Казвайте тайната на бухналите сладкиши

  • 8 601
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 290
Моля всички майсторици да се включат...

Е не ми върви в кухнята с нещата които трябва да "бухнат" и това си е!!!
Бясна съм!
 smile3511

Много рядко нещо ми се получава като хората. Най обикновен кекс като пека и става като грис халва.
Сладкиш да опека - става като бисквита

 smile3515

Не се смейте - колкото ми е тестото - точно толкова после е и дебелината на опечения сладкиш

Явно има нещо което е много я сно, че така се прави а аз не го знам!

Слагам бакпулвер в пресятото брашно, пека в затоплена фурна с вентилатор .. е няма и няма!
Само да уточня, че печката не ми е виновна - живеем с майка ми и нейните неща винаги са фантастични и пухкави за разлика от моите сухари!!

Ами казвайте сега наистина стъпка по стъпка та да разбера къде греша!

И ако искате почерпката за благодарност да не хрупа бъдете изчерпателни в обясненията  smile3521

# 1
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 504
Да не отваряш фурната ?Знам,че 15 минути  поне капака не се отваря?Пропорциите точни ли са?Да не би проблема да е в тях?

# 2
  • Мнения: 7 474
Спазваш ли реда на продуктите?

# 3
  • Мнения: 3 537
Не бе,първо трябва една молитва да кажеш и тогава слагаш да се пече. Wink

# 4
  • Мнения: 1 581
Значи аз да кажа. Имам стаж годиииини като производител на автомобилни гуми, моят мъж - като потребител  Laughing  (това е негова метафора за кексовете ми)

Значи сега слагам бакпулвер, но не се задоволявам с него, а добавям 1 лъжичка сода бикарбонат. Второ - на по-слаба фурна се пече, 150 градуса макс. Слагаш и забравяш. Не отваряш, не проверяваш. Нека се пече. Като замирише на готов кекс, тогава проверяваш с клечка за зъби. Дотогава - търпение.

Това е - грешка нямам от няколко години. Ред на продукти - няма при мене - в робота бухам наред и натискам копчето  Laughing

Пробвай и кажи   chef

# 5
  • Мнения: 1 290
ще пробвам и още как!!!
аз май в силна фурна пека... не я отварям... ама...

уж се смятам за майсторица при гозбите и тези бухващи неща много ми слагат горчилка на душата, понеже обичам да съм в кухнята и да правя разни нещица.
Спазвам пропорциите според написаното от кадърните, но...

Ще пробвам аз.. толкоз бисквити опекох, че още десетина няма да очудят никого Wink барим накрая с молитви и по-ниски градуси станат нещата Wink

Други тайни няма ли да ми пошушнете?
Яйцата как е по-добре - повече да ги разбивам или по-малко? Колко време горе долу да блъскам с миксера?
Абе казвайте всичко, че голяма срамота ми е  #Cussing out

# 6
  • Мнения: 74
Аз оставям всички продукти на стайна температура, преди да ги употребя. Не винаги от първия път се получава всичко, но важно е да опиташ в следващ тираж! За кекса е важно и достатъчно да е брашнотжо за да не спадне - и да не е повече захарта - можеш да компенсираш от отгоре с пудра. А ако има ядки - да са оваляни в брашно - същото важи и за стафидите. Успех!  chef smile3508 smile3533 newsm35 #Milti #Milti #Milti #Milti #Milti #Milti #Milti

# 7
  • Мнения: 22 867
Ама какви тайни? Щом живееш с майка ти и нейните неща стават фантастични и пухкави, ами питай я ,жената, тя най-добре ще ти каже и покаже къде грешиш. Още повече, че печете в една печка. А печенето си е мнооооого важно нещо. Grinning

# 8
  • Мнения: 2 839
Като замирише на готов кекс, тогава проверяваш с клечка за зъби.
Gven, да не би в това да грешиш  Thinking Клечката трябва да е използвана  Mr. Green

# 9
  • Мнения: 25 652
Хм. Странен проблем. На всеки се е случвало някога нещо да не стане, но всеки път...  Thinking
Яйца - на стайна температура, пресни по възможност.
Брашно - задължително пресято, за по-капризни теста - пресявам 3 пъти.
Набухватели - сухи, в срок на годност, бакпулвера си го правя сама - 1 к.л. (равна) лимонтозу + 1 к.л. (с връх) сода за хляб.
Стриктно (горе-долу  Embarassed) спазване на технологията и пропорциите.
Пека на стара фурна, прабабата на вентилаторните (нямам опция вентилатор!  Laughing), предварително загрята на 200 градуса (нямам опция 180 гр., което е нормата).
Първите 20-30 мин не отварям вратичката, после отварям за малко, накрая бода с клечка за зъби (ако се съмнявам в резултата).
Дотук това се сещам.  newsm78
Винаги ми стават сладкишите (с 1 изключение, но то беше, защото исках много да се изфукам пред специални гости...  hahaha).

# 10
  • Мнения: 1 290
Как'Сийче е тва е обяснение...

В първия удобен момент ще действам по описнията ти Wink


Ама какви тайни? Щом живееш с майка ти и нейните неща стават фантастични и пухкави, ами питай я ,жената, тя най-добре ще ти каже и покаже къде грешиш. Още повече, че печете в една печка. А печенето си е мнооооого важно нещо. Grinning

Мама вика - сичко праиш правилно - просто нещо днес не се е получило  Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Ама то почти всеки ден да не се получи ААААААААААА
и мам вика - аз ще го направя...
ама аз не искам тя - искам аз да мога!!!
не ща много злато - искам формулата за получаването му Wink

# 11
  • Мнения: 1 290
Като замирише на готов кекс, тогава проверяваш с клечка за зъби.
Gven, да не би в това да грешиш  Thinking Клечката трябва да е използвана  Mr. Green

ама азли да съм я използвала или може и от комшиите да взема?  newsm78

# 12
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Щом ползваш фурна с вентилаторно печене, знай че не е нужно да загряваш и температурата на печене за кекс е 160° на второ ниво отдолу нагоре. пече се около 60 минути. Ако обаче правиш блат за торта, там е много важно фурната да е загрята предварително, пече се пак на 160° но около 30-40 минути. Наистина е много важно първите 30 минути въобще, ама въобще да не отваряш фурната, след това може да боднеш кекса или блата с дървен шиш, за да се разпредели равномерно температурата и да не се пука кекса.

Иначе аз обикновенно и при кекса и при блатовете за торта разбивам отделно белтъци от жълтъци, като белтъците прибавям накрая и бъркам само с дървена лъжица или тел. Миксера ползвам само за другите продукти.

Ето тук една рецепта:  кекс с масло - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=102547.msg1814180#msg1814180

# 13
  • Мнения: 3 251
Gvendolin, важно е също дали разбиваш докрай захарта, ако има кристали неразбита, тя прави белята в случая. Кака Сийка ти е описала технологията при брашното и набухвателите, а Наталина при печенето.Аз също като Наталина винаги разбивам белтъци със захарта  /до "сняг"/ и отделно жълтъци- бия до пухкава маса -това е около 10-тина минутки с миксера/зависи пак от мощността му/ и от това с какво ще ги смесвам при бъркането/най-често ги разбивам с олиото на тънка струя прибавяно, ако има в рецептата/. После като ги смеся ползвам дървена лъжица или шпатула и внимателно бъркам до пълно смесване.

# 14
  • Мнения: 1 290
Нина мисля, че е това със захарта е малкото ми камъче...
Май не я разбивам докрай като си мислех, 4е това няма значение...

Ето защо соления ми кекс ставал, а сладкия не...

Благдаря на всички още веднъж Simple Smile
Сътахотни сте както винаги

  bouquet  bouquet  bouquet

# 15
  • Мнения: 14 493
аз общо взето ги нямам тия проблеми, но наскоро една колежка ми даде нейна рецепта за кекс, който е от тия най-бухналите и пухкави и ми каза нещо специфично, поне аз не го правя никога де - че когато се сложи брашното вече не се бие с миксер, а само се бърка с лъжица.

# 16
  • Варна
  • Мнения: 2 171
И аз да си кажа Laughing. Винаги първо се разбиват яйцата със захарта до побеляване и "вдигане" на първоначалния обем поне два пъти/към 15-ти и повече минути/ после наистина или с дървена лъжица, или на най- слабо с миксера се прибавя брашното, но не наведнъж , по- малко и се бие само колкото да го поеме, защото иначе излиза въздуха от тестото. И не се пече на много силна фурна Peace.

# 17
  • Вече на село
  • Мнения: 569
аз общо взето ги нямам тия проблеми, но наскоро една колежка ми даде нейна рецепта за кекс, който е от тия най-бухналите и пухкави и ми каза нещо специфично, поне аз не го правя никога де - че когато се сложи брашното вече не се бие с миксер, а само се бърка с лъжица.

Може и с миксера, но на най-малките обороти, поне аз така правя.
От мен - "Пухкавият кекс" на Арина, пусни търсачката. И там има една тънкост, която касае "разтварянето" на захарта  chef

# 18
  • Мнения: 1 290
арина,

проблем ли ще  ти е да сподлиш тази тъност и тук, че търсачката ми не работи Sad
все пак освен мен явно и още 200 човека са проявили интерес и желание да са още по-бухнали от към сладкиш Wink

# 19
  • Вече на село
  • Мнения: 569
арина,

проблем ли ще  ти е да сподлиш тази тъност и тук, че търсачката ми не работи Sad
все пак освен мен явно и още 200 човека са проявили интерес и желание да са още по-бухнали от към сладкиш Wink




Разбивам само белтъците със захарта, добавям жълтъците 1х1 набързо, след това, вместо каквото и да е мляко или газирана вода и производни, добавям гореща вода, но преди това, приготвяйки продуктите, водата е вряла и в нея разтварям лимонтозуто, като част от "домашния бакпулвер" Hug

# 20
  • Мнения: 819
Тайната ли..? Тайната съставка е ...txtloves
А сега сериозно...ако правя нещо като питка например,гледам да не слагам супермного брашно,щото става твърдо.А ако е пандишпан,като слагам брашното обърквам многоВНИМАТЕЛНО,за да не избяга въздуха отвътре.Успех!!!!!!!!!!!!!

# 21
  • Мнения: 702
От години сама си бъркам бакпулвера Laughing 1 чаена сода и 1 чаена лимонена

Яйцата
-отделно жълтъци и белтъци разбивам последни добавям белтъците бия леко и бързо пъхам в загрята фурна задължително
-мазнината ако има такава задължтилено леко загрята на котлона
-и многооо биене да пуска мехурчета тогава е добре разбит
Успех   bouquet

# 22
  • Мнения: 22 867
Ето рецептата за пухкавия кекс на Арина, заинтригувахте ме и мен, и понеже ми работи търсачката.............: Grinning

Искам да споделя с вас кексът, който знам от майка ми и който няма сбъркване.
4 яйца
1,5 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. гореща вода
0,5 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно
домашен бакпулвер, т. е. 1 к. л. лимонтозу и  1 ч. л. сода
ванилия, настъргана лимонова кора, какао
Яйцата за по-бързо разбиване разделям на белтъци и жълтъци. Белтъците разбивам със захарта и когато снегът е достатъчно твърд, набързо добавям жълтъците, след което започвам да разбивам на най-ниската скорост. Добавям първо горещата вода, в който е разтворено лимонтозуто и олиото, накрая брашното, в което са ванилията, содата и лимоновата кора.
Изсипвам около 3/4 или дори повече от сместа в намазана и поръсена с брашно тавичка. В останалата част прибавям какао, но не меря, направо от пакетчето, да се оцвети сместа.
Изсипвам върху първата смес и с лъжица разбърквам, като правя кръгови движения от горе надолу, така че да се размесят двата цвята, но не и не съвсем, за да стане красива мозайка при разрязване. Пека на умерена фурна около 45 мин., но всеки си знае печката, да не ви подведа.


Общи условия

Активация на акаунт