Огретен?

  • 43 484
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 3 042
Момичета, знаете ли рецепти за огретени?
Никога не съм правила, помагайте!

# 1
Картофи огретен

Сваряваш предварително обелени картофи. Нарязваш ги на филийки. Нареждаш ги в леко намаслена тава.
ПРиготвяш си смес примерно от
4-5 яйца
1ч.ч кисело мляко
200гр натрошено сирене
пресен магданоз нарязан
Поливаш картофите с тази смес и печеш в предварително загрята фурна
Аз много често вместо кисело мляко ползвам сметана.

Карфиол огретен

Най-лесно се прави със замразен карфиол, че само трябва за няколко секунди да го попариш в подсолена вода
И после с горната смес дето съм писала, само че вместо магданоз слагам копър

По същият начин и тиквички правя така.

Можеш и да комбинираш зеленчуци. Сиренето по някога го заменям с настърган кашкавал.

# 2
  • Мнения: 294
Ето аз какво правя:

Картофи огретен

Сварявам предварително обелени картофи и после в леко намаслена тава настъргвам половината на едро ренде. Върху тях настъргвам сиренце и после другите картофки. Отгоре ги поливам с прясно мляко+яйца и пека на умерена фурна. 5 мин. преди готвност настъргвам кашкавалче и връщам за малко във фурната.

# 3
  • Мнения: 2 452
Миналата седмица правих огретен с картофи и праз по една рецепта от списание (аз много си падам по такива) - беше разкошен!
3 големи стръка праз се измиват много старателно и се нарязват на кръгчета. Леко се запържват в масло (аз ги сварих в подсолена вода). В пластмасова купа се смесват 3-4 картофа нарязани на тънки кръгчета, сол, ч. пипер (имаше и други подправки, но аз ги пропуснах, така че ако искате може да добавите дафинов лист и индийско орехче); добавя се праза; всичко се изсипва в намаслена тавичка (от белите огнеупортни) и се пече при 180-200 градуса за 40 минути, покрито с фолио; аз обаче сложиш малко бяло вино на този етап. Фолиото се маха и се "излива"1.5 чаша сметанаи се пече още 30 мин. без фолио.

# 4
  • Мнения: 2 792
Една любима моя рецепта за огретен с карфиол.
Продуктите са:
1 червена чушка, може и от консерва/фризер
2-3 скилидки чесън , аз слагам и повече Wink
1 една връзка копър
1 малка глава карфиол или половин голяма
30гр. галета
30гр. масло
кашкавал за настъргване.
сол на вкус

 Карфиола сварявам на пара, може и в подсолена вода, аз предпочитам на пара.
 Чушката се нарязва на кубчета и се задушава в маслото  с нарязания чесън и копър.
  След като се свари карфиолът се поставя във йенски съд , аз го правя и в гювече,върху него се изсипва задушената смес, наръсва се с галета и се настъргва кашкавал,може да се прибави и малко масълце отгоре.
  Запича във фурната на 250 гр. за около 20мин.
Получава се много вкусно и леко ядене приятен апетит.

# 5
# 6
  • София
  • Мнения: 2 019
Малко късно, но кажа и моята рецепта.
Сварявам картофите и ги намачквам. В намазана с мазнина тавичка разстилам един слой картофи. Върху тях сирене намачкано с малко олио и покривам с втори слой картофи. Накрая заливам със сос бешамел, в който съм разбила 2 яйца и завършвам с настърган кашкавал.

# 7
  • Мнения: 3 042
Мерси много за рецептите, добавих ги в моята готварска книга. Сега остава да ги подкарвам една по една!

# 8
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: slato
Ето аз какво правя:

Картофи огретен

Сварявам предварително обелени картофи и после в леко намаслена тава настъргвам половината на едро ренде. Върху тях настъргвам сиренце и после другите картофки. Отгоре ги поливам с прясно мляко+яйца и пека на умерена фурна. 5 мин. преди готвност настъргвам кашкавалче и връщам за малко във фурната.

Направих го точно по твоята рецепта, която ми допадна с това, че няма пропорции - позволи ми сама да ги определя, и стана фантастичен огретен. Благодаря ти! Simple Smile

# 9
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Какво ще кажеш zа огретен със спанак

400 гр. спанак
1/2  лук
1 с.л. zехтин
сол
чесън
20 гр. масло
120 гр. сметана
40 гр. сирене, най- добре Parmesan
Спанакът се иzмива и иzсушава добре. Лукът се наряzва на дребно и се zапържва във zехтина, прибавя се спанакът, докато спадне. След това се подправя със сол и чесън. Намаzва се една форма с 10 гр. масло и се пълни със сместа. Сметаната се раzбърква със сиренето (Parmesan) и се полива върху спанака. Останалото масло се слага на дребни парченца отгоре. Пече се около 15 мин в преварително zагрята печка на 200 градуса.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: rosa
Какво ще кажеш zа огретен със спанак


Ще кажа това, че ще направя огретен по тази рецепта в най-скоро време Simple Smile
Благодаря!

# 11
  • София
  • Мнения: 2 686
Виждам, че сте предложили доста рецепти за огретен с картофи. И аз го правя по подобен начин. Но освен този, правя и друг, който адски много харесваме - с тиквички.

Огретен с тиквички

Нарязвам на кръгчета (може и на по-малки парченца) около 1 кг. тиквички. Сварявам ги в подсолена вода, но да не са съвсем разварени. В намазана тавичка нареждам 1 ред тиквички. Поръсвам обилно със сирене и копър. Нареждам останалите тиквички. Разбърквам 3 яйца с чаша и половина прясно мляко (става и с кисело), заливам отгоре и слагам да се пече на умерено силна фурна. Като се позапече, поръсвам отгоре с настърган кашкавал и оставям във фурната още 10-тина минути.

# 12
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: Tintiri-mintiri

Огретен с тиквички...


Правя подобен отдавна, но настъргвам тиквичките, след като ги обеля и без да ги бланширам, и ги обърквам с 4 яйца, 300 гр сирене /на 1 - 1 и 1/2 кг тиквички приблизително/, 1/3 ч. ч. олио и много копър. По желание може да се добави и малко кисело мляко /половин кофичка примерно/ - ястието става по-сочно, но може млякото да се остави и за заливката отгоре. Ако искаме да направим особено впечатление някому, в сместа можем да сложим 2-3 с. л. брашно и 1 ч. ч. смлени орехи /в този вид съм чела рецепта за ястие с тиквички от еврейската кухня/. Става много вкусно!

# 13
  • Мнения: 6 390
страхотни рецепти има тук  Heart Eyes
направо лиги ми потекоха  Grinning
а огретен не съм правилааааа .... незнам от кога
ммммм  / мъркам доволно / Wink Grinning

# 14
  • Мнения: 215
А пробвали ли сте с готовите фиксове на Маги-малки тайни. Трябва само да се сварят картофите предварително, а на пакет4ето с фикса писхе то4но какво се прави. Simple Smile

# 15
  • София
  • Мнения: 587
Пробвала съм фикса на Маги за картофен огретен и става много вкусно и е лесничко Laughing Laughing

# 16
  • Мнения: 220
ОГРЕТЕН ОТ КАРТОФИ ПО ТИРОЛСКИ
Продукти:

1 кг. картофи, 2 ч.ч. прясно мляко или сметана, 6 яйца, 4.с.л. настъргано сирене (5 триъгълничета топено сирене), 7 с.л. настърган кашкавал, 1 щипка индийско орехче, 1 шипка стрит размарин, 2-5 стръка магданоз, ½ ч.л. черен пипер, ¾ пакетче краве масло, сол, галета
Приготовление:
Обелените картофи сваряваме в подсолена вода (или в подсолено мляко). Стриваме ги. Прибавяме половината от маслото, млякото и сиренето. Объркваме добре сместа и изсипваме в кръгъл съд, намазан обилно с масло и поръсен с галета. Правим 6 вдлъбнатини, в които се слага по малко масло и по 1 яйце. Изпичаме в умерена фурна, докато побелее белтъкът. Поръсваме с настъргания кашкавал, наситнения магданоз и оставяме във фурната още 2 минути.

# 17
  • Мнения: 2 825
ОГРЕТЕН ОТ КАРТОФИ ПО ТИРОЛСКИ
.....2-5 стръка магданоз, ½ ч.л. черен пипер, ¾ пакетче краве масло, сол, галета


Еви, страхотно звучи, но не се четът някой работи , надявам се не са имот-иконки  Embarassed
Моля те кажи ми какво е, че мисля още довечера да ти пробвам рецептата Wink

# 18
  • Мнения: 3 537
Аз с Малките тайни на Маги съм правила и става супер Peace

# 19
  • Мнения: 678
Аз малко късно,но все пак;Обелвам картофите и ги нарязвам на колелца.Слагам ги в тавичка,олио,пикантина,вода и ги изпичам.След това ги заливам със разбити 4 яйца,сирене,1 кофичка заквасена сметана и копър.

# 20
  • Мнения: 2 825
ОГРЕТЕН ОТ КАРТОФИ ПО ТИРОЛСКИ
......

Направих го сноши, не сложих подправките, които не се четяха, но въпреки това стана невероятно вкусно  Simple Smile направо си облизахме пръстите  Laughing Hug

Общи условия

Активация на акаунт