Сушени чушки???

  • 15 816
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 855
Реших за Бъдни вечер да направя Чушки с боб   chef В рецептите , които намерих тук пише, че са ми необходими сушени чушки. Може въпросът ми за някои да е глупав  Embarassed , ама идея си нямам какви са тия сушени чушки  Embarassed Имам печени, замразени в камерата, мислех тях да пълня, но в никоя рецепта не пишеше, че може с печени  Thinking Май само в една се споменаваше, че може но много лесно се разкъсвали. Моля споделете какви са тези сушени чушки и ако не мога да открия такива с печени ще стане ли?

# 1
  • Мнения: 264
да знаеш, че и аз съм ного любопитна! аз ще правя сушени чушки, пълнени с леща. прочето от тук от там - че се пускат за няколко минути във вряща вода, ама никака не искам да експериментирам. Хайде ,момичета, никой ли не е готвил със сушени чушки?  Rolling Eyes Laughing

# 2
  • Варна
  • Мнения: 3 890
Ние правим сушени чушки, пълнени с боб и печени в кисело зеле.
Бобът се разварява хубаво, да стане на крем чак. Чушките се пълнят и се нареждат в тава. Около тях се разстила нарязано кисело зеле и се пече. Не съм забелязала баба ми да попарва чушките, но довечера мога да я питам и да докладвам.

Ивелина, това са си червени не много месести чушки, които се сушат на връв на слънце. Това е специалитет на Плевенския край, аз от там се снабдявам с чушки, защото във Варна не могат да се сушат - прекалено е влажно и мухлясват.

# 3
Сушените чушки ги продават главно бабите около пазарите, миналата година ги гледах в някои от магазините за плодове и зеленчуци, бяха в малки прозрачни пликчета. На цвят са чревени и изглеждат "сбръчкани". Преди да се пълнят се накисват във хладка вода за да омекнат и се отпуснат. Освен пълнени стават много вкусни, ако за буквално секунди се изпържат в сгорещена мазнина, стават като чипс.

# 4
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
абе в София пазарищата са заринати от сушени червени чушки... Не знам как да ви го обясня... това е специален сорт пипер, който може да се суши и после след попаряване се пълнят чушките. Стават божетсвено, пълнени с боб.   chef


...не знам дали става с печени или замразени... Аз имам сушени и хич нямам намерение да експериментирам. Пък и вкусът на сушени чушки, пълнени с боб, вече ми е в устата...

# 5
  • Мнения: 452
Не само в София, в провинцията също има по всички пазари сушени чушки Laughing Четох в една рецепта, че чушките се накисват в студена вода за 3-4 часа. Та имам въпрос-да се попарят във вряла вода или да ги кисна в студена? newsm78 Нека тези, които са ги приготвяли да споделят.

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Сушени чушки има в Била със сигурност; понеже мъжът ми и през годината иска пълнени чушки с боб, се запасявам оттам. Аз завирам вода в една тенджера, пускам чушките, зхлупвам тенджерата и махам от котлона; така оставям 15-20 мин. Иначе боба си го сварявам и отцеждам да няма много вода; правя запръжка, добавям боба, подправям с чубрица и джоджен, сол, пълня чушките като топвам отвора в брашно /понякога брашното го пропускам в зависимост от това колко гъст съм оставвила боба/ да не изтече плънката, нареждам в намазнена тава и пека около 30-40 мин. Винаги стават разкошни; понякога слагам в боба морков и стрита люта чушка.
Правила съм и с пресни по технологията на пълнени чушки с кайма и ориз, правила съм и с печени /като чушки бюрек/, но вкусът на сушените чушки е просто несравним.

# 7
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Пускам си топлата вода от чешмата, а отдолу в една тенджерка са сушените чушки. Като се напълни догоре, я похлупвам с капака й и оставям чушките поне 15-20мин. във водата. Това е цялата философия  Laughing

# 8
  • Мнения: 318
Много ме запалихте с тая гозба! Страшно обичах сухи чушки с боб като дете. А бихте ли споделили рецепти, освен тази, която е дала Goldie. Шани, а ти как ги правиш? Много благодаря предварително!

# 9
  • София
  • Мнения: 2 061
Много ме запалихте с тая гозба! Страшно обичах сухи чушки с боб като дете. А бихте ли споделили рецепти, освен тази, която е дала Goldie. Шани, а ти как ги правиш? Много благодаря предварително!

Ами тя тази рецепта си е самодостатъчна  Laughing Mr. Green
В някои райони на северозападна България слагат счукани на едро орехи, но класическата е само с боб и лук (запръжка).
За протокола - сушат се чушки сорт "селски пипер" - тъкностенни.
Такива чушки се пълнят и с картофи - принципът е същия, само че вместо варен боб слагаш мачкани картофи и съотвено-прилежащите им подправки  Wink
Особено любими са ми постните чушки с ориз, в който при пърженето слагаме праз лук (повечко) и кисело зеленце.

# 10
  • Мнения: 7 091
Реших за Бъдни вечер да направя Чушки с боб   chef В рецептите , които намерих тук пише, че са ми необходими сушени чушки. Може въпросът ми за някои да е глупав  Embarassed , ама идея си нямам какви са тия сушени чушки  Embarassed Имам печени, замразени в камерата, мислех тях да пълня, но в никоя рецепта не пишеше, че може с печени  Thinking Май само в една се споменаваше, че може но много лесно се разкъсвали. Моля споделете какви са тези сушени чушки и ако не мога да открия такива с печени ще стане ли?

МОмичетата са ти обяснили за сушените, аз да кажа за другите.
Разбира се, че може да напълниш замразени или печени! Аз такива и с ориз, и с боб, и с леща. Стават много вкусни. Замразените просто ги измивам с топла вода да омекнат леко и пълня. Печените пълня направо.

# 11
  • Мнения: 208
Някой може ли да напише точно, как се правят сушени чушки с ориз и праз лук!

# 12
  • Мнения: 117
Печените чушки се пълнят малко трудно, защото се разкъсват, със замразените няма никакъв проблем да ги напълниш след като ги размразиш. Но най-вкусно обаче става със сушени чушки.
При запържването на боба, слагаш в запръжката 1-1,5 супена лъжица брашно(зависи от количеството на боба), така става по-гъсто, а и по-вкусно. Рецептата я знам от баба си, която правеше най-вкусните чушки с боб, които някога съм яла.

# 13
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
 diva mravka, ми сварявам бобец. Отцеждам го от водата и го запържвам с малко брашно. Слагам му и джоджен, може и чесън на дребно. Оставям го да изстине и почвам да пълня попарените ми сухи чушки.
Редя ги в тавичка, слагам малко вода, мазнина и сол и пека до зачервяване на горната им коричка.

# 14
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
Аз помислих , че темата е за люти чушки, защото " чушки" по нашия край казваме именно на тях. Това, за което вие говорите, ние му казваме пипер Joy

# 15
  • Мнения: 11 006
За попарването - достатъчно е да ги накиснеш за 10-15 минути в гореща (не вряла) вода  Peace

# 16
  • Мнения: 855
Ще търся значи сушени чушки. Не съм обръщала внимание дали има на пазара. А в Била къде да ги търся, в кой сектор? Трябва да намеря, всички така ги хвалите, изобщо няма да правя печените  Grinning Благодаря ви много момичета  Hug

# 17
  • Бургас
  • Мнения: 6 338
Скоро си купих сушени чушки от Пикадили/бяха в началото при плодове и зеленчуци/ и ако не бях чела тук за тях, със сигуртост щях да ги подмина,както и сушените домати,които действително много хубав вкус придават.

Никога не съм яла пълнени чушки от сушени чушки и така ,както го описвате направо нямам търпение да ги направя.eat

# 18
  • София
  • Мнения: 2 061
Някой може ли да напише точно, как се правят сушени чушки с ориз и праз лук!

Вземаш големия тиган и сипваш олио. Чакаш да загрее. Слагаш ориза да се позапържи до "оцъкляне" (инаги ми е била много смешка тази дума  Mr. Green). Прибавяш след това нарязания на ситно праз и изрезки от по-твърдите части на зелевите листа (ако правиш и сарми). Сипваш малко водичка и оставяш до омекване на праза и зелето.
Подправяш според вкуса си с любими подправки - аз лично обичам магданоз, чубрица, черен и червен пипер и пълниш чушките.
Нареждаш в тава - хубаво е да подложиш от долу зелеви листа, доливаш малко водичка, оргоре завиваш с още зелеви листа и печеш до готовност на ориза.
Може в същата тава да наредиш и сармите.

# 19
  • Мнения: 208
Много ти благодаря, за рецептата ще я пробвам!

# 20
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Ще търся значи сушени чушки. Не съм обръщала внимание дали има на пазара. А в Била къде да ги търся, в кой сектор? Трябва да намеря, всички така ги хвалите, изобщо няма да правя печените  Grinning Благодаря ви много момичета  Hug
В Била ги търсиш при сушените плодове и суровите ядки. Аз брашно в запръжката не слагам - от дете не обичам брашно в ястие от варива. В брашно топвам само отвора на чушките, ако не съм изцедила добре боба. Иначе запръжката ми е лук, олио и червен пипер. Като подправка задължително слагам и чубрица и джоджен, че става по-ароматно. Вода в тавата за печене не слагам, защото всичко си е готово на практика и са нужни само около 30 мин. да се запекат чушките.  Миналата година напълних чушките от предната вечер, а на Бъдни вечер само запекох, че два дни фурната ми работеше на нон-стоп.

# 21
  • Мнения: 2 491
Само да допълня, че ако искате сместа с която пълните чушките да е по-гъста и да не се разлива като се пече, половината от плънката(боба) можете да го пасирате и да го смесите с останалия непасиран боб и така става по-гъстичко. Дано да съм помогнала! Аз също смятам да направя такива чушки за Бъдни вечер-за първи път ще ми е и ще видим дали ще се получат, но много са ми се дояли. И аз ще ги правя със сушени чушки, а пък това с пасирането го четох някъде в Интернет от една жена която прави всяка година-така, че е изпитано!

# 22
  • София
  • Мнения: 897
до сега не съм правила със сушени чушки и се чудя замразени пълнени не става ли по-вкусно от сушените? newsm78

# 23
  • Варна
  • Мнения: 3 890
до сега не съм правила със сушени чушки и се чудя замразени пълнени не става ли по-вкусно от сушените? newsm78
Изобщо не може да се сравнява по вкус   Peace Сушените затова са специалитет.

# 24
  • София
  • Мнения: 897
Добре, отивам да търся сушени! Hug

# 25
  • Мнения: 3 647
Аз помислих , че темата е за люти чушки, защото " чушки" по нашия край казваме именно на тях. Това, за което вие говорите, ние му казваме пипер Joy
и ние и ние
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт