Някой да ми помогне с рецепта за ябълков щрудел.

  • 42 551
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 227
Някой да ми помогне с рецепта за ябълков щрудел.
Не ми работи търсачката иначе знам че има рецепти но помогнете че много ми се е приял.
Тавичката ми е голяма доста та ми трябва някое по голямо количество на тестото.

# 1
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Опитай ТОЗИ  - няма да съжаляваш. Тестото е за тавичката на фурната.

# 2
  • Мнения: 323
Ох,и аз мислех да пускам такава тема,4е и на мен ми се е приял,така 4е и аз  6те следя темата с интерес.
Някой мойе ли да пусне линк с рецепти за щрудел с готови листи? Simple Smile

# 3
  • Мнения: 6 243
Щруделът на Наталина е страхотен. Няма да съжаляваш!!!
Снощи пак направих две дози от него и вече половината я няма - синйт ми сам е омел едната тава днес, докато съм била на работа (и не е хапнал нищо солено, но това е дръг въпрос)

# 4
  • Мнения: 3 251
Ох,и аз мислех да пускам такава тема,4е и на мен ми се е приял,така 4е и аз  6те следя темата с интерес.
Някой може ли да пусне линк с рецепти за щрудел с готови листи? Simple Smile
Веднага: Рецептата е на Звездев и често, особено зимните месеци го приготвям.
1 опаковка фини точени кори
2-3 настъргани ябълки
1 с.л. канела
1-2 ванилии
2-3 с.л. захар-зависи от сладостта на плода, ако са по-кисели, се слага повече
 1 ч.ч. накълцани орехи
2-3 л. галета, за да обират сока от ябълките
Всичко се разбърква добре и трябва да се разпредели равномерно върху подложката от кори, които се сгъват по следния начин: обръща се пакета с разгънати кори с тясната страна към теб, вземат се 2 листа, намазват се с маргарин или смес масло + олио отгоре, превиват се на 2 и пак се намзняват.В долният край/тясната страна на корите се нанася равномерно част от ябълковата смес и се навива като саралия.Слага се в съд за печене, предварително намаслен и така докато се свършат продуктите. Отгоре пак щруделите се намазват с масло или маргарин и се слагат в загрята фурна, пекат се до зачервяване.След като поизстинат ги заливам със врял захарен сироп 1:1/вода:захар/ и ставям поне час-два да поемат, после ги слагам в хладилника за около 2 часа да се охладят и следващата процедура е само яденето... Grinning

# 5
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
На Наталина го правя редовно лесен и страшно вкусен, пък и е за голяма тавичка и няма много точене.  chef

# 6
  • София
  • Мнения: 723
Днес направих щрудел по рецептата на Наталина и стана невероятен  Hug

# 7
  • Мнения: 1 216
Опитай ТОЗИ  - няма да съжаляваш. Тестото е за тавичката на фурната.

Колко е голяма тавичката приблизително? Grinning
Искам да разточа тестото с правилна дбелина.

И още един въпрос- колко г е 2/3 пакетче бакпулвер?

# 8
  • Мнения: 1 064
В събота правих щрудела по рецептета на Звездев..."бързо, лесно, вкусно"...  chef...мъжа ми "уважи" половин тава...Надявам се скоро да мога да пробвам и рецептата на Наталина... Simple Smile

# 9
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Колко е голяма тавичката приблизително? Grinning
Искам да разточа тестото с правилна дбелина.

И още един въпрос- колко г е 2/3 пакетче бакпулвер?

Здравей  LiveJazz!

Тавичката ми е 35x30см. не се притеснявай - корите изглеждат тънки, но от бакпулвера се надигат и стават около 0.5 - 1 см дебели.

Бакпулвера ми е 13г, което ще рече. че 2/3 е малко повече от 8,5g. Но спокойно може да сложиш и 9g

Ами това е - успех!

# 10
  • Мнения: 1 216
Natalyna, много ти благодаря за изчерпателния отговор!
  bouquet
Чудесен стана щруделът - изяде се за отрицателно време! Нямах галета и сложих корнфлейкс   Simple Smile

# 11
# 12
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
LiveJazz, радвам се, че се е получил! У нас е много често на масата, а сега го правя и с тиква Simple Smile

# 13
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз го направих с круши. Ауууу, много вкусно бе Crazy Наталинка, благодаря за вкусотийката!

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Добро попадение anomalia - с круши звучи вкусноооо!   bouquet   Hug

Последна редакция: сб, 28 окт 2006, 21:24 от natalyna

# 15
  • sofia
  • Мнения: 1 187
Аз пък правя щрудел с бутер тесто, че не съм много по месенето на тесто. Вчера правих такъв и се изяде за 3 часа.
Щрудел с бутер тесто

500 гр. бутер тесто (аз ползвам Белла)
500 гр. ябълки
120 гр. захар
1ч.л. канела
50 гр. стафиди
50 гр. орехи
2-3 с.л. галета
пудра захар за поръсване

1. Ябълките се обелват и се нарязват на кубчена.
2. Стафидите се накисват във вода, след което се изцеждат.
3. Добре се разбъркват ябълките, захарта,галетата, канелата, стафидите и едро нарязаните орехи.
4. Сместта се разнася равномерно по дължината на тестото.с
5. Тестото се завива на руло, като краищата му добре се запечатват.
6. Правят се няколко напречни разреза (2-3) отгоре върху рулото и се намазва с разбито яйце.
7. Пече се в предварително загрята фурна от 220 градуса.
8. Преди сервирвиране щруделе се поръсва с пудра захар.

# 16
  • Мнения: 14 490
Добро попадение anomalia - с круши звучи вкусноооо!   bouquet   Hug


а аз правя и щрудел с дюли - хем е сладко, хем леко киселее от дюлите, също е голяма вкуснотия

# 17
  • Мнения: 4 358
Имам поръчка и аз за щруделче с ябълки.
Понеже време напоследък - кът ще спретна с готови кори засега .Това за галетата в плънката от вас го научих.Ще пробвам и ще докладвам Peace.
А щрудела на Наталина трябва да се прабва в най скоро време.Нейните неща са просто  bouquetпрекрасни всичките.

# 18
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Правила съм ябълковия щрудел на Наталина, стана много вкусен Hug

Наскоро правих и този на Лео, с доста обогатен вкус на ябълки в съчетание с орехи.


Сладкиш с ябълки и орехи

Необходими продукти:

1 кг. ябълки
125 гр. меко масло
1 чаша захар
1 1/2 чаша брашно (да стане като за кекс тестото)
3 яйца
1 кафена чаша прясно мляко
1 чаша наситнени орехи
1 бакпулвер
1 ванилия
канела

Разбивате мекото масло и захарта добре,
добавяте жълтъците и пак разбивате,
добавяте прясното мляко и брашното смесено с бакпулвера,
ванилията и канелата.
Отделно разбивате белтъците на сняг
 и с лъжица леко ги разбърквате с горната смес.
В намаслена тава изсипвате 2/3 от сместа,
отгоре изсипвате настърганите ябълки и орехите и
покривате с останалата 1/3 от сместа ябълките
(ако трябва с лъжица го размазвате).
С клечка за зъби надупчвате сладкиша и
слагате да се пече в загрята на 220 градуса фурна.
Пече се до зачервяване около 50 мин.
Ако видите, че отгоре загаря сложете фолио.
Проверявайте с клечка кога е готово.
Като изстине го поръсвате с пудра захар!

Имам и този Crazy (на Мими, даден е и по-горе като линк)

Ябълков щрудел

Тесто:
500г брашно
1 яйце
2ч.л. оцет
щипка сол
5с.л. растително масло
100мл топла вода

Плънка:
6 ябълки
1с.л. канела
1ч.л. какао
150г орехи
100г стафиди
1/2 ч.ч захар
100г сладко от дюли
пудра захар за наръсване

Посолете брашното и го пресейте. Направете в центъра яма и излейте в нея разбитото с оцета яйце. Сипете олиото. Объркайте.
В тестото излейте топлата вода. Около 10 мин месете на ръка докато не стане еластично. След това няколко пъти ударете тестото в работния плот, така ще извадите от тестото въздуха.
Направете от тестото топка и я намажете с олио. Сложете я за 30 мин на топло.
На посипана с брашно повърхност, разточете тестото във формата на правоъгълник. Сложете го върху плота, намажете с масло и започнете да разточвате в двете посоки. Продължете докато стане много тънко почти прозрачен лист тесто.
От продуктите за обърква плънката, като орехите се счукват на ситно а ябълките на тънки филийки.
Плънката за щрудела се нанася на тънък слой равномерно по цялата дължина като оставите 2 см в краищата.
Внимателно отлепете тестото от плота, внимателно завийте на руло и сложете в намаслена тавичка за печене.
Намажете щрудела с яйце и печете на умерена фурна 35 мин докато стане златиста коричка, като периодично поливате с мляко.
Като извадите от фурната наръсете обилно с пудра захар.




Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 12:27 от Lindita

# 19
  • Мнения: 1 209
Мога да предложа една мнооого мързелива алтернатива за работещи жени. майка ми я прави от години , рецептата е от страсбург. 
1 пакет тънки кори- делят се по 3 и се мажат с масло- 1 пакет4е от 125г. общо
в една голяма купа настъргвате 6-8 големи ябълки, 1 голяма 4аша накиснати в алкохол-коняк  стафиди, 1 пакет4е канела и 1 ванилия, 1 ч.ч. захар , 3 с.л. грис, 8-10 настъргани бисквити . странното е , 4е в рецептата няма орехи, но и с тях е хубаво. 
смесвате вси4ко добре и ръсите корите . налагате в тава редувайки или просто навивате като баница и редите в реди4ки в тава. пе4е се в загрята на 180 градуса фурна до златна кори4ка. ръси се с пудра захар. същото нещо правим и със замразени вишни вместо с ябълки.
никога не остава материал за снимки.вкусно е и топло и студено.

# 20
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Днес правих една бърза рецепта за ябълков щрудел, стана страхотен.
Настъргват се 4 големи ябълки на ренде, слагат се в тиган, и се овкусяват с половин чаена лъжичка канела, задушават се на слаб огън около 5 мин.
След това се прибавят половин ч.ч счукани орехи към сместа и 4 лъжици захар задушава се още около 5 мин. Изчакваме плънката да изстине.
После върху готови кори се реди ред плънка , ред кори, аз ги навих на рула и после завивах на охлюв в тавата.
Пече се на 200 градуса за половин час, като преди да пъхнем във фурната, заливаме щрудела със половин чаена чаша разтопено масло.
На мен по рецепта ми беше 100 гр. маслото, но определено дойде много.
Вече охладен наръсваме отгоре пудра захар.
Невероятно вкусен и хрупкав стана.  chef

# 21
  • Мнения: 506
с бутер тесто оформено като малки банички,а плънката от ябълки,захар и канела задушени в тиган за да се изпари водата от тях-дъщеря ми не яде друго ако има това направено Simple Smile

# 22
  • Мнения: 4 358
И аз правих с готови кори.
Плънката беше от ябълки(не съм ги задушавала както сте писали тук), орехи, канела, захар, малко галета за да обере течността на ябълките.
Корите се мажат с масло всяка, реди се по малко от плънката, навива се на руло, пече се до златисто и се поръсва докато е топъл с пудра захар - страхотен стана Peaceизяде се за норматив.

Общи условия

Активация на акаунт