Уред за подквасване на мляко

  • 13 366
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 341
http://www.atrakcion.com/product_info.php?cPath=21&products_id=2545
Има ли някой такова нещо? Какво мислите за този уред?.
Преди време в друга тема Лиорена беше казала, че има такъв, но купен отдавна и ако не се лъжа не от България. Та интересно ми е как се ползва и др

# 1
  • Мнения: 1 494
Какво му е предимството? Аз си квася сама мляко.

# 2
  • Мнения: 7 803
имам такъв, макар и на друга фирма  Peace даже са два, единя е с голям съд, другия с 6 бурканчета. предимството е, че само си затопля млякото до нужната температура и я поддържа 12 часа, докато млякото е готово, тогава се изключва. няма да го мислиш, слагаш го вечерта, на сутринта имаш мляко  Peace

# 3
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
И аз се заглеждах по него преди година, в руския форум четох много добри отзиви. Ползват за закваска Активия и сметана и имаше снимка на доста гъст йогурт. Но в крайна сметка се отказах. Сега пак се замислих, като го пуснаха в Атракциона. Но пък се сетих, че фурната ми има функция размразяване на 30 гр и самоизключване. Дали ми трябва този уред, или мога да слагам бурканчетата във вурната на тази програма и да я настройвам да се самоизключи. Но сега ми трябва информация коква температура поддържа уреда и колко време (12 часа прочетох по-горе ).
А какво мляко използвате и каква закваска ? Някои т. нар. кисели млека не стават за закваска, кое е най-хубаво според вас ?AАз съм ползвала само "Добруджанче" и "Роса". Трудно ми е обаче да намирам прясно мляко от крава, кое купешко става- в руския форум пише, че стерилизираното е най-добре, с пастьоризирано не ставало добре.

Ето няколко теми :
http://www.good-cook.ru/forum/topic3923.html
http://www.kuking.net/my/viewtopic.php?t=18100

Последна редакция: нд, 13 май 2007, 10:47 от Джемма

# 4
  • Мнения: 1 341
имам такъв, макар и на друга фирма 

а на коя и колко струва?
Чудя се дали ТСМ имат такова нещо. Ако имат ще е без пари
аз го искам, защото мога да се сдобивам с прясно домашно мляко и ми се струва, че като няма да мотам кърпи и да го следя ще ми е по-лесно. Т.е. ще съм сигурна, че винаги ще имам добър резултат

# 5
  • Мнения: 1 341
Иначе кисело мляко може да се направи и в тенджера под налягане
Ето как


                  Кисело мляко

    Кипнете 1 л прясно мляко.
   Налейте на  дъното на  тенджерата под налягане един пръст вода. Затворете капака и оставе:
Оставете да заври (колкото- да започне вентилът да се  върти) и дръпнете от огъня, без да отваряте тенджерата
   Охладете превареното  мляко до около 50°, сипете в  него  1 кафена  чашка  подкваса   (добре  разбито*  кисело мляко)  и  разбъркайте.  Налейте  го  в  бурканчета.  Едва сега отворете тенджерата  под налягане, излейте горещата вода и  поставете  бурканчетата с млякото.  Затворете  херметически тенджерата и оставете  бурканчетата  да престоят  вътре 5 часа (без да варите). 
Отворете  и сложетете киселото мляко на хладно.

# 6
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
О, мерси за идеята с тенджерата под налягане- ще бъде изпробвана. Отивам да си подбера подходящи буркани, нали може да на 2 реда ? newsm78

# 7
  • Мнения: 6 461
Аз киселото мляко го квася така:

След като кипне прясното мляко ,го разливам в гювечета или буркани.
Оставям го да поизстине ...долу горе до около 45градуса.
След това вземам кисело мляко и добавям по малко от прясното като разбърквам добре.
Сипвам заквасата като долу горе я разпределям по равно между съдовете.
Нареждам на масата и завивам с одеяло .
Така преседява 3 часа и след два часа в хладилника е готово за консумация.
В никакъв случай не става кисело.
Успех на всички ,които ще пробват.
А ето и снимки от мен.


# 8
  • Мнения: 7 803
ние сме правили и от сухо мляко, винаги става гъсто  Peace закваската има дотолкова значение, че самите полезни бактерии да присъстват, а не зада стане млякото
Evjeni, тези машини, които аз имам са купени в германя и не се продават в бг. за цени не помня, нещо като 7 евро си спомням Rolling Eyes

# 9
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Аз киселото мляко го квася така:

След като кипне прясното мляко ,го разливам в гювечета или буркани.
Оставям го да поизстине ...долу горе до около 45градуса.
След това вземам кисело мляко и добавям по малко от прясното като разбърквам добре.
Сипвам заквасата като долу горе я разпределям по равно между съдовете.
Нареждам на масата и завивам с одеяло .
Така преседява 3 часа и след два часа в хладилника е готово за консумация.
В никакъв случай не става кисело.
Успех на всички ,които ще пробват.

Така и аз съм правила, но не ми харесва гледката на купчинка , завита с одеяло.

Току що подквасих 1,5 л мляко, като половината бурканчета сложих в тенджерата под налягане, другата половина във фурната. Ще докладвам за резултата утре. Laughing
Използвах стерилизирано мляко без консерванти с 3,4 % масленост. За закваска взех натурална активия с живи бактерии без консерванти ( e, eтикетите може и да лъжат де).

# 10
  • Мнения: 6 461
Така и аз съм правила, но не ми харесва гледката на купчинка , завита с одеяло.
Не оспорвам Wink
За три часа се прежалвам Mr. Green

# 11
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аз не квася в къщи, но баща ми прави страхотно квасено мляко!  Peace

# 12
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ами да докладвам за резултата. Тъй като закваската беше активия, та значи и крайният продукт не е кисело мляко. Получих чудесна Активия и във фурната и в тенджерата под налягане. В половината бурканчета бях сложила захар и ягодово сладко- те станах по-течни, точно като Активия за пиене. Малкият е очарован и испи вече 2 бурканчета. Вече ще ги правя в малки шишенца от сокчета Куинс. Няма да си вземам уред. Laughing

# 13
  • Мнения: 1 494
Аз квася в средно голяма тенджера, защото прявя доста. В буркани или други дребосъци не ми се занимава.

# 14
  • Мнения: 1 341
Ами да докладвам за резултата. Тъй като закваската беше активия, та значи и крайният продукт не е кисело мляко. Получих чудесна Активия и във фурната и в тенджерата под налягане. В половината бурканчета бях сложила захар и ягодово сладко- те станах по-течни, точно като Активия за пиене. Малкият е очарован и испи вече 2 бурканчета. Вече ще ги правя в малки шишенца от сокчета Куинс. Няма да си вземам уред. Laughing
а ти по рецептата, която аз постнах ли го направи?

# 15
  • Мнения: 1 341
Evjeni, тези машини, които аз имам са купени в германя и не се продават в бг. за цени не помня, нещо като 7 евро си спомням Rolling Eyes
е не е като 37лв.  Виждами се глупаво скъпо. Още повече, чене знам далии колко ще го ползвам

# 16
  • Мнения: 7 803
ама в некерман е 20 евро  Peace значи толкова си върви, просто съм имала късмет  Hug а колко ще я ползваш, си знаяш само ти  Wink

# 17
  • Монреал
  • Мнения: 631
ние сме правили и от сухо мляко, винаги става гъсто  Peace закваската има дотолкова значение, че самите полезни бактерии да присъстват, а не зада стане млякото
Сподели как го правиш? аз винаги съм смятала, че без закваска не може да стане кисело  млякото. Веднъж забравих да сложа, завих си бурканите и като ги отвих след 3 часа си стоеше прясно. ooooh! Уж не бях бременна тогава, ама къде ми е бил акъла? newsm78
 Laughing

# 18
  • Мнения: 7 803
ааа закваска слагам, но вместо прясно мляко слагам сухо. тук повечето млека, да не кажа всички без едно, са без лактобациликус булгарикус, но имат други подобни бактерии. така пак става кисело мляко и то доста гъсто, но няма лактобациликус. надявам се ме разбра, какво искам да кажа, че не съм по обясненията  Rolling Eyes

# 19
  • Монреал
  • Мнения: 631
 Laughing Знаех си аз, че не може без закваска.  Peace

# 20
  • Мнения: 13 512
Та с каква закваска ще се получи киело мляко? не обичам Активията...ще взема да пробвам с Био млякото. А коя марка е стерилизирано, не пастьоризирано? дано никой познат не го прочете това,че ще ме скъсат от бъзик. Аз от 3 години не съм сготвила нито веднъж,ама сега ми се стори много екзотично да си заквася мляко

# 21
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
а ти по рецептата, която аз постнах ли го направи?

Дa ! Peace Благодаря за което. Само че в част от бурканчетата добавих захар и сладко от ягоди, преди да ги сложа в тенджерата под налягане . Супер стана.

# 22
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Та с каква закваска ще се получи киело мляко? не обичам Активията...ще взема да пробвам с Био млякото. А коя марка е стерилизирано, не пастьоризирано? дано никой познат не го прочете това,че ще ме скъсат от бъзик. Аз от 3 години не съм сготвила нито веднъж,ама сега ми се стори много екзотично да си заквася мляко

Ами закваската трябва да е от кисело мляко, в което има лактобациликус булгарикус, а не бифидус. Стерилизирано е млякото в кутии, пастьоризирано е в найлоновите пликчета.
Абе има различни видове бактерии, които не мога да цитирам наизуст. Има разлика във вкуспвите качества на млечнокиселия продукт. Някои са по-кисели(кисело мляко), други по-сладникави (йогурт,кефир) или по-резливи (например украинската ряженка)

# 23
  • Мнения: 5 462
Та с каква закваска ще се получи киело мляко? не обичам Активията...ще взема да пробвам с Био млякото. А коя марка е стерилизирано, не пастьоризирано? дано никой познат не го прочете това,че ще ме скъсат от бъзик. Аз от 3 години не съм сготвила нито веднъж,ама сега ми се стори много екзотично да си заквася мляко
Добре де Монда , ама никога ли не ти се прияжда домашно приготвена храна ???Ти сега да не си помислиш че се заяждам .Нищо лично просто ми стана любопитно.Аз например ям всичко , но ако е приготвено не по моя вкус не го ям.Та затова ми е интересно , според мен си има някакво очарование да си хапвам приготвеното лично от мен ...
Извинете ме за отклонението..... Wink

# 24
  • София
  • Мнения: 9 863
Аз искам да попитам какво прясно мляко ползвате за подквасване?Можи ли да е купено/каква марка/?Защото аз нямам никой познат,от който да си взема домашно. Confused

# 25
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
ДА, аз със купено направих- в кутиите с масленост 3.4 %. Не помня марката, синя кутия беше. Утре пак ще квася. Laughing

# 26
  • София
  • Мнения: 9 863
ДА, аз със купено направих- в кутиите с масленост 3.4 %. Не помня марката, синя кутия беше. Утре пак ще квася. Laughing
Благодаря ти!  bouquet

# 27
  • Мнения: 326
Може ли да кажете при квасенето във фурната на коя програма се включва и колко време. Имам някаква програма за консервиране, за размръзяване, вентилатор newsm78

# 28
  • Мнения: 1 341
Може ли да кажете при квасенето във фурната на коя програма се включва и колко време. Имам някаква програма за консервиране, за размръзяване, вентилатор newsm78
т.е за стерилизиране на буркани ли?

# 29
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Точно на програмата за размразяване го оставих. Моята е на 30 градуса. 2 часа беше включена фурната, после я изключих и го държах още 2 часа. След  което изместих в хладилника.

# 30
  • Мнения: 326
мерси ще пробвам и аз
  bouquet
т.е за стерилизиране на буркани ли?
ами да. Вместо да ги вариш на котлона или на огъня на тази програма във фурната. Хитро.. ама надали ще ми се случи да правя буркани... та викам поне да пробвам с кисело мляко  chef

# 31
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
А и буркани ти трябват специални- за консервирането става въпрос, не за млякото. Simple Smile Поне в моята инструкция пише, д ане са от обикновените, ами незнам сикакви- не четох подробно.

Общи условия

Активация на акаунт