За какво използвате оцет Балсамико?

  • 17 888
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 2 099
Купих си онзи ден Балсамико, за да мога да сготвя пилешките бутчета на Butterfly и сега незнам за какво още мога да го използвам. Ние в къщи не употребяваме оцет...мъжат ми яде салатите само с лимонов сок...
От предишните предавания на Ути си спомням че той доста често го използваше при приготвяне на разни ястия и много го хвалеше.
Ще можете ли да ми дадете някои предложения, за да не си остане така в хладилника до изтичането на срока му. newsm78 
 
 

# 1
  • Мнения: 1 483
Ами аз си го слагам в салатата,НОнашият тати е готвач и от него знам,че се слага на месата,особенно на телешкото

# 2
  • Мнения: 27 524
Само за салати. Месата по принцип не ги киснем в оцет.

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 576
И аз го ползвам за салата. А и ще използвам да попитам кой е по-хубав? Белия или червения. Аз се чудих  какъв да взема и накрая хванах белия.

# 4
  • Мнения: 27 524
Аз червения повече харесвам.

# 5
  • Мнения: 161
На светлите салати (напр.зеле и моркови, ряпа ...)  - слагам от белия балсамов оцет.

Веднъж сложих от тъмния... и все едно зелето беше мръсно.
Вкуса си е пак супер, ама вида нещо не беше никак апетитен.

За това, тъмния го използвам предимно за печените чушки, салата с маруля... Сигурно и на други салати, ама сега не се сещам друго.

Фен съм на балсамовия оцет. В къщи имам и ползвам и 2та вида.

# 6
  • Мнения: 1 465
Аз само такъв ползвам - червен. Grinning За всички салати, които се подправят с оцет. Много съм доволна!

# 7
  • София
  • Мнения: 10 858
Много приятно става като се напръскат печени на тиган скара зеленчуци /по избор/.

# 8
  • Мнения: 5 462
Освен за всичко изброено до тук в Италия заливат и пармиджаното , ягоди , круши ..Но с балсамикото което  е доста отлежало , и не е фабрично  .То и е доста скъпо за разлика от това което го продават по нашите магазини.

# 9
какъв е този бял балсамик? няма такова нещо - покажете картинка, че ме заинтригувахте  Shocked
аз балсамико признавам само в района на Модена
другото си е обикновен оцет с оцветители - нема смисъл  Thinking

# 10
  • Мнения: 5 462
И аз друг освен Моденския не признавам , дори и Моденския който се продава масово по магазините не е толкова качествен от този който хората от тази област си произвеждат сами.Този кото се продава масово по хипермаркетите в Бг като го разклатиш и видиш колко е рядък може да си направиш изводите за кво балсамико става на въпрос.
Аз в България съм виждала и оцет балсамико в бутилки като нашенския винен оцет , по цвят също прилича на нашия винен оцет.Италианците ако го видат надписа Оцет Балсамико на обикновения винен оцет за главата ще се хванат.То българите сме спецове по побългаряването ...

# 11
  • Мнения: 11 818
Aceto Balsamico di Modena - един от най-древните продукти от средиземноморската кухня. Произвежда се в областта Модена, Италия от варен гроздов сок, размесен с фини вина, които се оставят да отлежат в малки бъчви. Има два основни вида оригинален оцет от Модена:
Капсула Бианка - отлежал най-малко 12 г.
Капсула Оро - оцет, отлежавал над 25 г.

Тези видове оцет са изключително скъпи. В магазините се предлагат бутлики с много по-ниска цена. Те се приготвят от варен гроздов сок, размесен с винен оцет и есенции. В България "Винпром" - Русе произвежда такъв оцет, който е с добри вкусови качества и на достъпна цена.
Салата за 4 порции се овкусява с 1-2 с.л.
Балсамовият оцет е със сладникав, леко кисле вкус и е подходящ за всякакви салати, супи, ястия и дори десерти. В Италия е много популярен десерт с ягоди и балсамов оцет.

Дано съм била полезна!  Hug

# 12
Aceto Balsamico di Modena - един от най-древните продукти от средиземноморската кухня. Произвежда се в областта Модена, Италия от варен гроздов сок, размесен с фини вина, които се оставят да отлежат в малки бъчви. Има два основни вида оригинален оцет от Модена:
Капсула Бианка - отлежал най-малко 12 г.
Капсула Оро - оцет, отлежавал над 25 г.

Тези видове оцет са изключително скъпи. В магазините се предлагат бутлики с много по-ниска цена. Те се приготвят от варен гроздов сок, размесен с винен оцет и есенции. В България "Винпром" - Русе произвежда такъв оцет, който е с добри вкусови качества и на достъпна цена.Салата за 4 порции се овкусява с 1-2 с.л.
Балсамовият оцет е със сладникав, леко кисле вкус и е подходящ за всякакви салати, супи, ястия и дори десерти. В Италия е много популярен десерт с ягоди и балсамов оцет.

Дано съм била полезна!  Hug

 doh Angry newsm34

# 13
  • Мнения: 2 099
Страшно съм ви благодарна за отговорите. Иска ми се да го пробвам на ястия и определено ще го направя в най-скоро време, въпреки че в момента изобщо незнам какво да сготвя, но ще измисля. Hug

# 14
  • Мнения: 11 818
gioia, просто дадох алтернатива за тези, които не могат да си позволят, а и да намерят оригиналния балсамов оцет. Този българският е по препоръка на Иван Звездев.
Не виждам кое те притеснява!?

# 15
  • София
  • Мнения: 7 800
Само за салати, страшно е вкусен.  Crazy

# 16
  • София
  • Мнения: 167
Предимно в салати, рядко в маринати.

# 17
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Аз го ползвам за всякакви салати, щото по принцип не обичам кисело, а балсамикото има много по-мек вкус и е ароматен Peace Слагам го и в различни маринати, точно заради аромата, стават супер Party

# 18
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Само за салати!

# 19
gioia, просто дадох алтернатива за тези, които не могат да си позволят, а и да намерят оригиналния балсамов оцет. Този българският е по препоръка на Иван Звездев.
Не виждам кое те притеснява!?

Просто ми стана странно, че Винпром Русе може ей така да си реши да произвежда менте на aceto balsamico, наречено "алтернатива". Честно казано предпочитам да ползвам обикновен оцет или лимон пред боклуци с неизвестно съдържание.
Нищо лично към теб, естествено.

# 20
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз имам на "Oilitalia" Aceto balsamico di Modena купен от Била. Дали е истински?

# 21
  • Мнения: 2 309
Не съм си купувала от БГ такъв оцет,но в Италия често го ползвам...например за салати от най-различен вид или пък гарнирам плодове с него,понеже вкуса му е доста сладък Peace

# 22
  • София
  • Мнения: 3 271
На агнешко месо и на салати

# 23
  • Мнения: 161
какъв е този бял балсамик? няма такова нещо - покажете картинка, че ме заинтригувахте  Shocked
аз балсамико признавам само в района на Модена
другото си е обикновен оцет с оцветители - нема смисъл  Thinking

Ето снимка

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=114149

Снимала съм и белия и тъмния оцет Балсамико.
На етикета пише че е прозведен в Модена, Италия.
Смятам че не става въпрос за менте, все пак.
Определено вкуса на белия няма нищо общо с оцветен обикновен оцет.
Пробвай го. Мисля че ще ти хареса.
Както писах по-горе, аз ги харесвам и двата вида, и ги ползвам за различни видове салати.

# 24
значи, до колкото успях да видя на едното пише aceto balsamico di modena- без думичката tradizionale, няма особена стойност и само така написано не означава, че е произведено в Модена
на другото пише condimento balsamico, т.е. балсамова подправка или дресинг (както сега му викате), нямам идея какво означава и какво съдържа.
 
благодаря все пак за снимките

# 25
  • Мнения: 854
Аз намерих това:

Цитат
Много пикантен сос се получава,ако го редуцираш с малко мед.Т.е.,кипваш в съд част от оцета с 1-2 лъжички мед и когато течността изври на половина,охлаждаш и го прибираш в бурканче.Получава се гъст,пикантен сос,който допълнително можеш да овкусяваш счесън или подправки преди сервиране.Подходящ е за печени меса.


от тук

# 26
  • out of space
  • Мнения: 8 573
чесън и мед  Sick

разбира се всеки с вкуса си, но не разбирам тази нова мания на всичко да се пляка мед. На две гостита останах гладна- пилешки крилца мариновани с мед....печени картофи на фурна отново с мед...  Sick

# 27
  • Мнения: 824
Освен за марината,го използвам и като пържа свинско в тигана.Слагам много малко от него в комбинация със соев сос.Става крехко и сочно.

# 28
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Пържни картофки, зеленчуци на скара, салати. Но ползвам един който е тъмен на цвят и много гъст и леко сладни, не знам как се казва.

# 29
  • Мнения: 3 478
И аз сефте чувам за бял балсамов оцет newsm78.
Както и да е, аз си го ползвам само за салати, много го уважавам и на печени на скара зеленчуци, както някой беше казал по-горе. Иначе тук след концентрация (става много гъст) го ползват за плодова салата и дори сладолед.

# 30
  • Мнения: 1 777
Тук съм виждала бял балсамов оцет,но не съм купувала.Купувам  от тъмния. Simple Smile

Ето го белия.

Последна редакция: пт, 23 май 2008, 08:48 от Pety

# 31
Освен в салати, слагам Балсамико- червен в таратора, който става малко по-тъмен и не толкова кисел. За мариноване на меса предпочитам лимона и зехтина, плюс подправки по вкус на домакинята.

# 32
  • Мнения: 5 462
Освен в салати, слагам Балсамико- червен в таратора, който става малко по-тъмен и не толкова кисел.
E това вече ме потресе ... ужас таратор +оцет балсамико !!!! ooooh! Shocked Shocked Shocked Sick Naughty Stop

# 33
  • Мнения: 99
На всички салати, червеният е страхотен.

# 34
  • Мнения: 187
Само за салати.

# 35
  • Мнения: 59
Не си купувам. Ползвам в много малки количества по заведения.
Сладникавия вкус, някак си не ми се връзва например със зелена салата.

# 36
  • Мнения: 154
Оцетът "Ди Модена" казват, че е най-добър. Отскоро ползвам, запалих се покрай салата от домати, която опитах в Италия: само нарязани доматки, сол, зехтин и няколко капки балсамов оцет.

# 37
  • Мнения: 1 318
Аз го ползвам само за салати, но определено ще пробвам и другите приложения Mr. Green

# 38
  • Мнения: 3 830
Салати, задушени зеленчуци, месо Peace

# 39
  • гр. София
  • Мнения: 252
Ползвам го за салати.- винаги.За пръв път и аз чувам за бял Балсамико??!!!! Ще го пробвам, както ще пробвам и останалите му предназначения, които сте дали по-горе Simple Smile

# 40
  • Мнения: 99
Въпрос на вкус е. За мен белият балсамико е безвкусен, но пък моите кумове нр понасят червения и ползват само белият.

# 41
  • Мнения: 154
Аз имам на "Oilitalia" Aceto balsamico di Modena купен от Била. Дали е истински?

И аз си купих такъв ис мятам, че е далеч от истинския. Мнооого редичък ми се струва, прилича ми на обикновен винен оцет на вкус.

# 42
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз имам на "Oilitalia" Aceto balsamico di Modena купен от Била. Дали е истински?

И аз си купих такъв ис мятам, че е далеч от истинския. Мнооого редичък ми се струва, прилича ми на обикновен винен оцет на вкус.

Даа...
аз например не си го представям точно този в/у ягоди, както го прилагат в средиземноморието. Та те ще станат кисели  Sick

Общи условия

Активация на акаунт