Колко често пържите?

  • 3 420
  • 78
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 494
Всички знаят, че пърженето е вредно. Напоследък започнах да го избягвам почти изцяло. Най-много веднъж седмично. А вие колко често пържите в къщи? Има ли някакво значение начина, температурата на пържене, за да е по-малко вредно?

# 1
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Не сме особени привърженици на пърженото по принцип, но определени неща ги правим по този начин Wink.
Разбира се, че има значение начина на пържене, не случайно в китайската кухня почти всичко е пържено, пък те имат най-много столетници в света Wink.

# 2
  • Мнения: 1 494
Да и аз си задавам този въпрос точно за китайците. И каква е тайната им?

# 3
  • Smallville
  • Мнения: 994
Не пържа нищо,дори и картофките се научих да пека на фурна,така че да не ни липсват пържените.
Много рядко може би 2 3 пъти в годината ще опържа тиквички,че много ги обичам,но само толкова,другото се пече на фурна или скара

# 4
  • Мнения: 187
Пържа обикновено в събота и неделя нещо за закуска. Просто децата много обичат мекици, палачинки,  Simple Smileбухти и всякакви неща от този  род. Simple Smile

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Да и аз си задавам този въпрос точно за китайците. И каква е тайната им?

Много висока температура на тигана и мазнината. Това може да се постигне само на газов котлон в уок.

# 6
  • Мнения: 6 461
Избягвам да пържа,но въпреки всичко има храни който няма начин да ги приготвиш по друг начин.

# 7
  • Мнения: 7 474
Много рядко пържа, по-лесно ми е да сготвя манджа или нещо в гювеч отколкото да пържа - мързел, кво да правиш Laughing

# 8
  • Мнения: 3 647
никога не съм била фен на пърженето
освен риба и ПК нищо дръго май не пържа
  bouquet

# 9
  • Мнения: 27 524
Рядко. Най-вече пържени картофки, много ги обичам  Flutter
Понякога риба и яйца.
Да ми се събират най-много 10-15 пъти в годината.
Вкусно е, безспорно, ама вредно. Ако не се прекалява, няма проблем. Има си определени граници на температурата в които трябва да се пържи, в хубавите заведения това се спазва. У дома трудно се постига, важно е да е гореща мазнината  Peace

# 10
  • Мнения: 1 427
Сравнително рядко се случва. Вредно е, но пък ми е вкусно, кво да се прави....!

# 11
  • София
  • Мнения: 4 294
Не съм си правила равносметка на пърженията - един , два ... или колко пъти в седмицата, месеца. Въпреки, че е вредно има неща които не могат да се сготвят по друг начин или ако могат не са така вкусни .
Затова си пържа - пържени картофи, пържени тиквички, панирани чушки бюрек, панирани пилешки хапки, паниран кашкавал, пържени филийки, мекици и многооооо други .......и си хапваме вкусно в къщи   food002 newsm68

# 12
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 296
Аз пък пържа често. Поне два пъти седмично. Мързел, к`во да правиш  Laughing Щото на мен ми е по- лесно да изпържа нещо, отколкото да сготвя яхния.

# 13
  • Мнения: 266
Нищо не пържа!Обичам пържени картофи,но като знам колко е вредно пърженето се въздържам Mr. Greenи ги правя печени или на пара Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 7 097
В къщи пържим, когато правим риба, омлет, тиквички /мразя във фритюрника/, т.е. най-малко веднъж в седмицата.

# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Един, най-много два пъти месечно.

# 16
  • Мнения: 8 505
Често-2-3 пъти седмично.А идва лято и дните,в които пържа,ще се увеличат.

# 17
  • Мнения: 780
2-3 пъти в седмицата пържа.Знам че е вредно , но пък е вкусно  smile3521

# 18
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Нищо не пържа!Обичам пържени картофи,но като знам колко е вредно пърженето се въздържам Mr. Greenи ги правя печени или на пара Peace
И аз така  Peace А вместо бухти и мекици правя бъркана (мързелива) баница. Палачинки и "пържени" филийки - в тигана без мазнина. Съвсем категорична съм за пърженето. А и откакто си взех този тиган мога да си позволявам повечето любими вреднотии без да са пържени  Mr. Green

# 19
  • Мнения: 3 388
Нищо не пържим. Пържени картофи правим на фурна, от замразените, че без тях не можем  Flutter Нямам спомен да съм пържила каквото и да било през последните 2 години.

