варене във вода или на пара

  • 2 556
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 3 394
Като запачна да захранвам много ме вълнува обработката на продуктите. То ,че ще пасирам е ясно, но много ми се иска да споделите вашия опит при обработката на продуктите.
Кои могат да се варят на пара ,за да запазят полезните вещества в себе си , а не да отидат във водата, в която са варени и кои не? На пример-морков, тиква...А картофът задължително ли се вари във вода? Аз картофите ги обработвам във Уреда за варене на пара и не виждам разлика, но все пак картоф си е ,а бебешкия организъм не е като моя.
Въобще всичко, което се сетите за варенето.

# 1
  • Мнения: 3 394
Що никой не пише Cry Всички ли варите във вода?

# 2
  • Мнения: 7 106
Щом имаш уред за варене на пара е по-добре в него да приготвяш зеленчуците.По-този начин най-добре се запазват витамините.Но мисля, че не е грешно да ги вариш и във вода, но тя трябва да е малко, колкото да покрие зеленчуците и след това ги пасираш заедно с бульончето.Така пак нищо не се губи.Аз нямам такъв уред и ги варя във вода.

# 3
  • Мнения: 1 586
Аз варя на пара всичко. Всъщност от скоро малката яде обща храна и по-рядко й варя отделно неща. Аз поне не знам да има нещо,  което да е по-добре да се вари във вода, отколкото на пара. При варенето на пара се запазват максимално витамините в плодовете и зеленчуците.
А оризът колко хубав става на пара Simple Smile Въобще не се разкашква, но по-дълго трябва да поври.

# 4
  • София
  • Мнения: 1 845
Ами мисля, че става и на пара.Даже е по-добре. А и доста мами си използват парния стерилизатор за приготвяне на някой картоф на пара.

# 5
  • Мнения: 1 391
как се вари на пара, без човек да си има уред?

# 6
  • Мнения: 1 586
Ами и аз нямам уред, но имам една "кошничка" за целта - става като второ дъно на тенджерите. Продава се по магазините за домашни потреби - около 11 лв.струваше. Simple Smile

# 7
  • Мнения: 3 394
Андреа, а как ти става ориза пухкав? Моя все е един такъв хрускав и не набъбва. Какво толкова сложно има не знам, но моя не се получава. Миеш ориза и го слагаш в кошничката за ориз в уреда на пара и след около 30 мин е готов. Е да ама не и с моя ориз. Да не би пък да е от вида ориз Shocked

# 8
  • Мнения: 1 586
Де да знам... Ако го оставиш по-дълго да поври? То и от ориза сигурно си зависи...

# 9
  • Мнения: 2 807
Със захранването, до преминаването на обща храна, само на пара - така се запазват почти всички витамини в зеленчуците, респективно плодовете.
Е, ориз на пара не съм приготвяла, ама и не ми е хрумвало да го приготвям така.

# 10
  • Мнения: 3 394
Добре, ами бях чела,че е хубаво зеленчуците да престоят поне през ноща накиснати в студена вода,заради нитратите които съдържат в днешно време. И след това в Стиимъра

# 11
  • Мнения: 439
Тъкмо се чудех с нитратите как да се боря - това за кисненето е идея.... А този стимър скъп ли е ? Дали да си взема него или кошничката, нея съм я виждала в един магазин - ТВ шоп или нещо от сорта...
Между другото малките са родени на една и съща дата - 02.10.2004 Simple Smile

# 12
  • Мнения: 1 586
Цитат на: Adriana
Добре, ами бях чела,че е хубаво зеленчуците да престоят поне през ноща накиснати в студена вода,заради нитратите които съдържат в днешно време. И след това в Стиимъра


За нитратите не знам, но значителна част от витамините със сигурност ще изхвърлиш с тая вода... Затова се препоръчва да се ползва бульона от варенето на зеленчуците (ако вариш във вода) - за да се спасят витамините, минали в него. Също добър подход за запазване на витамините е нарязването на плода или зеленчука на едри парчета - колкото по-голяма площ контактува с водата, толкоз повече витамини излизат.

# 13
  • София
  • Мнения: 1 845
Ами такава кошничка за готвене на пара даже скоро виждах и за по-малко пари в магазинете около Женския пазар-за по 1лев-от страната на Пиротска и трамваите.

А как става с този ориз не ми е ясно?И за пръв път чувам.

# 14
  • Мнения: 3 394
Това за кисненето във студена водя го четох тук във форумите, аз нямам опит в тия неща и на дали щеше да ми хрумне. Не е моя идеята, тъй че и аз не знам какво да правя Shocked Стиимъра е това:

Моят е пак на тази марка и струваше покрай коледа £20, просто е друг модел. А най -отгоре се намира кошничката за ориз. Само дето моя не става #Shocked

# 15
  • Мнения: 1 586
Хм, чак пък за 1 лв... Скоро ги гледах в ХИТ за 12лв. Всъщност май има различни видове, щото като купувах моята, продавачката ми показа и друг вид - като второ дъно, но с доста по-големи дупки и с фиксирана големина, за 4лв беше. Моята си ми харесва, понеже става на всичките ми размери тенджери и е с много малки дупки - варя ориз успешно с нея Simple Smile Обаче много трудно се мие...

За ориза - варя го на пара доста време. Всъщност не става особено пухкав, но на мен ми харесва - абсолютно не се слепва. Сервирам го заедно с някакъв доматен сос и всеки си залива и бърка Simple Smile Африканска манджа - любимото ястие на мъжа на една моя бивша съквартирантка от студентството (той беше нигериец Simple Smile ) На нас също ни харесва, де Simple Smile

# 16
  • Мнения: 3 394
Ами слагаш ориза, пълниш с вода стиимъра, врътваш таймера и това е. Но моят ориз пак повтарям се инати. Само първия път стана и после нищо не се получава. Сигурно защото много пълня кошничката, знам ли...

Та темата ми е друга де-има ли някой зеленчуци, които 100 %трябва да се варят във вода, а не на пара, преди да правя бебшките пюренца, разни там зелета и други?

# 17
  • София
  • Мнения: 1 845
Исках да кажа в магазините за по 1лв-то там има и стоки за повече пари, не помня колко струваше точно.
Ади, такъв стиймър едва ли имат много майки в Бг.
А по темата -според мен всичко може на пара да се прави, тоест няма нещо, на което трябва предварително варене или само варене. Н

# 18
  • Мнения: 1 320
Цитат
Също добър подход за запазване на витамините е нарязването на плода или зеленчука на едри парчета - колкото по-голяма площ контактува с водата, толкоз повече витамини излизат.

За да запазиш витамините слагай да вариш зеленчуците в студена вода. eat

# 19
  • Мнения: 3 394
Цитат на: vessi
Цитат
Също добър подход за запазване на витамините е нарязването на плода или зеленчука на едри парчета - колкото по-голяма площ контактува с водата, толкоз повече витамини излизат.

Не е ли точно обратното-НА КОЛКОТО ПО-МАЛКИ ПАРЧЕТА, ТОЛКОВА ПО СЕ ЗАПАЗВАТ ВИТАМИНИТЕ В ПЛОДА , АНЕ ОТИВАТ ВЪВ ВОДАТА. Ти сама го пишеш-голяма повърхност=витамините излизат #Shocked

# 20
  • Мнения: 1 586
Цитат на: Adriana
Цитат
Също добър подход за запазване на витамините е нарязването на плода или зеленчука на едри парчета - колкото по-голяма площ контактува с водата, толкоз повече витамини излизат.

Не е ли точно обратното-НА КОЛКОТО ПО-МАЛКИ ПАРЧЕТА, ТОЛКОВА ПО СЕ ЗАПАЗВАТ ВИТАМИНИТЕ В ПЛОДА , АНЕ ОТИВАТ ВЪВ ВОДАТА. Ти сама го пишеш-голяма повърхност=витамините излизат #Shocked


Не, не съм се изразила ясно явно Simple Smile Колкото по-голяма е сумарната площ на парчетата, толкова повече места за излизане на витамините има. Т.е колкото по-надребно нарежеш плода, толкова по-зле.

Веси, това за варенето в  студената вода не го разбрах.

# 21
  • Мнения: 3 927
На пара съм варила:
картоф
морков
карфиол
броколи
тиквичка
зелен фасул
тиква
праз


Във вода варя:
спанак (по-скоро задушавам)
коприва
лапад
грах
чушките


За ориза не се втелясвам, варя го във вода. От'де толкова време да го чакам да си се запарва на пара Rolling Eyes

# 22
  • Мнения: 3 394
Цитат на: Andrea$
Цитат на: Adriana
Цитат
Също добър подход за запазване на витамините е нарязването на плода или зеленчука на едри парчета - колкото по-голяма площ контактува с водата, толкоз повече витамини излизат.

Не е ли точно обратното-НА КОЛКОТО ПО-МАЛКИ ПАРЧЕТА, ТОЛКОВА ПО СЕ ЗАПАЗВАТ ВИТАМИНИТЕ В ПЛОДА , АНЕ ОТИВАТ ВЪВ ВОДАТА. Ти сама го пишеш-голяма повърхност=витамините излизат #Shocked


Не, не съм се изразила ясно явно Simple Smile Колкото по-голяма е сумарната площ на парчетата, толкова повече места за излизане на витамините има. Т.е колкото по-надребно нарежеш плода, толкова по-зле.


Аха, ясно Stuck Out Tongue Вдянах го! Така е по-добре!
Значи разните листни зеленчуци във вода, а другота може и на пара. Просто с този уред ми е по лесно и не се налагам да търча да видя какво е стнала, да не е извряла водата навън и прочие ooooh!
Веси, това за варенето в  студената вода не го разбрах.

# 23
  • Мнения: 189
Използвам тази приставка за варене на която и се променя диаметъра според тенджерата и съм варила в нея всички зеленчуци, но за ориз не мислех че ще стане и не съм опитвала. Варила съм и спанак така. Само сушен грах се сещам че не става, и за боб и леща се съмнявам макр че едва ли някой ги дава в бебешко меню.
Видях електрически специален уред в техномаркета за целта струваше 170 лв., но според мен така пасирани без допълнително добавена  вода не става добра консистенция. Аз  използвам водата която остава на дъното и стават супер пюренцата, а за това как е по-здравословно във вода или на пара спор няма че е на пара, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт