Торта с гъби и топено сирене

  • 4 572
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Ето рецепта за една чудесна солена торта.

Торта с гъби и топено сирене

за тестото:
500 гр. гъби,
3 яйца,
1 ч.ч брашно,
100 гр. сметана,
1 ч.л. захар
щипка сол
1.5 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л сода

за млечния крем:
300 гр. сметана
500 гр. топено сирене

Гъбите се нарязват на много ситно или се настъргват с ренде. Задушават се в масло докато се изпари течността. Охлаждат се на стайна температура. Съставките за тестото се смесват, като последни се добавят гъбите. От тестото се изпича блат в предварително загрята фурна на 180С, за около 25-30 минути. След като се изпече и охлади блътът се нарязва на 2 или 3 части.
Сметаната се загрява на котлона до кипване, добавя се топеното сирене и се бърка до пълното му разтопяване, докато се получи еднородна смес. С така приготвения крем се слепват блатовете.
Украсата е по желание.

Ето го и резултата:


а тук и разрез:



Да ви е сладко!

# 1
  • Мнения: 3 388
Ммммм, много апетитно звучи и изглежда страхотно, направена с фантазия  Peace

# 2
  • Мнения: 7 091
 Страхотна торта! И украсата е много оригинална! Браво !newsm10 smile3501

На мен ми се струва обаче, че би могло в блатовете да се сложат още шунка или някакъв салам, някакви ядки може би?
Как мислите?

# 3
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Страхотна торта! И украсата е много оригинална! Браво !newsm10 smile3501

На мен ми се струва обаче, че би могло в блатовете да се сложат още шунка или някакъв салам, някакви ядки може би?
Как мислите?

Може да се добави, да. Във всяка рецепта може да се добави и доза фантазия. Ще се радвам да има отзиви и от направилите тази торта.

# 4
  • Мнения: 119
голяма красота!сигурно и вкусът е неповторим!искам да попитам какъв диаметър е тортата;гъбите пресни или консервирани да използвам; отгоре с млечния крем ли е пак,както между блатовете?в най-скоро време ще я направя за гости и искам да се получи перфектна,както е на снимката.  chef

# 5
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
голяма красота!сигурно и вкусът е неповторим!искам да попитам какъв диаметър е тортата;гъбите пресни или консервирани да използвам; отгоре с млечния крем ли е пак,както между блатовете?в най-скоро време ще я направя за гости и искам да се получи перфектна,както е на снимката.  chef


Пекох го в тава за торти с подвижно дъно с диаметър 26 см. Гъбите са пресни, култивирани печурки, като се задушават в маслото, те стават напълно готови, докато изври водата. Цялата торта се намазва с млечния крем. Той се стяга почти веднага, защото топеното сирене бързо се охлажда и съответно стяга.

# 6
  • Мнения: 1 680
дааа, ето с какво ще изненадам следващите ми гости, благодаря за идеята  bouquet

# 7
  • Мнения: 1 269
МНого  карсива торта! Благодаря за рецептата, дано и аз успея да докарам такъв майсторски фасон!

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 704
разкошна е! и като идея, и като украса!
тази събота имаме празник у дома и ще посрещам три рОда (вкл. признатата кулинарка свекито)
Определено мисля това да е предястието.
Би трябвало да излязат 14 парчета  Thinking

# 9
  • Мнения: 141
Много добра идея! Благодаря, че сподели!   bouquet Поздравления за украсата! Още утре ще я изфабрикувам.

# 10
  • Мнения: 262
Страхотна рецепта и страхотен резултат! Браво на майсторката  Peace Ще се опитам да я направя, не ми се видя сложна, а и гъби обичам. А за пред гости - просто супер, очите им така  #Crazy  

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 704
да попитам аз за сметаната. мислех, че е заквасена, но гледам, че я кипваш.
течна растителна ли е? хм, сега виждам, че я даваш в грамажи...

