Пиете ли кафе от вендинг машини?

  • 5 727
  • 171
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 14 629
Взех си следобедното кафе от улична машина за кафе с монети, та се сетих: наскоро във форума мярнах учудване, че някой изобщо ги ползва тия машини. Затова правя петъчна следобедна анкета. Nerd
Кафето междувременно го изпих.

# 1
  • Мнения: 547
Пия, но рядко.
По принцип пия вкъщи или в офиса.
Почти никога не ми се налага до опирам до вендинг машина, но нямам против кафето от тях.

# 2
  • Мнения: 41 286
На някои места са много удобни - болници, учреждения, заводи, строителни площадки... И си имат постоянна клиентела. Не знам дали има на булеварда и да разчитат на случайни купувачи.

# 3
  • Мнения: 6 498
Бих казала изключително рядко. Сега съм по майчинство и си правя вкъщи или в редки случаи си купувам като излизаме, но не от машина. Още докато бях в офиса преди пандемията (имам чувството, че беше преди 100 години) и си взимах от някоя от вендинг машините на работа, но кафето беше много добро.

# 4
  • Мнения: 1 591
Пия и ми е вкусно, но все забравям, че трябва да махна захарта и понякога купувам второ.

# 5
  • Мнения: 1 745
В България еспресото е много добро. Вчера  в едно кафене в малък планински град си поръчах капучино. (Харесвам кафето с мляко, но от машината е на прах). Сърцето ми се разтопи Blush . Кафеджията не знаеше какво е то капучиното. Една дама пред мен го инструктираше - затопляш млякото, и добавяш еспресото. Човекът, поне на половин век, се справи повече от отлично. Смля зърната, направи кафето и го докара страхотно. (Трябваше да търси цената в ценоразписа (но явно тази разновидност има нищожен брой почитатели).

Та така….вендинг машина, само при липса на кафене в 5км радиус😊.

Последна редакция: пт, 29 мар 2024, 20:51 от ierldan

# 6
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
На улицата на нашите има вендинг автомат. Винаги, когато се прибирам в България (оставаме цялото лято) си купувам кафе само и единствено от тази машина. Ставам сутрин и съм там.
Струва 40 ст. и е доста по- добро от кафето за 2-3 лв, което съм пила по централните заведения.
Държа много на кафето и за сега това ми е топ.

# 7
  • Мнения: 253
Някои машини правят разкошно кафе. До офисът ни, преди повече от 10 г, имаше една невзрачна машина, правеше убийствено кафе. Беше ароматно, с каймак и винаги едно и също. Даже не помня какво пишеше на машината.

# 8
  • Glasgow
  • Мнения: 4 452
Много често си взимах в България, сега няма около мен😢има за безалкохолни напитки и пакетирани храни, но не и кафе. Зимата на една гара в Братислава се почувствах като във Вендинг рай, имаше сигурно 10 машини, за не повече от евро напитката🥰

# 9
  • Мнения: 904
Класика са машините-евтино и удобно.
Наскоро обаче четох мнения на хора, че машините  не се поддържат, не се мият и са идеална среда за размножаване на бактерии и гадинки.
Малко ме облъсна.
Имала съм често и неразбирателства с тях-няма чашка и пуска кафето така, не връща стотинки, не работи и т.н

# 10
  • София
  • Мнения: 28 733
Не. Веднъж минах покрай една докато ѝ сменяха водата и като видях какво е вътре и...

# 11
  • Мнения: 41 286
Всъщност само това ме спира - ако кафето не е стока няма голяма загуба. Но ако се заразя с нещо може да има последици. А нямам представа как се дезинфекцират вътрешностите.

# 12
  • Мнения: 1 176
Купувам само ако няма от къде и много ми се пие. Пия само капучино, млякото в машините е само сухо.

# 13
  • Мнения: 25 700
Само ако нямам друг избор, което означава „изключително рядко“.
Нищо против кафето като такова нямам, имам против хигиената и обслужващите автоматите. Аз също съм гледала как ги зареждат...

# 14
  • Мнения: 1 745
В моя офис, хем машината е Miele със мелене на зърна и опции капучино и пр., от нова година не слагат мляко, защото “не можели да намерят специалните таблетки за почистване на млечно циркулиращия механизъм”, сега - американо или дълго кафе с мляко от хладилника. Не е същото, но хранително отравяне не е шега работа.

# 15
  • El Paso/Los Angeles
  • Мнения: 2 172
Да, дори се радвам на градове, където такива машини са поставени на много места по тротоарите.
Аз също съм гледала как ги зареждат...
Какво правят?🧐

# 16
  • Мнения: 25 700
Ами, какво да правят... Вадят от багажника на колата някакви 10-литрови бутилки с вода, незнайно каква и откъде налята. Изсипват я в контейнерите, зареждат капсули или каквото там кафе слагат... Няма почистване, няма дезинфекция, няма сигурност, че използваните продукти са безопасни.

Последна редакция: пт, 29 мар 2024, 18:55 от Как' Сийка

# 17
  • София
  • Мнения: 28 733
Пожълтели пластмасови бидони с неизвестно каква вода видях аз.
Виждала съм и една много чиста. Но няма как да знам коя каква е.

# 18
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
  • Мнения: 7 055
Много рядко пия, даже напоследък, ако сме пеш с мъжа ми,  си вземаме кафе от някое заведение, и си го пием в движение.
 Скептична съм откъм хигиената им.

# 19
  • Мнения: 1 794
Аз преди много години, още млада и зелена Simple Smile си вземах кафе от такива машини и хич не ми минаваше през акъла откъде зареждат вода. И така се наредих един път на морето от една такава машина, че  в продължение на 3 дни след това си мислех, че ще се мре... страшно стомашно неразположение си докарах, ужас беше...  Със сигурност беше от машината, защото пих кафе и ми стана зле около 20 мин след това, а бяхме компания 5-6 човека, никой друг не пи от тъпата машина кафе и никой не се разболя. След време видях как зареждат такава машина - сипват вода от зеленясали бутилки, които държат в долната част на машината и всичко ми стана ясно... Страшна мизерия Sad

# 20
  • Мнения: 110
Преди 3 години с колежката искахме да опитаме една нова машина до офиса. Час по-късно жената се наложи да се прибира по спешност до тях. И аз вече не пия Grinning

# 21
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
В България не бих. Иначе има такива дето правят хубаво голямо кафе, но хигиената и поддръжката са от значение.

# 22
  • There I was on a July morning
  • Мнения: 4 606
В офисите в които съм работила/работя все от такива машини съм си взимала кафе. Гледала съм как ги зареждат и нищо нередно не съм видяла. Няма бидони с вода, а черпят от ВиК мрежата в сградата. В предишната работа зареждаха с 2 марки кафе и взимах от по-скъпото и по-хубавото - Лаваца, в настоящата е само един вид, но пак я ползвам, пести ми време, вместо да ходя при колегите да си правя кафе, да мия чаши и т.н.

# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 14 629
И от двата вида съм виждала аз - и с бидони, и от мрежата, зависи къде са поставени.

# 24
  • Мнения: 1 794
Аз имах предвид, че тези свободностоящите в средата на нищото са мизерни обикновено, понеже ги зареждат с бутилки с вода. В долната част на машината има нещо като шкаф, видях такъв отворен, там стоеше 10-литрова бутилка със зеленясала вода Sad Другите, свързани към водопровода, са си ок.

# 25
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Аз се доверявам, защото виждам, че и собствениците пият редовно кафе от тази машина. Иначе от друго място не пипам 😊

# 26
  • here and now
  • Мнения: 4 298
Не. Пия много късо кафе,а  машините пускат повече водица.

# 27
  • София
  • Мнения: 13 418
Не.
Пия рядко кафе. 1-2 пъти седмично максимум и държа да е хубаво и качествено.

# 28
  • Мнения: 1 460
Не обичам да пия кафе в движение. Искам да седна и да му се насладя спокойно, така че много рядко пия от вендинг машини и същи сън виждала потресващи неща откъм хигиената им.

# 29
  • Мнения: 14 671
Сигурно един път на високосна,ако няма друга опция.

# 30
  • Мнения: 11 400
Харесвам силно и горчиво кафе. Това от разни капсули за мен е някакъв киселоч. За това имам 3 кафета дневно от вендинг машини.
Понякога се замислям дали има някаква химия ...

# 31
  • Мнения: 46 553
Когато сме някъде и няма друго хубаво кафе, пия. Каквото и да съм взимала от тях, все ми харесва.
За хигиената - може да е съмнителна и в кафета и ресторанти, винаги има риск, когато не си го правя вкъщи. Като обичам кафе, нямам избор.

Не обичам да пия кафе в движение. Искам да седна и да му се насладя спокойно...
И аз съм така, но например ходим в един хотел в малко градче. Не ми допада кафето на закуска, пробвах и в близките заведения, не става. На морето си носим машината, но там за 1-2 нощувки не ми се влачи, та вендига ме спасява Simple Smile

# 32
  • Пловдив
  • Мнения: 14 629
В хотелите често кафето на закуска е нес. Това по моя вкус е един от малкото кусури дори и на по-претенциозните хотели, други оплаквания почти не съм имала.

# 33
  • Мнения: 13 850
Да, особено ако съм нервна. Имам и любими вендинг автомати на определени точки, където кафето е доста добро за такъв тип машина.  Имам и една любима, която докато ти приготвя кафето пуска музика "А ние двамата с Боби пием кафе кафе кафе кафе кафе кафе"... Simple Smile

# 34
  • here and now
  • Мнения: 4 298
В хотелите често кафето на закуска е нес. Това по моя вкус е един от малкото кусури дори и на по-претенциозните хотели, други оплаквания почти не съм имала.
На лобито има еспресо. От там си вземам аз.

# 35
  • Мнения: 9 451
Пия кафе, но не от такива машини. Консумирам максимум по 2 кафета на ден и не заслужавам да си изтезавам организма с подобно кафе. За мен машините са мизерни и нехигиенични, още повече, че съм виждала каква туба с вода вадят от тях.

# 36
  • Германия
  • Мнения: 3 437
Пия много рядко кафе от вендинг машини. Най-вече защото няма кога и къде. Вкъщи си имам Jura машина и си правя прекрасно кафе - капучино, лате, flat white. В работата имаме Senseo директно в офиса, а в кухнята имаме кани с шварц, но това го пия само ако не мога да намеря друго. Пия по 3-4 кафета на ден. Единствената машина, покрай която минавам, е тази в Лидл. От там минавам след работа и не ми се пие така или иначе.

# 37
  • Мнения: 1 560
Взимам си понякога, когато съм сама на разходка. И бях изумена, че мога да платя с карта. Сложили са едно малко терминалче, което наистина ме изненада. Много мразя да вляза в магазин и да не мога да платя с карта. Много рядко имам монети, а книжни обикновено имам 5-10лв.

# 38
  • Мнения: 16
Да,,пия Даже си взех за вкъщи такава машина.

# 39
  • Мнения: 271
Пия, рядко, но се случва. Като ме хване абстиненцията и от войнишка кубинка ще пия

# 40
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
Да,,пия Даже си взех за вкъщи такава машина.
От тези двуметровите ли? Thinking

# 41
  • Мнения: 1 245
От това което съм забелязал, най-хубаво е било кафето, когато е скорошно инсталирана машината, и фирмата за поддръжка да е читава - нещата са хубави и качествени. След това някои се поддържат горе-долу (в смисъл качеството не пада ), при други нещата се скапват. Разбира се има варианта когато от машината пият кафе претенциозни шефове ( кафеджии ), и сами си я поддържат и искат чистота и качество.
Така че вендинг автомат да, но зависи от конкретния.

# 42
  • Мнения: 600
Да. Пия по два пъти на ден на работа. Пробвах да си правя кафе с капсули, но нещо ми е много силно, вдигам кръвно от него. Обичам по слабо кафе, по-скоро ми е повод да изляза от офиса, да се видя с колеги. Понякога чия кафе от Вендинг машини и когато съм на разходка в почивен ден, 1-2 пъти в месеца. Разбира се тогава мога и на заведения да седна, но в повечето също ми е прекалено силно кафето. Проблем след пиене на кафе от Вендинг машини до момента не съм имала.

# 43
  • Мнения: 16
Да,,пия Даже си взех за вкъщи такава машина.
От тези двуметровите ли? Thinking
Да,на двора какво ще ми пречи,пък и имам 8 вида топли напитки.

# 44
  • Мнения: 7 943
Горе-долу веднъж годишно, ако нямам друг вариант. Понеже сме хем капризни към кафето, което обичаме, хем адски ранобудни,  имаме малка раница за кафе с всичко, което ни е нужно, винаги готова за път.
Един път ми се случи в кафето от вендинг машина да плуват десетки живи мравки, вероятно нападнали захарта в машината, и не бях много щастлива - мравките също.

# 45
  • Мнения: 9 451
Да,,пия Даже си взех за вкъщи такава машина.
От тези двуметровите ли? Thinking

Със сълзи се смея Joy
Представям си кътчето, където стои машината. Joy JoyJoy

# 46
  • Пловдив
  • Мнения: 14 629
Mоже да е на двора.

# 47
  • Glasgow
  • Мнения: 4 452
Ама с монети ли работи 🤔
На майка ми на работата преди 20+ години първата вендинг машина я бяха блокирали от тарикатски опити, мисля че 20ст беше кафето, та някакви умници изрязали метални рингчета с формата на стотинката 😳🤭 много ми беше станало смешно, за такава сума такива усилия, да го измислиш, да режеш

# 48
  • Мнения: 16
Да,машината е на двора .Не пускаме стотинки.Всеки месец ,човекът от който сме я взели идва да я почисти и зареди.Кафето с което ни зарежда е невероятно.Имам в къщи всякакви други кафемашини за еспресо,но с тази ми е най лесно.Само натискам копчето на която напитка си избера.На вас може да ви е смешно,но за мен е удобство.

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 4 732
Много често си взимам кафе от автомат. Кафето е учудващо добро при доста от тях. Винаги, когато съм навън и ми се наложи да чакам за нещо, си взимам кафе от най-близкия автомат и сядам с него на  пейка да си цъкам на телефона и да пия кафе, докато чакам.  Simple Smile

# 50
  • Мнения: 185
Интересно. С какви бактерии или зарази бихте прихванали?

# 51
  • Мнения: 271
Интересно. С какви бактерии или зарази бихте прихванали?

Със сигурност с по-малко от пиене на кафе в заведение. Не навсякъде се мият в съдомиялна, едни и същи чаши се преплакват и отиват при следващ клиент без дезинфекция. Ама още сме живи.

# 52
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Аз се самоуспокоявам като си казвам, че минава някаква термича обработка.
Иначе в кухните на голяма част от ресторантите цари много по- голяма и страшна мизерия, но животът продължава.

# 53
  • Glasgow
  • Мнения: 4 452
Вие ако влезете в кухня на ресторант сигурно ще се откажете да ходите 🤭и не самият процес на готвене, самото съхранение на продуктите, сурово месо до обработено...и аз това си казвам, че топлинната обработка трепе бактериите.

# 54
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
Машините новост ли са в страната, че такава дискусия се зави?

# 55
  • Мнения: 185
Аз се самоуспокоявам като си казвам, че минава някаква термича обработка.
Иначе в кухните на голяма част от ресторантите цари много по- голяма и страшна мизерия, но животът продължава.
Добре,за видимата хигиена става ясно. Обаче съсставките в хранителните продукти,колко се обсъжда?
Е'та;А'та;ц'та,не знам си какви добавки и препарати и химични елементи,имитиращи съставки,оцветители и още...
Един домат например трайност 3 седмици. Заблуда на вкусовете, Те почти полезни колкото цигарите е моето мнение

# 56
  • Мнения: 1 176
Саламът "кучешка радост" няма да изчезне заради ресторантьорите с ниското ДДС. Най-голямата помия, която човек може да яде, е от там, а и не всичко минава през термична обработка.
Веднъж на обяд в ресторант колеги обсъждаха как можело друг колега да яде за обед дюнер. Стана ми леко смешно....
Иначе е хубаво тези гадости да се ограничават, дори да ги правим от време на време....

# 57
  • Мнения: 2 646
Обожавам кафе, мога да пия по всяко време на деня. Вендинг машините за мен са голямо удобство. Някои от тях правят много по - хубаво кафе от заведение за 3 лв. Признавам си, че досега не бях се замисляла за дезинфекция и т.н. Повечето са свързани с водопровода, едва ли е чак толкова опасно за живота. Работила съм във ведомствен стол, виждала съм какво ли не, яла съм години наред храна от там и не съм се натравяла. Ама аз много, много не се впечатлявам.

# 58
  • Пловдив
  • Мнения: 4 732
Темата за заразяване и бацили никак не ми е безразлична. Даже напротив, от 4 години това ми е сред важните приоритети, колкото и смешно да звучи. Честно казано, кафето от автомат ми се струва по-безопасно в това отношение от кафе от заведение.

Последна редакция: сб, 30 мар 2024, 21:44 от marzeliva

# 59
  • Мнения: 2 646
Е, гаранция няма. След един обяд в Одрин се бях заразила в еширехия коли, как не умрях, не знам. А на нашето море толкова години не съм имала проблеми със стомаха.

# 60
  • Пловдив
  • Мнения: 14 084
Всяка сутрин, когато съм на работа пия такова кафе. По-скоро мляко с кафе, от автомата до училище.

Магдена, този до автосервиза Simple Smile

# 61
  • Мнения: 3 740
Отдавна не съм пила кафе от вендинг машина. Имаме си хубава вкъщи и дори вече и в офиса не пия, защото не ми харесва. А и не съм голяма кафеджийка и едно на ден ми стига. Обаче! Какъв гнус бях видяла в машината до стария ми офис. Хванах човека докато я зареждаше. Тази машина не беше чистена, откакто е сложена! И му казах: “Не е зле тази машина от време на време да се чисти!” И той със заядлив тон: “Така лиии?” И това беше. Съмнявам се да съм го трогнала.
Но има и друго. Мъжа на сестра ми държи няколко вендинг машини и винаги са идеално чисти. Водата си я пълни от вкъщи, където е сложил пречиствателна инсталация на целия апаратамент. И кафето му наистина е хубаво. За това си е до човек и машина. Ако сте виждали вътре машината, която използвате и тя е чиста, няма проблем да продължите да я използвате. Но случайни и незнайни, аз съм пас.

# 62
  • Пловдив
  • Мнения: 14 629
Няма как да се пуля да гледам вътре, докато я зареждат, пък и не знам колко ще мога да преценя, но до нас има една, която е към магазин за кафе-машини - домашни, за заведения и вендинг - и се надявам нея поне да я чистят добре, да не се излагат пред по-разбирашите клиенти. Wink
Иначе на работа си вземам от няколко машини наблизо.

Последна редакция: нд, 31 мар 2024, 18:29 от Магдена

# 63
  • Мнения: 3 740
Аз също не съм се пулила и не съм се навирала в машината. Просто минах покрай нея докато човека я зареждаше. То се вижда мизерията с просто око. Не говорим, че има нужда да се забърше леко. То беше мизерия отвсякъде. Няма как да не се види. Гнус, гнус!

# 64
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
Вътре вероятно са като непочистена пералня 🤣

# 65
  • Мнения: 1 752
Не пия кафе от вендинг, защото си приготвям в къщи Specialty Coffee. Мога 500 мл. кафе да изпия без да получа сърцебиене,  защото качеството е гарантирано.

# 66
  • out of space
  • Мнения: 8 574
Една "весела гледка" от миналото лято.
Пътуваме с колата в провинцията. Едни симпатични младежи се бяха събрали около кафе машината на сладка раздумка и един от тях с кеф се изпика там, от където се взимат чашките.

# 67
  • Мнения: 1 016
Само, ако нямам друга опция, купувам от вендинг-автомат. Или ако другата опция е още по-зле - например офисно воднисто шварц-кафе или друга гадост. Иначе съм чувала от хора, които сервизират такива машини, че откакто се занимават с това, такова кафе не близват. Първо заради това, че всичко е под формата на някакви прахове. Второ заради хигиената. Но, както казах, ако много ми се пие и няма откъде другаде, се абстрахирам от тази информация. И от машина само чисто го пускам, защото капучиното е ужасно, а сухата сметана ми сладни много неприятно, а аз го пия неподсладено.

# 68
  • Мнения: 1 580
Пия, макар да съм наясно, че не е особено хигиенично. За водата поне съм сигурен, че собствениците на автоматите не рискуват - иначе ще си повредят машините с варовик или с песъчинки.

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 09:43 от pitam2

# 69
  • Пловдив
  • Мнения: 4 732
На прах са млякото, какаото и сметаната. Кафето не може да е  на прах. Освен ако не е от пакетче 3в1, но и тогава е под формата на нес, а не точно на прах. А и си пише 3в1 на бутона. Когато взимам кафе от машина, винаги взимам чисто еспресо.
За хигиената си има риск - няма гаранция, зависи от собственика. Но и в заведенията го има същия риск плюс още - не знаеш например дали продавачът си е измил ръцете, преди да започне да пипа чашите, които подава на клиентите.Simple Smile
Аз по принцип изпивам по доста голямо количество кафе дневно. И в кафене сядам, и от машина взимам. По-често ползвам автомат, нямам време всеки ден да ходя на кафе. Coffee

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 09:43 от marzeliva

# 70
  • София
  • Мнения: 13 418
Относно хигиената. В една административна сграда редовно виждам как чистят и пълнят машината с дълъг маркуч, който се влачи по земята през цялото антре, откъдето минават всички и е свързан директно с близката мивка в тоалетната. После го навиват (без почистване) целия на едно и го прибират в самата машина.

# 71
  • Мнения: 1 068
Fever Ray, не си виждала как ги пълнят с вода от зеленясали туби, незнайно от къде. Течащата е направо плюс.
Иначе пия, само когато нямам избор. Не съм случила да ми хареса наистина, а и почти винаги ми става гадно на стомаха след такова кафе.

# 72
  • София
  • Мнения: 13 418
И това съм виждала, но за мен въргалящ се по земята в тоалетната маркуч е доста по-неприятен от застояла вода.
За мен, ако кафето не е пубаво, чисто и качествено, няма смисъл да го пия.

# 73
  • Мнения: 41 286
E, все пак той се въргаля отвън, а водата тече отвътре. Тръбите за водата от вас са заровени в калта...

# 74
  • София
  • Мнения: 13 418
Така е, но после частта от пода и частите, които влизат в машината, се прибират заедно. Част от маркуча се вкарва вътре, все пак. А на пода и особено на този в тоалетната е ясно какво има.
Иначе нищо на този свят не е напълно стерилно, дори и в операционните зали.
Аналогично ми е на това бариста в заведение да иде до тоалетната и после да не си измие ръцете.

# 75
  • Мнения: 1 745
Темата стана за страшките….все си мисля, както по вендинг машините, така и по ресторантите.

А преди години имаше и предаване за западащи американски ресторанти и едно ресторантско гуру с мускули, което ходеше, изследваше им настоящите практики и ги коучваше как да се подобрят. Е такава отврат даваха понякога в “преди” мейковъра, че маркучът по пода до кафемашината, ряпа да яде.

# 76
  • Мнения: 1 176
Затова и от машини и от ресторанти много рядко купуване.

# 77
  • Мнения: 41 286
От ресторант защо? Ако не вярваш в миенето на 1ашите там, то трябва да не вярваш и за чиниите, от там изобщо да не ходиш. Иначе в приличните ресторанти си имат добри еспресо машини.

# 78
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
хората не си мият ръцете, бъркат си в носа и после ти сервират Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 79
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Откакто видях как продавачите на "домашен" сладолед в парка си изплакват лъжицата и други прибори с вода, налята в туба от прах за пране, вече нищо не може да ме учиди. Да не говорим каква "животворна" смес се получава в буркана, в който потапят лъжицата на 30-40 °през лятото, направо нови форми на живот. Ама хората не се спират и направо се вият опашки.

# 80
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
Откакто видях как продавачите на "домашен" сладолед в парка си изплакват лъжицата и други прибори с вода, налята в туба от прах за пране, вече нищо не може да ме учиди.
Може да има антибактериално действие.

# 81
  • Мнения: 6 498
Ако се замислям за всяко нещо, което си купувам, трябва да остана гладна и жадна.

# 82
  • Мнения: 1 176
От ресторант защо? Ако не вярваш в миенето на 1ашите там, то трябва да не вярваш и за чиниите, от там изобщо да не ходиш. Иначе в приличните ресторанти си имат добри еспресо машини.

Вече гледам да ходя рядко, да. Не е само въпрос на хигиена, качеството на храната е отвратително на баснословни цени.

# 83
  • Мнения: 253
Откакто видях как продавачите на "домашен" сладолед в парка си изплакват лъжицата и други прибори с вода, налята в туба от прах за пране, вече нищо не може да ме учиди. Да не говорим каква "животворна" смес се получава в буркана, в който потапят лъжицата на 30-40 °през лятото, направо нови форми на живот. Ама хората не се спират и направо се вият опашки.

Аз помня, като бях малка, че продавачите на сладолед по улиците правеха същото нещо. Имаше един съд с, хм, течност, в който държаха потопени лъжиците, с които гребяха и сипваха сладоледа. Също топяха лъжицата в течността преди всяка гребване.
Не се бях замисляла, ама верно, че е нехигиенично!

# 84
  • Мнения: 1 016
Течността не е ли вода? За да не залепва сладоледът по лъжицата.
Мда, не е много хигиенично да се продава храна без течаща вода. То като се има предвид, че се налага да използват и градските тоалетни работещите на тези сергийки, съвсем може да се откаже човек, като си помисли какви са условията в тези тоалетни за хигиенизиране.

# 85
  • Мнения: 6 498
Тук развалихте бизнеса на един куп хора 😃

# 86
  • София
  • Мнения: 13 418
Отдавна не съм виждала такива купички с вода за лъжиците за сладолед. Винаги виждам отделна лъжица във всеки вид сладолед, с която слагат от съответния вид и я връщат при сладоледа във фризера, без да бъркат навсякъде с една и съща лъжица.

# 87
  • Пловдив
  • Мнения: 4 732
Отдавна не съм виждала такива купички с вода за лъжиците за сладолед. Винаги виждам отделна лъжица във всеки вид сладолед, с която слагат от съответния вид и я връщат при сладоледа във фризера, без да бъркат навсякъде с една и съща лъжица.

Да, сега е така. За всеки вид сладолед си има отделна лъжица и не се смесват. Предполагам, че са задължени да спазват това.
Но преди доста години явно не е имало кой знае какви правила и са действали пет за четири.
Simple Smile
ПП. Ха-ха, не вярвам да пострада сладоледеният бизнес. Поне аз, четейки последните постове, се замислих, че тъй като от два дни буквално дойде лятото (поне тук), сигурно скоро ще се появят сладоледените щандове. Grinning

# 88
  • Мнения: 1 591
Малко офф, обаче аз пък всеки път като се прибера и разходя по “Витошка” си мисля колко много сладоледаджийници има, пардон  - джелатерии. И съм потресена колко  много младежи го купуват на европейски цени.
По мое време всичко се измерваше в пари за кафе, бира в парка и такси за вкъщи.

# 89
  • Мнения: 41 286
Ама то слагането на различните видове сладолед с различна  лъжица няма нищо общо с хигиената, а просто прави така, че да не ви сипят сметанов сладолед с кафява окраска, понеже на предния са сипвали шоколадов.  Нехигиенично е самото киснене на една лъжица (или много лъжици) с часове в топла вода, обогатена със сладко-млечни остатъци, идеална среда за развитие на бактерии.

# 90
  • София
  • Мнения: 13 418
Точно това казвам, че вече не виждам накиснати във вода, а си стоят забити в самите сладоледи във фризера. Не съм виждала да ги държат накиснати никъде. Не бих си и купила от такива.

# 91
  • Мнения: 41 286
Да, забити в контейнерите във фризера е ОК.

# 92
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
До дюнерите с мухите стигнахме ли?

# 93
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Аз редовно ги виждам в парка на родния ми град, който, между другото, е доста посещаван.
Точно това казвам, че вече не виждам накиснати във вода, а си стоят забити в самите сладоледи във фризера. Не съм виждала да ги държат накиснати никъде. Не бих си и купила от такива.

# 94
  • Пловдив
  • Мнения: 14 084
При нас сменяха главните водопроводи. Ако знаете какво представляваха тръбите, след толкова дълга експлоатация ... Не знам дали някой ще пие вода. Не приемам и оправдание, че се купува минерална, не се знае каква е хигиената и при бутилирането.
Ако се вторачваме във всичко ще си останем гладни и жадни.

# 95
  • София
  • Мнения: 13 418
Кана с филтър е добро решение. Много по-добро от минералната вода.

# 96
  • Мнения: 6 498
Не знам за вас, но на мен ми се прияде сладолед.

# 97
  • Glasgow
  • Мнения: 4 452
И на мен Simple Smile от онези дето ромите разнасят на плажа и бодват едно знаменце на него при декорацията:))) не искам да мисля къде го съхраняват, как го забъркват и т.н.

# 98
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
На мен дюнер.
И все пак, добре сме си.
На фона на видеата из мрежите с търговци на улична храна от Индия и Пакистан.
Не знам за вас, но на мен ми се прияде сладолед.

# 99
  • Пловдив
  • Мнения: 14 629
Ако се вторачваме във всичко ще си останем гладни и жадни.
Асъл. Simple Smile

# 100
  • Мнения: 271
В едно близко село има(ше?) една възрастна женица, която си бърка и продава сладолед по стара рецепта. Два три вида, мазнички и много вкусни. С ръце да го раздава, пак ще си взема.  А след ядрения взрив ще останат само хлебарките и индийците.

# 101
  • Мнения: 9
До нас има един автосервиз. И един ден минавам и виждам как "майсторите"  го зареждат с едни туби стотна употреба и пипат направо с мръсните ръце, с които до преди малко са бърникали по колите.

# 102
  • Пловдив
  • Мнения: 4 732
До нас има един автосервиз. И един ден минавам и виждам как "майсторите"  го зареждат с едни туби стотна употреба и пипат направо с мръсните ръце, с които до преди малко са бърникали по колите.

Вече като ползвам кафеавтомат, специално ще се оглеждам дали е към автосервиз. Grinning

# 103
  • Мнения: 1 794
Аз специално се оглеждам за едно нещо - дали има тръба към водопровод.
Ако да и чак толкова умирам за кафе - ще си взема.
Ако не - и да умирам не си вземам Joy

# 104
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
Как познаваш че има тръба към водопровод?

# 105
  • Пловдив
  • Мнения: 4 732
Аз специално се оглеждам за едно нещо - дали има тръба към водопровод.
Ако да и чак толкова умирам за кафе - ще си взема.
Ако не - и да умирам не си вземам Joy


Много се усложни задачата. За автосервиз ли да гледаш, за тръба ли да гледаш, кафе ли да пиеш. Grinning

Последна редакция: вт, 02 апр 2024, 17:01 от marzeliva

# 106
  • Мнения: 3 740
Чак толкова да съм умряла за кафе, за да се прежаля от някоя съмнителна машина - не. Все някъде има магазинче със собствена машина и правят кафе за “из път”, я ще има наоколо заведение, ресторант, сладкарница, я ще има бензиностанция. Знам, че ще кажете, че и там не знаете каква е хигиената, но все пак този тип заведения (ресторанти, кафетарии и т.н.) подлежат на някакви проверки от ХЕИ (не съм запозната колко си вършат работата, надявам се) или при съмнение може да подадем сигнал към ХЕИ, а тези вендинг машини на какъв контрол подлежат, кой ги проверява - никой! За това и нехаят за тях. А, един собственик на заведение има повече изисквания към него и се надявам все пак това да е някаква причина да упражнява по-голям контрол относно хигиената. Та не е едно и също кафе от заведение и кафе от машина, освен в парите. Но предпочитам да дам 2 лв повече, от колкото да пия нещо с видимо съмнителна хигиена.

# 107
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
За мен проблемът не е в парите, а в качеството. За съжаление в родния ми град кафето по заведенията е пълна помия, а това от машината до нас е разкошно- мели зърната на момента, ароматно, плътно, с огромен каймак. Но това е мой частен случай.

# 108
  • Мнения: 3 740
Би следвало да е точно обратното. В заведенията трябва да имат хубави, големи машини, които мелят кафето. Обикновено във вендинг-машините слагат примерно най-евтиното кафе - 10 лв/кг (да кажем), а в заведенията следва да купуват по-скъпо. Лаваца, Биянчи, Спетема работят на един принцип - отдават машина под наем като насреща трябва да закупуват кафе от тях. За това и повечето заведение не се налага да купуват собствени и скъпи машини. Но там не можеш да си купиш кафе за 10 лв/кг, а примерно 30-40 лв ти е един пакет, защото се гони рентабилност на техниката. От там идва и по-скъпата цена (освен, че в заведение си плащаш, че някой те обслужва). Имат техници, които при проблем им се обаждаш и идват на място да ревизират и машината. Но това е в общия случай. Разбира се, има изключения и дори по-скъпо кафе в заведение може да е по-гадно от вендинг-машина.

# 109
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Проблемът е, че по заведенията (някои, да не кажа повечето в провинцията) редуцират дозата за кафето. Отделен е въпросът, че барманите на са обучени, защото дори в нещо, на пръв поглед елементарно, също има тънкости. И като добавим нискокачественото кафе...
Живея в Италия и с годините съм станала доста придирчива на тема кафе.
Тук кафето струва 1.10 €, в България върви от 2лв нагоре, т.е. почти идентични цени, а разликата в качеството е огромна.

# 110
  • Мнения: 6 357
Много рядко и ако нямам друг избор. Пия Арабика, а в машините слагат Робуста. Не ми харесва на вкус.

# 111
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
  • Мнения: 7 055
Проблемът е, че по заведенията (някои, да не кажа повечето в провинцията) редуцират дозата за кафето. Отделен е въпросът, че барманите на са обучени, защото дори в нещо, на пръв поглед елементарно, също има тънкости. И като добавим нискокачественото кафе...
Живея в Италия и с годините съм станала доста придирчива на тема кафе.
Тук кафето струва 1.10 €, в България върви от 2лв нагоре, т.е. почти идентични цени, а разликата в качеството е огромна.
"Любимо" ми е, в някое заведение, ако искаме две кафета, да ги направят с една цедка... Мъжа ми затова ги поръчва отделно, ама защо да е така?

# 112
  • Мнения: 1 016
На мен само в  две  кафенета ми харесва как правят кафето и тях ги няма в нашия селски град. Аз и затова рядко сядам на кафе. Най ми е вкусно вкъщи.

# 113
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Има двойна и единична цедка, в двойната се слага двойна доза кафе. Ама колко е двойна, само те си знаят.

# 114
  • Glasgow
  • Мнения: 4 452
Аз където живея еспресото не е популярно (пият  latte и т.н.) и на много места изпадат в паника като поръчам. Дори не знаят в каква чаша, често носят в едни големи за чай😂и ми киселее кафето някак. Веднъж един индиец дойде и съвсем сериозно ме пита дали имам намерение да пия това, веднъж пил на някакво летище и щял да умре от сърцебиене🫣 дори на много места машините на Коста-молове, хипермаркети- са махнали еспресо опцията😏

# 115
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
То и в Гърция не е много популярно еспресото в класическия му вид. Напоследък освен нес фрапе наблягат доста и на еспресо фредо, което не е моето. (еспресо, рсздрусано в шейкър с много лед).
Въпрос на кафе култура.

# 116
  • Мнения: 6 498
Сега и кафе ми се пие. Оф.

# 117
  • Мнения: 41 286
"Любимо" ми е, в някое заведение, ако искаме две кафета, да ги направят с една цедка... Мъжа ми затова ги поръчва отделно, ама защо да е така?

Никога не ми се е случвало. Поне в заведенията в София, които посещавам. Там отдавна се научиха, че няма хляб в разреденото кафе.

# 118
  • Пловдив
  • Мнения: 14 084
Току що пих кафе от машина в Загреб. Ами супер беше, сигурно защото не знам как го обслужват Simple Smile

А аз какво и къде пия ще се самоцитирам Grinning

Всяка сутрин, когато съм на работа пия такова кафе. По-скоро мляко с кафе, от автомата до училище.

Магдена, този до автосервиза Simple Smile

За мое оправдание ще кажа,  че го обслужват не момчетата от автосервиза, а идват с фирмена кола и с нея.

# 119
  • София
  • Мнения: 13 418
На мен пък в 2 от заведенията на 100 гр сладки за дълго кафе са ми пускали еспресо и после тръгват да го доливат с топла вода от каната. И двата пъти им го оставих да си го пият със заръката да прочетат поне в интернет, че дълго кафе е далеч от разредено. След като го предлагат, поне да имат представа какво е, но надали са се задълбочили.

# 120
  • Пловдив
  • Мнения: 14 629
И аз докато не се поинтересувах специално, не знаех. Толкова правя разлика на вкус. Но поне не го предлагам в заведение. Sunglasses

# 121
  • There I was on a July morning
  • Мнения: 4 606
Как познаваш че има тръба към водопровод?
Зад машината се вижда маркуч, посредством който е свързана с ВиК инсталацията и обикновено са разположени в близост до мокри помещения в сградата.

Иначе си има здравни и хигиенни изисквания за поставяне на вендинг машини и те подлежат на контрол от органите на БАБХ, така че, който има какво да сигнализира е добре да се обърне към тях.

Последна редакция: вт, 02 апр 2024, 22:50 от Скубиду

# 122
  • Мнения: 6 498
Мен пък ме дразни друго - като си поръчам от някое заведение дълго кафе за навън и ми сложат 2 капки. Ок, не е нужно да е разредено, ама дългото кафе не е 2 капки.

# 123
  • Мнения: 1 794
Как познаваш че има тръба към водопровод?
Ами тя се вижда понякога, нещо като маркуч, което излиза отмашината и води нанякъде, примерно в някоя стена.
То няма как да съм сигурна дали е тръба към водопровод, но поне има шанс да е точно това, особено ако машината е на закрито, в заведение например.
Когато машината е в средата на нищото, примерно насред тротоар, и около нея празно пространство, ми е ясно, че няма връзка с водопровода и водата я наливат кой знае откъде.
Освен това машините на открито според мен са по-рискови от тези на закрито, защото много се нагряват и кой знае какви форми на живот развиват.

И между другото точно преди 2 дни говорих с човек, който това работи - зарежда такива машини.
Сетих се за темата и реших да го питам би ли си взел кафе от такава машина.
Отговорът беше: "Никога!" Joy

# 124
  • Пловдив
  • Мнения: 4 732
На мен пък в 2 от заведенията на 100 гр сладки за дълго кафе са ми пускали еспресо и после тръгват да го доливат с топла вода от каната. И двата пъти им го оставих да си го пият със заръката да прочетат поне в интернет, че дълго кафе е далеч от разредено. След като го предлагат, поне да имат представа какво е, но надали са се задълбочили.
Уф. Разводнихме, но като сме почнали... Миналата седмица си взех кафе в картонена чашка от едно заведение. Момичето ми подаде чашката, държейки я  така, че всичките й пръсти бяха върху горната част на чашката, там, където се пие. За мен това е абсолютно недопустимо. Веднага си спретнах мислен сценарий, че може да е с ковид и да си е пипнала носа примерно. Smiley Е, не й оставих кафето да си го пие (деликатен човек съм, а не трябва), взех го, но го изсипах до едно дърво. Simple Smile

# 125
  • София
  • Мнения: 13 418
Докато не изпие тя 10-20 кафета, все така ще продължава да ги опипва. Човек от опит се учи.

# 126
  • Мнения: 41 286
На мен пък в 2 от заведенията на 100 гр сладки за дълго кафе са ми пускали еспресо и после тръгват да го доливат с топла вода от каната. И двата пъти им го оставих да си го пият със заръката да прочетат поне в интернет, че дълго кафе е далеч от разредено. След като го предлагат, поне да имат представа какво е, но надали са се задълбочили.

А всъщност според някои указания дълго кафе се прави точно така, защото след "хубавите" съставки потичат и по-некачествени и ако държиш кафето по-дълго му се влошава качеството. И затова дългото кафе (което е по-разредено) трябвало да се прави с доливане, а не с дълго източване през цедката. Е, ти може да не споделящ тази гледна точка, но и те не са някакви неуки, просто изповядват друга технология.

https://beans.at/en/kaffeewissen/kaffeerezepte-zubereitung/aus-i … alien/caffe-lungo

П.П. Това важи за дълго кафе от 60 мл. Но някъде под дълго кафе разбират доста "по-дълго" и то вече ще е убиец, ако е станало толкова все под цедката. Който иска такова със сигурност трябва да долива.

Последна редакция: вт, 02 апр 2024, 23:21 от Черна станция

# 127
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Аз отвиканх да пия дълго кафе.
Тук, в Италия, дългото кафе е нормално наше (Фивър знае със сигурност). Свикнах с това.
В следобедните часове или след вечеря навън си поръчвам кафе коретто с Бейлис 😋 ( късо кафе с капачка алкохол по желание, в слуачя Бейлисът кореспондира много добре) .

# 128
  • София
  • Мнения: 13 418
ЧС, двата вида кафе са абсолютно различни и на вкус, и като качества. Аз харесвам точно това, при което водата минава по-дълго през цедката.
Разреденото си е точно разредено и слабо. Дългото е това с по-наситен вкус, точно защото обира докрай филтъра.


Иначе в Италия наистина дългото е наше нормално и затова там ми е голяма мъка. Пия рядко кафе и тяхното ми е твърде силно. Там пия Лате аз и даже близките ми се чудят как всички в Италия пият италианско кафе, аз прекосявам половината Рим, за да пия кафе в латиноамерикански стил и с много мляко в любимото ми кафене на Виа Пиаве.

# 129
  • Мнения: 41 286
Всеки си има вкус, аз не упреквам твоя, а само казвам, че онези момичета може да не са невежи, а да се придържат към другата практика. Аз лично също я предпочитам - може да сложа двойна доза кафе за по-наситен вкус, но после ще разредя, а няма да го държа една минута да тече, защото ще ми излезе само горчилка и други не толкова добри неща. Но - всеки с вкуса си. А и както се каза - кафе лунго е нашето нормално, а ако у нас поискаш дълго каже ще ти напълнят почти цяла пластмасова чаша за безалкохолно.

# 130
  • София
  • Мнения: 13 418
ЧС, разбрах те, но явно не са се придържали към практиката, щом и двата пъти почваха да ми обясняват, че не можело да пуснат повече вода през машината, понеже бързо загрявала. Т.е. били са наясно, но или не им се е занимавало, или шефовете им не дават, или нещо друго.
Аз точно горчилката обичам на кафето. Затова пия рядко, понеже знам, че не е много ок.  Simple Smile

# 131
  • Мнения: 1 752
Виждам, че доста се отклонихме от темата , но ако мога само да вметна, че горчивината е белег на лошо качество или допусната грешка при обработването на кафето, а може и двете. Горчивото кафе казва : " не ме пий" . Кафето трябва да бъде вкусно и да освежава небцето.
Кафето е плод и като такъв има 2 качества сладост и киселинност. Горчивината е белег в природата на отрова, /такава е робустата като вид, тя не е сорт/, затова повечето хора слагат захар, сметана, мляко. Така изключват естествената защита на тялото и организма реагира с превъзбуда и дори  разтреперване.

# 132
  • София
  • Мнения: 13 418
Зависи от вида на кафето. И от личното вкусово възприятие.
Както и да е.
Всъщност аз предпочитам т.нар. арабски стил. Или турски. На джезве, без прецеждане на утайката и с карамелизирана захар вътре. С 3-4 кипвания.
Това нито на заведение, нито с Вендинг машина е постижимо.

# 133
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Какво кафе ползваш за джезве?

# 134
  • София
  • Мнения: 13 418
Купувам си от Турция такова:

# 135
  • Мнения: 6 498
Никак не обичам кафето да ми е сладко. Затова и не слагам мляко, сметана, захар, мед или каквото и да било. Обичам капучино (пак без захар), но не и от вендинг машина.

# 136
  • Мнения: 1 245
Е и аз преди обичах по-сладки работи ( даже много ). Сега искам да са много горчиви - и кафе, и бира и вино.
Конкретно за кафето - стандартно го пия с мин. захар/или 1 пакетче (ако съм у нас с малко мед или нищо за подслаждане ).

# 137
  • Мнения: 1 016
Никак не обичам кафето да ми е сладко. Затова и не слагам мляко, сметана, захар, мед или каквото и да било. Обичам капучино (пак без захар), но не и от вендинг машина.
Капучино от вендинг машина и без захар сладни неприятно заради сухото подсладено мляко, от което се прави. Аз затова от машина си пускам само чисто кафе.

# 138
  • Мнения: 1 176
Да, от вендинг машина млякото е много сладко. И аз пия капучино без захар. Бях забравила, че това е още една причина, поради която избягвам да пия от там.

# 139
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
Вие май за някакъв евтинджос говорите където всичко е на прахче.

# 140
  • София
  • Мнения: 13 418
Е, не става ли дума за Вендинг машините по улиците, болниците, учрежденията и т.н.?
В тях аз поне не съм виждала да зареждат скъпо и качествено кафе никъде по света.

# 141
  • Мнения: 13 850
Е, не става ли дума за Вендинг машините по улиците, болниците, учрежденията и т.н.?
В тях аз поне не съм виждала да зареждат скъпо и качествено кафе никъде по света.

Виждала съм и в бг и в чужбина да отварят нови пакети с кафе и да зареждат машини. Чибо и лаваца конкретно. Бях приятно изненадана. Така ми стана ясно защо има машини с хубаво кафе и с такова, което не е съвсем хубаво.

# 142
  • Мнения: 3 740
То си е до собственик какво ще зарежда. На някои табелки пишат, че е Лаваца, ама не е.

# 143
  • Мнения: 1 016
Вие май за някакъв евтинджос говорите където всичко е на прахче.
Пробвала съм от различни. Разлика в кафето намирам, но има ли мляко вътре -сладни. Кои не са евтинджос? Някъде около левче са най-скъпите, на които се натъквам у наше село Joy

# 144
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Щото това по заведенията не е евтинджос и с намален грамаж 😂

# 145
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
О, от такива за лев не вземам, ползвам само машините на Коста и подобни, там млякото е обикновено мляко.

# 146
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Обаче ние в провинцията нямаме Коста и Старбъкс. Най- много Или, което пак не е като хората. А по центъра едно обикновено кафе е от 2лв нагоре, левче в някоя квартална кръчма може би.

# 147
  • Мнения: 1 016
Аз даже не съм ги виждала тези. А ако ще трябва специално да ги издирвам, се губи смисъла на упражнението.

# 148
  • София
  • Мнения: 13 418
Аз никога не съм виждала вендинг машини на Коста.Нито у нас, нито в чужбина. Иначе бих ги пробвала. Даже не знаех, че имат такива.

# 149
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
Ами като не е хубаво кафето подминаваш, защо трябва да се пие кофти кафе, по-добре вода, там вече нямат грешка вендинг машините 😁

# 150
  • София
  • Мнения: 13 418
Ефи, би ли споделила къде може да се пробват?

# 151
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 459
Видях някаква статия за Бристол. Има сигурно, но са единици, чак пък да търсиш специална машина на някоя си марка... Аз ще си го пия вкъщи. Не е такъв таргетът на вендинг машините. Аз обикновено прибягвам до тях, когато няма никаква друга опция наблизо. Както, сигурна съм, и всички останали. Това с водата даже няма да го коментирам, не е по темата.

# 152
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
В нашата махла наслагаха Коста машини почти навсякъде по бензиностанции, минимаркети и подобни.

# 153
  • София
  • Мнения: 13 418
Wink
Ефи, идея си нямам в кой квартал живееш. Дори не знам в кой град.
Наистина бих пробвала. Даже днес, покрай тази тема, точно през Коста в един от моловете минах и си взех средно студено лате лешник-шоколад. Определено ми хареса, въпреки прекалената сладост от битата сметана и шоколада, които избягвам, заради начина ми на хранене.
С нетърпение чакам летните им калорийни бомби.

# 154
  • Мнения: 6 498
Ние на работа имаме вендинг машини на Коста. Кафето е доста добро.

# 155
  • Мнения: 1 745
Сори, но българското еспресо дори от селския хоремаг е по-добро от кафето в Коста и Старбъкс 🤪. Еспресото в България е едно от най-добрите и това редовно го чувам от чужденци.

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 16:44 от ierldan

# 156
  • София
  • Мнения: 13 418
О, Старбъкс е отврат.
Но Коста е приятно, особено разните напитки на основата на кафе и какво ли още не. Не са точно кафе по моите разбирания, а са тип десерт, но са интересни на вкус.

# 157
  • Мнения: 41 286
Флетуайт в Коста е супер, като имам случай само това пия.

# 158
  • Мнения: 6 357
Точно 3-4 пъти съм пила капучино в Коста, всеки път ми става лошо после. Спрях да посещавам изобщо.

# 159
  • Мнения: 41 286
Точно 3-4 пъти съм пила капучино в Коста, всеки път ми става лошо после. Спрях да посещавам изобщо.

Странно. Все на едно място или в различни заведения? Защото където аз ходя трудно се намират места, явно не им става лошо на хората.

# 160
  • Мнения: 6 498
И кафето, и капучиното в Коста много ми харесват.

# 161
  • София
  • Мнения: 13 418
Какво точно ти става?
Според симптомите - вдигаш кръвно, защото ти е силно кафето; заболява те стомах, защото не можеш да понесеш млякото/сметаната; скача ти захарта, понеже ти идва много сладко - кое точно?

# 162
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Май всичко, без първото 😂
За мен тези "кафета" са бомба за организма.
Аз от ученичка пия чисто кафе без захар и мляко и от подобни захарно- млечни бомби буквално ме свалят.

# 163
  • София
  • Мнения: 13 418
О, да. Аз затова не ги приемам за кафета, а за някакъв сладкиш или торта и си позволявам не повече от веднъж на 1-2 месеца.

# 164
  • При децата ми
  • Мнения: 6 103
Не. На пръстите на едната ми ръка се броят пътите в които съм пила кафе от такава машина. Не ми харесва кафето и ми докарва киселини.

# 165
  • Мнения: 6 357
Заболява ме стомаха и започва да ми се гади. Пия капучино на много други места - ефекта е бил само при тях.
На витошка и до кат.

# 166
  • Някъде там
  • Мнения: 16 135
Пия от машината близо до вкъщи, понеже познавам човека и знам какви чистофайници са семейството. Имаха заведение, винаги всичко беше безупречно чисто там. Сам си поддържа машината и не се притеснявам за хигиената. Кафето също е страхотно.
Иначе рядко ми се е случвало от други машини да пия.
По разните малки магазинчета и заведения на самообслужване отдавна не купувам след последния път в който кафето ми миришеше на мухъл и препарат едновременно.
За по дълъг път си нося термос с кафе.

# 167
  • София
  • Мнения: 36 029
Никога не съм пила.

# 168
  • Мнения: 3 417
Преди време се разговорих с човек, който поддържа такива машини. Каза, че са бъкани с хлебарки заради захарта. Оттогава въобще не ги доближавам.

# 169
  • Мнения: 1 591
Край! Отказах се вече наистина😂
То не бяха маркучи, туби, автосервизи, но хлебарките вече са си гнус.

Вики, къде се сети да отвориш тема, хубаво си беше кафето😂

# 170
  • Мнения: 600
Хлебарки не, но мухи бяха намирали колежки в кафето на една Вендинг машина, спряха да пият там за седмица и после продължиха
 Много ме е гнус от мухи и ако се беше случило на мен, сигурно нямаше да повторя. Аз и досега пия от нея, въпреки че на мен не се е случвало само в краен случай, ако не работят тези в работата и то разбърквам хубаво преди да отпия и даже за сигурност преливам в друга чаша. С машините, които са вътре, проблеми няма. Също пия кафе от Вендинг машина на гарата в един съседен град, много ми харесва кафето там и се поддържат добре. Обикновено когато вземам кафе от непозната кафе машина я гледам как изглежда на външен вид, в повечето случаи си личи как е поддържана.

# 171
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Боже, хлебарките 😂Вие ако знаете, че в едно 80% от ресторантските кухни тези гадинки си се разхождат най- необезпокоявано...че и в някои домове даже.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт