Кафявата захар?

  • 1 795
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 721
Онзи ден купих от пазара кафява тръстикова захар. Странното е, че тя не е кристална кафява захар, а е малко като глина. Дано да сте ме разбрали. Въпросът ми е дали мога да слагам от нея в попарата на беба?

# 1
  • Мнения: 27 524
Може. И аз ползвам кафява. Има най-различни - по-светли, много тъмни, почти черни, на буци, на прах... Много по-полезна е от бялата, но аз лично като глина не съм виждала. Глината нали е мека  newsm78

# 2
  • Мнения: 721
Ами все едно е мокра и частиците са се слепили. Предполагам, обаче, че си е ок, защото онзи ден бяхме на вегетарянски ресторант и там захарта беше същата

# 3
  • Мнения: 27 524
Да, такава е и моята. Разбрах. Хубава е, давай си я спокойно.

# 4
  • Мнения: 4 668
Мъжът ми е голям фен на кафявата захар и искаше да дава от нея на малкият , но педиатърът ни каза , че не е добра идея да се дава на дете ! Не го разпитах обаче каква е причината  Rolling Eyes

# 5
  • Мнения: 27 524
Сигурно защото е нерафинирана, но не знам точно и аз какъв е проблемът  Thinking

# 6
  • Мнения: 4 668
И аз мисля , че е заради това , че е нерафинирана  Thinking

# 7
  • Мнения: 941
аз подслаждам попарата с плодово пюре,ако се налага захар за нещо,слагам кафява.Каквато и да е,все пак е за предпочитане пред бялата

# 8
  • Мнения: 27 524
Копирам от тема в готварския:

http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar това е на английски от Уикипедия.

Най-общо:

По принцип кафявата е по-хигроскопична от бялата, заради съдържанието на меласа в нея. В зависимост от процентното съдържание на меласа варира и цвета (от по-светъл при по-ниско съдържание към по-тъмен при по-високо). Обикновено кристалчетата са значително по-малки от тези на бялата захар.

Има рафинирана и нерафинирана кафява захар. При първата се добавя меласа към вече рафинираната бяла захар. Тя е по-евтина и производителите я предпочитат, защото могат да контролират количеството меласа в нея. Методът позволява и производството на кафява захар там, където основния й източник е цвеклото. Рафинираната кафява захар е често по-едра от нерафинираната и меласата може лесно да се отдели от кристалчетата когато захарта се намокри. Използваната меласа често е такава, получена от захарна тръстика, защото вкусът й е по-предпочитан от меласата от цвекло. Меласата от цвекло има силен зеленчуков аромат и вкус Simple Smile.

Натуралната кафява захар (нерафинираната) се образува при първата кристализация на цвеклото. Обикновено е по-тъмна и хигроскопична, т.е. кристалите й се слепват и тя се втвърдява. (доста по-скъпа е от бялата)

# 9
  • Мнения: 3 500
Може. И аз слагам кафява, ама по мноооого мъничко.

# 10
  • Мнения: 948
При приготвянето на плодови пюрета аз също използвах кафява захар. Peace

# 11
  • Мнения: X
А да попитам каква е ориентировъчната цена на качествена кафява захар - тръстикова и от цвекло newsm78

# 12
  • София
  • Мнения: 1 433
и аз съм се чудила дали да давам кафява захар на бебка вместо бяла, но педито е скептично.

# 13
  • Мнения: 4 621
Аз давам кафява - за мен е по -добре Peace

# 14
  • Бургас
  • Мнения: 10 822
И аз ползвам само кафява за Тери/но ми се налага мнооооого рядко/.

# 15
  • Мнения: 676
Аз също ползвам кафява,питах педиатъра и тя каза,че може.

# 16
  • Мнения: 327
Аз също  Hug.

# 17
  • Smolyan
  • Мнения: 1 400
Кафявата захар е много по - полезна от бялата. Може да се дава на бебета, дори е препоръчително.

# 18
  • Мнения: 720
цялото семейство сме на кафява захар.....и моите деца съ6то. не мисля 4е има възраст в която бялата захар да е подходя6та Wink

# 19
  • Tам през Атлантическия океан
  • Мнения: 7 120
Кафявата захар е много по - полезна от бялата. Може да се дава на бебета, дори е препоръчително.

 Peace и аз я ползвам

# 20
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
И аз съм слагала кафява захар на някои по-кисели плодове.

# 21
  • Мнения: X
Вчера разгледах 3 вида захар - тъмно кафява, мека и пластична - пише за сладкиши; Демерара - светло кафява; и кафява захар за любителите на кафе (както и за украси и посипване на сладолед, сладкиши и пр.) - всички бяха по 2.25 лв за 500 г в кварталния магазин Peace

Последна редакция: пн, 07 май 2007, 15:00 от Анонимен

# 22
  • Мнения: X
Слагам кафявата .. май нямам бяла вкъщи - по-точно имам ама незнам къде е.
Криси е над годинка и вече слагам почти само мед. Захар по изключение.

# 23
  • Мнения: 27 524
Криси е над годинка и вече слагам почти само мед. Захар по изключение.

Мед се дава след 3 годинки.

# 24
  • София
  • Мнения: 1 457
Мед се дава след 3 годинки.
Peace

Според нашата педиатърка няма проблем да се дава кафява захар. За първи път чувам, че може да е вредна за бебета  Rolling Eyes

# 25
  • В Сънландия
  • Мнения: 1 445
И аз използвам точно тази тръстикова кафява захар.Не помня къде бях чела, че това е единствената истинска кафява захар на пазара в Бг.Всички видове "кафява" захар пакетирани в Бг, не са кафява, а оцветена захар.

# 26
  • Мнения: 720
И аз използвам точно тази тръстикова кафява захар.Не помня къде бях чела, че това е единствената истинска кафява захар на пазара в Бг.Всички видове "кафява" захар пакетирани в Бг, не са кафява, а оцветена захар.







хм...винаги това си мисля като си идваме до бг. newsm78дано все пак се окаже истинска...

Общи условия

Активация на акаунт