заливка за мусака

  • 11 331
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 290
Имам питане...
Как правите заливката на мусака например?
С яйца и кисело мляко?
Питам защо аз много мразя заливки и по-специално тази.
Днес правих мусака както аз я обичам - с кайма, картофи, патладжани, тиквичка, морков, гъби...
Като се опече я поръсих с магданоз за красота и майка казва - ами да направя заливка...
Аз и казвам, че не обичам и тя - Ама как мусака без заливка?!

Та... как правите заливката вие и правите ли изобщо?

# 1
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
С яйца и кисело мляко - допичам 10 минути и готово!  Peace

# 2
  • София
  • Мнения: 36 073
С яйца и кисело мляко - допичам 10 минути и готово!  Peace
Peace  и аз

Като не ти харесва - не прави заливка.
Моето дете не обича и аз много рядко правя.

# 3
  • Мнения: 17 409
С яйце, кисело мляко и малко брашно. Аз като дете много мразех заливката на мусаката и си я делях  Mr. Green

# 4
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
Аз вчера готвих това и направих заливка от 3 яйца, 1 кисело мляко и 3 с.л. брашно стана чудесна

# 5
  • София
  • Мнения: 285
Правя нещо като сос бешамел-олио, запържвам брашно, доливам вода, малко да поври, като бъркам. После, като го махна от котлона добавям две-три яйца-и с това заливам. После допичам мусаката.

# 6
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Предлагам ви една страхотна заливка от форума Gotvetesmen

Пухкава заливка за мусака:
В тенджерка се запържват 100 грама( три супени лъжици с връх) брашно в 100 млитра( кафяна чашка) олио.
Когато брашното пусне мехурки се налива 0.5 литра( 2 чаени чаши) прясно мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко. Добавете и чаена лъжичка сол - инак заливката става малко блудкава.
Бърка се докато почне да се отделя от стените на тенджерката - става много бързо и НИКОГА не става на грахулки.
Сваля се от огъня и се добавят две яйца( без черупките) - бъркането продължава докато стане гладка паста.
Ако много се сгъсти, добавете още едно яйце.
Мусаката трябва да е гореща - всъщност като "наближи да става" намалете фурната наполовина и започвайте пастата.
Залива се и се разпределя равномерно върху мусаката, но не се притеснявайте особено - сама ще се заглади.
Връщате тавата във фурната на максимална степен и когато започне да се зачервява може да я намалите отгоре за да не прегори.
Наистина е страхотна - препоръчвам

# 7
  • Мнения: 23
Аз правя заливка от една рецепта от вестник "За жената". Рецептата беше на гръцка мусака. Вари се сос Бешамел на водна баня - както си му е редът - прясно мляко/бульон, брашно, сол докато се посгъсти. На две яйца се разделят жълтъците от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг. Настъргва се сирене на едро ренде. След като Бешамела изстине малко се прибавят жълтъците, белтъците на сняг, сиренето. Разбърква се леко, полива се мусаката и се допича. Става много вкусна заливка, препоръчвам я. Може да се добави малко червен пипер и черен пипер за цвят и вкус - който обича вкуса им!

# 8
  • Мнения: 793
С едно или две яйца и кис.мляко, но по принцип зет ми не яде яйца, така че ако е за него, я правя без заливка мисля че няма разлика кой знае каква  Hug Кои както я обича  Grinning

# 9
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
То и аз май трябваше да я остава без заливка, иначе мноого обичам ама сега от бременноста нещо от заливката Sick

# 10
  • в къщи
  • Мнения: 467
Обожавам заливката!Винаги я правя дебела-3 яйца,кис.мляко и 2 лъжици брашно.Но ще пробвам и заливката на Sisi  eat

# 11
  • Мнения: 7 803
яйца,кис.мляко, бра6но, настърган ка6кавал, босилек

# 12
  • Мнения: 3 388
Аз вчера готвих това и направих заливка от 3 яйца, 1 кисело мляко и 3 с.л. брашно стана чудесна

и аз така я правя  Peace

# 13
  • Мнения: 2 825
Ние понеже не я обичаме заливката много дебела, аз слагам повече яйца, 4-5 лъжици кисело мляко и малко водичка, за да стане по рядка. Така тя попива в мусаката и не става дебела  Peace

# 14
  • Мнения: 22 867
Аз пък я правя като крем карамел - с прясно мляко, яйца и съвсем малко брашно. Също така пропада надолу в мусаката и става като крем. И отгоре се запича, разбира се, и е много вкусно.

# 15
  • Мнения: 1 639
Яйца - горе долу на 1-2 парчета по едно яйце се пада , кисело млкяло , кашкавал(много е важен) и подправки според настроението и състава  Simple Smile

# 16
  • Мнения: 1 419
Ние и двамата много марзим онази дебела заливка дето ни даваха в столовете, затова аз я правя тънка и предимно на яйчена основа:
на количество мусака 15тина малки картофа и 0,500кг кайма:
- 1 с.л. (не с голям връх) брашно
- 2-3 с.л. кисело мляко
- максимум 1 ч.л. (равна) сода бикарбонат или по-малко
- 2-3 яйца (бройката зависи от големината им)
- сол на вкус

Става като средно гъста каша, която разстилам върху мусаката, когато е готова, допичам 20тина мин. Онзи ден правих последно и беше най-вкусната мусака в живота ми  Crazy  Grinning

# 17
  • Мнения: 5 476
Аз вчера готвих това и направих заливка от 3 яйца, 1 кисело мляко и 3 с.л. брашно стана чудесна

и аз правя същата от години!  Peace

# 18
  • София
  • Мнения: 1 244
Аз вчера готвих това и направих заливка от 3 яйца, 1 кисело мляко и 3 с.л. брашно стана чудесна

Ами и аз така. Бешамелената ми е безвкусна. Една позната пък слага заливка само на половината тава, понеже тя не обича, пък мъжът й - да  Laughing Също е вариант  Laughing

# 19
  • Мнения: 1 290

Една позната пък слага заливка само на половината тава, понеже тя не обича, пък мъжът й - да  Laughing Също е вариант  Laughing

Представям си тавата Simple Smile
Моя съпруг също не обича заливка, но понеже живеем с моите родители и когато готвя аз или майка се стараем да е така, че на всички да ни харесва Simple Smile
Един ден ще забравя как се прави заливка на муска, когато си отидем в нашият дом, но засега ще я правя в 2 тави - една със и една без...
Ама това кисело мляко в комбинация с яйца направо разваля хубавото ястие  Mr. Green

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт