Печене на чушки на плот?

  • 1 147
  • 40
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 27
Здравейте, мили дами! Моля за съвет! След дълга съпротива съм на път да изхвърля старата си готварска печка, тип "Раховец", с която съм свикнал и да се обзаведа с модерни фурна и стъклокерамичен или по-вероятно индукционен плот. Съпротивата ми досега се дължеше най-вече на предимството на обикновените котлони да се пекат чушки директно върху тях, а аз пека често Simple Smile Има ли, използвате ли някакъв практичен начин да печете върху такъв плот? Или може би във фурната, но не съм срещал още такава с режим "печене на чушки". Във фурната на Раховеца съм пробвал, не стават. Не ми се купува чушкопек за да не търся място за още един уред, но ако няма друг практичен начин, ще взема.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 22:56 от glarus

# 1
  • София
  • Мнения: 35 190
До някакво време пекох върху фолио, от 2-3 години директно на котлоните и то на всички. Предпочитам така и пред скарата и чушкопека, много бързо и качествено става.
Имам и двор и пак не пека там.

# 2
  • Мнения: 27
До някакво време пекох върху фолио, от 2-3 години директно на котлоните и то на всички. Предпочитам така и пред скарата и чушкопека, много бързо и качествено става.
Имам и двор и пак не пека там.
Значи става директно върху стъклокерамика. Не бях чувал досега. Благодаря за полезната информация!

# 3
  • София
  • Мнения: 35 190
Става, да, чисти се идеално.

# 4
  • Мнения: 41 273
Върху индукционен обаче няма да стане. Ще трябва адаптор.

https://chiniiki.com/universalen-adapter-za-indukcionen-kotlon-2 … li-ispaniya-10866

# 5
  • Мнения: 83
От години пека чушки само върху стъклокерамичния плот, на двата котлона едновременно става много бързо. Пека и сериозни количества, като за зимнина Simple Smile Почистването е лесно!

# 6
  • Мнения: 27
От години пека чушки само върху стъклокерамичния плот, на двата котлона едновременно става много бързо. Пека и сериозни количества, като за зимнина Simple Smile Почистването е лесно!
Май ще ме откажете от индукционния Simple Smile

# 7
  • Мнения: 41 273
Заради едни чушки? И то като проблемът се оправя с двадесетина лева?

# 8
  • Мнения: 27
Заради едни чушки? И то като проблемът се оправя с двадесетина лева?
Ако печеш чушки през 2-3 дни, тогава не са "едни чушки". И проблема не е в парите, а първо трябва да търся място за чушкопека  из шкафовете, което е проблем (абе, трябва да хвърля нещо Smile ). После всеки път вадене, после да го чакам да изстине, прибиране... за няколко чушки... да речем, че съм малко мързелив Wink

# 9
  • София
  • Мнения: 35 190
Имам чушкопек и съм го ползвала два пъти за пет години.
За мен индукционните котлони не са опция, макар на два апп. с наематели да съм сложила. Не знам защо за себе си не искам, но не искам.
Със стъклокерамика съм от 2005- та.

# 10
  • София
  • Мнения: 38 628
Ами напоследък у нас се озова един единичен котлон с класическа черна плоча  и  той се ползва за печене на чушки и интензивно пържене.

# 11
  • Мнения: 6 939
Цитат
Във фурната на Раховеца съм пробвал, не стават.
Как така не става? Аз от години пека чушките във фурната на обикновена печка Металургия. Слагам ги в тавата, обръщам ги веднъж и опечените слагам в тенджера, да се задушат и да се белят лесно. Стават идеални. Пекат се много по-лесно и по-добре, отколкото на котлон. Ако ми трябват повече чушки, редувам в 2 тави, пека една след друга, стават много бързо, като е загряла фурната.
И патладжани пека така, дори слагам заедно с чушките в една тава, но вадя чуките преди патладжаните.
Имам и чушкопеци - единичен и троен, но дори не помня къде съм ги прибрала. Много е бавно с тях, голяма играчка и трябва да вися до тях да вардя чушките.  
М.г. ММ искаше да сменяме печката с нова, със стъклокерамични котлони. Проучих въпроса и се отказах. Не искам такива котлони, да ги чакам да сготвят, докато се включват, изключват по техен кеф.
Раховец са много добри печки, имам и такава в къщата на родителите ми. И нея не бих я сменила с новите.

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 00:15 от Diorela

# 12
  • София
  • Мнения: 38 628
Аз определено не съм доволна от стъкло керамичния плот, който се прави на по-умен от мен. А палачинки въобще не стават.
Иначе моята фурна бива. Но и тя си има някои "капризи".

# 13
  • Мнения: 27
Аз определено не съм доволна от стъкло керамичния плот, който се прави на по-умен от мен. А палачинки въобще не стават.
Има една неголяма част от плотовете, които "не са умни", работят не с прекъсвания, а с плавно увеличение на топлината на котлоните в зависимост от зададената степен. Регулирането на топлината става чрез инвертор (регулатор на честотата на подавания ток). Инверторите не са евтини и повишават себестойността на произвежданите плотове. Наличието или не на инвертор не се обявява от производителите в спецификациите, нещо като фирмена тайна е, най-вероятно защото едни и същи модели на едни пазари са с инвертор, а на други без. Според мен на българския пазар едва ли има модели с инверторно регулиране. С много късмет може да попаднеш на такава бройка в магазин за уреди втора употреба евентуално.

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 03:17 от glarus

# 14
  • Мнения: 41 273
Заради едни чушки? И то като проблемът се оправя с двадесетина лева?
Ако печеш чушки през 2-3 дни, тогава не са "едни чушки". И проблема не е в парите, а първо трябва да търся място за чушкопека  из шкафовете, което е проблем (абе, трябва да хвърля нещо Smile ). После всеки път вадене, после да го чакам да изстине, прибиране... за няколко чушки... да речем, че съм малко мързелив Wink

Ама аз не ти препоръчвам за чушкопек,  а просто онази приставка като тиганче. Тогава хем ще имаш индукционен котлон с всички предимства, хем няма нужда от чушпкопек.

Аз след като опитах индукцията не я сменям за нищо на света с нормален плот. И палачинки стават и не ми прекъсва, и бързо загрява, и лесно се чисти...

# 15
  • Мнения: 8 291
Аз пък си пека чушките в Air fryer Simple Smile
Не цапам печка или котлони и няма никаква миризма.

# 16
  • Плевен
  • Мнения: 1 617
Имаме индукционен котлон на вилата.Той работи само с железни съдове,съответно чушки не мога да пека.Иначе е бърз и мощен,много бързо завира водата на него и съответно яденето се готви по-бързо.Имам и стар котлон с плоча и е толкова бавен,че за да опека няколко чушки го чакам 30 минути да загрее.И става печена на 4 чушки от над час.Наскоро за село купих стъкло керамичен котлон за 69 лева.Пробвах го вчера,точно чушки пекох.Много е бърз,загрява веднага и пече чушките много бързо.Сега обмисля за вилата да изхвърля старият котлон с плочата и да си купя и за там стъкло керамичен.Вкъщи имам и ползвам от години(поне 12 години)печка със стъкло керамични котлони-голям и малъкТам си пека чушките от години и съм доволна.Опитвала съм и във фурната в голямата тава-не се получава,супер бавно и мудно се пече.Ако искаш си купи фурна със стъкло керамични котлони,хем фурната ще ползваш,хем и котлони имаш.Докато само котлони ако купиш,ще им търсиш място,а и фурна ще търсиш отделно защото в къщата си трябва фурна.

# 17
  • Мнения: 27
Аз след като опитах индукцията не я сменям за нищо на света с нормален плот. И палачинки стават и не ми прекъсва, и бързо загрява, и лесно се чисти...
Ок. А би ли споделила с каква марка и модел плот си? В процес на избор на плот съм. Ще ми е полезно.

...Ако искаш си купи фурна със стъкло керамични котлони,хем фурната ще ползваш,хем и котлони имаш.Докато само котлони ако купиш,ще им търсиш място,а и фурна ще търсиш отделно защото в къщата си трябва фурна.
Разбира се. Избрал съм вече фурната. Трябва да избера тези дни и някакъв плот.

# 18
  • Мнения: 6 939
Цитат
Регулирането на топлината става чрез инвертор (регулатор на честотата на подавания ток).

И как един простосмъртен може да разбере дали е с такъв инвертор, щом производителят не го обявява?
Това плавно затопляне, означава ли бавно? И изключва ли при достигане на определена температура, според зададената степен?


Цитат
Имам и стар котлон с плоча и е толкова бавен,че за да опека няколко чушки го чакам 30 минути да загрее.И става печена на 4 чушки от над час.
Опитвала съм и във фурната в голямата тава-не се получава,супер бавно и мудно се пече.

Значи има изгорели реотани, трябва да се смени плочата. Моите котлони и фурната загряват много бързо и силно. Най-големият котлон беше започнал да загрява бавно, слабо  и предимно от едната страна. ММ смени плочата и сега е като змей. Виждала съм го как почервенява от нагряване, под една тенджера, която не ляга плътно отгоре.

# 19
  • Мнения: 41 273
Цитат
Регулирането на топлината става чрез инвертор (регулатор на честотата на подавания ток).

И как един простосмъртен може да разбере дали е с такъв инвертор, щом производителят не го обявява?
Това плавно затопляне, означава ли бавно? И изключва ли при достигане на определена температура, според зададената степен?

Как се разбира не знам. Но няма плавно затопляне, а плавно управление и то не е бавно, защото когато се търси затопляне се работи на 100% мощност.  Управлението идва на ход после, след като е постигната зададената температура и тя трябва да се поддържа. Това може да става с пускане и спиране, а може и просто с намаляване на мощността (плавно). Но мисля, че е рядкост, защото и пускането и спирането са си ОК за това приложение, ако импулсите и паузите са много кратки. И като добавим, че в случая активният елемент е от индуктивен тип, това ще рече, че токът не може да спадне или да нарасне моментално. И затова управление от типа ОН-ОФ си е съвсем ОК, стига да не е много разтегнато. Тогава на най-ниска мощност се усеща прекъсване.


П.П. Плотът ми е Уърлпул, не помня модел.

# 20
  • Мнения: 27
Цитат
Регулирането на топлината става чрез инвертор (регулатор на честотата на подавания ток).

И как един простосмъртен може да разбере дали е с такъв инвертор, щом производителят не го обявява?
Това плавно затопляне, означава ли бавно? И изключва ли при достигане на определена температура, според зададената степен?
Един простосмъртен може да разбере по 3 начина. Най-лесния е някой друг информиран и компетентен простосмъртен (т.е. не продавач-консултант) да му каже. Другия е да вземе една отверка, да разглоби захранването на плота и да види вътре инвертор или релета има (ако може да ги различава, разбира се). За целта обаче най-вероятно първо ще трябва да си купи плота понеже в магазина едва ли ще му позволят да го направи. Третия метод е по-консервативен като се основава на наблюдение работата на котлоните. Най-общо, ако котлона работи с прекъсвания не е инверторен. Ако е без прекъсвания е инверторен. Но затова пак трябва първо да си го купиш. Има някои инвертори, малко по-евтини, които не покриват целия диапазон на честотата на тока, а само част от него, примерно от 30 Hz до 60 Hz. Тогава има смесено регулиране, ниските степени на котлоните се регулират неинверторно, а високите инверторно.
Интересно, че примерно при климатиците е много ясно, кой климатик е инверторен и кой не и това е отразено ясно и със немалка разлика в цената. Докато при котлонните плотове защо това положение на нещата продължава толкова години не е съвсем ясно.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 00:53 от glarus

# 21
  • Мнения: 6 939
Ясно, при покупката няма как да се разбере. Т.е. купуваш на сляпо.
Но от това, което пишете, стигам до извод, че въобще не искам такива модерни котлони, независимо с реле или  инвертор. Всъщност какво толкова значение от гледна точка готвене, дали ще изклчюва котлона, или ще намалява плавно, щом и в двата случая не може да вдигне повече от зададената температура, която намирам за малка. За фурна е ок около 300 градуса, но за котлон ми е малко. Плочата ми харесва, включваш и грее на колкото си я пуснал, без да се прави на умна, както каза Rockstar. Определено не ми е по вкуса котлона да се изключва/намалява сам.
Когато ММ искаше да купуваме такава печка, доста гледах спесификации на разни марки и модели, смях се с разните рекламни трикове - имало не знам си каква функция със сложно име. А то какво? Вдлъбнатина в тавата на фурната, да наливаш вода. Сакаш не мога в моята фурна да сложа купичка с вода. Laughing
Говорих и с приятелки, масово се оплакваха, че се готви доста по-бавно от обикновен котлон, заради това спиране/намаляване. Това ме отказа.

# 22
  • Мнения: 41 273
Но от това, което пишете, стигам до извод, че въобще не искам такива модерни котлони, независимо с реле или  инвертор. Всъщност какво толкова значение от гледна точка готвене, дали ще изклчюва котлона, или ще намалява плавно, щом и в двата случая не може да вдигне повече от зададената температура, която намирам за малка. За фурна е ок около 300 градуса, но за котлон ми е малко. Плочата ми харесва, включваш и грее на колкото си я пуснал, без да се прави на умна, както каза Rockstar. Определено не ми е по вкуса котлона да се изключва/намалява сам.
Когато ММ искаше да купуваме такава печка, доста гледах спесификации на разни марки и модели, смях се с разните рекламни трикове - имало не знам си каква функция със сложно име. А то какво? Вдлъбнатина в тавата на фурната, да наливаш вода. Сакаш не мога в моята фурна да сложа купичка с вода. Laughing
Говорих и с приятелки, масово се оплакваха, че се готви доста по-бавно от обикновен котлон, заради това спиране/намаляване. Това ме отказа.

Пак не си разбрала, но явно си убедена и не знам има ли смисъл да ти се обяснява? Ама все пак за последно:

- Да може да се зададе някаква температура и котлонът да не я надвишава е хубаво и желано нещо, защото иначе ще си загориш всички тенджери и тигани. Но тази температура я задаваш ти, а не плотът.
- Неиндукционните плотове също спират и тръгват, когато намалиш на ниска степен. Греят непрекъснато само на макс.  Абсолютно същото правят и индукционните, защото ако не го правят ще загори манджата или ще изкипи супата.
- И двата вида плотове имат защита за да не разтопят плота все пак и не нагряват до безкрайност. Но това е изкуствено ограничение за безопасност.
- Теоретично индукционният плот, ако няма ограничение, може да загрее тенджерата повече и даже да я стопи, защото вкарва непрекъснато енергия в съда, докато нагревателния котлон има реотани, нагрети до 500 градуса, примерно и не може да загрее повече.
- Индукционните котлони са по-бързи от обикновените, сравняват се с газовите, но се регулират много по-точно.
- Това осезаемо прекъсване може да се види само при кофти и стари модели и то на най-ниските степени. А теб явно те е грижа за високите, където нищо няма да усетиш. Особено на модерен и качествен плот. Без значение как точно се регулира.

# 23
  • София
  • Мнения: 38 628
Моята стъкло керамика е така, самоизключва се. Голяма проклетия! Една вода да заври, трябва да я следя и да въртя леко копчето /все пак съм с врътки/, та да излъжа релето и да включи пак.
Както казах назад, за готвене, при което се изисква постоянна висока температура, не става!
При мен печката е така - умна е и там си е намислила някаква температура и туй то!

# 24
  • Мнения: 41 273
Моята стъкло керамика е така, самоизключва се.

Стъклокерамика, ама каква - индукция или с реотани?

# 25
  • София
  • Мнения: 38 628
Реотани.

# 26
  • Мнения: 41 273
Значи И ТЕ правят така, което елиминира предполагаемия недостатък на индукцията. Даже при нея по няма да се усеща.

# 27
  • Мнения: 6 939
ЧС, къде съм споменала индукционен котлон ( магнитна индукция) ? Споменах за инверторите, за които glarus писа.

Не говорех за индукционни котлони. От тях въобще не съм се интересувала, защото трябва да сменям всичките си съдове с подходящи, или да слагам разни подложки, което не ми харесва.
Говорех за стъклоерамичните ( не съм чувала да ги наричат индукционни), от които няколко приятелки ми споделиха, че не са доволни, заради самоизключването ( икономичността), вкл. когато ги ползват на максимална степен.  
Не ме интересува техническата част, а практическата.
Ще дам пример с тостерчетата ми, тип фурна. Старото не се самоисключваше, запичаше бързо филийки - за 2-3 мин, сандвич за 5 мин. Повреди му се копчето и ММ го домързя да се занимава, хвърли го и купи ново, самоизключващо се. Е, сега сандвич става за 20 мин., филийки запича за 15 мин. и вече не го ползвам, че ми писва да чакам.

Е, сега, може да обясниш и на Rockstar, че и нейните стъклокерамични котлони работят като пушка, щото и тя не е разбрала...

# 28
  • Мнения: 41 273
Темата беше за индукцията, която не била хубава, щото нали не можело да се пекат чушки. Това, че вие се включихте в едно техническо пояснение и си пишете за нагревателните, не съм го усетила, защото се водех от началния пост. А инвертор може да има и за двата вида, нищо не му пречи. Иначе и нагревателните, и индукционните все са стъклокерамични, разликата е какво има под стъклокерамиката.

А тези на Рокстар работят така, както трябва. Не може да не се изключват, защото тогава как ще намаляваш мощността? Писала съм го в съвсем първия си пост.

# 29
  • София
  • Мнения: 38 628
Ми имам си нормални врътки, като искам да намаля котлона, връткам на по-слабо. Абе нали казах - улучила съм едно поколение на врътката, при което може да се запази максимална мощност.

# 30
  • Мнения: 41 273
Ми имам си нормални врътки, като искам да намаля котлона, връткам на по-слабо. Абе нали казах - улучила съм едно поколение на врътката, при което може да се запази максимална мощност.

Нали това е целта, не мога да разбера колко ще го дъвчем. Имаш реотан 2 киловата, имаш и врътка с положение 1, 2, 3 и 4.  На 4 реотанът грее непрекъснато и имаш 2 киловата за най-бързо готвене. На 3 включва и изключва и е изключен да кажем 10% от времето и така имаш осреднена ефективна мощност от 1,8 киловата.  На 2 пък е изключен 30% от времето и ефективната мощност става 1,65 киловата. На едно е изключен 50% от времето и е все едно мощност от 1 киловат. Междувременно има и някаква защита, която даже и на 4 ще спре, ако да речем забравиш празна тенджера и се нажежи прекалено много. За никаква интелигентност не става дума.

# 31
  • Мнения: 6 939
Цитат
Това, че вие се включихте в едно техническо пояснение и си пишете за нагревателните, не съм го усетила, защото се водех от началния пост.
Като цитираш пост и нагрубяваш потребителите, усещай се какво коментираш. При цитат се очаква, че коментираш самия пост, който цитираш, а не нещо друго, различно, както в случая. Но не ти е за пръв път, по всички теми, където съм чела твои включвания, се държиш така.
Цитат
Темата беше за индукцията, която не била хубава, щото нали не можело да се пекат чушки.
Не, не е само за индукционните котлони. Темата включва и стъклокерамични ( индукционните не ги наричат стъклокерамика, независимо от материала на плота), печенето във фурна, при това от практическа гледна точка, а не теория.  Ти се включи с полезна информация, но после се заяде. Толкова ли е трудно да се ограничиш само до полезната информация, без обиди и заяждане? И не може ли другите да споделят мнение, различно от твоето? Нарича се обсъждане.

ПС А индукционните котлони имат и недостатъци, които не са за пренебрегване и е добре да се обмислят, при покупка.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0% … D0%B0%D0%BD%D0%B5
Цитат
Недостатъци
Специални изисквания към съдовете.
Може да се въздейства на домашни животни при ниски честоти на работа.
Висока пикова мощност.
Евентуално електромагнитно въздействие и смущения.
"При максимална мощност котлонът работи при най-голяма честота (обикновено 50 – 100 kHz). При намаляване на мощността честотата се намалява. При по-ниска честота от 20 kHz се появява некомфортен за потребителя звук"
Човешкото ухо възприема звуци до 20 kHz, така, че при ниските степени на работа на индукционен котлон, особено за по-млад човек, с чувствителен слух, може да са много неприятни. А кучето чува до 60 kHz, и  индукционен котлон, би го влудил.
Звук над 20 kHz е ултразвук, а той не е безопасен.
Цитат
Дългосрочното систематично излагане на ултразвук във въздуха причинява промени в нервната, сърдечно-съдовата и ендокринната системи, слуховите и вестибуларните анализатори. Най-характерното е наличието на вегетативно-съдова дистония и астеничен синдром.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 22:50 от Diorela

# 32
  • Мнения: 41 273
Пиша само за да не сееш заблуди, защото ти нямаш индукция, а аз имам. Това все пак е котлон, а не високоговорител и слаб шум наистина се чува (ама много слаб), но при високите мощности. Май е от вентилатора, не от бобината. На ниска мощност нищо не се чува.

# 33
  • Мнения: 6 939
Това, че не чуваш ултразвука е нормално и не означава, че няма такъв. Той е над 20 kHz, индукционните котлони работят от 20 до 50 kHz, няма как да ги чуеш.

ПС Тази вечер изпекох 4 патладжана и 14 чушки във фурната общо за 35 мин. от включването й. Чушките се изпекоха за 10 мин. при загрята фурна.

# 34
  • Мнения: 41 273
"Работят" значи, че тече ток с такава честота по тях, а не че издават звук. Човешкото ухо възприема звуци от 16 Hz нагоре, а по всичко около теб в домати ти тече ток с честота 50 Hz. Каква ли симфония слушаш Simple Smile

# 35
  • София
  • Мнения: 38 628
Не, за съжаление, моите котлони изключват когато са на максимална мощност. Т.е. никога не са на макс, а особено когато ми трябва. Има едно тънко положение между нулата и маска, където успявам поне да го накарам да грее по-дълго.

# 36
  • Мнения: 41 273
Трудно е да се каже какъв точно е проблемът с тези конкретни котлони - може да е дефект, може това да им  е максимумът (реотанът да е универсален с мощност 2500 вата, а котлонът по спецификация да е 2000 вата и тогава просто постигат заданието с ограничаване), може нещо с връзването към мрежата да не е наред (спомням си, че плотовете имаше едни пластинки, които позволява връзване и за слаба мрежа за да не се претовари), може да е дефектен датчик за предпазване от прегряване, а може и да е някаква къса клечка...
Това на всичките котлони ли е така?

# 37
  • София
  • Мнения: 38 628
Да

# 38
  • Мнения: 41 273
Виж си в ръководството колко вата е и има ли начин за свързване с намалена мощност. Ако няма друг дефект може това да е. А съм сигурна, че на моите плотове го е имало като опция.

# 39
  • София
  • Мнения: 38 628
Хм. Не ми беше хрумвало. Печката е от тези, алтернативните магазини, немска марка и беше без указания. И до ден днешен не мога да се оправя с таймера, така че не го ползвам.
Мъжът ми я върза, направо със закрит контакт /не знам така ли се казва/.

# 40
  • Мнения: 1 045
И аз се включвам да потвърдя, че в Airfryer стават чудесно изпечени чушки без да се умирисва всичко наоколо. Става бързо понеже не е необходимо толкова време за загряване, колкото на една фурна.
А със стъклокерамичен плот около 20 -годишен на Горение на тройната зона стават идеални палачинки.
И аз слушах мнение на приятелка, която твърди, че керамичните котлони за нищо не ставали. Били слаби, изключвали и т.н. На въпроса ми дали е проучила какъв плот да купи/, мощност, зони и т.н./ отговори: Че какво толкова има да им се проучва!
Та в крайна сметка в някои случаи така се създават негативни мнения за нещо, което не знаеш как да избереш или как да ползваш правилно.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт