Защо не ми се получава ориза?

  • 3 328
  • 32
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 975
От известно време ориза ми става отвратителен и съм се отказала даже да го правя, а така го обичам Tired

Правя го по следния начин - запържавам го с малко лук, след което слагам вода, или бульон 3:1, и не става. Даже последния път направо щях да припадна- разварен, няма едно цяло зрънце, а хрупа. Е това на какво прилича.

Моля, помогнете на един лаик  Praynig

# 1
  • София
  • Мнения: 146
Не мога да ти помогна, защото и аз съм като тебе, толкова тави с ориз съм изхвърлила, че вече се отказах да пробвам, а аз също го обичам. За това се присъединявам към твоето питане и се надявам някой ден и аз да сготвя хубав ориз.   bouquet

# 2
  • София
  • Мнения: 12 554
От известно време ориза ми става отвратителен и съм се отказала даже да го правя, а така го обичам Tired

Правя го по следния начин - запържавам го с малко лук, след което слагам вода, или бульон 3:1, и не става. Даже последния път направо щях да припадна- разварен, няма едно цяло зрънце, а хрупа. Е това на какво прилича.

Моля, помогнете на един лаик  Praynig

Защото най-вероятно слагаш студена вода. Оризът ВИНАГИ се готви с гореща вода, за да не се слепва, да не хрупа и въобще, за да става ок.

# 3
  • Мнения: 154
Ами аз по принцип добашям вода или бульон 4:1. Не ми се е случвало да стане на каша, а да хрупа. Да не би да е от ориза? Какъв ползваш?

# 4
  • Мнения: 1 975
Ами аз по принцип добашям вода или бульон 4:1. Не ми се е случвало да стане на каша, а да хрупа. Да не би да е от ориза? Какъв ползваш?

Това ми е странно 4:1, не трябва ли да е 3:1 newsm78

Ползвам всеки път различен, защото си мислех, че заради самия ориз не се получава, но явно е от "готвачката" Rolling Eyes

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Когато правя пилаф и аз слагам 4:1, иначе 3:1. Измивам го хубаво, докато престане да побелява водата. Готвя го със студена вода, това което не правя е да го бъркам докато се готви.
Не ми се е случвало подобно нещо, хем разварен, хем суров и аз си помислих, че е от ориза, но щом го сменяш Thinking.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 381
Хем разварен, хем твърд ми е оставал, когато го сварявах на котлона. Пробвай, както си го запържваш с лука, да го слагаш с топла вода във фурната. На мен така не ми се разварява. Иначе - водата му я слагам, както и ти - 3:1.

# 7
  • София
  • Мнения: 3 271
Понякога си зависи и от ориза, аз слагам малко повечко от обичайното количество мазнина, за да не се слепва и не го бъркам много-много докато се готви.

# 8
  • Мнения: 11 747
И според мен "тайната" е да се слага повечко мазнина!Освен това,аз не слагам много вода - 1:2,5 и ако ми се види после недостатъчно сварен му добавям още  половин чаша.
Най-добре ми се е получавало,ако го запържа много добре в тиган в доста мазнина и добавям една чашка вода и на котлона да се сгъсти.После го прехвърлям в тава,добавям вода и пека!

# 9
  • Мнения: 784
Измивам го хубаво, докато престане да побелява водата. Готвя го със студена вода, това което не правя е да го бъркам докато се готви.

Ей това е номерът - ориза се слага в студена посолена вода на много слаб огън и въобще не се бърка. Дори само веднъж да разбъркаш и почва да се кашва и да загаря. Съотношението вода/ориз няма такова значение - въпрос на вкус. Ако го искаш запържен - отделно си запържваш лук, моркови, гъби и каквото там обичаш и добавяш вече сварения по горепосочения начин ориз.

# 10
  • Мнения: 481
Когато правя пилаф и аз слагам 4:1, иначе 3:1. Измивам го хубаво, докато престане да побелява водата. Готвя го със студена вода, това което не правя е да го бъркам докато се готви.
Peace
И другия тънък момент според мен е, да се пържи докато стане стъклен!

Последна редакция: пт, 27 апр 2007, 13:40 от Щастливка

# 11
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Точно така - запържва се в повечко мазнина, докато стане стъклен. Долива се с вода 3:1 и не се бърка.
Аз ползвам "Бисерен ориз", на Фамилекс. Нямам издънки.

# 12
  • Мнения: 431
Пържи се много и се налива вряща вода  Peace След като стане аз слагам една кърпа върху съда и отгоре капака, така докато изстине. От както го правя по този начин никога не ми се е кашвал  Naughty а пропорцията е 1:3  Peace. А и предварително се измива много хубаво.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 421
 Правя го както дойде - със студена вода, с топла вода, малко, много запържен, 3:1, 4:1 - все си става хубав. Да не е от ориза?
  А за бъркането(ако става въпрос за вече сипаният в тавата ориз) - не се бърка докато не стане готов. Изваждам от фурната веднага щом преценя, че е готов за да не съхне.
 

# 14
  • Мнения: 12
май зависи от ориза ,сега използам ориз от 2.15лв,бьлгарски ,екстра качество .доста е поскьпичак но е разкошен на вкус .

# 15
  • София
  • Мнения: 2 381
Когато правя пилаф и аз слагам 4:1, иначе 3:1. Измивам го хубаво, докато престане да побелява водата. Готвя го със студена вода, това което не правя е да го бъркам докато се готви.
Peace
И другия тънък момент според мен е, да се пържи докато стане стъклен!
Точно така. Запържва се, докато стане стъклен.  Peace

# 16
  • Мнения: 398
Точно така - запържва се в повечко мазнина, докато стане стъклен. Долива се с вода 3:1 и не се бърка.
Аз ползвам "Бисерен ориз", на Фамилекс. Нямам издънки.
да,с тази разлика,че аз слагам 1:3,5 /ориз - бульон или вода/
иначе ползвам също бисерен ориз на "ЕСО  Комерс"-екстра качество

# 17
  • Мнения: 37
Ама всички мами ли запържват ориза?  newsm78
Пък аз никога не съм го запържвала (освен за сърми и то колкото да се обърка с лука и др. съставки). Моята рецепта е следната изчиствам го, измивам го, слагам го в тава с количество вода по-малко от съотношението 3:1 . Готви се на силна фурна, не го бъркам и като го извадя го покривам с кърпа. Мазнината е по-желание и ако е повечко наистина по-малко се слепва. Аз обаче съм превърженик на максимално по-малко мазнина в манджите.
Хайде и успех следващият път.  newsm10

# 18
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Аз го правя по рецептата от една книжка с китайска кухня:
Измива се много хубаво - според китайците - в 9 води.
Слага се в тенджера, сипва се студена вода в съотношение 1:3 и се слага на котлона.
След като заври, котлона се намаля до минималната степен и се оставя, без да се бърка, докато се усвои всичката вода.
След това отделно си запържвам лук и каквито искам зеленчуци или пък някакво месо, предварително сварено и запържено и смесвам с готовия ориз.

# 19
  • София
  • Мнения: 203
С ориза съм супер.
Важното е колко го пържиш,също слагай гореща вода и не го бъркай Peace

# 20
  • Мнения: 47 996
аз го бухам в студена вода в оризоварката, и после слагам запържени зеленчуци
без оризоварка, според мен се слага в студена вода, и като заври се намаля доста котлона и не се бърка, като поеме водата се изключва и това е!
за оризоварката ползвам ориз "жасмин"-страхотен е!всъщност ползвам го почти за всичко, по едно време го нямаше и ползвах европа или нещо подобно, поняйкога и обикновен бисерен

# 21
  • Мнения: 814
Точно така - запържва се в повечко мазнина, докато стане стъклен. Долива се с вода 3:1 и не се бърка

 Peace
Аз също нямам издънки и се сварява равномерно, без да се разкашква.

# 22
  • Мнения: 1 975
Благодаря на всички за отговорите newsm51. Ами от прочетеното, единственото, което не е трябвало да правя е да бъркам, всичко друго си е ОК, ще опитам пак, дано стане  Praynig

# 23
  • Мнения: 6 461
Както и да го приготвям ...ориза винаги ми се получава така както искам да стане.
Запържвам го ....дет се казва да се оцъкли Shocked  ...и после водата 4:1 така го правя.

# 24
  • Мнения: 3 647
след разреждането  намаляш котлона и НЕ го бъркаш
най- вероятно ти се скашква защото го  бъркаш при варенето

# 25
  • София
  • Мнения: 136
Аз го измивам много добре и след това го кисна за около 20 мин в студена вода. От там нататък на котлона и на 4-ри докато заври, а след това до готвност на 1. Но задължително с капак, който не се отваря по време на варене, а самият ориз в никакъв случай не се бърка за да не става на каша. Съотношението в което го правя аз е 1:2. Така знам от майка ми. И винаги се получава  Peace

# 26
  • Мнения: 1 883
Понеже аз съм с гастрит, и сега от бременността имам много киселини ,ориза не го запържвам много. Но винаги слагам гореща или вряла вода 1:4. И винаги го слагам в загрята фурна. По време на печенето не се бърка. Изключвам фурната докато има малко вода в тавата и оставям за още 15 мин. Винаги става супер и се изяжда. Добавям и пикантина.

# 27
  • Мнения: 5 140
Ползвам само бланширан и с него проблеми нямам.

# 28
  • Мнения: 811
В Испания ориза се приготвя 2:1 за вси4ки ястия със сух ориз.Свикнах и аз така да го приготвям,заЩото не ми харесва слепения.

# 29
  • Мнения: 431
Ползвам само бланширан и с него проблеми нямам.
И аз преди ползвах само бланширан и никога не ми се кашваше, но не ми е вкусен  Thinking .

# 30
  • Мнения: 1 426
Никога не съм имала проблеми с ориза. Мия го докато престане да пуска бяло, сипвам му студена вода малко на око - по-скоро 2:1 отколкото 3:1, държа го 15-20 мин така, слагам сол, захлупвам го с капак, слагам го на котлона, в момента, в който кипне, намалявам котлона, а след 15 мин изключвам, без да го местя и без да отварям капака. След още 10-15 мин слагам бучка масло и черен пипер и разбърквам - стои на отделни зрънца и е много вкусен!

# 31
  • Монреал
  • Мнения: 631
Готвя от белия дългозърнест ориз, 1:4 вода или бульон. В нета четох, че когато първите 5 мин. ври на силен котлон, а после на слаб, не става на каша. Така започнах да го приготвям и от тогава не ми са се слепвали зрънцата. Темп. на водата за мен няма значение, понякога, ако току що съм сварила пиле, слагам от горещия бульон, когато нямам - слагам студена вода. Но винаги - първо на силен котлон, после на слаб. Това е моето правило.

# 32
  • Монреал
  • Мнения: 631
Ползвам само бланширан и с него проблеми нямам.
И аз преди ползвах само бланширан и никога не ми се кашваше, но не ми е вкусен  Thinking .

Готвила съм и с бланширан, но последния път имаше вкус на лекарства  Sick /може би е от бременността  newsm78/ и мъжа ми си го изяде...

В общи линии, май дългозърнестите сортове не се кашват.

Общи условия

Активация на акаунт