шкембе чорба

  • 24 547
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Ст.Загора
  • Мнения: 684
 Здравейте момичета, искам да попитам как вие правите шкембе чорба.
 Преди време имах няколко несполучливи опита и се отказах да я правя, млякото все ми се пресичаше.Вие варите ли го предварително , и как правите застройката ?
 В нас ще ме  #2gunfire ако в скоро време не им направя шкембенце  .

# 1
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Рецептата ми е от БонАпети. АЗ не обичам шкембе и мъжа ми сам си я прави - не е трудно.


Шкембе чорба

4/6/2001


Списък на необходимите продукти:

1 кг шкембе
1 телешки кокал
50 г краве масло
50 г олио
1 с. л. червен пипер
1 к. ч. оцет
2 стръка чесън
сол на вкус

Начин на приготвяне:

 
1. Шкембето се измива и се почиства добре. Вари се 50 минути в тенджера под налягане (2-3 часа в обикновена тенджера).

 
2. Свареното шкембе се изважда и след като изстине, се нарязва на дребни парчета. Бульонът трябва да се остави да се изстуди напълно. Образувалата се лой се изхвърля.

 
3. В тенджера се загряват 2 с. л. масло и 2 с. л. олио, слага се червеният пипер, разбърква се, наливат се 1 л прясно мляко и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява.

 
4. Добавя се нарязаното шкембе, ври няколко минути и се оттегля от котлона. 3-4 скилидки чесън се счукват, поставят се в чашка и се размесват с 1/2 ч. ч. винен оцет. Шкембето се сервира и се подправя с чесън и лют пипер на вкус.


# 2
  • Ст.Загора
  • Мнения: 684
 Благодаря ти, ще пробвам по тази рецепта  Simple Smile Grinning

# 3
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Искам да ти кажа, че кокала винаги го прескачам - той е за да подобри вкуса на бульона - но и без него става.

# 4
в застройката е добре да се прибави и малко брашно, може и едно свинско краче да поври с шкембето  chef

# 5
  • Ст.Загора
  • Мнения: 684
Искам да ти кажа, че кокала винаги го прескачам - той е за да подобри вкуса на бульона - но и без него става.
[/quote.
И аз смятам да прескоча кокала .Ако има и други мнения ще съм ви благодарна .
 Мислия в събота да направя чорбата и ще докладвам за първият си успешен опит , надявам се  Wink

# 6
  • Мнения: 4 138
ЗНАЧИ КАКА ВИ ДА ВИ КАЖЕ..........1 вариант-на 2 кила телешко шкембе едно свинско джоланче. всичко ври до разпадане Flutter. бульона се прецежда и се маха мазният филм отгоре. млякото се пресича именно от това че супата е много мазна. нарзва се на ситно шкембето, а от джоланчето става перфектно мезе са бира с малко 4ерен и 4ервен пипер и чесън. бульона се слага в тенджера, добавя се същото коли4ество мляко. разреждат се със студена вода една, две лъжици брашно и се разбъркват с бульона, оставя се да заври като се бърка. запържва се масло с 4ервен пипер и се излива в бульона. добавя се на ситно нарязаното шкембе  chef
другият вариант е-взимаш си от вареното шкембе на тоди-оба4е от това са мезе. нарязваш го на ситно и го слагасцх със същото коли4ество вода да ври. след половин 4ас правиш номера с млякото, брашното и маслото.........
един тип от мен-за да не мирише шкембето толкова на карантия-сложи един лимон с кората да ври с него-после го махни. лимона трйабва да е много добре измит-пръскат ги с някаква гадост. лимона с кората естествено-както е цял. после се изважда внимателно с лъжица

# 7
  • Мнения: 5 476
Да използвам темата за едно въпросче...преди години бях на гости и домакинята беше приготвила "фалшива"шкембе чорба с пилешко месо.
  Някой да има представа как се прави? Praynig
  newsm78

# 8
  • Мнения: 598
Аз запържвам една чаена лъжичка червен пипер и една супена лъжица брашно в малко олио. Доливам един литър прясно мляко от магазина, без да го варя. Слагам и нарязаното на ивички шкембе, което съм сварила предварително. Варя около 20мин. Малко сол. И готово. Лесно е. Още по-добре, ако се купи наведнъж повече шкембе и се свари, нареже и замрази във фризера на порцийки. Така по всяко време може бързо да се приготви шкембе чорба  Wink И естествено счукан чесън с оцет, и лют червен пипер. Успех  Peace

# 9
  • Стара Загора
  • Мнения: 671
Ето това е моята рецепта за шкембе чорба

 Сварявам шкембето като накрая му слагам сол, изваждам го и го нарязвам на ивички или кубчета.
В купа разбивам 2-3 жълтъка с 1 ч ч  кисело мляко и 2-3 суп .л . брашно, наливам бульона/ както е горещ/ като бъркам непрекъснато. Връщам го на котлона докато заври /пак бъркам/ и се посгъсти ,изключвам го и слагам нарязаното шкембе.
Запържвам 4-5 суп .л . олио с един настърган морков /или червен пипер/,докато почервенее олиото ,прецеждам го и като сервирам поръсвам по 1 лъжица от него.
По желание- счукан чесън с оцет.

# 10
  • Ст.Загора
  • Мнения: 684
 ще пробвам и застройка с кисело мляко , струва ми се по малко рисковано  Embarassed

# 11
Да използвам темата за едно въпросче...преди години бях на гости и домакинята беше приготвила "фалшива"шкембе чорба с пилешко месо.
  Някой да има представа как се прави? Praynig
  newsm78
[/quote]
Прави се по същия начин както с шкембе,но вариш нe шкембе,а пиле,може и само бялото месо да свариш или пилешко филе,накъсваш го на малки парчета и добавяш останалите съставки,както описват учасниците във форума.Вкусът е същия.      chef

# 12
  • Мнения: 5 476
Билка ,мерси много ще пробвам!  Hug  bouquet

# 13
  • там от където съм
  • Мнения: 1 073
Ето това е моята рецепта за шкембе чорба

 Сварявам шкембето като накрая му слагам сол, изваждам го и го нарязвам на ивички или кубчета.
В купа разбивам 2-3 жълтъка с 1 ч ч  кисело мляко и 2-3 суп .л . брашно, наливам бульона/ както е горещ/ като бъркам непрекъснато. Връщам го на котлона докато заври /пак бъркам/ и се посгъсти ,изключвам го и слагам нарязаното шкембе.
Запържвам 4-5 суп .л . олио с един настърган морков /или червен пипер/,докато почервенее олиото ,прецеждам го и като сервирам поръсвам по 1 лъжица от него.
По желание- счукан чесън с оцет.

И аз ще направя тази рецепта,мъжа ми обожава шкембенце и ако я изпълня както трябва,ще го очаровам. FlutterМерси! Hug

# 14
  • София
  • Мнения: 2 162
Я сега някой да ми обясни как да измия добре шкембето Grinning Чувала съм нещо за вар, ама ми звучи страшно.

# 15
  • Мнения: 660
Не знам, момичета, но от толкова приказки за шкембе и се овълчих!!! Simple Smile Много я обичаме тази чорба с мъжа ми, а и се прави супер лесно, особено ако имаш тенджера под налягане.
Ясно е какво ще има за вечеря!!!   chef Отивам до пазара!  newsm53

На всички Добър Апетит!!!

# 16
  • Мнения: 1 418
Аз купувам от замразеното шкембе(в краен случай топъл Тоди).Като се размрази го измивам(то почти винаги е чисто,но да мине под водата за всеки случай).Сварявам под налягане около час,за да не хрупа.Нарязвам го на ситно,връщам в тенджерата и слагам литър мляко.Като поври малко го запържвам с червен пипер и масло.Мисля,че това е традиционна рецепта и така става най-вкусно.Ами на всички,които са решили да го готвят-добър апетит!

# 17
  • Ст.Загора
  • Мнения: 684
Я сега някой да ми обясни как да измия добре шкембето Grinning Чувала съм нещо за вар, ама ми звучи страшно.
[/quote
 
Аз винаги първо го измивам добре със сода бикарбонат и оцет, и след това го варя. Но при мен проблема е със застройката. Тези дни ще пробвам някои от рецептите от тук.  Wink

# 18
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Я сега някой да ми обясни как да измия добре шкембето Grinning Чувала съм нещо за вар, ама ми звучи страшно.

Слагаш в по-голям съд шкембето, заливаш го с вряла вода и веднага започваш да щавиш, защото ако закъснееш, ще се стегне. Това, което ти обяснявам е за шкембе на току-що заклано животно. За купените - не знам, не съм правила. Предупреждавам, че не е много приятно, защото те блъсва една миризма в носа  ooooh! но сухо дупе риба не яде, това е положението.

# 19
  • Мнения: 222
Аз го мия с оцет и хлебна сода

# 20
  • София
  • Мнения: 2 162
Много ви благодаря. Тук продават, но не е изчистено. А има ли значение дали е телешко или свинско- виждала съм и двата варианта, та затова питам.

# 21
  • София
  • Мнения: 474
Аз запържвам една чаена лъжичка червен пипер и една супена лъжица брашно в малко олио. Доливам един литър прясно мляко от магазина, без да го варя. Слагам и нарязаното на ивички шкембе, което съм сварила предварително. Варя около 20мин. Малко сол. И готово. Лесно е. Още по-добре, ако се купи наведнъж повече шкембе и се свари, нареже и замрази във фризера на порцийки. Така по всяко време може бързо да се приготви шкембе чорба  Wink И естествено счукан чесън с оцет, и лют червен пипер. Успех  Peace
[ Peace/quote]И аз така. Супер е , без бульона само с прясно мляко.

# 22
  • Мнения: 660
Аз специално предпочитам телешко. Мисля, че то по-често срещано и в магазините и в заведенията. Което от една страна означава, че е по-продавано и следователно - по-прясно. Но е въпрос на вкус. И двете са супер!!! И вървят с по една beer2

 Joy Joy Joy

# 23
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Като ви чета, чак ми се прияде, а не съм фенка по принцип...... newsm78

# 24
  • Мнения: 6 461
  chef


Шкембе чорба

Класическа чорба с пикантен вкус.

Продукти: 1/2 кг. шкембе (телешко или свинско)
200 мл.прясно мляко
2 - 3 с.л. масло
1 с.л.червен пипер
сол
ч глава чесън
5 - 6 с.л.оцет
лют червен пипер

Начин на приготвяне:
 Шкембето се почиства старателно с върха на остър нож и се вари в голямо количество подсолена вода, на силен огън около 3 часа. Водата не бива да извира.
След сваряването се нарязва на малки парченца и се връща в бульона. Маслото се запържва с червения пипер и се изсипва при шкембето, заедно с прясното мляко.
Чесънът се счуква с малко сол и се покрива с оцета.
Шкембето се сервира с чесън и лют червен пипер или стрита люта чушка, на вкус.

# 25
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Дими, ако скоро ще го готвиш, прати една-две порции насам, моля те........ Heart Eyes

# 26
  • Мнения: 3 647
Дими, ако скоро ще го готвиш, прати една-две порции насам, моля те........ Heart Eyes
дими давай за целия форум душа

# 27
  • Мнения: 6 461
Дими, ако скоро ще го готвиш, прати една-две порции насам, моля те........ Heart Eyes
дими давай за целия форум душа
Сега ще ме карате да слагам казана и да я мятам........... Laughing
Много е важно да си хапвате шкемебето в чудесна компания и да си посърбвате за благозвучие Mr. Green

# 28
  • София
  • Мнения: 2 162
  Шкембето се почиства старателно с върха на остър нож

Аз пак за почистването- какво точно правиш с този връх на остър нож? Какво му махаш? Онези власинки, които има от едната страна ли?

Извинявайте, ама така веднъж се пробвах и се наложи да го хвърля после, че миришеше много лошо. А тук не са и чували за такава чорба, така че мога само вас да тормозя с въпросите си.

# 29
  • Мнения: 6 461
  Шкембето се почиства старателно с върха на остър нож

Аз пак за почистването- какво точно правиш с този връх на остър нож? Какво му махаш? Онези власинки, които има от едната страна ли?

Извинявайте, ама така веднъж се пробвах и се наложи да го хвърля после, че миришеше много лошо. А тук не са и чували за такава чорба, така че мога само вас да тормозя с въпросите си.
Ами шкембето задължително се стърже с ножа ,за да се почисти добре от власинките и това което не са почистили от месарниците.
В смисъл- няма да го пробиваш и да му правиш дупки........... Mr. Green

# 30
  • Ст.Загора
  • Мнения: 684
 Дими прясното мляко топло или студено го слагаш? И вари ли се след това чорбата?

# 31
  • Мнения: 6 461
Дими прясното мляко топло или студено го слагаш? И вари ли се след това чорбата?
Аз го слагам топло .
Не е задължително да ври ,понеже шкембето е сварено и е сложена запръжката .
А ако решиш можеш да изключиш котлона и да го оставиш няколко минутки да покъкри като го разбъркваш.

# 32
  • Ст.Загора
  • Мнения: 684
Аз го слагам топло .
Не е задължително да ври ,понеже шкембето е сварено и е сложена запръжката .
А ако решиш можеш да изключиш котлона и да го оставиш няколко минутки да покъкри като го разбъркваш.
 
Благодаря, утре ще я направя , че така им се яде на домашните ... Simple Smile

# 33
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 540
Аз го правя по рецептата на едно пловдивско заведение.
Телешко шкембе се вари до омекване заедно с лук и морков (примерно 700г шкембе+1 голямва глава лук+1-2 моркова) и няколко зърна черен пипер.Соли се като се свари, за да не се чудиш как да го опиташ Mr. Green Отделно в тиган най-добре ставало с мас, но аз го правя с олио - в повечко мазнина се запържва 1 препълнена лъжица брашно и се добавя 1 пълна лъжица червен пипер. Веднага се маха от котлона, за да не прегори пипера. Разрежда се с вода като поизстине, за да не стане на бучки. Добавя се към шкембето (вече нарязано) и ври 5-10 мин още. Отделно се разбива 1 яйце с 2-3 лъж. кис. мляко и малко оцет (оцета пречи на белтъка лесно да се пресича) Разрежда се с бульон от поизстиналото шкембе и се добавя в тенджерата. Ядем го с много оцет, чесън и люто.
С прясно мляко може да се прави, ако не се слага оцет, иначе при всички случаи ще се пресече млякото.
Правя често шкембе и съм забелязала, че вкуса му зависи от самото шкембе - всеки път е различно. Купувам изчистено и нищо не махам от него.

Общи условия

Активация на акаунт