# 12
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
да попитам аз за сметаната. мислех, че е заквасена, но гледам, че я кипваш.
течна растителна ли е? хм, сега виждам, че я даваш в грамажи...

Заквасена е сметаната, като я бъркаш постоянно на котлона и така я кипваш. Аз използвах сметана заквасена на Роса.

# 13
# 14
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881

Надявам се да се е харесала тортичката, виждам, че си се справила чудесно!  Hug

# 15
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Мерси за рецептата. Изглежда е голяма вкусотийка. Ще я направя още този уикенд.

# 16
  • Мнения: 262
marulka_s мерси за рецептата, хареса ми наистина, но моите гъби не се усещаха в тестото, настъргах ги, може би трябваше по-едри да ги нарежа. Но не е проблем, особено с различната украса се хваля пред всичките приятелки  Mr. Green

# 17
  • Мнения: 491
Гъби, сметана и топено сирене са ми едни от най-любимите продукти! И аз ще я правя  тази тортичка, то се е видяло!

# 18
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
marulka_s, случайно влизам в тази тема, защото аз рецептите с гъби обикновенно ги прескачам(не ми понасят гъбите)! И какво виждам - ооо, красота! #Crazy Много идейна тортичка! bowuu Сега ще мисля с какво да заменя гъбите... newsm78

ПС: Ти работиш с чехи? А учила ли си чешки?  Hug

ПСС: Кефиш!  bouquet

# 19
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
marulka_s, случайно влизам в тази тема, защото аз рецептите с гъби обикновенно ги прескачам(не ми понасят гъбите)! И какво виждам - ооо, красота! #Crazy Много идейна тортичка! bowuu Сега ще мисля с какво да заменя гъбите... newsm78

ПС: Ти работиш с чехи? А учила ли си чешки?  Hug

ПСС: Кефиш!  bouquet

Учила съм да, завърила съм славянска филилоги, чешки и словашки и през последните 9 години си изкарвам хляба с чешкия. Иначе благодаря за похвалата, а относно гъбите не знам какво ще се получи ако ги замениш с маслини. newsm78

# 20
  • Мнения: 115
Това изглежда превъзходно!!!Благодаря за чудесната идея - обожавам гъби и топено сирене!!!Дано успея да я направя така красива като теб........

# 21
  • Мнения: 119
аз пак да питам...реда на продуктите за тестото има ли значение и с миксер ли се разбива?  newsm78 аз я напрaвих пробно,но не ми се надигна тестото и затова го разрязох наполовина-на два полумесеца и така я оформих.стана много вкусна и красива. пак ще я направя за празниците и смятам да експериментирам с крема.   chef

# 22
  • Мнения: 364
страхотна идея - ще я направя обезателно, но ще добавя и маслини и моркови....

# 23
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
аз пак да питам...реда на продуктите за тестото има ли значение и с миксер ли се разбива?  newsm78 аз я напрaвих пробно,но не ми се надигна тестото и затова го разрязох наполовина-на два полумесеца и така я оформих.стана много вкусна и красива. пак ще я направя за празниците и смятам да експериментирам с крема.   chef


Ами може и с ръце да се размеси, но по-добре с миксер, защото става рядко тесто, а не знам защо не е бухнало, нали сложи бакплувер? Радвам се, че ти е харесала и дано следващия път да стане още по-добре.

страхотна идея - ще я направя обезателно, но ще добавя и маслини и моркови....

Това е хубавото в кулинарията, че всеки може да експериментира. Предполагам, че ще се получи добре.

# 24
  • Мнения: 2 381
marulka_s, Grinning
Тортата изглежда великолепно Hug
Ще я направя и аз Grinning

# 25
  • Мнения: 4 202
Аз току що я направих, не съм я пробвала още, обаче блата стана много тънък, около 1 см. и при мен не се надигна, а сложих бакпулвер  Sad
И тъй като няма как да отрежа толкова тънък блат залях отгоре крема.
За вкуса ще докладвам по-късно  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт