Варените гевреци!

  • 27 154
  • 61
  •   1
Отговори
  • Мнения: 27 524
Дали някой може да ми каже рецепта, техника или каквото и да било за варените гевреци? Които ги продават за .... стотинки в големи, книжни чували? Обожавам ги  Flutter

# 1
  • Мнения: 7 837
Ох, не е истина, от сутринта си мисля за мазна пазарска баничка, а сега и това...
Дано има лесен начин за правенето им в домашни условия  Laughing

# 2
  • Мнения: 526
Мога да ти кажа как ги правеше баба ми по спомен,ама без пропорции-не ги знам точно...
Замесваше тесто от брашно,мая,мъничко сол и захар и мая.Тестото май по-твърдичко ставаше.После оформяше гевреците и ги пускаше във вряща вода,на която слагаше 2-3 лъжици мед-докато изплуват.Вадеше ги,да се поизсушат,и ги печеше.
Беше ми много любопитна техниката и затова съм я запомнила.Аз гевреци не обичам Grinning

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мога да ти кажа как ги правеше баба ми по спомен,ама без пропорции-не ги знам точно...
Замесваше тесто от брашно,мая,мъничко сол и захар и мая.Тестото май по-твърдичко ставаше.После оформяше гевреците и ги пускаше във вряща вода,на която слагаше 2-3 лъжици мед-докато изплуват.Вадеше ги,да се поизсушат,и ги печеше.
Беше ми много любопитна техниката и затова съм я запомнила.Аз гевреци не обичам Grinning

и аз така съм ги правила: хлебно тесто, по-твърдо. преди да ги сваря, чакам да повтасат малко и тогава във водата.
преди да ги запечеш, докато са още мокри можеш да наръсиш сусам или маково семе. от меда във водата полепват Peace

# 4
  • Мнения: 1 951
Ауу, запалихте ме. Аз много обичам, а тук нали няма...

Асялайн, може ли някакви пропорции, ако са ти под ръъка?

# 5
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ауу, запалихте ме. Аз много обичам, а тук нали няма...

Асялайн, може ли някакви пропорции, ако са ти под ръъка?

ВАРЕНИ ГЕВРЕЦИ

1. 1 кг брашно
2. 20 г мая
3. сол на вкус

От брашното, размитата в малко хладка вода мая и 2 и половина ч.ч. вода, в която е разтворена солта, се омесва гладко тесто, което се оставя за 15-20 минути на топло. След като втаса, тестото се разделя на топчета по около 100 г. От тях се правят фитили с дължина към 40 см, от които се оформят гевреците. Нареждат се в тава, поръсена с брашно, и се оставят отново за 10-15 минути на топло. След това се пускат в 1 л вряща вода с 2-3 лъжици мед и се варят 3-4 минути, докато изплуват на повърхността. Изваждат се и като позасъхнат, се пекат най-отдолу във фурната.

от някой форум съм я копирала, не помня от къде.
но стават вкусни Peace

# 6
  • Мнения: 119
Аз пък ги правя на гевречета с пръст - пробивам топчето и го завъртам на пръста си докато стане хубаво геврече Laughing
Не бях се сещала скоро за тях, може и да направя събота и неделя

# 7
  • Мнения: 7 837
При каква темп. се пекат  Blush И колко време горе долу?

Изобщо не съм наясно, сори...

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
много трудни въпроси ми задаваш, аз готвя без рецепта. Joy
 да кажем 180 градуса, за около 10-15 минути. трябва отгоре леко да се зачервят.

# 9
# 10
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

ама тези са сусамени, не са варените. Stop

на пепчо са от по-меките.

# 11
  • Мнения: 1 951
Благодаря, ще пробвам в най-скоро време. Grinning

# 12
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Обожавам гевреци няма начин де не ги направя!Дано да се справя!  chef

# 13
  • Мнения: 2 000
 Варени гевреци
500 г. брашно
1 суха мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. сол
1 ч.ч. топличка вода /за меко тесто/
Омесва се тесто и се оставя на топло петнайсетина мин да втаса. Оформят се гевречетата, подреждат се в набрашнена тава и се оставят пак да втасат. През това време се слага на котлона една тенджера с вода с 2 с.л. мед или глюкоза. Като заври се пускат гевречетата за около 3-4 мин. Поръсват се с мак, сусам или каквото ви харесва и след като поизсъхнат се пекат в загрята на 180 - 200 С фурна
 това е рецепта та,но не помня от къде съм я копнала.Може да е и форумска.
Не съм я пробвала.
Успех на мераклиите! Laughing

# 14
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

ама тези са сусамени, не са варените. Stop

на пепчо са от по-меките.
Да, не са варени Simple SmileПравих варени, за съжаление нямам рецептата, но вече момичетата я написаха.Все пак исках да кажа, че гевреците на Пепчо са много по-вкусни и меки от варените.

# 15
  • Мнения: 27 524
Много благодаря за рецептите, обезателно ще се пробвам. Не ми звучи трудно. Винаги съм смятала, че вареното е просто някаква фраза, а не буквално. Да не се разпаднат във водата? И защо се слага мед?

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Много благодаря за рецептите, обезателно ще се пробвам. Не ми звучи трудно. Винаги съм смятала, че вареното е просто някаква фраза, а не буквално. Да не се разпаднат във водата? И защо се слага мед?

при печенето от меда стават златисти. а и аз искаш да ги поръсиш със сусам или маково семе, то те се задържат на геврека и не се ронят. Peace

# 17
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Варени гевреци
500 г. брашно
1 суха мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. сол
1 ч.ч. топличка вода /за меко тесто/
Омесва се тесто и се оставя на топло петнайсетина мин да втаса. Оформят се гевречетата, подреждат се в набрашнена тава и се оставят пак да втасат. През това време се слага на котлона една тенджера с вода с 2 с.л. мед или глюкоза. Като заври се пускат гевречетата за около 3-4 мин. Поръсват се с мак, сусам или каквото ви харесва и след като поизсъхнат се пекат в загрята на 180 - 200 С фурна
 това е рецепта та,но не помня от къде съм я копнала.Може да е и форумска.
Не съм я пробвала.
Успех на мераклиите! Laughing
Мдам, аз съм я пускала тая. Имайте предвид, че бая се надуват, мойте останаха почти без дупка Joy Да го предвидите при оформянето. Иначе са отвратително вкусни  Peace

# 18
  • Мнения: 27 524
Иначе са отвратително вкусни  Peace

 Joy

Не искам да ги ръся с нищо, ще сложа мед,  дано не станат сладки? 

# 19
  • Мнения: 526
Иначе са отвратително вкусни  Peace

 Joy

Не искам да ги ръся с нищо, ще сложа мед,  дано не станат сладки? 
Няма страшно,меда само ги гланцира и стават с хубава коричка.Той е за това.Успех и приятен апетит.

# 20
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Не искам да ги ръся с нищо, ще сложа мед,  дано не станат сладки? 
Абе ръсни нещо, да'нти свиди  Mr. Green Барем мак, сусам....
А за меда точно ти е казала зайка - не ги прави сладки.  Ай да се похвалиш после   chef

# 21
  • Мнения: 27 524
Абе ръсни нещо, да'нти свиди  Mr. Green Барем мак, сусам....

А, не ми се свиди, не обичам. Мъжът ми е голям фен на сусама, може на неговите да ръсна  Laughing

# 22
  • Мнения: 27 524
се пекат най-отдолу във фурната.

Пак питане - най-отдолу ще рече без тава, така ли? Директно на печката. В моята не съм сигурна дали ще стане. А ако са в тава, да я мажа ли с олио, какво? Сори, ама хич не знам. Тези, купените, отдолу са били точно като печени директно на плочата.

# 23
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Пак питане - най-отдолу ще рече без тава, така ли? Директно на печката. В моята не съм сигурна дали ще стане. А ако са в тава, да я мажа ли с олио, какво? Сори, ама хич не знам. Тези, купените, отдолу са били точно като печени директно на плочата.

как без тава? слагаш тавата на най-долното улейче или там както се вика.

тези дето ги продават не ги ли пекат в каменна пещ, т.е. без тава? ама в къщи в тавата. аз ги правя даже по-малки, за да се съберат повече в тавата, че ако са големи като тези дето продават, ще печа по 2-3 само наведнъж.

ако имаш камък за пица във фурната разбира се можеш да го ползваш Peace

# 24
  • Мнения: 27 524
Разбрах, благодаря ти   bouquet

# 25
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Станаха ли гевреците?

# 26
  • Мнения: 784
Хайде сега аз да ви кажа истинската рецепта!

1 кг готово тесто за хляб
2 пълни супени лъжици сода за хляб
едра сол - по желание

От тестото се оформят около 15 малки гевречета и престояват 20 мин. на стайна температура.
В тенджера се слага да заври 1л вода. Във водата се добавя содата за хляб и се изчаква да кипне отново. Всяко геврече се пуска поотделно във водата и се брои до 30 (30 сек демек). Вади се с решетеста лъжица, посипва се със сол и се поставя в тавичката за печене.
Гевречетата се слагат в студена фурна, включва се на 200 градуса и се пекат около 20 минути.

Да ви е сладко!

# 27
  • Мнения: 27 524
Станаха ли гевреците?

Ей сега отивам да ги правя.   chef

Еделвайс, ново 20  Shocked Тук не продават готово тесто  Sad Няма ли да станат другите? Така или иначе избор нямам, отивам да се пробвам, после ще докладвам. Ако не се обадя, не са станали  Laughing

# 28
  • Мнения: X
Аааа, непременно да се обадиш какви са станали, че знаеш ли откога те чакам да опиташ.
Така ми са се прияли гевречета...Сега съм на диета, но първия ми ден почивка , ще си ги направя.

# 29
  • Мнения: 1 798
И аз чакам  Laughing

# 30
  • Мнения: 27 524
Скоро, скоро,  Grinning сега втасват втория път, след малко ще ги мятам във врящата вода  Crazy

# 31
  • Мнения: 27 524
Някой можеше да ме предупреди, че е толкова сложно  Crossing Arms
Пека ги сега, но не се надявам на положителни резултати.  Tired Пущините втасаха добре, но като ги вдигнах да го пльосна във водата и те окончателно се обезформиха  Confused Преварих първата партида от две бройки, в резултат на което се разпаднаха.  Tired Добросъвестно реших да ги изцеждам на салфетки, за да се изсушат добре и бързо, и пущините залепнаха  Close  Докато ги отлепя и изчистя от хартиените навлеци, окончателно ги доразкъсах и замязаха на нищо.  Rolling Eyes Следващите варих по-малко и без салфета после и този проблем биде отстранен.  Simple Smile
Изобщо нямаше как да ги чакам да изплуват, защото те никога не потънаха  Tired
Пека сега едни неща, дето мязат повече на бели плужеци, пък да видим  Rolling Eyes
А пък на всичкото отгоре мъжът ми влезе в най-яростната ми атака над пущините и попита - това какво са? След отговорът ми, че са гевречета, попита не трябвало ли да имат дупка по средата, да са кръгли и да не са толкова тлъсти и странни? Изгоних го да се маха от къщата  Twisted Evil

# 32
  • Мнения: 526
Много образно си го описала Mr. Green
Дано поне вкуса на опечените неща да си струва  PraynigИначе-толкова усилия за нищо...

# 33
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Някой можеше да ме предупреди, че е толкова сложно  Crossing Arms

ами при мен не беше толкова сложно. единствено се нервих при варенето, че се застъпват гевреците и че после ми заемат много място в тавата.
но при варене не са ми се разпадали. ти колко време ги вари?
следващият път ще ти е по - успешен Peace

# 34
  • Мнения: 22 867
Някой можеше да ме предупреди, че е толкова сложно  Crossing Arms

Пък на мен ми се сториха толкова лесни по рецептата на   ЕДЕЛВАЙС, че ако не бях заета, щях да се захвана с тях. Блонди, ти направо ме разби. Напиши поне на вкус как са.

# 35
  • Мнения: 27 524
Нищо не стана  Sad
Ето две снимки на безформени неща. Отвътре са прозрачни, глетави и жилави  Rolling Eyes Може би Еделвайс има право  Thinking

# 36
  • Мнения: 526
Пфу,да му се не знае...Ама отвън не изглеждат чак толкова зле,мани това,че са безформени,ако и отвътре се бяха изпекли,щеше да е друго.

# 37
  • Мнения: 22 867
Ами то варените гевреци по принцип са си жилави, аз затова си ги харесвам. Ако все още имаш мераци за гевреци, пробвай Pep-4o-вите, отзивите за тях са много добри.

# 38
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Ами то варените гевреци по принцип са си жилави, аз затова си ги харесвам. Ако все още имаш мераци за гевреци, пробвай Pep-4o-вите, отзивите за тях са много добри.
Казах ви аз още в началото на темата за Pep-4о-вите гевреци, ама не слушате Wink

# 39
  • Мнения: 5 183
Ох, Блонди, смях се с глас на кулинарното ти разказ4е  Joy
Много образно го разказа.
А Гевреците не изглеждат много зле. Синът ми ме попита какви са тези смешни курабийки.  Wink

# 40
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Бе то хич не е за смях, язък за старанието на момичето Sad
Като се знам как се ядосвам като се настроя да си забъркам нещо и то като не стане направо й съчувствам на Блонди  Hug
Наистина незнам защо не са ти се получили (предполагам, че по моята рецепта си ги правила). Аз веднъж ги направих (щото се уплаших колко много изядох Joy), спазих всичко точно и се получиха наистина страхотни. Като гледам картинката на твоите, изглеждат сякаш са втасали и после някак са се пресекли и спаружили. Не съм спец по тестените неща и нямам обяснение защо. Мисля, че просто трябва да пробваш пак Peace

# 41
  • Мнения: 27 524
Е, не се ядсовам, скоро няма да пробвам пак обаче  Crossing Arms Правих ги по твоята, да, с жива мая, но с 500гр брашно, че уж сме на диета. Втасаха, напраих ги, пак втасаха (ама не супер много, но стана едно такова шуплесто, леко сухо отгоре, а вътре лепкаво и много въздушно. Дали не прекалих с маята? Сложих половин пакчетче (21гр) на 500 брашно?  Thinking Във врящата вода се разпукаха и раздуха.
Хапнахме снощи, общо един тримата измъчихме, останалите тази сутрин ги изхвърлих  Sad

# 42
  • Мнения: 271
Жалко Блонди, и аз на теб се надявах да кажеш че лесно са станали Simple Smile

# 43
  • София
  • Мнения: 35 951
Аз често правя от хлебно тесто, но след като втасат , ги пускам във вряла вода - докато изплуват /за 15"/ и после веднага ги пека в загрята фурна.
Винаги стават хубави.

И ги правя малки, че ми е по-лесно да работя с тях.

# 44
  • Мнения: 27 524
Моите не потънаха, пускам ги и те веднага си стоят отгоре, даже половината над водата, та ги поливах с лъжицата и отгоре  Confused

# 45
  • София
  • Мнения: 35 951
Съжалявам Блонди.
Незная каква е причината да не потънат.
Но номерът е малко да се посварят от вън.

# 46
  • Мнения: 2 550
Варени гевреци
500 г. брашно
1 суха мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. сол
1 ч.ч. + топличка вода /за меко тесто/
Омесва се тесто и се оставя на топло петнайсетина мин да втаса. Оформят се гевречетата, подреждат се в набрашнена тава и се оставят пак да втасат. През това време се слага на котлона една тенджера с вода с 2 с.л. мед или глюкоза. Като заври се пускат гевречетата за около 3-4 мин. Поръсват се с мак, сусам или каквото ви харесва и след като поизсъхнат се пекат в загрята на 180 - 200 С фурна



ето по тази рецепта правя гевречетата аз, стават като тези по улиците
много вкусно и лесно
п.с. само че правя двойна доза

# 47
  • Мнения: 27 524
Но номерът е малко да се посварят от вън.

Това какво точно ще рече?  Simple Smile

Варени гевреци
500 г. брашно
1 суха мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. сол
1 ч.ч. + топличка вода /за меко тесто/
Омесва се тесто и се оставя на топло петнайсетина мин да втаса. Оформят се гевречетата, подреждат се в набрашнена тава и се оставят пак да втасат. През това време се слага на котлона една тенджера с вода с 2 с.л. мед или глюкоза. Като заври се пускат гевречетата за около 3-4 мин. Поръсват се с мак, сусам или каквото ви харесва и след като поизсъхнат се пекат в загрята на 180 - 200 С фурна

ето по тази рецепта правя гевречетата аз, стават като тези по улиците
много вкусно и лесно

Маре, и аз така, но вместо суха, сложих прясна, само това беше разликата  Confused
Мисля сега да ме поканиш и да ме нагостиш на гевречета и бира  Flutter

# 48
  • Мнения: 1 798
Блонди, звучи ми като на превтасало тесто - то става такова, прекалено въздушно, губи се целостта, много шуплесто  newsm78

# 49
  • Мнения: 27 524
Пъхнах го да втасва на 50 градуса на вентилатор във фурната на отворена врата. Но така съм втасвала и питки, и козунаци, и кифли. Да не би това да е проблемът?  Sad

# 50
  • Мнения: 2 550
Маре, и аз така, но вместо суха, сложих прясна, само това беше разликата  Confused
Мисля сега да ме поканиш и да ме нагостиш на гевречета и бира  Flutter

немаш грижи, но е важно да отбележа, че само на вкус ги докарвам като гевреците по улицата
на вид са....доста по-скромни и безформени  Laughing

# 51
  • Мнения: 27 524
немаш грижи, но е важно да отбележа, че само на вкус ги докарвам като гевреците по улицата
на вид са....доста по-скромни и безформени  Laughing

Като осигуриш прилично количество бира, нема да ти забелезвам  Laughing

# 52
  • Мнения: 11 747
Блонди,на снимката доколкото видях и по твоите обяснения ми звучи на превтасало.Трудно е като не съм го видяла да преценя,но ако е превтасало става леко и затова не ти е потъвало във водата.
На 500гр брашно и 10гр мая би трябвало да е достатъчно.Ти си сложила двойно + да втасва във фурната...

# 53
  • Мнения: 27 524
Да, Пина, май това е проблемът. Хубаво нещо е форумът  Hug Пак ще опитам скоро, ще внимавам повече  Embarassed

# 54
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
тази вечер ги направих пустите му гевреци, че на пъпа ми излезаха.

направих тестото, сложих вода да завира, през това време ги оформих. водата беше завряла и аз ги пуснах.
изплуваха след има няма 10 - 15 сек. после ги метнах в загрята на 220 фурнаи така се пекаха 10 - 15 минути.


# 55
  • Мнения: 526
Е,страхотни са Simple Smile
И как готино си ги оформила...Нямам думи.Много апетитно изглеждат.

# 56
  • София
  • Мнения: 35 951
БРАВО   bouquet asyalein
Супер са станали
 

# 57
  • Мнения: 1 798
asyalein, много хубави бе, ще взема и аз да се престраша. И много хубава форма си им направила. Въспираше ме и моментът да пека 3-4 тави с по 4 геврека вътре. Така гевречетата са хем по-големи, хем по-красиви.   bouquet

По коя от посочените рецепти ги прави?

# 58
  • Мнения: 1 798
тази вечер ги направих пустите му гевреци, че на пъпа ми излезаха.

направих тестото, сложих вода да завира, през това време ги оформих. водата беше завряла и аз ги пуснах.изплуваха след има няма 10 - 15 сек. после ги метнах в загрята на 220 фурнаи така се пекаха 10 - 15 минути.




Т.е. не си ги изчаквала да втасват след оформянето?

# 59
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein, много хубави бе, ще взема и аз да се престраша. И много хубава форма си им направила. Въспираше ме и моментът да пека 3-4 тави с по 4 геврека вътре. Така гевречетата са хем по-големи, хем по-красиви.   bouquet

По коя от посочените рецепти ги прави?

да си призная честно - без рецепта. половин кубче мая го разтворих в около 300 мл топла вода (чаша и половина) с 1 ч.л. сол и 1ч.л. захар. направих кладенче от около 500 -600гр брашно и омесих тесто. беше малко меко и месих докато спре да лепне.
излезнаха 8 гевречета.

не съм чакала да втасват, защото сега е топло и втасват много бързо.

тако оформени се казват в Германия брецели

на вкус са като купешките Peace, само дето моите станаха по-тънички, ама нямах време да си правя по-красиви Joy

# 60
  • Мнения: 1 798
Благодаря за бързия отговор.   bouquet

Така като гледам, май рецептата за гевреци не се отличава от рецептата за хляб   Blush

Последна редакция: пт, 22 юни 2007, 11:17 от cathie

# 61
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Благодаря за бързия отговор.   bouquet

Така като гледам, май рецептата за гевреци не с еотличава от рецептата за хляб   Blush

ами аз писах още в началото, че ги правя от тесто за хляб.

Общи условия

Активация на акаунт