Домашен шоколад

  • 31 313
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 236
Здравейте!
Когато бях малка и в магазините нямаше 100 вида шоколади, майка ми правеше домашен шоколад. За съжаление, питах, но тя не си спомня пропорциите на съставките. Някой знае ли как се прави?
Спомням си само за: сухо мляко, захар, какао и масло. Шоколада ставаше течен, наливахме го в чашки и след престой в хладилника се втвърдяваше. Опитвам се да се храня по-здравословно, но не мога без шоколад. Ако заменя бялата захар с кафява, ще се чувствам повече от доволна. Помагайте, моля!

# 1
  • Мнения: X
Имам една рецепта,  но не знам дали ще ти свърши работа, защото количеството сухо мляко не е упоменато.Пиша я, а пък ако има някой да внесе мако пояснение -добре.
1 пакетче сухо мляко "бебе" (имаше такова едно време в аптеките)
6 супени лъжици какао
2 ванилии
1 пакетче масло- 125 грама
200 грама пудра захар
1 чаена чаша топло прясно мляко

За съжаление информация за начина на приготвяне не съм записала. Tired
Предполагам обаче, че всичко се смесва и се бърка до хомогенизиране, а после се налива в чаши и се охлажда.

# 2
  • Мнения: 236
Да, да, да! Това е! Огромно благодаря!  bouquet

# 3
  • Мнения: 471
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.

# 4
  • Мнения: 74
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.



Точно такава рецепта имам и аз.Но за да не стане на бучки го бъркам с миксера.Спомням си че много го обичах като дете.Ще взема и аз да го направя.

# 5
  • Мнения: X
А бе, аз като се замислих...
 Ми ,то наистина, че в моята рецепта липсва течност, освен млякото, но то ми се вижда малко като количество...


Tanky,ако го павиш, кажи моля те по коя рецепта си го правила и какво е станало. Praynig

# 6
  • Мнения: 4 324
А не може ли водата да се замени с мляко и готово Wink

veldan а ако се бърка на ръка, неизбежни ли са бучките?

# 7
  • Мнения: 236
Ще го правя събота или неделя и ще пиша. Мисля, че може да се прави с мляко. Имам някакви бегли спомени. newsm78

# 8
  • Мнения: 4 324
Какво какао се слага в шоколада - онова сладкото гранулирани или оникновено горчиво какао?

# 9
  • Мнения: 236
Едно време нямаше сладко, гранулирано. Тук съм 100% сигурна - обикновено. Grinning

# 10
  • Мнения: 471
Аз съм го правила и с двата вида какао - гранулираното обаче е по-сладко или поне така ми се струва - получава се лека разлика във вкуса.
Верити Wink засякохме се и тук - не може само прясно мляко - т.е. сухото мляко и водата не могата да се заменят изцяло с прясно мляко, защото ще стане супер рядко, няма какво да го сгъсти. Докато за сухото мляко количеството течност е малко и не става рядко. И да, винаги става на бучки,колкото и да бъркаш на ръка. И аз съм си мислела за варианта миксер, но нямам и затова не съм пробвала, мисля, че ще се получи.

# 11
  • Мнения: 1 733
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.

И моята рецепта е такава. Често правя и не може да се сравни с нито един от стотиците видове течен шоколад по магазините.

# 12
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Какво какао се слага в шоколада - онова сладкото гранулирани или оникновено горчиво какао?

Обикновено, чисто какао. Гранулираните обикновено имат захар, соя и какви ли не други неща.
Аз съм го правила само с пр. мляко и пак става, само че сложих повече какао.

# 13
  • Мнения: 526
Аз ще се възползвам от рецептата и ще го забъркам.Като малка го обожавах-не знам дали защото наистина става много вкусен или понеже на децата всичко им се услажда newsm78

# 14
  • Мнения: 3 251
Едно време нямаше сладко, гранулирано. Тук съм 100% сигурна - обикновено. Grinning
Имаше. Peace "Шоко" в пакетчета->захар + какао , аз повечето с него го правех, само 2 л. пудра захар добявях в случая.

# 15
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Едно време нямаше сладко, гранулирано. Тук съм 100% сигурна - обикновено. Grinning
Имаше. Peace "Шоко" в пакетчета->захар + какао , аз повечето с него го правех, само 2 л. пудра захар добявях в случая.
В "Шоко"-то май имаше и сухо мляко, спомням си, че като се залееше с вряла вода, ставаше с лек млечен цвят, за вкуса - не си спомням точно.

# 16
  • Мнения: 4 324
Пробвах аз рецептата снощи, ама направих голям гаф Simple Smile

Чета и я препрочитам и запомних че трябват 250 гр сухо мляко и 250 гр захар. Ама какво съм запомнила .........не е истина направо .... Купих аз 250 гр. сухо мляко, но и 250 гр. какао. Почнах да бъркам и едва когато видях тъмния цвят на шоколада пак прочетох рецептата ...... Sad Нищо не направих Sad Сега имам пълна кутия с тъмен течен горчив шоколад. Освен за глазури на торти, за друго не се сещам за какво мога да го използвам. На вкус е като марципан - не е вкусно (ама голяма готвачка съм).

