Включете се във великденската кулинарна книга на „Белла“!

  • 6 005
  • 161
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
  • Мнения: 557
Пикантен пай с бутертесто
Продукти: 500 г размразено бутертесто, 500 г телешка кайма, 2 с.л. олио, едро смляно чили, люто топено сирене или крем сирене, 200 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Бутертестото се разстила в намаслена тавичка, като краищата се издърпват извън тавата. Телешката кайма се запържва в загрятото олио, поръсва се с чили. Изсипва се върху тестото, намазва се с люто топено сирене или друг лют крем за мазане, наръсва се обилно с настъргания кашкавал и се похлупва с краищата на бутертестото, докъдето стигат. Тавата се покрива с фолио, на което са пробити доста дупчици с острото на ножа. Ястието се пече в загрята фурна 20 минути. Фолиото се сваля и тавичката се оставя още малко във фурната, за да се запече кашкавалът.

# 121
  • София
  • Мнения: 13 197
Понякога правя едни много лесни соленки от бутер тесто. Просто нарязвам тестото на тънки ивички и ги нареждам  в тавата върху хартия за печене. Могат да се поръсят с любима подправка (сусам, ким) или с настърган кашкавал. Запичам до златисто.

# 122
  • Мнения: 9 487
Вкусни, лесни и бързи банички от точени кори Белла:
1 оп. фини точени кори Белла
300гр. краве сирене
200гр. кашкавал
50гр. краве масло
сусам за поръсване

По 2бр фини кори се мажат с разтопено масло, слага се натрошено сирене и кашкавал. Загъват се на тригълници и се пекат на 200 градуса.
Добавете айрян или боза за разкош към закуската Wink

# 123
  • Мнения: 5
СЪЛЗИЦИ ОТ БУТЕР ТЕСТО!

Необходими продукти:
400 гр. бутер тесто
1/2 ч.ч захар
Канела

Начин на приготвяне:
Първата и най-важна стъпка е да размразите тестото. Не можете да приготвите бисквитки със замразено тесто:)

След като сте изпълнили тази част и имате хубаво, меко и размразено бутер тесто, смесете захарта с канелата и хубаво я разбъркайте.

Половината от нея разстелете на кухненския ви работен плот.

Сложете бутер тестото отгоре и хубаво притиснете към плота, за да полепне захарта.

Другата половина от нея разнесете равномерно върху тестото.

Навийте стегнато двата края на тестото на руло докато се срещнат в средата. Така оформеното тесто сложете в хладилника да стегне за 20 мин, за да се реже по-лесно.

През това време включете фурната на 220 градуса. Бутер тесто се пече точно на тази температура и се уверете, че преди да сложите бисквитките да се пекат, сте достигнали точните градуси.

След като са минали 20 минути и тестото е стегнало в хладилника, с много остър нож го нарежете на тънки парчета. Наредете бисквитките в покрита с хартия за печене тава. Печете във фурната, отново казвам- на 220 градуса, точно 15 минути.

# 124
  • Мнения: 5
*БАКЛАВА*

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 пакета кори / 500 гр. /
250 гр. масло
300 гр.смлени орехи
800 гр.захар
800 мл.вода
2 течни ванилии
1 лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най - отдолу на тавата слагаме 2 - 3 листа, за да покрием дъното. Следва накъсване на корите и пак редене. Мажем с масло и поръсваме с орехи. Редуваме така, докато свършат. 1 пакет го разделям на 3 части между които слагам орехи и масло. Печем на 200° до златисто. Докато изстива си приготвяме сиропа. Заливаме и оставяме 1 нощ!

# 125
  • Мнения: 5
ТИКВЕНИК

ПРОДУКТИ:

▪︎Тиква – 1 кг и малко повече
▪︎Захар - на вкус (може и кафява)
▪︎Канела – 2 пакетчета (общо 20 гр)
▪︎Сол – 1 каф. лъж.
▪︎Пудра захар – за поръсване
▪︎Орехи – 400 гр.
▪︎Масло – 150 гр.
▪︎Пчелен мед - 5-7 суп. лъж.
▪︎Фини точени кори – 1 пакет

ПРИГОТВЯНЕ:

1️⃣ Тиквата се настъргва, но не прекалено фино.
2️⃣ Настърганата тиква се посолява със сол, разбъркват и се оставят за 10 минути да отдели малко от водата си. След това внимателно се изстисква с ръка, за да се освободим от излишната вода и да имаме хрупкав, а не подгизнал тиквеник.
3️⃣ Към изстисканата тиква се прибавя захар на вкус (аз слагам 5-7 суп.лъж), едно пакетче канела (10 грама) и се разбърква добре. Това е плънката за тиквеника. Тя се слага сурова, не се вари, не се запържва!
4️⃣ Маслото се разтопява.
5️⃣ Орехите се натрошават, но не прекалено ситно, за да се усещат парченца.
6️⃣ Взема се един лист от точените кори и се намаслява цялата му повърхност. По желание може да се поръси със захар (ако обичате по-сладко). Върху него се поставя втори лист, който също може да намаслите (ако обичате повече масло). Винаги използваме два листа, за да завием едно руло.
7️⃣ По цялото протежение на КЪСАТА страна на листа поставяме от плънката. Само там!!! След това слагаме малко пчелен мед (1 суп.лъж) върху тиквената плънка. След това завиваме руло с корите, но само 2-3 оборота напред (виж схемата в снимките). Целта е да завием мократа плънка с кори, за да я изолираме от орехите, които предстои да сложим. Така те няма да се мокрят и следователно няма да се сварят, а ще се запекат и тиквеникът ще стане много хрупкав и хилядолистен. Има огромна вкусова разлика между варен и печен орех. След това завиване повече от 2/3 от площта на листа точени кори остава свободна пред нас. Тази повърхност се поръсва обилно с орехи, канела, и малко захар (1 суп.лъж.) След това завиваме рулото до края.

⚠️ Много е важно плънката да се слага от КЪСАТА страна на листа…!

8️⃣ В намазнена с олио тавичка подреждаме рулата едно до друго, а НЕ в кръг. Отгоре ги намазваме с масло и поръсваме с още малко захар.
9️⃣ Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Когато вкараме тавата да се пече - намаляваме на 180 градуса. Когато цветът на корите започне да става леко оранжев - намаляваме фурната на 150 градуса и печем до готовност.

# 126
  • Мнения: 110
Рулца със шамфастък
Продукти:
1пакет кори Бела
300гр. шамфастък, само ядката
1 бурканче течен шоколад
200гр. Захар
200мл. олио

Начин на приготвяне:
Разстиламе кората и малко я разточвам.
Намазвам с течен шоколад и посипвам обилно с ядки. Навивам на малки рулца и ги изпичам в загрята фурна на 170гр. През това време си правя сироп от водата и захарта. Когато изстинат рулцата заливам със сиропа и ги оставям за една нощ. Стават уникални вкусни 😋

# 127
  • Мнения: 112
БАКЛАВА
Смиламе орехите. Намазваме дъното на тава с мазнина и слагаме 1 кора, след това я напръскваме с малко олио и слагаме втора кора, така редим докато стигнем средата на корите.
По средата разпределяме равномерно смлените орехи с малко олио. Продължаваме да редим корите една след друга с мазнина между тях.
Печем на слаба фурна - 150 градуса, до зачервяване. След това изваждаме и я оставяме да се охлади.
В тенджера сипваме водата, захарта и трите пакетчета с ванилия. Разбъркваме ги и ги слагаме на котлона. Водата трябва да заври.
След това котлонът се изключва и сиропът се оставя за 2-3 минути . Залива се вече студената баклава. Оставя се да престои 24 часа.

# 128
  • София
  • Мнения: 10 932
Тарталети от бутер тесто с крем

• 400 г бутер тесто „Белла“
• 300 мл прясно мляко
• 200 г захар
• 3 с.л. натурално нишесте
• 6 бр. жълтъци
• ванилия

В тенджерка се смесват захарта, млякото, нишестето и ванилията. Слага се на котлона и се загрява, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Жълтъците се разбъркват и към тях внимателно се добавя 1/2 ч.ч. от крема. Получената смес се връща в останалия крем и се вари на среден огън, около 5 минути.
Леко размразеното тесто се нарязва на правоъгълници, с които се облепват форми за тарталети или малки купички. В тях се разпределя кремът.
Пече се в предварително загрята на 190С фурна, около 30 минути.

# 129
  • Мнения: 5
Бърз и много лесен празничен десерт!

👇 За да си направите бутер елхичката, са ви необходими:
▪ 1 пакет бутер тесто от 275 гр.
▪ 5 с.л. течен шоколад
▪ 1 жълтък за намазване
▪ пудра захар за поръсване

🌲 Как да оформите елхичка от бутер тестото:
1⃣ Сгънете бутер тестото на две по дългата страна.
2⃣ С остър нож изрежете форма на елхичка. (голям равнобедрен триъгълник с малък правоъгълник за пънче).
3⃣ Разделете двата пласта тесто. Намажете долния с течния шоколад.
4⃣ Захлупете намазаната с шоколад половина с другата част от бутер тестото.
5⃣ Изрежете отстрани лентички с ширина около 1-2 см., като оставите около 2-3 см. в центъра неизрязана част.
6⃣ Поставете елхата в тавичка, покрита с хартия за печене и внимателно усучете клонките на елхичката.
7⃣ Намажете елхичката с разбит жълтък.
8⃣ Печете за около 10-15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
9⃣ Накрая поръсете готовата ехличка със семена нар и пудра захар.
🥰 Да ви е сладко!

# 130
  • Мнения: 2 194
Бутерки с шоколад, в случая с Киндери, останали от детето
1 пакет бутер тесто, режа го на триъгълници, слагам по парченце Киндер шоколадче и завивам на кроасанче, мажем с разбито яйце и печем до готовност

# 131
  • Стара Загора
  • Мнения: 880
Правя от време на време в почивните дни содени бюреци (които съм взаимствала от турската кухня)  , които оставят нежен вкус в устата с хрупкавия си вкус.
Използвайте Екстра фини точени кори Белла

Могат да се приготвят както сладки така и солени.

Необходими са ви :
Шест готови кори тесто
    1 водна чаша  масло
    100 грама масло
    1 кофичка кисело мляко
    3 яйца
    2 супени лъжици оцет
    1 бутилка обикновена минерална вода
    Около 350 грама нискомаслено бяло сирене
    200 грама сладко по желание

 
Рецептата за содени бюреци с готови кори, която е много проста за приготвяне, е следната:
 
100 грама масло се разтопява в купа
 
В купата се слагат половин чаша олио, 2 яйца, 1 чаша мляко, 2 супени лъжици оцет, 1 чаша минерална вода/сода и разтопеното масло и се разбъркват добре.
 
350 грама нискомаслено сирене, което също ще използваме в плънката, се настъргва на ситно с ренде.
 
Отделете жълтъка на 1 яйце и го смесете с натрошеното сирене.
 
Довабяме и сладкото

След като плънката е готова, на плота се нарежда първата кора.
 
Готовата плънка се разбърква добре върху нея и се внимава да е добре намаслено.
 
След това вземете друга кора и я поставете върху първата и напръскайте добре с плънката
 
След като процесът е готов, корите се разделят на шест части, за да се оформят триъгълници.

 
След това всяко парче се навива на руло като се подгъват краищата.
 
 
Това се повтаря с всички кори, които желаете да приготвите.  След като завиете всички кори жълтъкът на едно яйце се разбива и с него се намазват готовите бюреци.
 
Може да се поръси със сусам(по желание).
 
Готовите баници се печат в предварително загрята фурна на 180 градуса за четиридесет минути.
 
Оставете содените банички да починат малко след като ги извадите от фурната, сложете я в чиния за сервиране и я украсете по желание.


Това са сладките, поръсени със сусам


А тези са солени с поръска черен кимион.

Да ви е сладко!

# 132
  • Мнения: 1 002
Тиквеник с халва

Настърганата тиква запържвам на уок титан, за да изври излишната вода. Добавям 2/3 ч.ч. захар до стопяването й. Дръпвам тигана от котлона и добавям натрошена халва, около 350 гр.
Приготвям по две кори за баница. Намазвам ги с разтопено масло и слагам плънка. После навивам на фитил. И така целият пакет. В намазнена тава подреждам фитилите в кръг.
Пека на 180 градуса с вентилатор.

Може да се добавят и орехи към плънката по желание.

# 133
  • София
  • Мнения: 4 590
Локумки с бутер тесто

бутер тесто
локум
орехи по желание

Тестото се реже на правоъгълници с еднакви размери.
Ввъ всеки един от тях се слагат по няколко малки парченца локум и половин лъжичка счукани орехи.
Прегъват се и краищата им се притискат добре, за да се залепят.
Пекат се в силна фурна за около 20 минути.

# 134
  • Мнения: 159
Любими сладки фунийки от детството в нов прочит
Нарязвам 1 лист бутер тесто Белла на тънки ивички около 1 см. Навивам всяка ивичка на метални формички за фунийки. По желание могат да се намажат с жълтък и да се поръсят със захар. Пека в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване около 15-20 минути. След като изстинат напълвам със смес от маскарпоне и пудра захар и поръсвам със смлян шам фъстък. Бързо, лесно и вкусно 😀

Общи условия

Активация на акаунт