# 20
  • Мнения: 50
Всички знаят, че да ядеш пържено е вредно, но печеното ястие е почти толково вредно колкото е и пърженото. Защотото и при печенето и при пъженето храната се обработва на еднакво високи температури - 300-350 градуса. От тази температура се загубват повечето полезни неща в храната. Когато се пече обикновено се слага мазнина в яденето. Тази мазнина се загрява до същата температура, до каквото се загрява при пържене и става също толкова вредна.
Храната запазва добрите си качества само, ако е варена или сурова.
За повече информация препоръчвам книгата "Целебно хранене" от д-р Галина Шаталова. Авторката е наистина много крайна в практиката на хранене, която препоръчва, но пък е излекувала много хора с тежки хронични, сърдечни и ракови заболявания, които са били на смъртно легло.

Иначе и аз пържа от време на време, може би веднъж в седмицата или веднъж на две седмици.

# 21
  • Мнения: 814
Отдавна спрях да запържвам, откакто на дъщеря ми й откриха язва на дванадесетопръстника в 5-ти клас. Предпочитам да задуша манджите, без значение в гючеве или тенджера. Или да сваря, доколкото термичната обработка позволява.
...макар че моите баби правеха страхотни запръжки -  на каша с пилешко месо, на боба , на крехкото пиле, преди да го наготвят с ориз и копър...все манджи, вкусът на които не мога да достигна въпреки цялото си старание и опити...

# 22
  • гр.Варна, сега Германия
  • Мнения: 409
На 2- 3 месеца веднъж пържа.

# 23
  • Germany
  • Мнения: 1 262
Не сме особени привърженици на пърженото по принцип, но определени неща ги правим по този начин Wink.
Разбира се, че има значение начина на пържене, не случайно в китайската кухня почти всичко е пържено, пък те имат най-много столетници в света Wink.

Най-много столетници има в Япония Wink -  а там се яде предимно риба, суши под всякаква форма и нищо не е пържено  Peace За първи път чувам пържено да е полезно и китайски бози също Peace

  bouquet

# 24
  • на пясъка при черупките от миди
  • Мнения: 1 305
Всички знаят, че пърженето е вредно. Напоследък започнах да го избягвам почти изцяло. Най-много веднъж седмично. А вие колко често пържите в къщи? Има ли някакво значение начина, температурата на пържене, за да е по-малко вредно?

Не съм пържила от 2 години.. много сме си добре домашно  Hug

# 25
  • Мнения: 3 622
На 2- 3 месеца веднъж пържа.

И аз така  Peace Избягвам да пържа

# 26
  • Мнения: 1 494
Момичета, страхотни отговори. Peace
Радвам се, че кулинарната ни култура е на такова високо ниво.
Аз от 2 години съм измила и прибрала фритюрника на свеки.  Mr. Green
Наистина има ястия, които не могат да постигнат същия вкус, както пържените -тиквички, кюфтета, картофки, цаца,палачинки- и понякога си позволявам, но рядко.

# 27
  • Мнения: 11 747
Имало е моменти,когато по месец-два нищо не съм пържила,но друг път по 4-5 пъти седмично пържа!Най-вече пилешко филе на късчета пържа с разни подправки,но това го правя с много малко мазнина,на ужасно силен котлон.Не знам дали е здравословно,но е вкусно!Много ми е трудно да се храня здравословно - яде ми се и това е! Embarassed

# 28
  • София
  • Мнения: 2 434
Пържа пилешки филенца, рядко риба и още по-рядко картофи. Може би веднъж на 2-3 месеца. Всичко останало задушавам.

# 29
  • Мнения: 3 537
Веднъж седмично пържа .Рядко се случва по-често, примерно два пъти в седмицата.

# 30
  • Мнения: X
Не мога да бъда убедена, че да си хапвам веднъж или няколко пъти седмично пържено (месо, яйца,...) гарнирани със свежа салата е толкова вредно, колкото вкусовите подобрители с които тровим телата и убиваме мозъците си, а именно всичките вегети, бульони, пикантини, сухи супи и т.н.  Naughty

# 31
  • Мнения: 732
Зимата по-рядко, лятото по-често  Laughing

Много обичам пържени картофки, тиквички, пържени яйца  newsm78

# 32
  • Мнения: 101
Около 1 - 2 пъти седмично.

# 33
  • Мнения: 149
пържа предимно риба и картофи но рядко.

# 34
  • Мнения: 528
Много рядко се пържи в къщи.

# 35
  • София
  • Мнения: 10 825
1-2 пъти седмично...... май newsm78 - става въпрос за пържени картофи, яйца, меса, риби, палачинки и т.н. Запръжки на манджи не правя

# 36
  • Мнения: 223
напоследък често..защото е по-бързо,а и нямам време за готвене-яйца,картофи и полуфабрикати

# 37
  • Мнения: 721
мнооого рядко. на 3-4-5 месеца веднъж или по-рядко, май newsm78

# 38
  • Пловдив
  • Мнения: 704
Нищо не пържим. Пържени картофи правим на фурна, от замразените, че без тях не можем 

я кажи как става този номер и какъв вкус имат.
аз също не пържа - 2-3 пъти в годината пържени яйца и пак толкоз - пържени картофи.

# 39
  • Добрич
  • Мнения: 958
От около 1.5 г. не съм пържила и съм решила да го избягвам този процес.

# 40
  • Мнения: 577
главно яица и бекон(него го правя в грил тигана без олио newsm78че не знам брои ли се)
и по темата:
2 пьти в седмицата(някои пьт дори и по-рядко)всичко останало бухам вьв фурната Simple Smile

# 41
  • Мнения: 5 713
Май скоро не ми се е случвало. Пържени картофи ядох последно навън преди 2 седмици.

# 42
  • Мнения: 1 233
Вече изобщо не пържа. Миналата година ми извадиха жлъчния мехур и пърженото е табу. И без това е ужасно вредно... Simple Smile

# 43
  • Бургас
  • Мнения: 10 821
1-2 пъти в седмицата.

# 44
  • Мнения: 1 488
Нищо не пържим. Пържени картофи правим на фурна, от замразените, че без тях не можем  Flutter Нямам спомен да съм пържила каквото и да било през последните 2 години.
Da, но тези замразените картофки, които се пекат на фурна също са пържени, наполовина и замразени. така 4е ефекта е почти същия както при пържени картофи.
а по темата у нас се избягва пърженето по принцип.

# 45
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Не съм си правила равносметка на пърженията - един , два ... или колко пъти в седмицата, месеца. Въпреки, че е вредно има неща които не могат да се сготвят по друг начин или ако могат не са така вкусни .
Затова си пържа - пържени картофи, пържени тиквички, панирани чушки бюрек, панирани пилешки хапки, паниран кашкавал, пържени филийки, мекици и многооооо други .......и си хапваме вкусно в къщи   food002 newsm68
Peace и аз съм така.

# 46
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 448
Не съм се замисляла- 4-5 пъти седмично (готвя по 2 пъти на ден).

# 47
  • София
  • Мнения: 1 423
Рядко пържа. Най-много веднъж в седмицата, когато правя яйца с бекон. Готвя повече на фурна, дори и пържените картофки пак там.  Peace 

# 48
  • Мнения: 372
2-3 пъти в годината  Simple Smile

# 49
  • София
  • Мнения: 3 787
Пържа рядко,веднъж на 2-3 месеца сигурно.Когато правя месни или зеленчукови кюфтета най-вече Wink

# 50
  • Мнения: 2 220
Рядко. Купихме си грил-тиган и там правим дори обичайните неща за пържене - кюфтета, риба и др. Мисля, че така сме по-добре.

# 51
  • Мнения: 5 475
рядко,1-2 пъти месечно.

# 52
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Евентуално омлет  newsm78 ма аз не обичам много  ooooh! по принцип рядко пържа, да не кажа хич  Thinking
А и имам грил-тиган там правя зеленчуци на грил и много готини пържолки стават  Flutter
Правя лека запръжка на всички манджи, но винаги слагам вода и/или вино/бира, то по-скоро се задушава, отколкото да се пържи  Mr. Green

# 53
  • Мнения: 1 951
Аз не обичам и самата процедура на пърженето, освен че е вредно. Въпреки това от време на врема правя пържени филийки, мекици, тиквички. Кюфтета и други меса правя на грила или във фурната.

# 54
  • Мнения: 545
Наистина има ястия, които не могат да постигнат същия вкус, както пържените -тиквички, кюфтета, картофки, цаца,палачинки- и понякога си позволявам, но рядко.
Пържа средно 1 - 2 пъти месечно - палачинки, пържени филии, мекици, риба, тиквички (моите само така ги ядат). Всичко друго - във фурната или в тенджерата.

# 55
  • Мнения: 1 432
Пържа единствено омлет,яйца  ,когато сум нямала време да сготвя преди да се прибере любимото  Crazy.Инъ4е дори омлета правя във фурна.
А как оби4ам пържено  Twisted Evil

# 56
  • Мнения: 4 300
Много рядко. Веднъж в годината пържени тиквички и чат пат палачинки. Нищо друго май не пържа. В резюме- веднъж на 2-3 месеца.

# 57
  • Мнения: 2 011
Колко често пържите?
Достатъчно честичко,поне веднъж седмично.   Mr. Green

# 58
  • Мнения: 279
Доста често.Особено лятото-тиквички,картофи,чушки,патладжан,риба...

# 59
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371
Рядко май ми се случва. Не ядем пържени картофи, винаги във фурната ги правя. Рядко ми се случва да правя пържени яйца /когато ме домарзи да готвя  Mr. Green/. Гледам по-напред са писали за палачинки... Аз не правя, защото не ми стават хубави. Мекици и други тестени неща не правя, защото не ядем...
Абе, какво изброявам. Пържа изключително рядко, дори запръжки на манджите не правя... Thinking

# 60
  • Мнения: 1 426
Ами всякакви летни манджи: тиквички, пресни картофи, сини домати, прясно зеле.... цаца за биричка...
Зимата - главно мекици и филийки в събота сутрин.

# 61
Аз пържа почти всичко. EmbarassedВредно е но пък иначе не ни е вкусно. Sad

# 62
  • Мнения: 711
Доста често пържа. Май предимно пържено ядем  Peace

# 63
  • Мнения: 4 770
   Ами като изключим яйцата (доста често), може би 2-3 пъти в месеца. И аз не съм по пърженото, тежка храна е.
  За да не е толкова вредно, наистина е по-добре температурата да е по-ниска (но не прекалено, че да не попие повече мазнина в ястието), мазнината да е качествена, да се избягва панирането и препържването, както и готовите продукти да се отцеждат, ако е възможно.   Grinning
  Аз, например, като готвя ядене с червен пипер, никога не го запържвам директно в мазнината, а слагам доматено пюре или друга течност да позаври и тогава го прибавям.   Simple Smile  Така хем се разтваря добре, хем не е препържено.  Peace

# 64
  • София
  • Мнения: 35 950
Избягвам да пържа, но и така ми се събира 2-3 пъти в седмицата.
Когато готвя ядене - винаги пържа продуктите.
Иначе почти не ядем пържени картофи, кюфтета, салами пържени наденици, филиии,бухти, мекици  и т.н.
Сетих се - дори юфка пържа Wink

# 65
  • гр.София
  • Мнения: 199
Около 1-2 на седмица.Четах някъде ,че пърженото е вредно когато в мазнина се пържи няколко пъти както във  фритюрника.

# 66
  • Мнения: 690
Нищо не пържа. В годината, максимум един път, да съм изпържила нещо. Rolling Eyes
 Мразя яденето ми да е мазно или запържено. Едно на ръка е, че не е здравословно. Повече на задушено и печено караме. Laughing

# 67
  • София
  • Мнения: 462
Избягвам да пържа (ама аз общо взето и да готвя избягвам Simple Smile ) Предпочитам печени и задушени храни,когато се налага да са топлинно обработени .

# 68
  • Мнения: 114
Много рядко,само когато вечеряме пържени кюфтета с пържени картофки,защото са много вкусни Grinning

# 69
  • Мнения: 5 362
Избягвам да пържа.
Може би 2 пъти в месеца го правя.

# 70
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Много често пържа,макар да знам че не е здравословно Rolling Eyes

# 71
  • Мнения: 769
Може да се каже, че не пържа. Като малка обожавах пържени картофи, буквално можех само на тях да карам. Но вкъщи не правя, ми просто така реших преди години още. Предпочитам задушено. Опитвам се да готвя по-здравословно, пък и мазното тежко ни идва.
Имам тиган с точка (Тефал)  Laughing и съм много доволна от него - не изисква мазнина.

# 72
  • Мнения: 6 164
Да и аз си задавам този въпрос точно за китайците. И каква е тайната им?

Според етикетите на китайските гъби и соеви кълнове и прочее китайски продукти, пише, че са полезни я за белите дробове, я за храносмилателната с-ма, я за нещо друго... Предполагам това е тайната им. Thinking Rolling Eyes

Много рядко пържа, ако не броя задушаването, което си е почти пържене. Даже няма и веднъж седмично. Ако броим задушаването - то значи почти всеки ден. Whistling

# 73
  • София
  • Мнения: 472
В къщи много обичаме пържено - филийки, палачинки, бухти, кюфтета, кашкавал-пане, миш-маш,а сега тиквички и сини домати / впрочем видях, че продават и бели патладжани -някой ползвал ли ги е?/. Мъжа ми пиеше сода със супени лъжици, но пак не се отказваше от пърженото. Преди няколко години си купих съдове Цептер. Вече всичко готвя в тях. Казват, че за тях трябва по-ниска температура и затова и пърженото не е вредно. И наистина е така. Мъжа ми вече много рядко взима сода и естествено много е доволен от това. Много ми беше трудно, докато ги изплатя, защото не са никак евтини, но откакто ги ползвам нити миг не съжалявам. Хайде, че стана като реклама.

# 74
  • Мнения: 2 591
избягвам пърженето! обичам пържените неща иначе много, но ме мързи да стоя на тигана и ако трябва да се пържи нещо, това е задача на мъжа ми! аз запичам обикновено нещата, които трябва да се пържат! иначе като отидем на гости на майка му, ядем доста пържено  Mr. Green

обикновено използвам тефлонов тиган на тефал, така че пържа с възможно най-малко мазнина!

# 75
  • Мнения: 4 546
по принцип само пържени картофи, каймата за мусака и пълнени чушки, много рядко - пържени кюфтета и риба. напоследък за мусака престанх да запържвам.
лятото по-често пържа- тиквички, чушки.

# 76
  • Мнения: 2 617
Възможно най-рядко. Избягвам пържено, не ми харесва.

# 77
  • Мнения: 4 392
1- 2 пъти в годината.

# 78
  • Мнения: 29
Имаме китайски ресторант,така че доста често ядем пържено.Готвенето става на много силен огън и после зеленчуците се изцеждат от мазнината.В къщи пържа в тиган на Цептер или Тефал с много малко мазнина,почти не слагам.

Общи условия

Активация на акаунт