в глинен съд

  • 14 374
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
Някой готвил ли е на котлон в глинен съд? За газов котлон става въпрос. Чудя се дали няма да се спука.

# 1
  • Мнения: 258
Не рискувай  ! Аз имам  горчив опит  от  боб  в гърне.  Уж продавачката беше сигурна че става  .  А и газовия котлон  е много силен.

# 2
  • Мнения: 595
В глинен съд се готви на тих огън и дълго.

# 3
  • Мнения: 6 461
В глинен съд се готви на тих огън и дълго.
PeaceВзе ми го от клавиатурата Mr. Green

По-добре не рискувай.Може би ще се пукне.

# 4
  • Мнения: 7 474
  Thinking Не съм пробвала

Последна редакция: сб, 17 мар 2007, 21:44 от L е о

# 5
  • Мнения: 108
Да готвила съм ного пъти, точно на газов котлон. Разбира се на мнооого слаб огън. Имам няколко съда, този, който употребявам най-често е нещо като гърне за боб, но е с доста по-широко гърло.
Мога да ви дам и любимата си рецепта:
За 4 порции:
Вземам 4 големи вратни пържоли можете да ги обезкостите ако искате, защото се разваряват доста и може да схрускате няое кокалче.
Овкусявам ги с чубрица, черен пипер и сол и ги запържвам съвсем леко в олио колкото да побелеят. Най-отдолу в гювеча слагам една глава лук-цяла (само за аромат) и започвате да нареждате месото, като между всяка пържола слагате дафинов лист, няколко зърна чер. пипер и 1 зрънце бахар и поръсвате с червен пипер. Накрая пускате един гъбен бульон, добавяте ок. 150 гр. вода и ако ви е останала мазнината, в която сте пържили също, и варите ок 2 часа. Аз  по-често го правя в гърне за боб (имам предвид тези по-високите и тесни)слагаме на котлона само на 1-ва степен, малко преди да е готово добавяте гъби каквито имате от консерва, пресни и нарязани или замразени няма заначение. Желателно е да не е много водно, да не се отваря много често, за да се наблюдава и т.н.
Наши приятели винаги са много щастливи, когато ги гощавам с това ядене, а  е много лесно.
Да ви е сладко!

# 6
  • Мнения: 5 228
Майка ми прави боб в гърне, но на обикновен котлон, не газов. Важно е да го сложиш върху невключен котлон, съвсем студен, и постепенно да се загрява, и както вече са ти казали - да готвиш на слаб огън.

# 7
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
Аз съм готвила зелеви сарми в гърне на газов колтлон.На най-слабо го включваш.Станаха превъзходни.В същото гърне тази вечер задуших свинско с гъби и картофи във фурната.Нищо му няма.

# 8
  • Мнения: 108
Да, пропуснах и аз да кажа, че и зелеви сърми съм готвила. Наистина стават превъзходни.

# 9
  • Мнения: 1 271
  chef  Момичетата готвили в гърнето на котлона имат ли възможност да пуснат снимки на гърнетата моля!?
Моя гювеч е от тези глиджосаните отвън и не смея да го слагам на котлона, колкото и слаб да е огъня - ползвам го само във фурната редовно и за всякакви ястия.
  chef

# 10
  • Мнения: 108
http://thumb11.webshots.net/t/59/559/9/43/79/2986943790074798391oyCUbB_th.jpg
http://thumb11.webshots.net/t/59/459/8/87/96/2841887960074798391mZIcwX_th.jpg

Първото е за сърмички, а другите две за месо и готвене.

П.С. Не знам как се качват снимки директно в поста, без даване на линк Laughing

Последна редакция: сб, 17 мар 2007, 01:13 от zinaz

# 11
  • Мнения: 11 747
Ми то дъното му нали не е глиджосано!Но и аз не съм правила нищо на котлон!Преди 100 години,майка ми имаше един опит за боб в гърне,ама нямам спомен какво стана.

# 12
  • Мнения: 3 647
В глинен съд се готви на тих огън и дълго.
Peace
ако можеш да си регулираш газта
да

# 13
  • Мнения: 108
Ами аз досега не съм срещала котлон, на който не му се регулира газта Laughing

# 14
 Laughing Ей успях! След вашите окуражителни отзиви се втурнах веднага да си купя едно гърне и сготвих в него на газовия котлон една измислена манджа. Стана за чудо и приказ!  Mr. Green Обаче забелязах проблем (който обаче не ми смути готвенето), няма пукнатина видима, но когато е студен съда на дъното му точно на определено място се сцеждат отвътре капчици вода. Уплаших се, че е спукано, но няма нищо, а и като го загрях изсъхна и престана да капе. Дали е някаква миниатюрна шупла или нещо такова...
Между другото наскоро прочетох, че е вредно да се готви в метални тенджери , та затова съм се ентусиазирала с готвенето в гърне.
Благодаря на всички за отговорите   bouquet

# 15
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Сега остава да кажеш каква беше манджата.... Laughing

# 16
  • Мнения: 408
За по-сигурно можеш да сложиш върху директния пламък една ламаринка  Naughty

# 17
  • Мнения: 35
От производител на глинени съдове знам,че всички се използват само във фурна. Няма значение дали е гювеч или гърне. Поставят се в студена фурна и тогава се включва.

# 18
Цитат
От производител на глинени съдове знам,че всички се използват само във фурна. Няма значение дали е гювеч или гърне. Поставят се в студена фурна и тогава се включва.
Защо? Ако не се спука какъв е проблема да се готви и на котлон в него?

# 19
Цитат
Сега остава да кажеш каква беше манджата.... Laughing

Манджата беше с пиле, лук, вино и картофи   chef

# 20
  • Мнения: 11 607
Какъв е проблема,че вместо котлона не използваш фурната? Освен ако нямаш фурна.... Но знам ли  newsm78 на мен не ми се рискува да сложа нашия гювеч на газовия котлон... И без това скоро го купихме и 1 път съм готвила в него! А и събратята му преди него достойно се споминаха и този ако си отиде....  мъж повече няма да ми купи нов!

# 21
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
А за керамичен плот става ли?Не ми се рискува да пробвам? Rolling Eyes

# 22
  • Мнения: 108
Ами проблема е, че е по-евтино да се готви на газ. Освен това тези, по-високите, които съм показала на снимката не се събират във фурна "Раховец". Аз си ги ползвам от почти 10 години и не съм имала проблем. Разбира се преди да ги сложа на котлона забърсвам хубаво да не би да има някоя капка вода, от която може да се пукне.

# 23
  • Мнения: 1 798
zinaz , какъв ти е гъвеча?

Аз съм готвила стар фасул на гърне. На котлона и абсолютно никакъв проблем.
Пробвай. Ако стане нещо - нов  Wink

# 24
  • Мнения: 108
Аз точно това казвам, че нямам проблем. По-напред в темата съм дала снимки на моите любими гърненца Grinning

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 686
И аз съм се надъхала да готвя в гювеч на газов котлон, но ме е страх да опитам.

Обаче видях нещо любопитно в Испания. Правят 1 "Косидо Мадриленьо" в глинено гърне на котлон. Глиненото им гърне обаче е по-тясно и високо от тези които се продават тук. Тук са по-разляти, а там са високи и тесни. Не мога да си спомня дали беше на газов котлон или ток... newsm78

# 26
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Боб, леща, грах и картофена яхния готвя задължително в гърне на котлона; печката ми е с керамичен плот. Досега проблем не съм имала, но слагам на студен котлон и загрявам постепенно. Откакто се помня, майка ми готвеше същите ястия пак в гърне, но на обикновени котлони и също не е имало проблем. За газов котлон, обаче, не мога да дам мнение, защото не съм ползвала.

# 27
Добре де, ама кажете нещо повече за това вредни ли са в крайна сметка глинените гърнета или не  newsm78. Откъде можем да разберем със сигурност има ли олово в глазурата или не. Нищо не намирам по тая тема, а ми се иска да знам, защото много ми харесва да готвя  в такива съдове, а все си имам нещо наум от разни такива "слухове" Sad

# 28
  • София
  • Мнения: 3 271
Според мен на обикновен котлон няма да има проблем, но газовите са много силни и има вероятност да събираш ядене наоколо Mr. Green

# 29
  • Мнения: 108
Според мен на обикновен котлон няма да има проблем, но газовите са много силни и има вероятност да събираш ядене наоколо Mr. Green
Е аз ви казвам, че от почти 10 години си готвя на газ в гърнеи нямам проблем, разбира се на много слаб огън. А пък за това дали са вредни незнам, обаче ако се има предвид това, че навремето хората са били много по-здрави, отколкото сме ние сега, не вярвам да са толкова вредни.

Общи условия

Активация на акаунт