Любимите ми рецепти

  • 13 044
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 6 461
Сладкиш "Крем карамел"-стъпка по стъпка   (отМанел)

Последна редакция: вт, 06 мар 2007, 13:29 от Дими

# 1
# 2
# 3
# 4
  • Мнения: 6 461
"Бисквитена торта"

Необходими продукти:

Бисквити "Закуска"(може и други)
Крем нишесте или крем пудинг
1 Компот (аз използвах компот от круши)

Приготвяне:

От сиропа на компота и нишестето се прави крем/кисел (като заври сиропа на компота се добавя размитото във вода нишесте,бърка се до сгъстяване).
Нарежда се един ред с бисквити и се прави заливка с част от получения крем.Плодовете от компота се пасират и получената плодова каша се разстила от горе.
Нарежда се още  един ред бисквити и се заливат с останалата част от крема.
Отгоре се наръсва с натрошени бисквити.(може и по желание с орехи)
Охлажда се в хладилник.


# 5
  • Мнения: 6 461
Агнешко на фурна

Агнешкото се прави на порции,
Всяка порция се осолява на вкус и се наръсва с чер.пипер.
Нарежда се в тавичка , облива се с  вода и отгоре се поставя фолио.
След час и половина агнешкото е готово,маха се фолиото и се запича още малко за да добие кафеникаво-златист цвят.


# 6
  • Мнения: 6 461



Сарми от лапад

Продукти:

2 големи връзки лапад
4 глави лук
3 с.л.олио
1 ч.чаша ориз
1 ч.л. червен пипер
1 с.л.ситно накълцан копър
1 с.л.ситно накълцан магданоз
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:

 Задушава се ситно накълцания лук в мазнината и малко вода.
Добавят се зелените подправки, ориза и червеният пипер.
Добавя се малко вода и се задушава на слаб огън около 10 -1 5 минути.
Листата от лапад се попарват, след като внимателно се измият.
Оформяме сарми от оризовата смес и листата лапад и ги подреждаме в тенджера. Отгоре поставяме чиния с по - малък диаметър, която да притиска сармите.
Заливаме с вода, малко над чинията, посоляваме и добавяме малко олио.

# 7
  • Мнения: 6 461


Магически джоб

Продукти
Свинско месо 400 г контра филе (обезкостени котлети)
Бекон 100 г
Кашкавал 100 г
Приготвяне

за маринатата:
1/2 глава настърган лук
1/2 в. ч. бяло вино
сол и черен пипер на вкус

1. Приготвя се марината от посочените съставки и месото се оставя да отлежи в нея 30 минути. След това се нарязва на парчета с дебелина 2 пръста. Разрязват се на две, без да се стига до край.

2. Маринованите филета се пекат на скара 30 секунди от вътрешната страна.

3. Пълнят се с бекон и кашкавал. Затварят се и се пекат за 30 секунди и от външната страна.

# 8
  • Мнения: 6 461


Агнешки дреболии на тиган

Продукти
Агнешко месо бял дроб, черен дроб и сърце
Масло 40 гр краве
Лук 2 връзки пресен
Слънчогледово масло (олио) 3 с.л
Лимон 1/2
Черен пипер
Готварска сол
Приготвяне
Нарежете черния дроб на тънки филийки, а останалите дреболии – на ситни парченца. Сгорещете в тиган маслото и прибавете дреболиите (без черния дроб). 4 минути преди да снемете тигана от огъня, прибавете и филийките черен дроб. Поръсете всичко с черен пипер и сол. В отделен тиган на силен огън изпържете в олио нарязания на парчета лук. Поръсете с черен пипер и сол. Запържения лук прибавете към дреболиите. Оставете на слаб огън 1 минута и прибавете сока от лимона

# 9
  • Мнения: 6 461


Агнешко горски кебап

Продукти
Агнешко месо агнешка плешка около 1 кг
Лук 3 стръка зелен
Гъби 300 г
Червено вино 1 в. ч.
Червен пипер 1 ч. л.
Чубрица 1 ч. л.
Магданоз 2 с. л.
Джоджен 2 с. л.
Масло за пържене
Слънчогледово масло (олио) за пържене
Приготвяне

1. Месото се нарязва на едри кубчета, които се запържват в масло и олио. Прибавя се нарязаният на колелца лук, тенджерата се похлупва и месото се задушава, докато се изпари сокът му. Гъбите се нарязват на филии.

2. Когато месото остане на мазнина, се поставят гъбите и силата на огъня се увеличава. Пържи се няколко минути, поръсва се с червен пипер и се налива виното.

3. Ястието се задушава на тих огън около 20 минути. Поставят се подправките. Задушава се още няколко минути и се сервира. Подходяща гарнитура е задушен ориз

# 10
  • Мнения: 6 461
Пaлачинки с пилешко




Продукти
Прясно мляко 500 мл и 300 мл за пълнежа
Яйца 3
Брашно около 10 с л и 25 г за пълнежа
Захар щипка
Готварска сол щипка
Пилешко месо 3 парчета гърди, без кожа нарязани на кубчета
Праз лук 3 стръка нарязан
Целина 3 стръка нарязани
Бульон 150 мл пилешки
Кашкавал 75 г настърган
Черен пипер смлян
Слънчогледово масло (олио) 3 с.л
Приготвяне
ПАЛАЧИНКИ
Всичко се обърква и се оставя да си почине в хладилника поне 30 мин. Дебелина и форма по желание.  Или използвайте готови от магазина палачинки.

ПЪЛНЕЖ
Загрейте фурната на 220 С . Изпържете пилешкото в горещо олио за 5 мин. Отцедете и оставете на настрана. Изпържете праза и целината за 3 минути, да омекнат, но да не покафеняват.
Добавете брашното, бульона и млякото. Кипнете, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Сложете пилешкото, захлупете и варете на тих огън 20 мин или докато месото се свари и омекне. Подправете с черен пипер.
Разпределете пилешкият пълнеж равномерно между палачинките и увийте на руло. Поставете ги една до друга в огнеупорна тавичка. Поръсете отгоре настърганото сирене и загрейте във фурната за 20 мин или докато станат златистокафяви.

# 11
  • Мнения: 6 461
Бананов кекс

Продукти:
2 чаши брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена лъжица сода
1/2 чаена лъжица сол
1 - 1/2 чаша захар
1 чаена лъжица ванилия
3/4 чаша олио
2 яйца
1/4 чаша кисело мляко
1 чаша намачкани банани / аз сложих 2 малки банана/

Приготвяне:
Смесваме заедно захарта, яйцата, олиото, ванилията, киселото мляко и бананите - разбъркваме.
После прибавяме брашното и останалити сухи продукти. Намасляваме съд 9х13 загряваме фурната на 180 градуса и печем 30-35 мин. Охлаждаме

# 12
  • Мнения: 6 461
Карамелизирани банани с яйчен крем

Продукти:
по 1 банан за порция
3 с. л. захар
1 с. л. ром
1 резен краве масло
За крема:
500 мл мляко
1 ванилия
3 яйца
5 с. л. пудра захар
5 с. л. брашно
1 резен краве масло

Приготвяне:
Разтопявам кравето масло в тиган, посипвам със захарта и чакам да се карамелизира. Обелвам бананите и ги разрязвам по дължина, слагам ги в тигана и ги изпържвам от двете страни по 1 мин., докато хванат карамелена коричка. Изливам рома в тигана и отмествам.
За крема: Млякото се сварява с ванилията. Отделно се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. Прибавя се брашното към горещото мляко и към получената смес се сипват жълтъците при непрекъснато разбъркване. Тенджерката се слага на огъня и се оставя да ври няколко минути като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Накрая се добавят разбитите белтъци и маслото

# 13
  • Мнения: 6 461
Соленки


Продукти:

2 яйца
1 ч.чаша кисело мляко
1 к.л.сода
1 и 1/2 ч.чаша настъргано сирене
2 ч.чаши брашно
1/2 пакетче бакпулвер

Начин на приготвяне:

 Бакпулверът се разтваря в млякото. Добавят се останалите продукти. Тестото се загребва с лъжица и се изсипва в намазнена тава. Върху всяка соленка се слага парче масло. Пече се на 150 - 170 градуса, докато се обарзува червена коричка.

# 14
  • Мнения: 6 461
Лучена супа със сметана

Продукти
Праз лук 1 кг
Масло 50 г
Лук 6-7 глави
Бульон пилешки, 1 кубче
Сметана или Прясно мляко 2/3 чаена чаша течна
Картофи 3-4 бр.
Готварска сол
Черен пипер
Приготвяне

За спаначения сос:
1 супена лъжица масло,
2/3 чаена чаша течна сметана или мляко,
200 г спанак,
настърганата кора на един лимон,
магданоз,
няколко сварени скариди за украса.

Приготвяне:
Обелете и измийте праз лука и главите лук и ги нарежете на едри парчета. Разтопете маслото и задушете праза и лука в него за 10 минути. Добавете предварително приготвения бульон, сметаната и обелените и нарязани картофи. Варете в продължение на 30-40 минути.

Прецедете готовата супа. Намачкайте зеленчуците и ги върнете обратно в бульона. Измийте спанака и го задушете за 5 минути в маслото. Добавете настърганата лимонова кора и варете още 1-2 минути. Разбъркайте соса с миксер.

# 15
  • Мнения: 6 461
Домашен козунак

Продукти:

5 яйца
1и 1/2 ч.чаша прясно мляко
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша разтопено масло
1 кг.брашно мая (колкото кибритена кутийка)
настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция
стафиди
1 жълтък

Начин на приготвяне:


Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно.
Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес. Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.
Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите.
Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата. Тестото втасва за втори път.
Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица.
Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре. След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим
.

# 16
  • Мнения: 6 461
Пица "Калцоне" със спанак


Продукти:

за тестото:

 500г брашно
 1пакетче мая
 2с.л зехтин
 2-3щипки сол

за плънката:

 1кг спанак
 400г стерилизирани домати
 4-5 печени пиперки
 1 скилидка чесън
 300г сирене
 2с.л зехтин
 2щипки захар
 1ч.л босилек
 сол

Начин на приготвяне:
Омесва се тесто,след което се оставя да втаса.
Спанакът се бланшира за 3 мин.в подсолена кипяща вода, отцежда се и се
нарязва на дребно.
Доматите се пасират заедно с чесъна,зехтина и босилека.
Полученият сос се подправя със сол и захар.
От втасалото тесто се оформя тънък кръг.
Едната половина се намазва с доматен сос, върху който се поставя нарязания спанак.
От горе се поръсва с натрошено сирене и се подреждат пиперките,нарязани на ивички.
Свободната страна се затваря и калцонето се пече в силно загрята фурна за 10-15мин.

# 17
# 18
  • Мнения: 6 461
Кисело- сладкия сос
 


Продукти:

3 - 4 с л доматено пюре
2 ч л коняк
1 ч л захар
2 ч л соев сос
1 ч л нишесте, разтворено в бульон
червена чушка
кромид лук


Приготвяне:

• Чушката се нарязва на ивици, както и лука.
• Леко ги запържете.
• За да приготвите соса смесете всички съставки и нагрейте на умерен огън 4 минути, като разбърквате непрекъснато.
• Добавете чушки и лука.

# 19
  • Мнения: 6 461
Хрупкави пилешки крилца с пикантен сос



Продукти:

1,7 кг пилешки крилца
2 с л зехтин
1/2 ч л сол
1/2 ч л смлян черен пипер
180 мл балсамов оцет
60 мл соев сос
2 ч л захар


Приготвяне:

• Отрязват се краищата на крилцата и се изхвърлят (могат да бъдат използвани за пилешки бульон).
• Крилцата се разрязват на две части.
• Измиват се под течаща вода и се подсушават върху кухненска хартия.
• В голяма купа се смесват крилцата със зехтинът и се разбъркват добре.
• Посоляват се и се подправят със смлян черен пипер.
• Крилцата се подреждат в тава за печене, която е застлана с фолио.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 35-40 минути или докато придобият златист цвят и коричката стане хрупкава.
• Докато се пекат крилцата се приготвя пикантен сос.
• В малка тенджера се довежда до кипване балсамовият оцет.
• Огънят се намалява на половина и се прибавя соевият сос и захарта.
• Вари се около 10 минути.
• Готовите крилца се изсипват в голяма купа и се заливат със соса.
• Оставят се да се мариноват 5 минути.

# 20
  • Мнения: 6 461
Супа топчета с тиквички

Кайма
1 Тиквичка
1/2 домат
фиде
магданоз
кисело мляко или заквасена сметана
1 жълтък
1 с.л.брашно
сол
олио
резен лимон


Каймата се приготвя на топчета.
Тиквичката нарязана на кубчета.
Половин домат се настъргва на ситното ренде.
Олиото
Сол на вкус
Всичко това се оставя да заври.
Когато е готово се прибавя фидето и  магданоза.Оставя се да ври още малко до като стане фидето.
Застройката от жълтък ,кисело мляко и 1 с.л. брашно се смесва добре и към нея постепенно се прибавя от супата.
Оставя се на котлона да ври още около 5 минути ,като се разбърква.
Сервира се с резен лимон.

ЦЪК  chef

ЦЪК  chef

Общи условия

Активация на акаунт