Тайни и загадки около великденските яйца

  • 17 157
  • 43
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 150
Дайте да се разберем нещо - аз съм атеист. Освен това знам, че науката, за разлика от религията, няма отговор за всичко. Ето нещо, което нито религията, нито науката обясняват - как великденското яйце може да изтрае цяла година, та дори и повече. Пояснявам: съществува обичай, според когото едно от боядисаните яйца се оставя за следващата година. Чупил съм такова яйце след повече от година - не е развалено! Яйцето не се съхранява на специално място със специална температура. Обикновено се държи в стаята. Ха сега де?

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 840
Няма такъв филм "да не се разваля". Тайната е да не се допуска да се счупи, че после каква воня настава, не е истина...

# 2
  • Мнения: 150
Мис Бу, да сме живи и здрави още една година, ще ти поднеса такова яйце. Ако го изядеш - черпиш!

# 3
  • Мнения: 382
наистина не се развалят и като ги счупя не миришат,а вътре стоят като сушени сякаш,даже жълтъците са си с нормален цвят!Аз оставям всяка година яйца ,и в момента имам две от миналогодишните.Стоят в хладилник за напитки,в който ако оставя чиния салата или таратор,до сутринта за нищо не стават,а на тези яйца нищо им няма  цяла година.Май трябва "Мит Бастърс" да проверят това "чудо"! Simple Smile

# 4
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 840
Мис Бу, да сме живи и здрави още една година, ще ти поднеса такова яйце. Ако го изядеш - черпиш!
Ти полудя. Да поднесеш - как да е, но да го изям, че и да черпя за което - надали Laughing
Развалят се Crossing Arms

# 5
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Що да чакаш година? От миналата нямаш ли? И що Бу трябва да яде яйцето - тя не претендира, че не се разваля? newsm78
Какво значи "не е развалено"? Става за ядене ли?
Не съм чупила миналогодишно яйце - хвърлям го в реката. Но съм чувала, че се чупи и, ако е пълно, е на берекет. Като разклатиш такова яйце, тропа. Като да е изсъхнало и втвърдено вътре.

# 6
  • Мнения: 150
Не съм! Няма и да ти кажа какво яйце ядеш. Simple Smile
И що Бу трябва да яде яйцето -
Щото ми е симпатична!

# 7
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 840
Няма дори да намекна какви мисли ми навява това горното писание. Днес няма да си играя с теб Crossing Arms

# 8
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Винаги си оставям първото яйце, боядисано в червено, да стои до следващия Великден. И го чупя, след като го сменя с новото. Винаги до сега е било "мумифицирано" - напълно изсъхнало топче. Не мирише, но и не става за ядене Mr. Green

# 9
  • Мнения: 7 723
Първото яйце го боядисвам червено, което го оставям на кандилото, а миналогодишното го чупя. Не го държа в хладилник. Както и ДЕ ВАня е написала- и при мен е така. Не е развалено и не мирише  Grinning

# 10
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 840
Не е развалено и не мирише  Grinning
...но и категорично не става за ядене, нали?

# 11
  • София
  • Мнения: 3 421
 Винаги оставяме по едно яйце - на другата година го чупим и не мирише, само е изсъхнало и се е смалило.
 Чула съм, че от това какво е яйцето зависи каква ще е годината - с хубави или лоши неща. Само веднъж сме чупили яйце, което беше почерняло и миришеше. Обаче пък не си спомням годината да е била лоша.

# 12
  • Мнения: 7 723
Не е развалено и не мирише  Grinning
...но и категорично не става за ядене, нали?

Не знам, не съм го пробвала, а и нямам намерение да рискувам  Wink
Дали пък да не го тествам на свекърва ми?  newsm78

# 13
  • София
  • Мнения: 1 105
Не е развалено и не мирише  Grinning
...но и категорично не става за ядене, нали?

Не знам, не съм го пробвала, а и нямам намерение да рискувам  Wink
Дали пък да не го тествам на свекърва ми?  newsm78

А така, а ако все пак ти откаже я набий smile3557
 Crazy шегувам се
Аз мойте не ги чупя за всеки случай, защото един път присъствах на чупенето и шях да умра от смрад Sick

# 14
  • Мнения: 4 753
Всичко, което е стояло една година в твърдо състояние се спаружва рано или късно Стояне Laughing

# 15
  • Мнения: 1 400
Всичко, което е стояло една година в твърдо състояние се спаружва рано или късно Стояне Laughing
Така си е.  Peace
И се повмиррисва даже.
И се оставя не кое да е яйце - традицията е такава : първото яйце се боядисва в червено, с него се прави кръстче на челата на домашните (да са живи и здрави през годината) и това яйце принципно е наречено на Богородица - затова се оставя пред иконата.
То и аз съм не много верующа, но тез работи ги знам bowuu

# 16
  • Мнения: 2 491
Първото яйце го боядисвам червено, което го оставям на кандилото, а миналогодишното го чупя. Не го държа в хладилник. Както и ДЕ ВАня е написала- и при мен е така. Не е развалено и не мирише  Grinning

И аз така правя.
Само, че тази година като си слагах върбовата клонка на кандилото над яйцето, без да исках го закачих и то гръмна-малко силна дума, но се чу някакъв пукот, вътре не беше сухо, ами се разля една течност, развалена, мирише ужасно, направо такава ужасна миризма, че щях да си изповръщам червата Sick
А миналата година беше сухо.
Това, че не е сухо и се е развалило кво значи, ква ще ми е годината newsm78, аз тези работи дето ги разправяте не ги знам Confused

# 17
  • Мнения: 2 716
Има вярване, че каквото е яйцето, такова е и семейството. Та: ако семейството е здраво, то и миналогодишното яйце (първото, боядисано в червено, с което са натрити бузите и челата на децата за здраве) ще е здраво. По-точно жълтъкът му. И.....Стоян4о  Mr. Green мъжът, според поверието, трябва да го изяде. И, ако е съгрешил през годината, съответно ще се поотрови.  Mr. Green А, ако е бил верен, нищо няма да му стане... Моят съпруг отказва да бъде тестван по този начин... newsm78
Нашето яйце седи в хола, в стъклена кошничка. Чупим го всяка година и е различно. И сухо  е било, и течно и смрадливо, и дори съвсем запазено. Дори пукнато яйце (не сме го видели) изкарва цяла година.

# 18
  • Мнения: 505
....мъжът, според поверието, трябва да го изяде. И, ако е съгрешил през годината, съответно ще се поотрови.  Mr. Green А, ако е бил верен, нищо няма да му стане...
това не го знаех, но е чудесен тест и смятам да го направя още днес  Crossing Arms

# 19
  • Мнения: 8 999
Чупила съм миналогодишно яйце без да искам - едвам оживях. Може да се е вмирисало, защото съм атеист!

# 20
  • Мнения: 2 724
Има вярване, че каквото е яйцето, такова е и семейството. Та: ако семейството е здраво, то и миналогодишното яйце (първото, боядисано в червено, с което са натрити бузите и челата на децата за здраве) ще е здраво. По-точно жълтъкът му. И.....Стоян4о  Mr. Green мъжът, според поверието, трябва да го изяде. И, ако е съгрешил през годината, съответно ще се поотрови.  Mr. Green А, ако е бил верен, нищо няма да му стане... Моят съпруг отказва да бъде тестван по този начин... newsm78
Нашето яйце седи в хола, в стъклена кошничка. Чупим го всяка година и е различно. И сухо  е било, и течно и смрадливо, и дори съвсем запазено. Дори пукнато яйце (не сме го видели) изкарва цяла година.
Ха ,не знаех ,че се тества така, още тази вечер ще пробвам ,нали уважаваме традициите  smile3521.

# 21
  • Мнения: 150
Нашето яйце седи в хола, в стъклена кошничка. Чупим го всяка година и е различно. И сухо  е било, и течно и смрадливо, и дори съвсем запазено. Дори пукнато яйце (не сме го видели) изкарва цяла година.
Eee, това не беше се случвало отдавна - някой да ме подкрепи напълно Simple Smile Видяхте ли бе, невярващи? И все още няма разумно предположение защо се случва това - да не се развали яйцето. Когато се развали ясно, така и трябва да бъде... А защо не се запазва небоядисано яйце?

# 22
  • Мнения: 15
Миналата година 80-годишният ми баща даже беше изял едно такова оставено от предишната година, яйце (о, ужас). Даже някакъв стомашен проблем не възникна, абсолютно нищо, само, дето му се накарахме здраво. Laughing

# 23
  • Мнения: 2 491
...разумно предположение защо се случва това - да не се развали яйцето. Когато се развали ясно, така и трябва да бъде... А защо не се запазва небоядисано яйце?

Явно химията на боята го запазва, това е ако търсиш разумни предположения.
А неразумните са божа работа, чадо Mr. Green

# 24
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Миналата година 80-годишният ми баща даже беше изял едно такова оставено от предишната година, яйце (о, ужас). Даже някакъв стомашен проблем не възникна, абсолютно нищо, само, дето му се накарахме здраво. Laughing

Моята племенница си отвися по спешните кабинети миналата година. Хич не се осланяйте на божествената закрила.

# 25
  • Мнения: 2 716
Миналата година 80-годишният ми баща даже беше изял едно такова оставено от предишната година, яйце (о, ужас). Даже някакъв стомашен проблем не възникна, абсолютно нищо, само, дето му се накарахме здраво. Laughing
Видяхте ли? Човекът, с оглед на възрастта, не е налитал на чуждо  bowuu И нищичко му няма. Ето на какво се крепи поверието.

# 26
  • Мнения: 150
Явно химията на боята го запазва, това е ако търсиш разумни предположения.
А неразумните са божа работа, чадо Mr. Green
Абе първо и аз за това си помислих... Ама после размислих. Имаме стотици видове боя на пазара. А навремето са боядисвали яйцата със сварени люспи от лук (предполагам от червения), но пак са ги яли...

# 27
  • Майничка
  • Мнения: 12 623
А защо не се запазва небоядисано яйце?
Че кой държи небоядисано сварено яйце цяла година, та да провери? newsm78

Според мен, ако има шупла или пукнатина по яйцето, коята да позволи достъп на въздух през ципата под черупката, тогава се вмирисва, ако не - просто изсъхва. Виждала съм изсъхнали яйца с пукната черупка, но с ненарушена ципа - тя се втвърдява и заприличва на хартия, може даже да се пише по нея с химикал.

# 28
  • На края на света !
  • Мнения: 2 328
Яцето което се оставя да стои цяла година в къщи трябва да е червено и боядисано в четвъртък преди изгрев слънце.Боядисват се 3 яйца първото се кара в черквата,второто остава в къщата а третото се заравя на нивата.Това вкъщата стои до другия Великден,тогава се чупи и каквото е вътре такава ще е годината на семейството. easter

# 29
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Прав е Стоян. И аз съм чупила червеното яйце след една година и не беше развалено.
Сигурно се случва само на неверници. Laughing
П.П. Хареса ми идеята да го дам туй яйце на съпруга да го изяде.  Mr. Green
Но първо трябва много да ме ядоса, а той хитър, хитър - подмазва се.  Laughing

# 30
  • Мнения: 2 229
Никога не спазваме този обичай, в нас няма просто къде да го сложим това яйце, без да го люсне някой...
А миналогодишното яйце може да не ви изглежда развалено, но никой не го е пробвал, че да знае със сигурност, нали. Rolling Eyes

# 31
  • София
  • Мнения: 5 787
Пазим и ние първото боядисано червено яйце, но не го чупим никога, а просто го изхвърляме на следващата година Crazy Случвало се е да има тропащи - т.е. - изсъхнали, както и да гръмне някое и да овони всичко  Sick

# 32
  • UK
  • Мнения: 3 959
Току що счупихме миналогодишното яйце. Станало е мъничко, но е съвсем цяло, не мирише на нищо различно от нормално сварено яйце и на цвят си е съвсем нормално. Просто е станало мъничко. Бих го снимала да ви го покажа, но майка ми го изхвърли. Май.

# 33
  • Мнения: 2 407
И аз боядисвам първото яйце червено, него го пазя цяла година, старото го хвърлям без да го чупя.

# 34
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Явно химията на боята го запазва, това е ако търсиш разумни предположения.
А неразумните са божа работа, чадо Mr. Green
Абе първо и аз за това си помислих... Ама после размислих. Имаме стотици видове боя на пазара. А навремето са боядисвали яйцата със сварени люспи от лук (предполагам от червения), но пак са ги яли...
Може би яйцето се запазва от олиото, с което се маже след боядисване за блясък и чудна красота?  newsm78
П.П. Ако съм познала, моля да бъда номинирана за Нобелова награда.  bowuu

# 35
  • UK
  • Мнения: 3 959
Не всички яйца се мажат с олио. Специално първото червено яйце никога нищо не му слагаме, освен самия цвят, нито лепенки, нито кристали, блясъци и мазнотии. То просто се запазва. Аз лично не знам защо.

# 36
  • Мнения: 150
Не, едва ли е в боята. Тогава нямаше да има развалени яйца. И тогава всички яйца щяха да се съхраняват по този начин Simple Smile Разбира се, отхвърлям и някакви суеверни вярвания, като божа намеса и прочие... Но все пак - факт! Някои яйца се запазват... newsm78

# 37
  • Мнения: 25 713
Не всички яйца се мажат с олио. Специално първото червено яйце никога нищо не му слагаме, освен самия цвят, нито лепенки, нито кристали, блясъци и мазнотии. То просто се запазва. Аз лично не знам защо.

А дали тайната не се крие в това, че за първото, червеното яйце се избира най-голямото, най-здравото?  Wink
Не чупя старите яйца, страх ме е.  Embarassed
Но се е случвало синчето да ги потроши преждевременно, много преди да изтече годината. Смърдят.
За мен тайната се крие в това, че ако здраво яйце престои достатъчно дълго време, ще се мумифицира и няма да мирише.  Peace

# 38
  • UK
  • Мнения: 3 959
Ами аз пак да кажа ама... Не избираме най здравото и най голямото яйце за първо. Вземаме едно яйце, просто от купата с яйцата най горното. Wink Не че искам да докажа че има нещо странно в това, виждала съм великденско яйце след година, развалено и миризливо. Просто за втора година чупим яйцето и е нормално, не мирише, просто смалено.

# 39
  • Мнения: 150
Да, развалено яце - нищо ненормално. Мумифицирано - еее, не съмсем нормално, но не и чак невъзможно. Ама съвсем запазено, с физични и химични показатели (да си послужим с научни термини, стига суеверия), близки или напълно идентични с прясносвареното - това вече е загадка!

# 40
  • Мнения: 25 713
. Ама съвсем запазено, с физични и химични показатели (да си послужим с научни термини, стига суеверия), близки или напълно идентични с прясносвареното - това вече е загадка!

Това и да го видя, няма да повярвам на очите си!  Shocked
Само не ми казвай, че такова яйце не може да се отличи от току-що сварено прясно яйце?  #Crazy

# 41
  • На края на света !
  • Мнения: 2 328
Явно химията на боята го запазва, това е ако търсиш разумни предположения.
А неразумните са божа работа, чадо Mr. Green
Абе първо и аз за това си помислих... Ама после размислих. Имаме стотици видове боя на пазара. А навремето са боядисвали яйцата със сварени люспи от лук (предполагам от червения), но пак са ги яли...
Може би яйцето се запазва от олиото, с което се маже след боядисване за блясък и чудна красота?  newsm78
П.П. Ако съм познала, моля да бъда номинирана за Нобелова награда.  bowuu
Това ми хареса много.Нобеловата награда не ти мърда. smile3521 smile3501

# 42
  • Мнения: 136
Първото яйце го боядисвам червено, което го оставям на кандилото, а миналогодишното го чупя. Не го държа в хладилник. Както и ДЕ ВАня е написала- и при мен е така. Не е развалено и не мирише  Grinning

И аз така правя.
Само, че тази година като си слагах върбовата клонка на кандилото над яйцето, без да исках го закачих и то гръмна-малко силна дума, но се чу някакъв пукот, вътре не беше сухо, ами се разля една течност, развалена, мирише ужасно, направо такава ужасна миризма, че щях да си изповръщам червата Sick
А миналата година беше сухо.
Това, че не е сухо и се е развалило кво значи, ква ще ми е годината newsm78, аз тези работи дето ги разправяте не ги знам Confused
и аз преди няколко месеца счупих яйцето от миналата година случайно(за първи път оставях яйце да стои за догодина) и много ми миришеше, не знам как се получава цяла година да остаен здраво и да не мирише  newsm78
имате ли тяйна някаква

# 43
  • Мнения: 3 887
Shonny, я разкажи малко повече за хвърлянето на яйцето в река, май трябваше да е  посока по течението.

Общи условия

Активация на акаунт