Кръвна захар

  • 57 396
  • 48
  •   1
Отговори
Незнам как да започна.Днеска от работата на майка ми са й правили изследвания.При изследването на кръвта са отчели повишена кръвна захар при максимум 6 тя има 16.Не яде сладко и не пие газирано.Движи се.Не е пълна.Яде плодове и зеленчуци много.На 37г е.Притеснена е,защото не го е очаквала. Cry
Моля ви кажете ми какво й има и т.н.В четвъртък ще ходи на още изследвания на кръвта-в 8,11 и 16ч. Cry До сега такива проблеми е нямала.Просто гръм от ясно небе
Страшно много съм притеснен

# 1
  • София
  • Мнения: 323
Здравей. Вероятно става въпрос за преддиабетна криза или ранен диабет тип 2. Съпругът ми има подобен проблем и е на 36г., и дъщеря ми е имала преддиабетна криза, а е само на 12. Не е задължително да яде сладко и да пие газирано, за да развие диабет. И не се притеснявай излишно. Има начин да се контролира болестта. Не е чак толкова страшно. Прочетете повече за диабет тип 2. Има много инфо в интернет. Пробвай с google. Ще научиш много и дано това ви помогне да приемете фактите и да се успокоите.

# 2
Благодаря много Cry .Тези дни ще ми правят и на мен тъй като съм с малко наднорменно тегло(момче съм)

Последна редакция: ср, 27 юни 2007, 13:34 от thebiggestpinkfan

# 3
  • В тъмната гора.
  • Мнения: 2 343
Аз съм в преддиабетно състояние и поддържам захар до 7 нагладно сутрин, движи се от 6,3 до 7. Знам, че до 9 се води преддиабетно състояние, но 16 едва ли е преддиабет, бих го определила, като начален стадий на диабет.
Така, това, че майката ти е развила диабет не значи, че и ти го имаш, дори и да си пълна. Предразположеността към диабет се установява чрез изследване на имунореактивния инсулин в кръвта - стандартно изследване, прави се в по-развитите лаборатории и струва от 12-15 лв. това е много важен показател, повтарям. Ако ИРИ ти е в норма и си в предиабетно състояние, то се дължи на стрес или други болести на ендокринната система - гуша, Хашимото, хипофида, надбъбрек.
Кажи на майката ти да се обърне към ендокринолог и да започне лечение, най-важното е да мине на диета, не за отслабване, а диета за диабет, да сведе стреса до минимум, да си вземе отпуска и да си почине. След всички тези мерки, ако се чувства много по-добре да се направи пак изследване, за да се установи с какво и как да живее, за да не повишава стойностите.

# 4
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
А, знаете ли за някакви тестове от аптека за кръвна захар?

# 5
  • Мнения: 3 743
А, знаете ли за някакви тестове от аптека за кръвна захар?


Има такива, които са за определяне на захарта в урината, но те не дават точна стойност, както глюкомера. А и захарта в урината се появява, ако кръвната захар е над 10ммол/л.

# 6
  • В тъмната гора.
  • Мнения: 2 343
Глюкомерите мерят относително точно, незнам колко струват, но май са множко. Кр.захар се мери четири пъти на ден. След като в захар в урината се поява след 10ммол/л, няма смисъл да се използват за хора в преддиабетно състояние.

# 7
  • Мнения: 4 392
Здравей. Вероятно става въпрос за преддиабетна криза
А какви са симптомите на тази криза?

# 8
  • Мнения: 3 743
Ранните симптоми на захарния диабет 1 и 2 тип се дължат на високата кръвна захар и на загубата на глюкоза с урината. С малки изключения, тези симптоми са общи и за двата основни типа диабет. Ранните оплаквания при диабет 1 и 2 тип се различават по тежестта си, начина на поява, бързината на изява и т.н.

Общи симптоми на двата основни типа захарен диабет:

 умора и лесна уморяемост - при захарния диабет клетките на тялото са неспособни да усвоят от кръвта своя основен енергиен източник-глюкозата; за да си набавят енергия за всички жизнени процеси клетките започват да преработват други вещества като мазнини и белтъци, които не отделят пълноценно енергия. Без достатъчно "енергия" тялото лесно се изморява.
 необяснима загуба на тегло - въпреки нормалния или дори по-високия прием на храна, болните от диабет отслабват, тъй като губят много калории с глюкозата, която от една страна не може да "влезе" в клетките, за да бъде разградена, и се губи с урината. Телесното тегло намалява и поради обезводняването, което е следствие от високата кръвна захар.
 силна жажда (полидипсия) - високата концентрация на глюкоза в кръвта покачва осмотичното и налягане; за да се възстанови баланса част от вътреклетъчната вода излиза в кръвта; надхвърляйки бъбречния праг, глюкозата започва да се отделя с урината и "тегли" със себе си повече вода - в резултат на това тялото се обезводнява; от друга страна повишеното осмотично налягане на кръвта и обезводняването на клетките сигнализират към мозъка, в резултат на което като компенсаторна реакция се получава чувство на жажда.
 засилено уриниране (в по-голямо количество, а и в повечето случаи по-често уриниране) - това е своеобразен опит на тялото "да се отърве" от голямото количество глюкоза в кръвта, което така или иначе не успява да се оползотвори от клетките; бъбреците имат т. нар. "глюкозен праг" - това е стойност на кръвната захар, над която започва отделяне на глюкозата с урината; голямото количество глюкоза "тегли" със себе си значително количество телесна вода и в резултат на това се получава увеличеното уриниране.
 повишен апетит - този симптом е обикновено по-силно изразен при 2 тип диабет, където има високо ниво на инсулин (той стимулира чувството на глад); от друга страна недостатъчната енергия, която достига до клетките, кара организма да набави повече калории и повече храна; това се изявява като чувство на глад и повишен апетит.
 затруднено и забавено зарастване на рани - високите стойности на кръвната захар възпрепятстват нормалното функциониране на белите кръвни клетки, които са основен елемент в "почистването" на мъртви тъкани в тялото, зарастване на рани и борба с причинителите на инфекции; освен това за по-продължителен период от време захарният диабет води до склерозиране и задебеляване на най-малките и големите кръвоносни съдове и това причинява влошен кръвоток, лошо хранене на тъканите (включително достъп на кислород и защитни елементи на кръвта) и оттам по-бавно и трудно зарастване на рани и по-често възникващи инфекции.
 инфекции - потиснатият общ имунитет, лошият кръвоток в тъканите и високата концентрация на глюкоза (добра хранителна среда за много бактерии) допринасят за честата изява на някои инфекции, които са характерни за захарния диабет - това са чести гъбични инфекции на гениталиите, кожни инфекции (циреи, "гнойни пъпки"), инфекции на пикочните пътища и др.
 замъглено виждане - замъгленото виждане не е специфично оплакване за захарния диабет, но се среща често при високи стойности на кръвната захар; в очната леща глюкозата се превръща в сорбитол, който задържа много вода; в резултат на това се стига до периодочно "надуване" и "свиване" на очната леща; това е причината за замъгленото зрение.
 променено умствено-психично състояние - често се наблюдава напрегнатост, необяснима раздразнителност, силна летаргия или объркване, болният изглежда неадекватен, симптомите могат да наподобяват тези на мозъчен инсулт; тези оплаквания могат да са вследствие само на високата кръвна захар (хипергликемия), могат да бъдат симптоми на някои от най-сериозните остро настъпващи усложнения на диабета като кетоацидоза (и последваща диабетна кома) или хиперосмоларен хипергликемичен синдром и кома като и на много ниска кръвна захар (хипогликемия); поради това, изявата на който и да е от тези симптоми изисква незабавна лекарска помощ!
 кетоацидоза - неспособността за усвояване на глюкозата кара клетките да търсят други източници на енергия и да разграждат други вещества; в резултат на това могат да се получат тъй наречените "кетотела"; те променят киселинно-алкалния баланс на кръвта към кисело pH, което има сериозни последствия за работата на всички клетки и най-вече тези на нервната система; неовладяната кетоацидоза предизвиква описаните по горе симптоми на обърканост, раздразнителност, гадене и повръщане и др., които могат да преминат при липса на лечение в кома и дори смърт. Нерядко кетоацидозата е първата изява на захарния диабет от 1 тип при юноши и млади хора. Това състояние спяда към остро настъпващите усложнения на захарния диабет. Кетоацидозата често се провокира от състояния и заболявания, които поставят по-високи изисквания към метаболизма на клетките с по високи инсулинови нужди.
 хиперосмоларен некетонен синдром и хиперосмоларна кома - това състояние се получава вследствие на високата концентрация на глюкоза и силното обезводняване на клетките; симптомите на това състояние много приличат на тези на кетоацидозата; това състояние нерядко е първата изява на диабета от 2 тип и съпо е животозастрашаващо ако не се вземат мерки; развитието на това състояние често се предизвиква от други заболявания.

# 9
  • Мнения: 3 743
Ето тук http://www.diabetinfo.com/default.aspx?handle=41 има доста подробна информация за 2-ри тип диабет.

# 10
  • Мнения: 4 392
Ия , благодаря ти!  bouquet

# 11
  • София
  • Мнения: 1 102
Доста неща са написани.
Но не прочетох за причината. В много от случаите кръвната захар се покачва при стесови ситуации, при нервни напрежения, дори при изненадваща радост.

Може да се справи сравнително лесно, ако вече не е станало хронично. Майка ми от 20 години е на ръба 6-7-8 ; 6-7-8. Все пак спазва някакви правила за да се поддържа.

# 12
  • Мнения: 4 392
Доста неща са написани.
Но не прочетох за причината. В много от случаите кръвната захар се покачва при стесови ситуации, при нервни напрежения, дори при изненадваща радост.

Може да се справи сравнително лесно, ако вече не е станало хронично. Майка ми от 20 години е на ръба 6-7-8 ; 6-7-8. Все пак спазва някакви правила за да се поддържа.

Отвори един учебник по медицина и ще видиш, че почти на всяко заболяване е написано: "Етиологията е неизвестна".
Толкова неизвестности,а  с такова самочувствие за правота. ooooh!

# 13
  • Мнения: 3 743
Доста неща са написани.
Но не прочетох за причината. В много от случаите кръвната захар се покачва при стесови ситуации, при нервни напрежения, дори при изненадваща радост.
...

Причината все още не е напълно известна... Напоследък все по-често се оспорва и теорията за наследствения характер на диабета.
В тези случаи, които си описала се покачна кръвната захар, защото се отделя хормона адреналин, който я повишава. Но в много случаи стреса е и отключващ фактор на диабета.

# 14
  • Враца
  • Мнения: 5 206
Аз съм с висока кръвна заха като диабет тип 2 от 3 години.
Пия сиофор, но нещото, което много ми помогна беше съветът е една приятелка с диабет тип 1- пия канела. Всеки ден на закуска по една чаша мляко- по възможност нискомаслено с канела.
разбира се това към определен режим на хранене+движение.
Миналата година имах една криза, въпреки сиофора захарта ми беше стигнала 11- 12, добавиха ми ново лекарство, което пречеше на тогавашните ни опити за забременяване.
След консултация с д-р катя Тодорова спрях новото лекарство, минах на още по-строга диета+млякото с канела и за около 3 седмици успях да вкарам захарта в норма.
Доказано е, че при редовен прием на канела стойностите на захарта падат с около 20 до 40%.
наскоро четох, че помагала и при висок холестерол.

http://www.standartnews.com/archive/2004/04/21/health/s4055_11.htm

Наскоро видях и лекарство Диабекан, което съдържа екстракт от канела- http://www.fortex.bg/content/e14/e1154/e1156/index_BG.html
Лично аз предпочитам канелата с мляко

# 15
  • Мнения: 526
Племинника ми от три годищен е с диабет на инсулин, сега е на 11г. Спазва диета за диабета, зная че не може да се излекува но при добро подържане на кръвна захар може да доживее до дълбока старост. Коварна болест е но майка му, моята сестра , полага огромни грижи. Надявам се в близко бъдеще да се намери адекватно лекарство което да води до пълно излекуване.

# 16
  • В тъмната гора.
  • Мнения: 2 343
Моята майка е с диабет тип2, баба ми от страна на баща ми също беше с диабет-инсулинозависима и аз взех да вдигам стойностите на 6-7 и всички лекари бяха категорични...наследствено. Наследствено, ама не, когато ме пое добър ендокринолог и ми пусна пълни изследвания и съответно изследването на имунореактивния инсулин, стана ясно, че не съм предразположена и имунната ми система не куца в тази насока. Според мен стреса е основна причина за вдигането на захарта.
Понеже моята ендокринна система не е добре и ми пуснаха пълни изследвания на хормони, както и на хормона кортизол, произвеждан от надбъбречната жлеза, защото имах признаци на синдрома на Кушинг. Този хормон-кортизол в научните среди се нарича хормон на стреса, при голям стрес за организма надбъбречната жлеза започва да отделя големи количества кортизол през целия ден и най-вече сутрин, от своя страна този хормон предизвиква хипофизата и организма да увеличават стойностите на захарта и по този начин да дадат енергия на тялото да се справи с трудна ситуация и така се започва. При постоянен стрес се уврежда панкреаса и той започва да произвежда по-малко инсулин, веществото, което разгражда и преработва захарта. В началото на диабета, докато панкреаса произвежда инсулин на болния се дават стимулищи производствата на инсулин таблетки, когато задстомашната жлеза-панкреаса престане да произвежда инсулин, пациентът минава на инжекционно лечение с инсулин.

# 17
 CryДнеска
изследваха я 3пъти
при двата резултата
на гладно е 12
а нахранена 18 (покачило се е с две) предупредиха я,че по всяка вероятност ще си бие инжекций с инсулин
третия утре сутринта

Последна редакция: чт, 28 юни 2007, 19:08 от thebiggestpinkfan

# 18
  • В тъмната гора.
  • Мнения: 2 343
Много съжалявам, но защо ще започнат веднага с инсулин, толкова ли е лошо положението!?

# 19
  • София
  • Мнения: 323
При такива стойности на кръвната захар е по добре да мине веднага на инсулин. Така ще се попречи на евентуално увреждане на други органи. Що се отнася до ранните симтоми, те не са еднакви за диабет тип1 и тип2. Често при тип 2 няма симптоматика в началото на заболяването. Но има разни признаци, като гъбички например, чести и рецидивиращи, неподдаващи се на лечение, както и трудно заздравяване на рани и кожни инфекции. Подобни симтоми често не са придружени от описаните тук жажда, често уриниране и т.н.

# 20
  • София
  • Мнения: 323
Пропуснах да добавя. При съмнения за диабет, задължително се изследва т.н Глекиран хемоглобин. Той показва какво е било състоянието на кръвната захар за месец-два назад във времето.

# 21
Явно.В семейството само ляля й има,но не си бие инсулин.В събота ще пътуваме до Слънчев бряг където работи един много добър лекар и ще и каже всичко-диети,забранени храни...Около понеделник ще ходи до лчната ни за направления за още изследавания както и взимане на кръв от мен.Утре до обяд ще е готово 3-тото изследване,но за момента казаха че 99% е вероятността да си бие инсулин.
Много се притеснява и й казвам.че първата седмица може да усеща няква болка,но нататък ще привикне.Казах й,че иглите са много малки и няма да я боли и че сев бие в корема.Моялви каете дали всичко което съм казал е вярно и ако може да обясните по-подробно.Каза ми,че главата от два дена я боли много.Днеска пи Еферелган,но нищо не помогна.Свързано ли е?
От тук нататък й казаха,че може да яде само 
плодове-киви;ябълка
зеленчуци-без картоф и ориз
без сладко и газирано

Последна редакция: чт, 28 юни 2007, 19:21 от thebiggestpinkfan

# 22
  • Мнения: 526
Няма нищо такова. Диетата която се налага на диабетно болните е направена съобразно калориите които се приемат за определена възраст. Племенника ми консумера и хляб е сладки неща, но под определен режим.Например ако на обед има пържен салам и пържени картофи, то хляба е половин филиика и задължително плод. Затова има деитолози.

# 23
Това са й казали.Наистина ще е много добре да може да яде всичко,но огранечено.Защото всички плодове,които обича са й забранени.

# 24
  • В тъмната гора.
  • Мнения: 2 343
при диабет може да се вдигне кръвно и от там да получава болка в главата, а може и да е от стреса.
Ако мога да успокоя майка ти, ще пиша, че мойта баба живя с инсулин 40 години, до дълбока старост и почина от инсулт, вследствие на голям стрес /чичо ми се разведе/. Ако не бяха тези извънредни ситуации, можеше да живее още 5-10 години, тя почина 72. Да не се притеснява майка ти, животът й не е свършил, може да работи спокойно, ще свикне с инжекциите и диетата. Диабетът е до живот, но ако се спазва режим от него не се умира. Да се пази от стрес, за живее спокойно и да се пази от конфликтни ситуации...много спокойствие и трябва.
Най-добре ще и се отрази консумацията на риба и месо....просто благодат, веднага ще се почувства добре. Месо и зеленчуци.

Последна редакция: пт, 29 юни 2007, 08:46 от Mishel_

# 25
  • Мнения: 526
Може да яде всички продове но вместо 4 круши ще изде само 1, впрочем точно крушите и гроздете съдържат най-много фруктоза. Аз също съм притеснена, защото племенника ми е с това заболяване.Аз се успокоявам че можеше и от друга много по-лоша болест да е. човек си дава кураж и продължава напред.  bouquet

# 26
  • Мнения: 3 743
ДЕСЕТ МИТА ЗА ДИАБЕТА 


 
Много са  диабетните "митове" (по-скоро слухове, спекулации и недобре разбрани научни обяснения). В повечето случаи те създават бариера пред правилното разбиране на заболяването и ефективното поведение при управлението му.

Мит 1
Можете да "хванете" (да се "заразите" от) диабет от някой друг.
Не е вярно - захарният диабет не е заразно заболяване. Въпреки че досега не са изяснени напълно причините за поява му, той със сигурност не може да "се прихване" от някого, подобно на грип или на друго инфекциозно заболяване.
Наследствеността може да играе предразполагаща роля - това важи особено за диабет тип 2. От основно значение обаче е начинът на живот.

Мит 2
Хората с диабет не могат да ядат сладкиши или шоколад.
Ако са включени в един здравословен хранителен план или приемът им е придружен от физическа активност, шоколад или друг сладкиш може да бъде консумиран от хората с диабет така, както и от недиабетиците. Но консумацията на десерти трябва да бъде съобразена с дневните енергийни нужди. Какво означава това?
Трябва да държим сметка за калориите, въглехидратите и мазнините, съдържащи се в шоколада или във всеки сладкиш/десерт и те да бъдат част от общото дневно количество. С други думи, ако си позволим едно-две блокчета шоколад или парче щрудел, или две бисквитки, то това трябва да бъде за сметка на нещо друго в менюто, от което трябва да се откажем - общото количество калории, въглехидрати и мазнини за деня не трябва да бъде по-високо или да се различава от обичайното.
Накратко: ако лапнем парченце шоколад, то трябва да бъде за сметка на друга храна, която би ни доставила същото количество калории, мазнини и въглехидрати - крайният енергиен баланс не трябва да се променя.
Вторият вариант е да изразходваме енергия с физическа активност. Например, да походим допълнително или да покараме колело и т.н.
Освен това, шоколадът и всеки вид сладкиш представляват най-тясната част - върхът на хранителната пирамида, поради високото им съдържание на мазнини и захар. От тях трябва да се ядат най-скромните количества в сравнение с всички останали видове храни.
Диабетиците не трябва да пият безалкохолни напитки със захар, освен за овладяване на хипогликемия. За подслаждане на чая, кафето, какаото, компота, студените млечни десерти (сладолед, кисело мляко с плодове и т.н.), плодовата салата трябва да се използват некалорични изкуствени подсладители.
Захар може да се използва за приготвянето на домашни печива, но както обяснихме, количеството й трябва да бъде намалено. По-добре е да се използва кафява (нерафинирана), а не бяла кристална или пудра захар.
Вместо купешки сладкиши и десерти, включително "диабетични", по-добре е да се приготви домашно печиво или десерт, като се спазва правилото: по-малко калории, по-малко мазнини (особено наситени!), по-малко захар, повече фибри.
Обсъдете с вашия диетичен инструктор как можете да си позволите парче шоколад или друг сладкиш без да нарушите принципите на здравословно хранене и без да се натоварите с допълнителни калории, мазнини и въглехидрати, които да доведат до наддаване на тегло и нежелани колебания на кръвната глюкоза след нахранване.
Внимание! Десертът трябва да бъде част от храната, а не да се яде допълнително - това означава, че неговото съдържание на калории, въглехидрати и мазнини трябва да бъде пресметнато и включено в общото количество за деня.

Мит 3
Яденето на много захар може да предизвика диабет.
Това също не е вярно. Захарният диабет е резултат от комбинация от наследствени фактори и начин на живот. Доказано е, че наднорменото тегло и затлъстяването значително повишават риска от развитието на диабет.
Наличието на роднини по права линия болни от диабет, особено при хора с наднормено тегло, води до нарастване на риска, защото се добавят и наследствени фактори. Препоръчително е такива хора да спазват здравословен хранителен режим и да подобрят физическата си активност с цел да нормализират теглото си. Това, както показват редица научни проучвания, може да забави значително или да предотврати появата на диабета.
Консумацията на обикновени безалкохолни напитки със захар и на сладкарски изделия води до опасност от наддаване на тегло, което е предпоставка за появата на диабет тип 2.

Мит 4
Хората с диабет трябва да ядат специални диабетични храни.
Широко разпространено е схващането, че хората със захарна болест трябва да употребяват сладки храни само, ако това са специални диабетични варианти - като например шоколад и сладкарски изделия, бисквити и конфитюри "за диабетици".
Според препоръките на Международната диабетна федерация, здравословният хранителен план за диабетици е същият като за всички останали хора - той трябва да бъде с ниско съдържание на мазнини (особено наситени или транс), сол и захар и да включва повече плодове, зеленчуци и пълнозърнени храни.
Специалните "диабетични" готови сладкиши нямат доказани преимущества пред обикновените варианти. В тях "обикновената" захар (захарозата) е заместена със захарни алкохоли или със захарта фруктоза.
Фруктозата има еднакво калорийно съдържание със захарозата.
Захарните алкохоли имат малко по-малко калории, но тъй като са с по-ниска сладост от захарозата, от тях се използват по-големи количества за постигането на сходна степен на сладост. В крайна сметка, калорийното съдържание на посладения със захарни алкохоли десерт не се различава от обикновения вариант, подсладен със захароза.
Специалните диабетични сладкиши често са толкова калорични, колкото и обикновените варианти. Те съдържат наситени и транс мазнини, също могат да повишават кръвната глюкоза, освен това са и по-скъпи и могат да имат слабителен ефект (когато за заместител на захарозата са използвани захарни алкохоли). Бедни са на фибри, витамини, антиоксиданти.
Надписът "подходящ за диабетици" сладкиш или "диабетичен" шоколад е подвеждащ, тъй като хората със захарна болест смятат, че могат да ядат спокойно от тази храна. Грешка! Диабетичните готови сладкиши съдържат калории, мазнини и въглехидрати, включително калорични подсладители (фруктоза и захарни алкохоли). Те не са нито нискокалорични, нито здравословни, нито с намалено съдържание на мазнини. Няма нито една основателна причина да ги купуваме!

Мит 5
Ако имате захарен диабет, трябва да избягвате храни като хляб, картофи или макаронени изделия.
Не е вярно! Важен е размерът на порцията, както и общото дневно количество. Необходимо е то да бъде съобразено с енергийните нужди на организма. Счита се, че приблизително една трета от храната трябва да се състои от продукти, които съдържат въглехидрати - предимно зърнени и бобови култури (варива), които са добър източник на фибри.
За предпочитане са пълнозърнестите варианти - пълнозърнесто брашно и пълнозърнест хляб, овесени трици, жито, просо, соя, царевица, пшеничен зародиш (кълнове) , тъмни спагети, кафяв и див ориз, ориз с дълги зърна ("басмати"). Картофите е най-добре да бъдат печени с кората, а не приготвяни под формата на пюре (особено инстантно) или пържени.
Пълнозърнестите храни са богати на неразтворими фибри, които подпомагат храносмилането и са полезни за работата на стомашночревния тракт. Овесените трици и варивата са добър източник и на разтворими фибри, които се разграждат сравнително бавно и това осигурява по-плавно повишение на кръвната глюкоза след нахранване.
Обратно - рафинираните въглехидратни храни - бяло брашно, бял хляб, бял ориз, картофено пюре, фини тестени изделия, корн флейкс - повишават рязко кръвната глюкоза след нахранване (имат висок гликемичен индекс), поради което не се препоръчват от съвременната диетология.

Мит 6
Хората с диабет по-често страдат от настинки и други подобни заболявания.
Това не е вярно. Вероятността да се разболеят от грип или настинка при диабетиците не е по-голяма, отколкото при другите хора. Все пак на хората със захарна болест се препоръчва редовно да се ваксинират срещу грип, защото всяка инфекция може да влоши контрола на кръвната глюкоза.
При инфекция, както и при всяко остро заболяване, което представлява стрес за организма, се покачва рискът от хипергликемия (високо ниво на кръвната клюкоза) поради увеличени инсулинови нужди. При хората с диабет тип 1 това може да доведе до появата на кетоацидоза, която е животозасрашаващо състояние и поради това налага спешни мерки за овладяването й.

Мит 7
Инсулинът предизвиква атеросклероза (задебеляване на стените на артериите) и повишено кръвно налягане.
Инсулинът не предизвиква атеросклероза. В лабораторни условия е установено, че високите нива на ендогенен инсулин (хиперинсулинемия) могат да активират някои от процесите, свързани с най-ранната фаза на развитие на атеросклерозата.
Доказано е обаче, че екзогенният инсулин няма такъв ефект. Нещо повече - стриктният контрол на кръвната глюкоза с интензивно инсулиново лечение (базално-болусна терапия с три и повече инсулинови инжекции дневно или доставка с инсулинова помпа) показа, че намалява риска от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания с 50% при хората с диабет тип 1 в сравнение с конвенционалното лечение (една или две инжекции инсулин дневно).
Ползите от стриктният гликемичен контрол, постигнат с интензивно инсулиново лечение, върху сърдечносъдовото здраве се запазват дългосрочно, заключиха авторите на американското проучване DCCT (Diabetes Control & Complications Trial, Проучване на контрола и усложненията при диабет).
В хода на това 10-годишно проучване, приключило през 1993 година, 1441 млади хора с диабет тип 1 бяха разделени на две групи - едната на интензивно инсулиново лечение с цел да постигне и поддържа ниво на гликиран хемоглобин (HbA1c) средно 7%. В другата група успоредно бе поддържано ниво на HbA1c средно 9% с конвенционално инсулиново лечение. Разликата между двете групи бе поддържана за период от поне шест години.
След приключване на DCCT, част от участниците се съгласиха да бъдат наблюдавани за още 12 години, въпреки че нивата на HbA1с в двете групи постепенно се изравниха (достигнаха сходно средно ниво около 8%). Това продължително наблюдение бе наречено EDIC (Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications, Епидемиология на интервенциите при диабет и усложненията).
Интензивно лекуваната група по време на DCCT продължава и до днес да има по-ниска честота на атеросклеротични сърдечносъдови заболявания с 50%. Понастоящем средната възраст на пациентите, участвали в DCCT, е 45 години. От тях, 1375 души са наблюдавани в продължение на 17 години и данните от DCCT/EDIC убедително подкрепят ползите от ранния стриктен контрол на кръвната глюкоза с интензивно инсулиново лечение при диабет тип 1.
Агресивната стратегия намалява опасността не само от свързани със захарната болест хронични усложнения - диабетна ретинопатия, нефропатия и невропатия, но и от заболявания на съдовете на сърцето и мозъка, дължащи се на атеросклероза.

Мит 8
Инсулинът предизвиква повишаване на телесното тегло и, поради рискът от затлъстяване, той е "нож с две остриета" при диабетиците, които имат проблеми да контролират наднормените си килограми.
Две мащабни и дългогодишни проучвания по този въпрос - американското DCCT (за него писахме по-горе) и британското UKPDS (United Kingdom Prospective Diabetes Study, Проспективно проучване на диабета в Обединеното кралство) доказаха, че стриктният контрол на кръвната глюкоза с помощта на инсулиново лечение има значително повече преимущества за хората с диабет, отколкото риска от повишаване на телесното тегло, който е минимален при спазване на хранителен режим.

Мит 9
Хората със захарна болест трябва да избягват да ядат някои плодове като грозде, круша, банан, сини сливи поради високото им захарно съдържание.
Не е вярно - няма забранен, нито лош плод. Правилото е, че въглехидратното съдържание на всеки плод трябва да бъде пресмятано.
Вместо един вид може да се консумира друг вид плод в размер, който съдържа еквивалентно количество въглехидрати = 12 грама = 1 хлебна единица. Например, една малка ябълка може да бъде заменена с половин средно голям банан, или с половин средно голяма круша, или с девет зърна грозде и т.н.
Хората с диабет трябва да консумират три-пет порции плодове всеки ден, тъй като те са източник на витамини, антиоксиданти, фибри. Тъй като плодовете съдържат въглехидрати, то тяхното количество трябва да бъде пресмятано.
Обсъдете с вашия диетичен инструктор или с лекуващия лекар как да включите редовно плодове в дневното си меню и колко е размерът на една порция от различните видове. Както обяснихме, една порция плод означава 1 хлебна единица = 12 грама въглехидрати.

Мит 10
Лечението на хората с диабет не трябва да се променя, докато нивото на гликирания им хемоглобин (HbA1с или А1c) не надхвърли 8%.
Не е вярно! Количеството на гликирания хемоглобин е показател, който носи информация за нивата на кръвната глюкоза за период от два-три месеца. Поради това той се използва за оценка на дългосрочния контрол на кръвната глюкоза при хората със захарна болест.
Колкото по-добър е този контрол, толкова по-малка е вероятността да се развият усложнения на диабета, както и сърдечносъдови заболявания. 

# 27
Страшно много ви благодаря. Rolling Eyes.Сега в 2ч и е готово 3-тото изследване.Ще видим какво ще стане  Cry

# 28
Излезнаха:
8ч -12 (27.06)
11ч-18 (27.06)
16ч-12
Казаха й да не яде 1м сладко и ще се оправи.Но пак ще продължават изслдванията
 

# 29
  • Мнения: 3 743
...
Казаха й да не яде 1м сладко и ще се оправи.Но пак ще продължават изслдванията
 

Само това ли й казаха Shocked при тази захар...
18 е доста висока захар, за да й кажат такова меко казано безотговорно нещо Confused  Не само сладките неща повишават захарта!
Според мен трябва да направите задължително консултация с ендокринолог!

# 30
  • София - Варна - Бургас
  • Мнения: 4 107
 Стойностите 12 - 18 са наистина опасно високи и не трябва да се допуска да продължават дълго време, дни, седмица.

 - Някой беше казал: веднага инсулин! Веднага искам да кажа, че ако е имал предвид инжектиране на инсулин - това е опасна крачка, след която няма връщане назад! Още повече, че най-вероятно се касае за Диабет тип II, от който боледуват най-често възрастните и с наднормено тегло, главно жени.
 - Но орално приемане на предписаните от специалиста и л-ва - да! за да се овладее бързо положението.

# 31
  • Мнения: 3 743
Стойностите 12 - 18 са наистина опасно високи и не трябва да се допуска да продължават дълго време, дни, седмица.

 - Някой беше казал: веднага инсулин! Веднага искам да кажа, че ако е имал предвид инжектиране на инсулин - това е опасна крачка, след която няма връщане назад!

С това не съм съгласна, аз лично познавам хора, които са били на инсулин и сега не са. И защо да е опасна крачка, ако това е единствената алтернатива?!

# 32
  • Мнения: 207
момичета,аз пък имам проблем с ниски стойности на кр. захар
постоянно ми прилошава и трябва да си нося непрекъснато пак. със захар във чантата и това не е работа да знаете.....
при обременяване с глюкоза  преди последното боцкане в 11,00ч. изпаднах в хипогликемия кр. зах. ми беше   2,9 
незнам какво да предприема

# 33
  • София - Варна - Бургас
  • Мнения: 4 107
Стойностите 12 - 18 са наистина опасно високи и не трябва да се допуска да продължават дълго време, дни, седмица.

 - Някой беше казал: веднага инсулин! Веднага искам да кажа, че ако е имал предвид инжектиране на инсулин - това е опасна крачка, след която няма връщане назад!

С това не съм съгласна, аз лично познавам хора, които са били на инсулин и сега не са. И защо да е опасна крачка, ако това е единствената алтернатива?!

 Правиш ли разлика м-у инжектиране на инсулин и "пер ор" таблетки за подпомагане усвояването на собствения инсулин от клетките.
 Опасноста е, както и при останалите алопатични лекарства Ятрогенно Потискане - в конкретния случай мн. бързо се потиска действието на Лангерхенсовите островчета в Панкреаса, които единствено произвеждат инсулина ни.
 Освен това понякога проблема може да е в неспособноста на клетките да усвояват глюкозата, а не в липсата на инсулин.

Последна редакция: пт, 29 юни 2007, 15:17 от Aleksander

# 34
  • Мнения: 3 743
...
 Правиш ли разлика м-у инжектиран и "пер ор" инсулин.
...

Доколкото ми е известно "пер ор" инсулин няма.


...
 Освен това понякога проблема може да е в неспособноста на клетките да усвояват глюкозата, а не в липсата на инсулин.

В това точно е разликата между двата типа диабет.

# 35
  • София - Варна - Бургас
  • Мнения: 4 107
момичета,аз пък имам проблем с ниски стойности на кр. захар
постоянно ми прилошава и трябва да си нося непрекъснато пак. със захар във чантата и това не е работа да знаете.....
при обременяване с глюкоза  преди последното боцкане в 11,00ч. изпаднах в хипогликемия кр. зах. ми беше   2,9 
незнам какво да предприема

 Хипогликемия! Ето това е не по-малката опасност, ако не и по-голямата - опастност от колабиране!
 Прави следното, забрави захарта, а яж плодове, тъй като в плодовете фруктозата е в свързано състояние, и организма има възможност да си я разгражда бавно и в продължение на денонощието, толкова глюкоза, колкото му е необходимо.
 Докато при консумация на захар (дизахарид) се получава един вид инсулинов стрес.

Ия, грешка при бързото ми писане  Peace всъщност имах предвид "пер ор" таблетки за подпомагане усвояването на собствения инсулин от клетките.

Последна редакция: пт, 29 юни 2007, 15:20 от Aleksander

# 36
Да!Сега е на личния за направления при еднокринолог Rolling Eyes

# 37
  • В тъмната гора.
  • Мнения: 2 343
Много се извинявам на притежателката на темата, но искам да се консултирам с Александър.
Три пъти са ми правили захарен профил, резултатите са следните:

8,30 - 7; 6,3; 6,8

12 /след хранене/- 5,6; 5; 5

18 - 7; 6,8;6,5

Обявиха, че съм в предиабетно състояние и ми пуснаха имунореактивен инсулин - 11,5 р.г (5-20), веднага отхвърлиха фамилна предразположеност. От 2004 г. захарта ми се движи в границите 5.5 - 7  (над 10 измервания през 2-3 месеца). Предписаха ми сиофор, но не го понасям, почвам да повръщам и имам страхотни болки в стомаха, макар че го приемам 1/2 сутрин и 1/2 вечер.
Та въпроса ми е имали хомеопатично лечение за диабет и преддиабет?

# 38
  • София - Варна - Бургас
  • Мнения: 4 107
Да, за Диабет тип II - има! Много важна е психо/емоционалната причина, и там хомеопатията действа много добре. Например сестра ми така я поддържам.  Grinning
 Като разбира се, макар и рядко прибягва до Сиофон, но тушираме негативните му ефекти пак  хомеопатично.

# 39
Глупости няма за какво.
Само да уточня МОМЧЕ съм Wink (Петко).На 1-ва страница даже написах (2-3 мнение) Wink

# 40
  • София - Варна - Бургас
  • Мнения: 4 107
Глупости няма за какво.
Само да уточня МОМЧЕ съм Wink (Петко).На 1-ва страница даже написах (2-3 мнение) Wink

 В Профила си, можеш да си сложиш иконка за момче - щръкнала нагоре стрелка.  Laughing

# 41
  • В тъмната гора.
  • Мнения: 2 343
Глупости няма за какво.
Само да уточня МОМЧЕ съм Wink (Петко).На 1-ва страница даже написах (2-3 мнение) Wink

О, момче, браво, завиждам на майка ти, че си има такъв грижовен син.....браво дано и моя Владо да е толкова загрижен за мен.
Майка ти може също да се обърне към хомеопат, макар, че е с по-високи стойности от моите. Пожелавам ти скоро да ни съобщиш добри новини.

Благодаря на Александър.

# 42
Казаха й да пие Диапрел до понеделник,когато ще ни точът.

Последна редакция: пт, 29 юни 2007, 19:18 от thebiggestpinkfan

# 43
  • София
  • Мнения: 323
Кой и е казал? Ако е личния лекар, обосновал ли се е защо? Ако е друг, не е желателно да приема нищо, което не е назначено от лекуващ я лекар, изчакайте консултацията. Просто ако ограничи някои храни временно и намали порциите, кръвната и захар ще бъде по ниска. Хубаво  е ендокринолога да назначи лечението. А има и други изледвания които той може да назначи и приемани лекарства да доведат до подвеждащи стойности на резултатите от тях.

# 44
Еднокринолог е казал.Дали са й брошури и книга специално за Диабет тип 2.Спазва всичко.Единствено плодеве и зеленчуци яде и пилешко филе 3-4 порций.В понделник ще ходим пак и ще кажат отново какво да пие и т.н.Диапрела е до понделник.Тя кзва,че като го пие се чувства по-добре.

# 45
  • Мнения: 4 150
МиШел,
Цитат
8,30 - 7; 6,3; 6,8
12 /след хранене/- 5,6; 5; 5
18 - 7; 6,8;6,5

Няма такова неЩо "преддиабетно сьстояние"Стойностите ти са ок.Има нови иzследвания,които покаzват,че теzи параметри се иzместват от раzлични фактори(раzбира се не сьвсем високи) и после се нормалиzират беz да има нали4ие на диабет.СьЩо така се счита,че стойност 7 е нормална zа много индивиди и не е патология(диабет).
Щом след хранене ти е 5,5,не виждам никакво основание да се твьрди подобно неЩо. Peace

# 46
# 47
  • Мнения: 207
момичета,знае ли някой за какво се назначава изследването  IRI
- имунореактивен инсулин на 1-2-3 час
и какво се установява с това изсл.

# 48
Майка ми си купи една книга за диабет и ако не се лъжа там имаше нещо за това.Утре ще проверя и ако мога да ти помогна...голямо закъснение.

След майка ми вече много голяма вероятност аз да съм с диабет.
Гладувам и единствено ям ябълки и мандарини САМО.Трябва да гладувам 10 дена и след това ще се види какво ще се прави.
1 ден 5,3
2 ден 5,3
3 ден 6,1
4 ден 6,1
при норма 5,5 и по-ниска

При курс при доктор Емилова,кръвната захар на майка ми вече се движи в граници 6,7 - 9,7 от над 13 преди това

Общи условия

Активация на акаунт