Включете се във великденската кулинарна книга на „Белла“!

  • 4 034
  • 137
  •   2
Отговори
# 30
  • Мнения: 89
СПАНАК БЮРЕК С КОРИ ЗА БАНИЦА
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
За намазване на корите:
250 мл прясно мляко
2 яйца
1/2 чаена чаша олио
1 бакпулвер
За пълнежа:
1/2 кг пресен спанак
1 връзка пресен лук
200 гр  сирене
1 кафена чаша зехтин или олио
черен пипер, червен пипер, сол
За отгоре:
2 супени лъжици олио
1 жълтък
1 супена лъжица краве масло на парченца
1 пак. Сусам
ПРИГОТВЯНЕ:
Запържете лука в зехтина (или олиото) и добавете измития, отцеден и накъсан спанак.
Сотирайте 4 минути, добавете солта и подправките, разбъркайте и дръпнете от котлона.
Оставете спанака да изстива.
В купа разбъркайте яйцата, прясното мляко, бакпулвера и олиото.
В намазнена тава разстелете две от корите и ги намажете с млечен сос, а между тях с олио, отгоре разстелете още две кори, пак ги намажете с млечен сос и разпределете от спанака, и така през четири кори, които мажете с млечния сос (между тях с олио), разстилате спаначния пълнеж, като завършвате с последните две кори.
Намажете отгоре с жълтък и Олио. Порасете със сусам.
Нарежете на квадратни парчета.
Върху всяко парче сложете по бучка краве масло.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

# 31
  • Мнения: 2 962
Любимият у дома тиквеник - настъргана тиква, орехи, стафиди, захар, канела, ванилия , масло  и олио в равни пропорции и пудра захар за поръсване. Стафидите накисвам в топла вода , за да омекнат. Смесвам тиквата с начупените орехи, канела и ванилия. Взимам една кора, мажа я със сместа от масло и олио, върху нея слагам друга кора и вече върху нея слагам от сместта и навивам. Пека на 180 градуса около 40 минути до приятно зачервяване и след като изстине, поръсвам с пудра захар.

# 32
  • Мнения: 1 002
Една от най-лесните и любими рецепти на моето семейство - бутер банички.

# 33
  • София
  • Мнения: 35 977
Най-често правя, Виенски щрудел

Скрит текст:
Кори за баница
Пудра захар за поръсване
Плънка:
4-5 ябълки / около 1 кг/ обелени и на едри кубчета
50 гр. стафиди - накиснати
1-2сл. Бадемов ликьор
1сл канела
1-2 ванилии
100 -120 орехи, нарязани
--------------------------
2-3 сл галета – за поръсяване
Олио/масло за намазване.

По 3 кори, всяка намазана с мазнина.
Ръси се с галета  - все едно се посолява.
В единия край се слага плънка 3-4 пръста и се навива  на руло. Краищата се подгъват.
Отгоре се маже с мазнина.
Нареждат се върху хартия за печене / без да се маже с мазнина/
Правят се леки разрези под наклон / 4-5 на брой/
Пече се 20 мин. на 200 градуса, до покафеняване.

Обилно се ръси с пудра захар, преди сервиране.

# 34
  • София
  • Мнения: 10 888
Любимото ми печиво с кори за баница "Белла" е тази уникална баница:

Баница на пури със сметана и сирене

• 1 пакет кори за баница "Белла"
За сместа за намазване:
• 2 бр. яйца
• 100 мл прясно мляко
• 80 мл олио
• 5 г бакпулвер
За плънката:
• 2 бр. яйца
• 1 ч.л. сол
• 300 г сирене
• 5-6 с.л. заквасена сметана
За поръсване:
• сусам

В две отделни купи се забъркват продуктите за сместа за намазване и за плънката. Взима се един лист от корите за баница и се намазва само с олио. Върху него се слага втори лист и се намазва със сместа. Слага се трети лист, намазва се със сместа и в единия край по ширина се слагат 3-4 с.л. от плънката. Прави се малко прихлупване от двете страни на дългата част, за да не изтича плънката и след това се навива на пура. Подреждат се в намазнена тава. Отгоре се намазват с остатъка от сместа за мазане. Върху тях се разпределя остатъка от плънката. Поръсва се със сусам. Пече се в умерена фурна.

# 35
  • Мнения: 802
Пълнени чушки в бутер тесто
бутертесто "Белла" - 1 кг.
чушки - 12 бр. печени и обелени
сирене - 400 гр.
шунка - 200 гр.
яйца - 2 бр.
чубрица - 1 с.л.
Разрязваме бутер тестото на 12 равни квадрата.
Разбиваме яйцата и към тях прибавяме натрошеното сирене, нарязаната на ситно шунка и чубрицата. Разбъркваме добре. С получената смес пълним чушките.
В тестения квадрат слагаме чушка и завиваме около нея на фуния.
Печем в предварително загрята до 200 гр. фурна, около 20 мин.

# 36
  • Мнения: 385
Мини бутер банички със сирене. Мини кроасани с масло или кашкавал.

# 37
  • Мнения: 928
Стандартна баница със сирене.

Приготвям плънката от сирене, кисело мляко, яйца, масло, олио, бакпулвер.

Редувам кори, плънка, олио. Пека. Сервирам.

# 38
  • Мнения: 129
Бутерки със сладко от боровинки
Необходими продукти:
бутертесто - 500 гр.
сладко от боровинки
пудра захар

От бутертестото се изрязват квадратчета със страни около 8-10 см.

На вяко квадратче се правят разрезчета - около 2 см - от външните ъгълчета към вътрешността. По средата се слага сладко, като не трябва да е много течно.

Пекат се на предварително загрята на 220 градуса фурна, около 10 минути.

Като се извадят от фурната се поръсват обилно с пудра захар.

# 39
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 591
Любима в къщи ни е баница с лопуш или както му казваме в нашия край - лопушник.
1 пакет кори Белла
1 по-голяма връзка лопуш
1 глава стар лук
връзка пресен джоджен, може и сух
250 г. сирене
5-6 яйца
300 г. газирана вода
100 мл олио
Задушавам лука, прибавям бланшрания и нарязан лопуш и джоджена
Вземам две кори за баница слагам от сместта, наръсвам със сирене и навивам на руло и така докато свършат корите. След което нарязвам баницата и поливам прорезите и покрая със сгорещено олио. Най-отгоре заливам с разбитите яйца с газираната вода.

# 40
  • Мнения: 39 417
Няма нищо по- вкусно и бързо от една баница на тиган.
Няколко кори ни трябват + 1 бр. яйце разбито с малко газирана вода, натрошено сирене и масло.

# 41
  • Мнения: 72
Кренвиршки с бутер тесто Белла

Тестото се нарязва на квадрати, в които се увива по половин кренвирш. Кренвиршките се нареждат в тава и се пекат до зачервяване.

# 42
  • Мнения: 799
Бърза баница, любима на децата
В купа чуквам 3 яйца, кофичка кисело мляко, ч.л. сода и разбърквам. В тава слагам 2 кори, леко ги намазнаявам, слагам от сместа, след това пак две кори, олио и смес и така докато сместа и корите свършат. Пека до златисто. След това я напръсквам с водичка и слагам под кърпа да се задуши и сме готови.

# 43
  • Сф
  • Мнения: 10 669
Бюрек  с фини точени кори Белла
кори - 1 пакет
яйца - 6 бр.
кисело мляко - 4 с.л. с връх
сирене - 350 г
прясно мляко - 200 мл.
сода - 1 ч.л.
краве масло
В купа си смесваме трите яйца, киселото мляко и содата, прибавяме натрошеното сирене и разбъркваме.
В друга купа си разбиваме останалите 3 яйца и прясното мляко.
Разтопяваме си маслото. Намазняваме тавата и започваме да подреждаме бюрека.

Започваме с поставянето на 2 бр. кори, намазваме с масло и слагаме час от плънката по-цялата кора.
След това отново две кори и така редуваме, докато завършим с кори.
Нарязваме готовия бюрек на парчета и заливаме със сместа от яйца и прясно мляко.
Разклащаме тавата, за да се разнесе навсякъде.
Печем бюрека в предварително загрята фурна до готовност.

# 44
  • Мнения: 638
Един чудесен и впечатляващ великденски рецепт с бутер тесто е "Плетен великденски венец с шунка и сирене". Това е вкусно и естетично предложение, което Съставки:
- 1 руло бутер тесто (около 500 г)
- 200 г шунка, нарязана на малки кубчета
- 150 г настъргано сирене кашкавал или моцарела
- 100 г сирене крема
- 1 яйце за намазване
- 1 с.л. мляко за намазване
- Сусам или мак за поръсване (по избор)
- Сол и черен пипер на вкусИнструкции:
1. **Подготовка на плънката:**
   - В малка купа, смесете нарязаната шунка, настърганото сирене, сиренето крема, и подправете с малко сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

2. Оформяне на венеца:
   - Разстелете бутер тестото върху леко набрашнен плот и разточете леко, за да уголемите листа. Нарежете тестото на дълги ивици (около 10-12 см широчина).
   - Поставете равномерно плънката върху ивиците тесто. Сгънете ивиците по дължина, за да затворите плънката вътре и леко притиснете ръбовете, за да запечатате.
   - Завъртете всяка ивица на спирала и оформете венец, като свържете краищата в кръг.

3. **Печене:**
   - Поставете венеца върху хартия за печене на тава. Разбийте яйцето с млякото и намажете внимателно венеца.
   - Поръсете със сусам или мак, ако желаете.
   - Печете в предварително загрята фурна на 200°С за около 20-25 минути или до златисто кафяво.

Общи условия

Активация на акаунт