съдове от йена глас или гювеч?

  • 5 874
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 2 591
искам да попитам има ли разлика в готвенето в йена глас и в гювеч?
просто вкъщи имам доста съдове от йена глас и в тях правя разни задушени неща, но със съпруга ми се чудим дали има разлика между това, което се получава в тях и готвеното в гювеч, респ. дали трябва да си купим такъв  Embarassed  newsm78

мерси предварително за отговорите!   chef  bouquet

# 1
  • Мнения: 3 927
Разбира се, че има. В гювеча всичко става по-вкусно  Simple Smile
Миналата година подарявах 6 литров гювеч за 16-17 лева - не е голям разход, за да не си купите  Simple Smile

# 2
  • Мнения: 2 591
не става въпрос за разхода - 10-20 лв. къде ли не сме ги дали, просто исках да знам дали има смисъл да го купувам, защото наистина имам най-разнообразни съдове от йена глас и не искам само да трупам съдове...

# 3
# 4
  • Мнения: 2 591
мерси за линка! ще се възползвам от рецептите в най-скоро време   chef


честно казано имах такова подозрение (че всичко сготвено в гювеч е "смъртоносно хубаво"), но исках да сондирам мнение  Embarassed

# 5
  • Мнения: 3 927
Има и други теми за гювеча, само да ти се чете  Wink
Аз ти пуснах една от по-новите  Simple Smile
Няма да сгрешиш с покупката, само прецени сама колко голям да си вземеш  Simple Smile

# 6
  • Мнения: 2 591
мен ме интересуваха по-точно предимствата и недостатъците на едното и другото!

щом е толкова вкусно в гювеч, за какво ще си ползвам тогава всичките неща от йена глас  Embarassed (все са ми подаръци трябва да призная)! логично ще бъде тогава да готвя в гювеча, а не в йена глас!

# 7
  • Мнения: 391
Не бих казал, че има разлика. Когато готвиш с похлупак, се получава едно и също - независимо дали в гювеч или в Йена-глас. Просто германците, като по-прости  Mr. Green, не са имали гювеч и са измислили огнеупорното стъкло. Ама после им дошъл акълът в главата и направили и те глинен съд, който наричат Römertopfр т.е. римска тенджера. Ама и те не знаят защо я наричат така, вместо да използват благозвучната турска дума гювеч.  Mr. Green

# 8
  • Мнения: 1 906
всичко сготвено в гювеч е "смъртоносно хубаво"

 Peace много точно казано

# 9
  • Мнения: 3 927
мен ме интересуваха по-точно предимствата и недостатъците на едното и другото!

щом е толкова вкусно в гювеч, за какво ще си ползвам тогава всичките неща от йена глас  Embarassed (все са ми подаръци трябва да призная)! логично ще бъде тогава да готвя в гювеча, а не в йена глас!

Пак може да си използваш йената: аз от много години сервирам на гостите си храната, включително салати, основни ястия, гарнитури в големи съдове, чинии и т.н., за да може всеки да се самообслужва колкото му се яде. Така че приготвяш вкусното ястие в гювеча, който от самото готвене се е позацапал, а прехвърляш после и сервираш в красивата стъклена йена, освен ако не практикуваш сервиране по чиниите  Wink

# 10
  • Мнения: 966
става по хубаво в гювеч.Аз имам и двете и правя разликата Peace

# 11
  • Мнения: 356
Още един глас за гювеча. Peace
В него става много по-вкусно.И аз имам много йени, но ги използвам повече за съхранение на яденето в хладилника, или когато задушавам нещо в микровълновата.

# 12
  • Мнения: 3 537
В гювеча определено става по-вкусно, защото самата глина играе голяма роля за вкуса на храната. Peace

# 13
  • Мнения: 6 164
А полезно ли е, защото съм чувала, че имало олово в глазурата на керамичните съдове?

# 14
  • Мнения: 8 505
Разлика има,но изобщо не е толкова голяма.По удобни са ми стъклените-виждам какво става вътре без да вдигам капака,много по лесно се мият.Затова ползвам именно тях.

# 15
  • Мнения: 4 176
всичко сготвено в гювеч е "смъртоносно хубаво"

 Peace много точно казано

# 16
  • Варна
  • Мнения: 1 858
всичко сготвено в гювеч е "смъртоносно хубаво"
На същото мнение съм Peace

# 17
  • Мнения: 2 591
трябва да добавя, че това "смъртоносно хубаво" го взех от линка, който ми изпрати Taneto  Embarassed

Пак може да си използваш йената: аз от много години сервирам на гостите си храната, включително салати, основни ястия, гарнитури в големи съдове, чинии и т.н.,
И аз имам много йени, но ги използвам повече за съхранение на яденето в хладилника, или когато задушавам нещо в микровълновата.

и аз така си мислех  Embarassed

а за гювеча, мисля този уикенд ако ми остане повечко време, да отида да си купя един  Embarassed убедихте ме!  Rolling Eyes

# 18
  • Мнения: 2 159
никога не съм се замисляла да купувам гювеч Rolling Eyes
обаче като ви чета... Mr. Green
По удобни са ми стъклените-виждам какво става вътре без да вдигам капака,много по лесно се мият.Затова ползвам именно тях.
много обичам да ги ползвам, даже и пред тенджерите, каквото мога готвя в йенските Grinning

# 19
  • София
  • Мнения: 375
В гювеча става по-вкусно определено но пък се мие по-шикахд дш йената, ама нали занеш на тоя свят няма две хубави неща на едно място Wink но няма да сбъркаш да си купиш аз имам около 10-на йени и 3 гйювеча с развични размери ползвам ги всичките когато вързам готвя в йена че в гювеча е мално по-бавно и малко по-хубаво Peace

# 20
  • Мнения: 1 564
става по хубаво в гювеч.Аз имам и двете и правя разликата Peace
PeaceНапълно подкрепям.

# 21
  • Мнения: 3 622
И аз съм за готвеното в гювеч става много по вкусно - да си облежеш пръстите  Laughing  Купи си мисля че няма да съжаляваш

# 22
  • Мнения: 505
И аз съм за готвеното в гювеч става много по вкусно - да си облежеш пръстите  Laughing  Купи си мисля че няма да съжаляваш

НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ ТОВА МНЕНИЕ  Peace , ПЪК И ПО ЛЕСНО СЕ МИЕ ГЮВЕЧ ОТ ЙЕНА... СПОРЕД МЕН  newsm78

# 23
  • Мнения: 11 747
Готвя и в йена и в гювеч - не правя разлика в резултата! Thinking
Гювеч има по-афтентичен вид,изглежда битово и навява аромати от механи и тежки вина!Йената има по-модерен вид,съвременен и напомня за голам град!Ако си похапнеш със завързани очи Mr. Green,никога няма да разбереш в какво е било сготвено яденето!

# 24
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
А полезно ли е, защото съм чувала, че имало олово в глазурата на керамичните съдове?

Може да направиш проверка, като драснеш с игла по съда, не трябва да остава следа, това означава че е гледжосан качествено и с хубави бои.
Колкото до това дали има разлика и според мен няма.

# 25
  • Мнения: 3 927
Още един плюс за гювеча: в него можеш да готвиш през нощта - хем на нощна тарифа  Wink, хем бавно и на слаба фурна ястието става по-вкусно. Снощи пекох пуешко с кисело зеле, та се сетих да споделя  Simple Smile
Йената не може да се ползва така - течността ще изври и ястието отива на боклука, а в гювече течността не се губи....

# 26
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Ееее ама ти няма да си истинска форумска домакиня ако нямаш гювеч Mr. Green
Шегувам се разбира се, аз имам само йена, имах гювеч, който се спука на второто печене и още не съм си купила нов, щото незнам дали ще издържи newsm78
Та използвам темата някой ако знае къде правят/продават качествени глинени или керамични гювечи да свирка Whistling

# 27
  • Мнения: 11 747
Камамбер, пукнал ти се е гювеча,ако си го сложила в загрята фурна.Трябва да се слага в студена фурна и в него да се готви на не много висока температура!
Аз ползвам един от 6-7 години,от най-евтините и не се е пукнал още,макар да казват,че тези съдове нямат дълъг живот! Peace

# 28
  • Мнения: 1 546
От както имаме гювеч просто не спираме да готвим в него!Имам чуството, че никога неможеш да сбъркаш манджа, ако я приготвяш в гювеч.Става много лесно, здравословно и наистина "смъртоносно вкусно"! Peace

# 29
  • Вече на село
  • Мнения: 569


И да на забравиш да "забучиш" една дървена лъжица в него при поднасяне на ястието  Joy

А пък боб в гърненце е специалитетът на семейството ми, защото, като поканя гости, питат ще има ли боб в гърне, но да знаеш, че и в гювеча може да стане. Така че давай смело   bouquet

# 30
  • Мнения: 6 461
искам да попитам има ли разлика в готвенето в йена глас и в гювеч?
Имам и йена и гювеч.
Предпочитам гювеча.

# 31
  • Мнения: 207
предимно готвя в гювеч
яденето има божествен вкус ,но остане ли за другия ден вкусът не се запазва същия
но определено предпочитам гювеч пред йена

# 32
  • Мнения: 2 926
И аз съм за гювеча!
Всичко, което сготвя в него става по-вкусно.

# 33
  • Мнения: 2 591
реших да добавя анкета за по-пригледно  Embarassed

# 34
  • Мнения: 899
Първа се отчетох в анкетата Simple Smile
Имам и йена, и гювеч. Предпочитам второто, понеже се готви по-бавно, става и по-вкусно. Миенето ми е 10 пъти по-лесно, отколкото да изтъркам йената. Но пък в нея виждаш какво става.
Най-добре и двете Simple Smile

# 35
  • Мнения: 5 362
В гювеча си е много по-вкусно,според мен Peace

# 36
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Камамбер, пукнал ти се е гювеча,ако си го сложила в загрята фурна.Трябва да се слага в студена фурна и в него да се готви на не много висока температура!
Аз ползвам един от 6-7 години,от най-евтините и не се е пукнал още,макар да казват,че тези съдове нямат дълъг живот! Peace
Ами не се сещам в каква фурна съм го сложила - но благодаря за съвета като си купя нов гювеч ще докладвам за резултата Flutter
А иначе знам, че не е за висока температура максимум около 150-180градуса Peace

# 37
  • Мнения: 1 117
Предпочитам гювеча - става по-вкусно , но ако е нещо бързо , да задуша / например като зеленчуци / - ползвам йената

# 38
  • София
  • Мнения: 35 957
определено гювеч Peace

# 39
  • Мнения: 780
имам и йена и гювеч и от двете съм доволна , но йената ми е малка - 3 л. , а пък и счупих и капака , а гювеча ми е доста голям .... - нямам угаждане Simple Smile

# 40
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Гювеч, естествено! Всичко става по-вкусно в него chef

# 41
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
В гювеч готвя само гювеч, в йена доста повечко неща.

# 42
  • Мнения: 287
за различните манджи-различни съдове! ама на мен специално, понеже не съм спец на месищеготвенето - са ми по-любими йенските съдове! Страшни зеленчуци готвя в тях...но пък свекито прави в гювеча всичките си манджи и те са екстра.

Общи условия

Активация на акаунт