За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 130
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 13 307
Идвам с един тъп въпрос: каква е функцията на хляб в кайма?
Винаги съм правила само чиста, смес свине и теле. Сега четох +2 яйца и + филия-две хляб. Яйцата са спойка. А хлябът?
За спойка и/или за увеличаване на количеството на сместа. Не е чак задължителен хлябът, всеки си ги прави по какъвто начин предпочита.

# 151
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 466
Идвам с един тъп въпрос: каква е функцията на хляб в кайма?
Зависи какво ще правиш от каймата. За кюфтета се слага хляб, за хамбургери и мусака не. Функцията му е като на всяка друга съставка, важно е за вкуса.

# 152
  • Мнения: 4 454
Достигнах си лимита "полезно", така че - благодаря  Grinning

За руло "Стефани" го четох, 1 кг кайма.

# 153
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 466
За руло "Стефани" го четох, 1 кг кайма.
Като пише "кайма" в една рецепта това е само мляното месо без други примеси. Следвай си рецептата точка по точка, там пише всички съставки, ако пише хляб и яйца слагаш, ако не пише не слагаш.

# 154
  • Мнения: 7 305
Отворих пакета с мак- за плънка е, не става за поръска.   Може и към брашно според мен да се добави( за вкус и цвят)
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 22 мар 2024, 19:21 от denyil

# 155
  • Мнения: 9 583
Нито хлябът е задължителен, нито яйцата. Хляб никога не слагам, но пък за кюфтета меся със студена вода

# 156
  • Русе
  • Мнения: 5 252
Слагам хляб накиснат в прясно мляко, също и яйца. Когато пека кюфтетата на фурна дори слагам варен картоф.
Печени във фурната   пържени 

# 157
  • Мнения: 9 132
За кюфтетата на скара няма хляб. Другаде може, както са писали другите за пухкавост, а някои слагат много за количество.
Семена мак съхранявам в буркан, нищо им няма и 2 години, моето си е домашно, добре изсушено, гранясало не съм случвала да стане.
Скаридите купувам сурови. Обожавам ги, напоследък бомбичките с тиквичка и с каджун са  ми хит. Различно се овкусяват от ония бланшираните. Като не ми се чистят ги правя цели, който му се яде си се маже, пък аз се измъквам, че съм пробвала нова рецепта. 😂 Докато ми минава номера.

# 158
  • София
  • Мнения: 11 739
Мики, когато купувам бланширани направо ги ползвам, няма чистене при тях, те са почистени, но също ползвам и опашките и главите, не съм в грешка,  има омазване след това, защото си ги чистиш, облизваш, смучкаш и така  ето - СКАРИДИ САГАНАКИ
Скрит текст:

# 159
  • Мнения: 6 917
И аз слагам скаридите цели и после всеки си ги чисти .
Някой има ли хладилник за зеленчуци. Т.е. ние преправихме кухнята и оставихме малък хладилник, който за всичко друго стига, но аз обичам да пазарувам доста зеленчуци и за тях няма място. Но имам място в мазето да сложа друг хладилник и се чудя има ли специален хладилник само за зеленчуци. Фризер не ползвам.

# 160
  • In transit
  • Мнения: 11 967
Белла, какво толкова ще държиш в този хладилник? Нали не е хубаво да стоят дълго време зеленчуците в хладилника? Аз имам две големи отделения за зеленчуци в хладилника, но гледам да ги въртя. Най-дълго престояват лимоните, морковите и листната целина, може би. Другите са бързооборотни.

Марчева, разбрах те сега. Simple Smile

# 161
  • Мнения: 6 917
За 1 седмица зеленчуци. НЕ обичам да пазарувам. Аз купувам и консумираме много и в момента ги слагам навън , но ще стане топло. Трябва ми нещо като фризер, но да е хладилник с правилна т. за зеленчуци. Ще стои в мазето.

# 162
  • Мнения: 4 358
Значи бланшираните скариди да не преминават втора термична обработка, така ли? Хм, значи няма да ги готвя, а да ги поднеса с някакъв сос например... Приемам идеи за тези скариди значи.

Имам и един друг въпрос - имам останала бяла халва за Заговезни. Но е толкова твърда, че мога да разбия стена с нея.
Има ли начин да я използвам в някакъв десерт и - разбира се- как да я обработя за да стане годна за ядене без да се чупят зъбите?

# 163
  • София
  • Мнения: 4 729
Каква е разликата между тези и кръглите спагети ?

# 164
  • Мнения: 9 132
Значи бланшираните скариди да не преминават втора термична обработка, така ли? Хм, значи няма да ги готвя, а да ги поднеса с някакъв сос например... Приемам идеи за тези скариди значи.

Имам и един друг въпрос - имам останала бяла халва за Заговезни. Но е толкова твърда, че мога да разбия стена с нея.
Има ли начин да я използвам в някакъв десерт и - разбира се- как да я обработя за да стане годна за ядене без да се чупят зъбите?
Виж тук, всички са ми любими
https://pep-4o.blogspot.com/search?q=%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0 … %D0%B4%D0%B8+&m=1
Бланшираните готвиш пак, да се  овкусяват, но за кратко

Общи условия

Активация на акаунт