Въпрос за сока от моркови?

  • 1 418
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 192
Става дума за прясно изцедения сок от моркови.Дали морковите,които се предлагат на пазара не са твърде много торени и нитратни,а оттам и опасни за здравето на детето? newsm78
Замислих се за това,защото втора сутрин на Лора и мирише пишкания памперс на амоняк(вчера пуснах тема по въпроса) и започнах да нищя евентуалните причини...Докторката каза: ако до понеделник продължава така да пуснем изследване на урина.
Но все пак дали не я тровя със сока от моркови,купени от пазара.Тя страшно много го обича и го пие всеки ден от 6-7 месеца.
МОля споделете опит и мнения

# 1
  • Мнения: 832
То, че морковите не се знае какви са, е така, но едва ли мириса на амоняк е от това. За всеки случай май е най добре да се изследва урина, за евентуален проблем с бъбреците.

# 2
  • Мнения: 27 524
Нитратни са, да. Обелвай ги, нарязвай ги на парчета и кисни в студена вода половин час. Така падат почти всички нитрати.
И нещо по-важно - морковът суров не се усвоява, напълно е излишно даването му. Той се усвоява топлинно обработен и с мазнина, сам по себе си не, така че не виждам смисъл да го даваш.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 457
Най-добре си направете изследването  Peace
Колкото до морковите от пазара, според мен са си нитратни и по-скоро вредни, отколкото полезни. Затова сок от моркови на детето не правя. Когато бях бременна си купих едни хубави, големи моркови от пазара и си направих "полезен" сок. След това така повръщах (за първи и последен път през цялата бременност), че вече не си и помислям да купя моркови от пазара. Замразила съм си домашни и ги прибавям като готвя.

А, сега видях, че и Блонди е писала. И аз сурови моркови не давам, макар че не знаех, че не се усвояват  Grinning Пак научих нещо ново  Heart Eyes

# 4
  • Мнения: 192
Колкото до морковите от пазара, според мен са си нитратни и по-скоро вредни, отколкото полезни. Затова сок от моркови на детето не правя. Когато бях бременна си купих едни хубави, големи моркови от пазара и си направих "полезен" сок. След това така повръщах (за първи и последен път през цялата бременност), че вече не си и помислям да купя моркови от пазара.

Давам го,защото смятах,че е полезен,а и защото много го обича.Но май ще се позамисля сериозно дали да продължавам.А цитрусовите фрешове ги ненавижда...Все пак през зимата са малко пресните плодове,които да се хапват направо и соковете са добър източник на витамини.Затова какво ще кажете за натуралните сокове на Phaner?Голямо е разнообразието и са май най-истинските.Въпросът е дали е подходящ за малко дете???

# 5
  • Мнения: 192
Нитратни са, да. Обелвай ги, нарязвай ги на парчета и кисни в студена вода половин час. Така падат почти всички нитрати.
И нещо по-важно - морковът суров не се усвоява, напълно е излишно даването му. Той се усвоява топлинно обработен и с мазнина, сам по себе си не, така че не виждам смисъл да го даваш.

Sorry,че пак се вслючвам Embarassed

Блонди,мерси много за съвета ти как се да се махнат нитратите!  bouquet
Обаче за това,че не се усвояват сурови незнам...Все пак детето не се храни само със сурови моркови.В дневното меню все пак има и други най-разнообразни храни,което според мен спомага усвояването на витамините от суровите плодове и зеленчуци,макар и консумирани не едновременно. newsm78Така че може би и суровият  морков не е безполезен,а напротив... newsm78 newsm78 newsm78

# 6
  • София
  • Мнения: 1 457
А защо не купуваш детски сокове (на Хип, Гербер, Бебевита) щом не иска да пие цитрусови фрешове. Детските за мен са по-добрия вариант отколкото Phaner. А и плодове има достатъчно - киви, манго, ябълки, банани. Аз купувам и готови плодови пюрета за разнообразие

# 7
  • Мнения: 27 524
Твърдите, съдържащи целулоза клетки, изискват сваряване с прибавяне на малко мазнина. Каротините в морковите се нуждаят от мазнина, за да преминат през чревната стена и да се включат в кръвния поток.
Оранжевитя цвят на моркова се дължи на бетакаротина, за чието превръщане във вит А е нужен вит Е, който се набавя от мазнината след готвене.
Каротиноидите стават достъпни след сваряване и при наличието на мастни компоненти. С помощта на високата температура клетките се разпадат и тяхното съдържание може да се резорбира.


Дневното меню на детето няма връзка с хрупането на сурови моркови или сока от тях. Просто все едно си дала вода, няма никакъв смисъл - влиза и напуска организма без полза. Както си прецениш, не те убеждавам, само споделям  Simple Smile

# 8
  • София
  • Мнения: 10 825
Оранжевитя цвят на моркова се дължи на бетакаротина, за чието превръщане във вит А е нужен вит Е, който се набавя от мазнината след готвене.

Извинявам се, че питането ми е съвсем извън темата, но се зачудих. От едно от изданията на "Стани богат" разбрах, че в миналото цветът на морковите е бил лилав. Поразрових се в нета и няистина открих, че оранжевите моркови са били селектирани чак през !7 век. Много се зачудих преди това морковите не са ли съдържали бетакаротин?

# 9
  • София
  • Мнения: 5 605
Оранжевитя цвят на моркова се дължи на бетакаротина, за чието превръщане във вит А е нужен вит Е, който се набавя от мазнината след готвене.

Извинявам се, че питането ми е съвсем извън темата, но се зачудих. От едно от изданията на "Стани богат" разбрах, че в миналото цветът на морковите е бил лилав. Поразрових се в нета и няистина открих, че оранжевите моркови са били селектирани чак през !7 век. Много се зачудих преди това морковите не са ли съдържали бетакаротин?
newsm78 Определено ме заинтригува!

# 10
  • Мнения: 27 524
Лилавият цвят е признак за опасност! Единственият останал лилав зеленчук днес е патладжанът. Нищо полезно в него и доста вреден. Напълно противопоказен за страдащи от черен дроб и бъбреци. Единственият зеленчук, който никое животно не яде. Даже магарето, което яде всички зеленчуци. Добре, че е селектиран морковът  Wink

# 11
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Блонди, ако в тялото имаш запас на вит. Е, тогава ?

# 12
  • Мнения: 192
Блонди, ако в тялото имаш запас на вит. Е, тогава ?


Peace и аз точно това имам предвид

# 13
  • Мнения: 192
Лилавият цвят е признак за опасност! Единственият останал лилав зеленчук днес е патладжанът. Нищо полезно в него и доста вреден. Напълно противопоказен за страдащи от черен дроб и бъбреци. Единственият зеленчук, който никое животно не яде. Даже магарето, което яде всички зеленчуци. Добре, че е селектиран морковът  Wink

Ами цвеклото? ThinkingТо май е по-скоро лилаво,отколкото червено, а е доста полезно.Богато на желязо,препоръчва се за лечение на анемия.

# 14
  • Мнения: 27 524
Вит Е не се стокира в тялото. За усвояването на морковите са нужни и желязо, и цинк, и хормони от щитовидната жлеза.
Цвеклото не е лилаво.
Не ви убеждавам, всеки сам си решава.
  bouquet

# 15
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Блонди, има ли някъде в нета където мога да прочета за това, че няма полза от ядене на суров морков понеже не се усвояват витамините му от организма ?

Според мен човешкото тяло си има натрупани запаси от витамини, малко ми е странно и това, че няма запаси от вит. Е
Ще се поразровя в нета за инфо, но ако ти имаш готово, давай, да не се мъча  Mr. Green

# 16
  • Мнения: 27 524
Нямам. Аз ползвам книги. Сигурно има и в нета, не съм търсила  Confused
Специално българските източници са доста ограничени  Confused

# 17
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Виж какво открих:
4.ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ИЛИ РАБОТАТА В ЗАДИМЕНА ОБСТАНОВКА: Води до катастрофално намаляване и дори до пълно изчерпване на запасите от витамините С и Е и бета-каротина в организма.
от : http://www.publik.hit.bg/kbaftr.htm

Значи все пак имаме запаси на вит. Е

# 18
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Морков - зеленчукът на 2007
Интернет Медия БИГ.БГ 17/1/2007 18:00:00

Изборите за зеленчук на годината преминаха при 100% избирателна активност и резултатите бяха категорични - морковът ще е зеленчукът, който ще е на почит през тази година.

Някъде много назад останаха броколите (така и не си представихме как нареждате по лицето си няколко стръка или пък затъквате в косата си с цел подхранване), както и марулите. Шегуваме се, разбира се.

След внимателен анализ, безсънни нощи, мерене на полезността, гледане на разположението на небесните тела през 2007 г. (тук почти не се шегуваме), стигнахме до единен Тяло-избор.



Осанката на моркова изгря на небосклона с леко оранжево сияние и всички ние казахме в един глас - морковииии.

Пригответе се и вие, също като нас, да останете запленени завинаги от морковите.

Бъди по-здрав с моркови


Морковите съдържат витамин А, витамини от В-групата и витамин С. Някои го сравняват с разтворима таблетка мултивитамини, защото съдържа огромна част от витамините и минералите в таблетки, но е по-вкусен и не съдържа изкуствени оцветители.

Яденето на моркови ще ти помогне да изчистиш организма си от натрупаните токсини, включително и холестерола. Не очаквай разбира се магически резултати. Важното е да ядеш по морков на ден, резултатите няма да закъснеят.

Морковите се отразяват добре и на зрението, така че го препоръчваме горещо на всички, които целодневно и целонощно стоят пред компютъра или над лекциите (сесийно време е, все пак).

Освен всичко друго, оранжевите зеленчуци съдържат калий, фосфор, калций, натрий, магнезий, желязо и манган. Казахме ти, че е като таблетка мултивитамин, нали.

И още нещо. Морковите правят тена страхотен. Не се притеснявайте, че може можете да станете оранжеви. За такъв
ефект трябва да се тъпчете са над 400 мл. сок от моркови на ден в продължение на поне седмица.

Бъди по-слаб с моркови

Морковите съдържат много целулоза, която е същински небесен дар за храносмилателната ти система.

Целулозата, както знаеш, подобрява работата на червата. Също така морковите засищат и не се сещаш за друго ядене прилично дълго време.

Може би не знаете, но е желателно да консумирате морковите с растителна мазнина, най-добре зехтин, защото така се усвояват пълноценно полезните хранителни вещества в моркова.

Бъди по-красив с моркови

Бета-каротинът, който се съдържа в морковите, се грижи за здравината на косата и кожата. Прилага се и външно, и вътрешно. Морковът де, не бета-каротинът.

Маска от моркови и мед избистря тена, подхранва и съживява съсипаната от липса на витамини кожа.



http://big.bg/modules/news02/article.php?storyid=18383


Това което съм подчертала с оранжево потвърждава думите ти, че със зехтин се усвояват най-пълноценно полезните вещества от моркова, Но в никакъв случай не означава, че ако се яде суров, както влиза, така и излиза от организма, без да бъдат усвоени витамините му.  Simple Smile

# 19
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
А сега по темата:
Не ми се вярва да тровиш детето със сок от морков, Но замисли се дали го даваш веднага след цедене ! Това е много важно, защото нитратите в допустими количества не са вредни /дори са полезни донякъде/, но ако сока е престоял нитратите се превръщат в нитрити и тогава става опасно !

# 20
  • Мнения: 192
А сега по темата:
Не ми се вярва да тровиш детето със сок от морков, Но замисли се дали го даваш веднага след цедене ! Това е много важно, защото нитратите в допустими количества не са вредни /дори са полезни донякъде/, но ако сока е престоял нитратите се превръщат в нитрити и тогава става опасно !

Ми,както казах тя много си го обича и си го изпива почти веднага,или най-много до 30-40 мин.
Днес вече не миришеше памперса. Grinning Този случай,обаче ми дава повод да се поразровя за инфо за нитратите и влиянието им върху организма.А това за нитритите пък ми е абсолютно непознато...
Boniboni,ако знаеш нещо,пусни ми линк,моля.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт