За хляба!!!

  • 1 759
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 411
Задължително ли е детето да яде бял хляб? Мога ли да му  давам ръжен  хляб или грахам. Предполагам че са по здравословни от белия. Споделете!

# 1
  • Мнения: 414
Можеш да даваш какъвто хляб си решиш.

# 2
  • Кори Селести
  • Мнения: 5 538
ако може въобще да не яде бял - още по-добре:)
аз се пробвах, но Елина само бял, добруджа и бели питки яде....другото не и е вкусно....

# 3
  • Мнения: 1 383
Черния хляб е по-трудносмилаем. Изчакай детето първо да свисне с белия. Забравила съм точно, но мисля, че някъде след 9-10 месеца може да се включи и черен. При стомашни проблими - диария и др. - задължително бял.

# 4
  • Мнения: 411
Ние сме на 1г и 9м. и  до скоро ядяхме бял хляб, но сега цялото семейство мина на ръжен и някакси не върви да купувам цял хляб за дребосъка защото той ще изяде най-много 4 филийки и ще трябва да го изхвърля. От няколко дена му давам ръжен и грахам и тях също ги яде без да се мръщи.

# 5
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
На година и девет месеца мисля че може. При захранването с хляб в по ранна възраст трябва да се внимава, защото типовия, и всички други черни хлябове имат добавки които , алергизират. На нас алерголожката ни каза да даваме домашен сухар от бял ЗАВОДСКИ хляб защото той няма добавки.

# 6
  • Мнения: 1 517
Аз само бонус ну давам

# 7
  • Мнения: 18 542
Не е задължително, но е желателно. Иначе можеш да даваш какъвто хляб ти решиш или какъвто харесва на детенце.

# 8
  • Мнения: 201
Аз давам всякакъв хляб, а за попарката ползвам само сухар.
Детенце обаче харесва повече бялото хлябче.

# 9
  • Мнения: 4 965
В "Бъдете здрави" (не си спомням кога е било, но бебки още не се бяха родили) обясняваха, че децата трябва да ядат основно бял хляб. Черният и пълнозърнестият прекалено много натоварват детското стомахче, а и е обогатен със съставки, които често са алергени. Витамините, минералите и т.н. детето си взема чрез храната, а белият хляб е по-хранителен, по-лесно смилаем, а и далеч не е толкова вреден, колкото се разправя.
За себе си аз лично предпочитам хляб София - бял, безсолен и диетичен, но не знам дали става за деца  Thinking .

# 10
  • Кори Селести
  • Мнения: 5 538
хм.....вие ми разбихте представата за белия хляб:)
досега всички са ми казвали, че черния е по-полезен...от сега ще си знам!:)
за мен основния недостатък на белия хляб е, че е ужасно вкусен (особено топъл) и понякога немога да се спра....

та....връщам си думите от по-горе...
явно ми е било грешно инфото.

# 11
  • София
  • Мнения: 2 958
Цитат на: medusa
Можеш да даваш какъвто хляб си решиш.


А от кога?

# 12
  • София-България, Израел - където си поискам
  • Мнения: 2 856
и аз така знам, 4е 4ерния е по-полезен. До годинка съм давала сухар, а след това всякакъв хляб. Отскоро ядем пове4е 4ерен хляб вкъщи.

# 13
  • Мнения: 8 769
Давам на детето си само черен хляб, освен когато сме някъде (както например бяхме в планината) където няма избор. Наскоро разбрах, че единствения наистина полезен хляб е "Тонус" /"Бонус"....От две седмици сме само на него. Дъщеря ми го обожава! Не знам как затормозява стомаха, след като тя по два пъти всеки ден се изаква. Wink  Rolling Eyes

# 14
  • Мнения: 1 581
От всичко, което съм чела, съм решила и давам предимно пълнозърнести храни - хляб, пълнозърнест корн флейкс, неполиран ориз и т.н. Знам, че не трябва да се прекалява с пълнозърнестите неща, защото някои съдържали прекалено много фибри. Но и с белия хляб не трябва да се прекалява. Така че когато може, не давам хляб, компенсираме със зеленчуци.
Иначе давам от около 9-10 месечна възраст, с попарата.

# 15
  • Мнения: 210
Логично е че пълнозърнестият хляб е по трудно смилаем защото в него са използвани целите зърна от пшеницата и има повече фибри и има и мазнини и други съставки сега вече не помня точно какви. Белият хлаб съдържа само част от зърното. Но той не е полезен защото особенно ако е топъл се разгражда по тредно в стомаха става на топка. Според мен е добре да се хапва и от единия и от другия хляб. Аз лично засега и давам само бял хляб но гледам да не е топъл и мек а ако се налага го препичам. А за хляба Бонус или Тонус имам много негативно мнение само като чета какво има в него ми звучи много изкуствен.

# 16
  • Мнения: 18 542
Цитат на: StaM
Цитат на: medusa
Можеш да даваш какъвто хляб си решиш.


А от кога?

След като бебо е захранен с глутен.

# 17
  • Мнения: 1 581
Цитат на: maia_sevova
Логично е че пълнозърнестият хляб е по трудно смилаем защото в него са използвани целите зърна от пшеницата и има повече фибри и има и мазнини и други съставки сега вече не помня точно какви. Белият хлаб съдържа само част от зърното.


Точно заради това аз си мисля, че е ПО-ЛЕСНО смилаем, защото тия неща улесняват смилането. На 100 гр. пълнозърнест хляб има примерно!!! (не съм специалист, не давам точни данни или проценти - само разсъждавам) 50% лесносмилаеми неща и 50% трудносмилаеми, а на 100 гр. бял хляб - 100 гр. трудносмилаеми.
Затова пълнозърнестият хляб е диетичен - защото се смила и се отделя по-бързо.
Поправете ме, ако бъркам  Thinking

# 18
  • Мнения: 1 080
Добромир обожава хляб и всякакви тестени изделия. Даваме му някъде от 7-8 месец. С голям кеф папа и иска още и още.....

# 19
  • Мнения: 2 006
В къщи бял хляб не копувам(щото много го оби4ам #Silly )Алекс яде само пълнозърнест-бонуса също е страхотен ,но тук не съм го виждала.

# 20
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Моите книжки за кърмене препоръчват на децата да се дава пълнозърнест хляб (примерно от възраст 6 м нагоре). Аз започнах с Бонус към 9м, защото сметнах, че като смес от черно брашно процентът глутен вътре ще е най-малко.
Сега детето млящи хляб под всякаква форма, но най-обича черен. Аз също го харесвам.

# 21
  • Мнения: 2 529
Аз давам на Емо бял пшеничен хляб или ръжен засега под формата на сухари за попара. Смятам да минем и на пълнозърнест обаче някъде като навърши 10м, тъй като хлябът от цели зърна е малко по-трудно смилаем Wink

# 22
  • Мнения: 532
А някой чувал ли е , че децата поне до 3-4 годишна възраст трябва да ядат бял хляб?В него имало вещества , които подпомагат развитието на мозъчните клетки.За възрастните е полезно да ядът черен , пълнозърнест...и др. диетични хлябове , но за мал4уганите задължително - бял.Може и да бъркам , ама така съм чела.Ако някой знае нещо по-различно да каже , че и аз скоро ще трябва да давам някакъв хляб newsm55

# 23
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: iv100yanova

Точно заради това аз си мисля, че е ПО-ЛЕСНО смилаем, защото тия неща улесняват смилането. На 100 гр. пълнозърнест хляб има примерно!!! (не съм специалист, не давам точни данни или проценти - само разсъждавам) 50% лесносмилаеми неща и 50% трудносмилаеми, а на 100 гр. бял хляб - 100 гр. трудносмилаеми.
Затова пълнозърнестият хляб е диетичен - защото се смила и се отделя по-бързо.
Поправете ме, ако бъркам  Thinking

За по-лесно смилаем, не е и няма как да е при положение, че храносмилат. система трябва да обработва допълнително и обвивката и зародиша на зърното. Но пък фибрите благоприятстват "отделянето" и действат като "метла" на отпадъчните вещества и отрови в дебелото черво. Защо го наричат диетичен - защото е по-ниско калоричен и като такъв подходящ за диети, например;). За съжаление при разни храносмилателни разтройства и нарушения, се препоръчва бял хляб за минимално дразнене на лигавиците на стомаха и червата.

# 24
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: Jenia_Violeta
А някой чувал ли е , че децата поне до 3-4 годишна възраст трябва да ядат бял хляб?В него имало вещества , които подпомагат развитието на мозъчните клетки.За възрастните е полезно да ядът черен , пълнозърнест...и др. диетични хлябове , но за мал4уганите задължително - бял.Може и да бъркам , ама така съм чела.Ако някой знае нещо по-различно да каже , че и аз скоро ще трябва да давам някакъв хляб newsm55

Не, не е вярно. Няма нещо в белия хляб, което да го няма в пълнозърнестия.Всъщност и Лиляна Трифонова препоръчва на децата да се дава пълнозърнест.
Иначе има нещо, което наподобява твърдението ти, но по отношение на млякото - деца до 2-3 години не трябва да ядат нискомаслено мляко (което е препоръчително за възрастните), а пълномаслено, защото мазнините в него са важни за развитието на мозъка им.

# 25
  • Мнения: 987
на яна от една година и давам само "бонус". белият хляб е бькан с набухватели . ние сьщо ядем такьв хляб . но когато има ориз или картифи  в яденето с яна не ядем никакьв хляб . само баща и яде ( нали е мьж) . не сьм забелязала да не и е понасял този хляб до сега . а и тя самата не иска да яде бял . даже като трьгна на градина беше  учудена че там дават само бял хляб и ме кара да и нося от нейния .

# 26
  • Мнения: 948
Цитат на: Jenia_Violeta
А някой чувал ли е , че децата поне до 3-4 годишна възраст трябва да ядат бял хляб?В него имало вещества , които подпомагат развитието на мозъчните клетки.За възрастните е полезно да ядът черен , пълнозърнест...и др. диетични хлябове , но за мал4уганите задължително - бял.Може и да бъркам , ама така съм чела.Ако някой знае нещо по-различно да каже , че и аз скоро ще трябва да давам някакъв хляб newsm55

Аз съм го чела същото нещо, но убий ме, не помня от къде и колко достоверен беше източника. Затова сега следя темата с интерес. Просто не мога да се сетя! Чета отвсякъде и се изгубвам в информяцията- клубове, интернет сайтове, книги, списания...ужасна работа...

# 27
  • Мнения: 246
Ние в къщи си купуваме много рядко бял хляб, само в случаите когато не мога да купя черен, типов, пълнозърнест или подобен на тези които изброих. На моята дъщеря съм й давала какъвто има в къщи, не съм й купувала специално за нея. А дори когато нямам хляб съм слагала сухари.

Общи условия

Активация на акаунт