Тиквен сладкиш с карамел !

  • 18 555
  • 60
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 474

http://images11.snimka.bg/001436214.jpg

Тиквен сладкиш с карамел!

600-700гр. тиква ( вари се около 15 мин.)
3 яйца
125 гр. масло (може и по-малко)
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
канела (по желание)

В тавичка се сипва 1 ч.ч.захар и маслото, слага се на котлона и се карамелизира до розово/да не загори/. Сваля се от котлона и отгоре се нарежда тиквата ( аз я настъргах този път, но може и нарязана) . Отделно се разбиват яйцата с останалата захар и се прибавя брашното, предварително объркано с бакпулвера и малко канела. Сместа се изсипра върху тиквата и се пече до зачервяване  в умерена фурна.
Още топъл сладкиша се обръща върху голяма чиния или поднос, зависи от тавата. В тавата се сипва половин ч.ч. вода и се слага на котлона да кипне, защото остава карамел - залива се сладкиша с получения сироп..

Ето рецептата за ябълковия, технологията е същата и има подробно описание!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=72935.0


П.П. Много е ароматен и вкусен  Hug

По-добре обаче е да се нареже , като го е направила Силвето  Wink

Последна редакция: пн, 22 окт 2007, 16:03 от L е о

# 1
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ммммм, звучи мноооого вкусноооооо   bouquet

# 2
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Обичам тиква, ще го направя.  Hug

# 3
  • Мнения: 1 455
Лео, сърце нямаш  Mr. Green - то не са сладкиши, не е чудо...
И този изглежда супер, определено ще го пробавам тези дни.
Благодаря за споделената рецепта   bouquet

# 4
  • София
  • Мнения: 35 983
Изглежда страхотно Hug
Ще го пробвам. Мерси   bouquet

# 5
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Лео,пак изкушаваш с твоите сладкиши  Hug

# 6
  • София
  • Мнения: 3 328
"Бърз" тиквеник - звучи много вкусно.
Използвам възможността да добавя още една подобна рецепта с тиква - настъргана или нарязана на "клавишчета", предварително леко задушена в малко вода и мазнина, наредена в тавичка и залята със смес от прясно мляко, яйца, захар, ризон /не повече от 1/2 ч.ч./ и ванилия. Пече се до изпаряване на течността и хващане на лека коричка. Да ви е сладко!

# 7
  • Мнения: 337
Лео, само като видя че си публикувала нещо и ми потичат едни слюнки  Tired а съм на диета  Sad сърце нямаш
Звучи супер и ще взема да го направя на домочадието  Hug

# 8
  • Мнения: 7 106
Мдаа и аз съм фен на твоя ябълков сладкиш и вече го правих и с тиква и с банани също  Peace. В тиквата сложих и орехи и много канела, защото така го харесваме.
Наистина е бижу    bouquet !

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 576
Лео пак ни зареди със свежа идея. Наистина страхотни вкуснотии предлагаш, пък и лесни!

# 10
  • Мнения: 7 474
 Hug  bouquet

Зори , а с банани не е ли много сладко newsm78

# 11
  • Мнения: 7 106
Ами аз честно казано не карамелизирам цяла чаша захар в тавичката, а половин, защото с цяла ми дойде много сладко наистина. А с банана беше микс - 2 банана ги разполових и ги наредих от външният край на тавата-в кръг, а от вътре ябълки, нарязани и подредени на ветрило. Страхотно се получава на вкус - гарантирам! Снимка нямам на този вариант, защото не дочакаха даже да го сиропирам  Crossing Arms.

# 12
  • Мнения: 2 849
Ей ,супер звучи  и лесен .Сега се захващам  да го направя . Party

# 13
  • Мнения: 2 381
А вместо масло, с маргарин може ли?

# 14
  • Мнения: 7 474
Ми честно казано не знам, не съм пробвала  newsm78 Ама ако се топи като маслото сигурно може newsm78

# 15
  • Мнения: 2 381
Leo, благодаря за включването  Hug
Ще пробвам с маргарин, имам на Флора, че в това време не ми се излиза.
После ще докладвам Grinning

# 16
  • Мнения: 7 474
И да знаеш на много слаб огън  Peace

# 17
  • Мнения: 2 381
И да знаеш на много слаб огън  Peace
Добре!Благодаря  bouquet

# 18
  • Мнения: 7 474
И да знаеш на много слаб огън  Peace
Добре!Благодаря  bouquet
За карамела имам предвид!

# 19
  • Мнения: 2 381
Направих го аз този сладкиш  chef С масло, не с маргарин.В една малка тавичка-и набързо го ометохме Mr. GreenЕто го:

# 20
  • Мнения: 7 474
Направих го аз този сладкиш  chef С масло, не с маргарин.В една малка тавичка-и набързо го ометохме Mr. Green

 newsm10 Ако ти е харесал , пробвай с ябълки-много по-вкусно е!  Peace и тавата да е голяма Laughing

# 21
  • Мнения: 2 381
Непременно Grinning

# 22
  • Мнения: 239
Лелее, хич не съм по сладкишите - в смисъл хапвам ги и то с апетит, но не съм по правенето. А виж това сладкишче много ми допадна. Изкушавам се още сега да не спретна това с ябълките, поради липса в момента на тиква.

# 23
  • Мнения: 2 381
Забравих да спомена...Аз сложих и 2 пакетчета ванилена захар на Др. Йоткер и по-малко от кристалната.

# 24
  • Мнения: 239
Ее Laughing, бях до магазина за масло и бакпулвер. Ще ме мързи утре да отида и за тази захар. Ще се пробвам само с обикновенната.
Но ето, който си е по сладкишите му работи въображението. Аз никога не бих се сетила.  Peace

# 25
  • Мнения: 2 381
joyka, винаги като приготвям нещо сладичко, ванилената захар присъства.Много я харесвам  chefПробвай следващият път Peace

# 26
  • Мнения: 239
joyka, винаги като приготвям нещо сладичко, ванилената захар присъства.Много я харесвам  chefПробвай следващият път Peace
Непременно!  Peace Благодаря!!!

# 27
  • София
  • Мнения: 2 051
Тази рецепта я знам, но с компот от кайсии/праскови и др.
Плодчетата от комота се редят върху карамелизираната захар, излива се отгоре тестото.
След изпичане се обръща в друг съд и се сиропира със сока от компота. Оставя се в хладилник да "стегне". 
Но с тиква е мн. добра идеята. Падам си по такива лесни рецепти, смятам да опитам.

# 28
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Много добра рецепта- бързо, лесно, вкусно. Много ги обичам такива. А и една тиква ме чака от доста време да се саморазправя с нея Simple Smile.

# 29
  • Мнения: 239
Оххх, момичета! Както си казах по-горе - хич ме няма по правенето на сладкишите. Първо - правех няколко неща едновременно и може би за това не ми се получи. Спирах, включвах котлона на няколко пъти за карамела. Маслото се отдели някак си от захарта и май не се получи желания карамел. Събра се като петмез ...  newsm78... Как да го нарека и аз не знам. Абе успях да го разстеля на цялата тавичка. Наредих ябълките. Преди това бърках тестото и ... ами сега - пише бакпулвер, ами аз като не знам колко да сложа- една лъжичка ли, цялото пакетче ли.!?!?!? Е, сложих малко - там да има Mr. Green
Слагам да пека - пише до зачервяване. Изваждам ... сиропирам ... режа, ами то в средата сурово Mr. Green
Пиша, и сама си се смея на несполучливия ми сладкишен опит.
А въпросния карамел си остана целия в тавичката. За това си мисля, че нещо не е наред с карамелизирането.
Да не ставам досадна... Embarassed
Скоро пак ще се пробвам де. Няма да се отказвам толкова бързо, при условие, че наистина е бързо, лесно и вкусно.
Ще си го изям, въпреки всичко!!!

# 30
  • Мнения: 7 474
Не се шашкай, другия път ще е успешен, ама прави само него.
1. Карамела се прави на бавен огън и се бърка непрекъснато и не спирай котлона.Маслото и захарта се слагат заедно. Когато се разтопи захартта и започне да покафенява ,маслото се отделя наистина, важното е да не стане захарта на бучки.
2. Слага се целият бакпулвер и печеш не до зачервяване (тук грешката е моя, че не писах времето, затова дадох линк към ябълковия, че там по-подробно го обсъдихме) , а около 40 мин.
3. Карамела е останал в тавата, защото малко си го пекла вероятно.

Дано другият опит е успешен Hug

# 31
  • Мнения: 2 126
Аз правих подобен,но с ябълки и без сиропиране - стана страхотен.А този с тиквата ще трябва да го пробваме непременно.
По повод карамела,аз предният го направих така.Карамелизирах само захарта отгоре наредих ябълките сложих орехи с канела и върху всичко това сложих масълцето.После във фурнат да поомекнат ябълчиците и отгоре полях тестото.Страхувах се че може да не ми се отлепи после ,но стана перфекциозно Peace
Дали по същата технолигия ще стане и с тиквата newsm78
Лео,снимката на сладкишът ти е невероятна,а ти за пореден път обираш точките докрай  bouquet

# 32
  • Мнения: 7 474
Дес    bouquet
Тя рецептата е същата , аз затова дадох линк към ябълковия сладкиш, но си направих експеримент с тиквата и стана хубаво  Crazy Може да се прави и с други плодове-круши, банани , от компот, но за мен с ябълки е най-вкусен Laughing

# 33
  • Мнения: 6 461
Майка ми го приготвя.....................ммммммммного е вкусен  chef

# 34
  • Мнения: 239
Преди като писах, никой още не беше опитал от подобието на сладкиш, което направих Mr. Green. Но да ви кажа, печен недопечен, карамелизиран недокарамелизиран отнесе овации. Даже свекървата учудена ме попита - с целувки ли съм го правила, това бялото какво е. Ябълки са. Сега и аз хапнах, като е поизстинал. Много е вкусен.
Следващия път ще го издокараме.
Благодаря и до скоро!  smile3525

# 35
  • Пловдив
  • Мнения: 704
Лео,тиквата всъщност сварена ли я слагаш върху карамела или сурова настъргана?

Вчера правих тиквен пай и имам доста останала тиква за импровизации  Simple Smile
Мисля да пробвам домочадието и с една крем-супа от тиква  Mr. Green

# 36
  • Мнения: 7 474
blekuta , варих я 15 мин. , защото не посмях да я сложа сурова  newsm78

# 37
  • Мнения: 3 268
Това чудо го правя с ябълки.Много бързо и вкусно става.Идеята на Лео за тиква обаче е супер.Абе затова те номинирах аз теб! Heart Eyes

# 38
  • Мнения: 7 474
Това чудо го правя с ябълки.Много бързо и вкусно става.Идеята на Лео за тиква обаче е супер.Абе затова те номинирах аз теб! Heart Eyes

 Hug   bouquet

# 39
  • Мнения: 1 427
Направих го!Изглежда чудесно, като го изпробваме и на вкус пак ще пиша.Нарязах тиквата,не я настъргах и сложих 100 гр. масло, вместо 125 гр.Ето го-
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=78693
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=78693&photo=2

# 40
  • Мнения: 7 474
Направих го!Изглежда чудесно, като го изпробваме и на вкус пак ще пиша.Нарязах тиквата,не я настъргах и сложих 100 гр. масло, вместо 125 гр.Ето го-
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=78693
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=78693&photo=2

Силве , строхотно изглежда Hug

Препоръчвам на всички да нарежат тиквата като теб, защото като е настъргана,  карамела не може да попие в блата.  Peace

# 41
  • Мнения: 1 427
Опитах го-не се сдържах до вечерта!Вълшебен е!Благодаря,Лео!!!  bouquet

# 42
  • Мнения: 295
Едно време майка ми правеше този сладкиш, но с ябълки. Аз отдавна търсех рецептата и се радвам, че попаднах на вашите във форума. Имам чисто технически въпрос - тъй като там, където живея, няма обикновени тави с дебело дъно, каквито са в България, има само обикновени ламаринени форми за торта с подвижно дъно. Ако предварително стопя карамела и после го излея, дали ще стане, дали после няма да имам проблем с отлепянето на сладкиша. Дали става рядък този карамел и няма ли да ми потече през формата?Мога ли също да го залея накрая с вряла вода (не виждам как да сложа тази тънка форма върху газовата печка)?

# 43
  • Мнения: 7 474
Време е за този сладкиш  Crazy Crazy Crazy

# 44
  • Мнения: 22 867
L е о , мислиш ли, че ще се получи сладкишът с олио вместо с краве масло. Пита ме приятелка, на която съм дала рецептата ти, пък по не знам какви си причини не използва краве масло. Сигурно вкусът му няма да е същия. Всъщност въпросът беше относно ябълковия ти сладкиш, но понеже и копвам и тази рецепта, питам тук. Може би олиото трябва да е по-малко като количество newsm78

# 45
  • Мнения: 7 474
Може би олиото трябва да е по-малко като количество newsm78

С олио не съм пробвала, но не вярвам да има голяма разлика във вкуса  Thinking
Да сложи малко олио, когато карамела е готов и да пробва  Hug

# 46
  • Мнения: 22 867
Може би олиото трябва да е по-малко като количество newsm78

С олио не съм пробвала, но не вярвам да има голяма разлика във вкуса  Thinking
Да сложи малко олио, когато карамела е готов и да пробва  Hug

Благодаря!  bouquet  Съчетанието на карамел, масло и ябълки /а може би и на тиква, този още не съм го правила/  си е страхотно. Ами тя ще прави с олио, аз с масло, после ще има дегустация за разликата. Grinning

# 47
  • Мнения: 7 474
Ами тя ще прави с олио, аз с масло, после ще има дегустация за разликата. Grinning

После да ни кажеш как е с олио  Laughing

# 48
  • София
  • Мнения: 3 680
ето го моя- правих го преди около месец с останала във фризера рендосана тиква:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=170946&view=1&photo=25
Но идеята с нарязана ми допадна,защото не ми се обърна много добре,като е рендосана...

# 49
  • София
  • Мнения: 136
Ябълковият ми е фаворит. Заради него качих 3 килограма за близо месец  #Crazy
Сега ще опитам и този, но в микровълновата понеже фурната ми е кофти   Crossing Arms

# 50
  • София
  • Мнения: 3 680
Ябълковият ми е фаворит. Заради него качих 3 килограма за близо месец  #Crazy
Сега ще опитам и този, но в микровълновата понеже фурната ми е кофти   Crossing Arms
Как ще го печеш в МВФ- моля те обясни като за блондинка,може и на ЛС Praynig

# 51
  • София
  • Мнения: 581
Ябълковият ми е фаворит. Заради него качих 3 килограма за близо месец  #Crazy
Сега ще опитам и този, но в микровълновата понеже фурната ми е кофти   Crossing Arms

обясни за МВ много ми е интересно  Praynig

# 52
  • София
  • Мнения: 136
В йенска тавичка си правя карамела. Той става за не повече от минута на най-висока мощност. Всичко друго по  рецептата и се пече, но не на скаричката, а долу на поставката. Пека на средна мощност около 10-12 мин.  Аз го правя в съвсем минимално количество/ с 1 яйце, непълна чаша брашно/, защото съпруга ми не обича изобщо сладко -ми е тънък тестения блат и се изпича перфектно.
Ето снимки, но са с много лошо качество  Confused
http://www.snimka.bg/profile.php?view_album&album_id=185629

А тавичката ми е с диаметър 18см. Предполагам в по-разлата ще се изпече добре и стандартната доза

Последна редакция: ср, 24 окт 2007, 13:16 от malenush

# 53
  • Мнения: 6 017
От миналата зима му се каня на този сладкиш. Днес ще го направя....Най- накрая!  Peace Crazy
Ето го и него:



Лео благодаря ти за невероятно вкусната рецепта.   chef  bouquet

Последна редакция: нд, 28 сеп 2008, 17:07 от L 0 V E

# 54
  • Мнения: 229
След като го направих с ябълки,банани сега идва ред и на тиквата.Знам ,че ще бъде вкусно!

# 55
  • Мнения: 107
Ето моят сладкиш, само че с ябълки (по същата рецепта на Лео). Това ми е втори опит, първия път и на мен не ми се получи, може би карамела не ми беше както трябва. Сега карамела го направих в отделен съд и го излях в/у ябълките.



# 56
  • Мнения: 6 017
bagira_bambinas изглежда невероятно вкусен с ябълки. Ще се пробва, няма как.  Peace
И при мен карамела нещо не се получи, може би защото ме беше страх да не загори много и после да нагарча.
 newsm78

# 57
  • Мнения: 795
Правила съм го с компот от праскови и с ябълки, тези дни ще пробвам и варианта с тиква. Лео,   bouquet

# 58
  • Мнения: 1 069
Имам 2 тикви, които са в опасност да изгният, докато се наканя да ги сготвя. Но още утре ще срежа едната и ще пробвам да направя този сладкиш.

# 59
  • Мнения: 248
Правила съм сладкиша, но варианта с ябълките! Страхотен е! Ще купя тиква и ще пробвам и с тиква!

# 60
  • Мнения: 2 803
Тъкмо се чудех какво да сътворя с тиквата, която ми се мотае в кухнята.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт