Едно въпросче за лазаня

  • 5 982
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Купих един пакет кори за лазаня, обаче още не съм ги отворила /ще я правя утре/, с грамаж 0,500кг.
Дали ще ми стигнат да напълня една малка тавичка  newsm78. На вас колко реда ви се получават ? И в каква тава /с каква големина/ правите лазаня с един пакет кори ?


 

# 1
  • София
  • Мнения: 35 991
Зависи от тавичката. Моята май и тя е малка /или средна  newsm78/
С пакет от 500 гр правя 3 пъти лазаня - на толкова ги  деля  /по 11 кори/
4 реда, като на единият слагам 2 кори.
Необичам много дебели лазани - моята става 4 пръста дебела.

# 2
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
3 пъти ли  newsm78, странно, на мен пакета ми се вижда много малък  Rolling Eyes

# 3
  • Карлово
  • Мнения: 4 034
Аз с 500 г правя два пъти, по 4 реда са ми корите

# 4
  • София
  • Мнения: 35 991
Грешка, забравих че от година правя от по-големите кутии по 800 гр. там са 33-35 кори.


# 5
# 6
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Уфф, сега прочетох, че трябва да се бланшират преди пекане  Rolling Eyes, това значи, че се пускат в подсолена вряща вода с малко олио, така ли ? А за колко минути ? И как се пускат една по една ли ?

# 7
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Аз с 500 г правя два пъти, по 4 реда са ми корите


А тавата с какви размери ти е, горе-долу ?

# 8
  • Карлово
  • Мнения: 4 034
Правя ги в йенска тенджера, ползвам само долната част като тава, събират се по 4 кори на ред. За 4  порции. Горе-долу 50 на 30 см.
 И не ги бланширам, това за първи път го чувам, не твърдя че съм разбирач

# 9
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
...
 И не ги бланширам, това за първи път го чувам, не твърдя че съм разбирач


На кутията пише да се бланшират  Rolling Eyes

# 10
# 11
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367

Мерси  Hug

И един последен въпрос  ooooh!
Трябва ли корите да са размразени преди бланширане ? Демек да ги вадя ли от фризера, понеже ще ги ползвам утре ?

# 12
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Аз ползвам корите на - Барила - никога не съм ги бланширала,мисля че е безсмислено!

# 13
  • Мнения: 505
Има сухи готови кори, например на Барила, както и такива който трябва да се бланшират, не помня на коя фирма са тъй като от години не съм ги ползвала. Тези които се бланшират изглеждат като тестени сурови кори, по дебели са и са опаковани във вакум. Разликата е в цената, суровите са по ефтини, но пък не си струва да цапаш, да вариш и т.н., да не говоря, че понякога залепват и се късат листите.

# 14
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Правя лазаня за първи път, така, че не съм запозната...
Та, попаднах на кори, които трябваше да бланширам, за следващият път ще знам да търся такива готови от по-скъпите, за да не се налага да цапам и да си губя времето. Благодаря на тези, които се включиха по-темата и ми бяха полезни  Hug

Лазанята се пече, дано да стане вкусна  Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 яну 2007, 11:58 от doniboni

# 15
  • Под звездите
  • Мнения: 1 299
аз от години права лазаня и взимам кори без варене на опаковката си пише.

# 16
  • Мнения: 6
Може ли някой да ми каже как точно се прави лазаня. Дотук разбрах само за корите. Купувам и после какво трябва да приготвя, как да пека и т.н.? 

# 17
  • Мнения: 1 485
Аз правя така:запържвам лук и моркови,после добавям около 300-400гр.кайма да сезапържи и тя,след което прибавям домати-ако са от консерва ~1 цяла,но пасирани,грах,царевица,гъби и всичко това оставям да ври около 20мин.През това време правя малко бешамелов сос.Когато сместа е готова първо слагам около 1 черпак на дяното на тават,за да не загори.После вземам кори(не ги бланширам)и ги нареждам една до друга.Върху тях слагам от плънката+нарязан на тънки филийки кашкавал ипак ред кори ,плънка и докато се стигне до края.Последия пласт само кори,който остава отгоре поливам обилно с бешамеловия сос и слагам в не мног силна фурна.Пече се около 30-40 мин.,ако започне много да се препича отгоре може да се сложи фолио.Това е,надявам се да си ме разбрала и да ти хареса.

# 18
  • Мнения: 505
Фиор е обяснила правилно, мога само да добавя, че вкусна лазаня успешно може да се направи и с кремвирш вместо кайма, сирене вместо кашкавал, а и само с кашкавал, кайма, доматения и бешамеловия сос. Правила съм и само със спанак и сирене и пак се изяде бързо, бързо. Понеже все пак си е малко връткаво за приготвяне, когато правя сос го приготвям в по-голямо количество и остатъка замразявам във фризера.

# 19
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Може ли някой да ми каже как точно се прави лазаня. Дотук разбрах само за корите. Купувам и после какво трябва да приготвя, как да пека и т.н.? 


Аз я правих така:

Запържих лук, като омекна добавих каймата, намачках хубаво с вилица, после доматения сок /2 буркана-500гр./, после добавих ситно нарязани гъби и подправки , оставих да поври 15мин. Но си остана сочна плънка  Simple Smile

В тава намазана с масло редих 1 ред-кори /3бр. за моята тава/, плънката, настъргах кашкавал. 2 ред-кори, плънка, топено сирене, 3 ред-кори, плънка, настъргах кашкавал, 4 ред-кори, плънка

В предварително загрята фурна до 250градуса сложих тавата и пекох 35 мин, след това настъргах кашкавал и топено сирене. Върнах във фурната за около 15 мин.
Стана чудесна  Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 яну 2007, 17:47 от doniboni

# 20
  • Мнения: 11 550
Досега не съм използвала готови кори за лазяна,тъй като си ги приготвям сама.Bosila,можеш да измисляш всякакви сосове според това което харесвате.Аз черпя идеи от готварската книга на БГ-мамма.У дома най-много се тачи лазяната със сос"Болонезе"/donoboni ме е изпреварила/.Само да добавя,че правя бешамелов сос за последният ред кори.

# 21
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Аз я правя така-приготвям си сос бешамел,запържвам си лук,после каймата и 1 буркан с домати-белени и ги намачквам направо в тенджерата+подправки.Ври на слаб огън.В тавичка слагам отдолу от чарвения сос след това корите пак чарвен сос след това бешамел,накъсана моцерела и поръсвам с много пармеджано.Правя 3/4 реда.Завърьшвам пак така.

Общи условия

Активация на акаунт