • Мнения: 2 000
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Катя (Сливен)
Цитат на: Taneto
А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile


Аз от как се помня винаги сме прекадявали масата и стаите  Simple Smile

Срам не срам, ама нямам и идея как става това  Embarassed


Става с тамян. Слагаме в една чашка малко тамян, палим го и като почне да дими кадим първо масата, а след това из стаите. Освен на Бъдни вечер кадим още и вечерта срещу Богоявление (5 срещу 6 януари). Баба ми беше черковен настоятел, та от нея ги знам тези неща, а и най-редовно си ги спазваме.

# 29
  • Мнения: 6 155
Цитат на: tedi_b
Моята содена питка:

Слагам в купа две шепи брашно и правя кладенче в средата. Слагам 1 равна сл сол, 1 сл оцет и 1 сл олио.
В една кофичка кисело мляко слагам 1 чл сода за хляб и бъркам докато шупне.
Прибавям киселото мляко в купата и замесвам меко тесто - мама ме е учила, че тестото на пипане трябва да е меко като меката част на ухото.
Оформям питката, замушвам късметите и пека в загрята фурна.
Успех  Grinning


Теди, направих питка по твойта рецепта и  стана супер  #Milti   Grinning  Само добавих малко повече брашно, ама това е въпрос на шепи Mr. Green

 newsm51  newsm51  newsm51

# 30
  • Мнения: 4 358
Биби, много се радвам, че питката ви е харесала!  Grinning
За брашното - аз не съм уточнила, че при замесването се слага още брашно... отива общо около килограм  Embarassed

Аз я украсявам с две вилици - обръщам ги с "гръб" една към друга и прищипвам тесто между тях.
Ето една снимка, дано стане по-ясно.

П.П. Добавих снимки и на баклавичките в темата за Коледа. Жалко, че вкус и аромат не мога да добавя  Wink

# 31
  • София
  • Мнения: 10 317
Момичета, много се изложих с питката.... стана буквално като подметка...  Embarassed

# 32
  • Варна
  • Мнения: 1 123
и аз правих питката на tedi_b - стана много хубава, а аз месих питка за първи път. Само я направих с половината продукти, защото бяхме трима и не исках да остава. Close-mas:  Close-mas:  Close-mas:

# 33
  • Мнения: 6 155
Цитат на: Didorani
и аз правих питката на tedi_b - стана много хубава, а аз месих питка за първи път. Само я направих с половината продукти, защото бяхме трима и не исках да остава. Close-mas:  Close-mas:  Close-mas:


А, и аз за първи път правих Grinning  Но при нас не остана, въпреки, че бяхме трима /е малкия хапна двет трошички Rolling Eyes / Wink

# 34
  • Мнения: 5 713
Цитат на: nad_tab
Момичета, много се изложих с питката.... стана буквално като подметка...  Embarassed

ами ако си правила содената не става много красива,защото няма мая. затова се прави по мъничко.и нашата не стана кой знае колко хубава/ добре че беше украсата/, въпреки че тази година пробвахме друга с бакпулвер- пак нямаше мая.
ВЕСЕЛА КОЛЕДА
ето я нашата питка, която нашто тати я направи Grinning

# 35
Поздравления за вашто тати!

# 36
  • Мнения: 5 500
Eто ви и моята рецепта за содена питка:
2 яйца
1 равна с. л. сол
1 ч. л. сода
1 кофичка кисело мляко
и брашно
Така като гледам не е особено постна Stuck Out Tongue но аз и без това я правих снощи.
Оff Arrow Иначе не смятам да си стягам душата и да спазвам неща, които не са ми по сърце въпреки, че на Бъдни вечер дохме боб. Ми такова имахме тогава. Въпреки, че съм кръстена, че и детето си кръстихме, не обичам църквите, поповете и промиването на мозъци. Вярвам в Бог и смятам, че той е навсякъде, в горите, цветенцата, в сърцата ни. На Коледа бяхме на кръщене на племенницата на мъжа ми. На края като си измиха ръцете с кръстницата ги избърсаха в една кърпа едновременно и попа каза, че християните не са и не трябва да са суеверни. Имаше предвид, като се бършат заедно в една кърпа няма да се скарат /може би някои знаят/. Е, питам тогава защо се кади и се гонят зли духове и прочие простотии.
И още вярвам, че нямам ама съвсем никаква нужда от посредник м/у мен и Бог - ПОП. Всичко е направено с една единствена комерсиална цел и не само в БГ.
То стана цяла тема, ама много ме е яд на заблудени мозъци.

# 37
  • Мнения: 3 550
Цитат на: Катя (Сливен)
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Катя (Сливен)
Цитат на: Taneto
А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile


Аз от как се помня винаги сме прекадявали масата и стаите  Simple Smile

Срам не срам, ама нямам и идея как става това  Embarassed


Става с тамян. Слагаме в една чашка малко тамян, палим го и като почне да дими кадим първо масата, а след това из стаите. Освен на Бъдни вечер кадим още и вечерта срещу Богоявление (5 срещу 6 януари). Баба ми беше черковен настоятел, та от нея ги знам тези неща, а и най-редовно си ги спазваме.


Семейството ни е вярващо и също прекадяваме с тамян на големи празници. По време на каденето казваме молитва, отвреме навреме наръсваме стаите и със светена вода.

Общи условия

Активация на акаунт