Дали мога да използвам няколко лъжици от тоз шоколад вместо какаото в рецептата на slonchetka

# 17
  • Мнения: 2 865
veldan а ако се бърка на ръка, неизбежни ли са бучките?

Не става на бучки ако при точно определена гъстота на сместа се разбърка много хубаво (докато е по-гъстичко още). След като изчезнат бучките се добавя остатъка от водата. Много хубаво става ако се добавят нарязани орехи.

# 18
  • Мнения: 74

veldan а ако се бърка на ръка, неизбежни ли са бучките?

Нe съм пробвала на ръка.Майка винаги го правеше с миксер и аз като нея.Предполагам че трябва доста да бъркаш за да се получи гладка смес.

# 19
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
С пасатор става много гладка смес. Навремето на иксера имахме приставка, наподобяваща днешните пасатори - само така го разбивахме хубаво.
   Лелееееееееее, как ми се прияде.

# 20
  • Мнения: 809
Взех да преглъщам.
Бегом към кухнята.

# 21
  • Мнения: 1 269
Аз точно снощи правих течен шоколад:
250гр сухо мляко (аз взех от Била, има опаковки от 200гр)
5 суп. л. какао
250мл вода
250гр захар
125гр масло
1 ванилия
Захарта и водата завират, в тях се разтопява маслото. Какаото и сухото мляко се объркват и се налива по малко от течността. Аз после го прецеждам през цедка, за да се махнат бучките. После се слага ванилията, която винаги забравям.
Половината вече го няма Wink не дочака да стигне до хладилника.

Аз правя същата рецепта, само че добавям 2 супени лъжици мед и става като швейцарски шоколад. Опитайте, във всички известни марки има и мед. Peace

# 22
  • Мнения: 236
Да ви кажа, че вчера правих шоколада! Стана супер, точно както си го спомням от едно време.
Само нещо ме притесни. Водата в рецептата я замених с мляко, но ми се струва, че количеството е прекалено голямо. Остана ми около 100 мл. течност. Ако я бях сложила цялата шоколада щеше да става за пиене. А, и захарта, тя също ми беше в повече. Използвах кафява захар и може и това да е причината. newsm78

# 23
  • Мнения: 61
Аз преди няколко дни направих по следната рецепта:

ПРОДУКТИ:
1 пакет сухо мляко/250гр./
150 гр. масло
1 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. какао
2 ванилии
1 ч.ч. захар


ПРИГОТВЯНЕ:
Във врялото мляко се слагат маслото, какаото,ванилията, захарта и се бърка докато стане хомогенна маса. В отделна купа се слага сухото мляко. Прави се кладенче в средата и се сипва от горната смес, като се бърка до получаване на гъста каша. Готовият шоколад се сипва в малки чашки и се поръсва с кокосови стърготини за украса.

Тук пише 3 лъжици какао, аз сложих три препълнени лъжици и стана идеално, единствения проблем и при мен бяха бучките  Close въпреки че бърках с миксер. Някой по-нагоре даде идея за пасатор, следващия път ще пробвам с тази приставка.

Водата в рецептата я замених с мляко, но ми се струва, че количеството е прекалено голямо. Остана ми около 100 мл. течност. Ако я бях сложила цялата шоколада щеше да става за пиене. А, и захарта, тя също ми беше в повече. Използвах кафява захар и може и това да е причината. newsm78

Хм, и в моята рецепта е 1 ч.ч. мляко и толкова захар, но при мен всичко беше ок, отначало леко течна стана сместа, но като престоя 5-6 часа в хладилника стана точно като течните шоколади от магазина като консистенция. Да не би сухото мляко което си ползвала да е кофти нещо? Понеже то от него идва гъстотата  Confused

# 24
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
От къде взимате сухо млякоооооооооо?

# 25
  • Мнения: 100
Аз го купих от Кауфланд, разфасовка 250гр. за 2.35лв.

# 26
  • Мнения: 236
Аз преди няколко дни направих по следната рецепта:

ПРОДУКТИ:
1 пакет сухо мляко/250гр./
150 гр. масло
1 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. какао
2 ванилии
1 ч.ч. захар


ПРИГОТВЯНЕ:
Във врялото мляко се слагат маслото, какаото,ванилията, захарта и се бърка докато стане хомогенна маса. В отделна купа се слага сухото мляко. Прави се кладенче в средата и се сипва от горната смес, като се бърка до получаване на гъста каша. Готовият шоколад се сипва в малки чашки и се поръсва с кокосови стърготини за украса.

Тук пише 3 лъжици какао, аз сложих три препълнени лъжици и стана идеално, единствения проблем и при мен бяха бучките  Close въпреки че бърках с миксер. Някой по-нагоре даде идея за пасатор, следващия път ще пробвам с тази приставка.

Водата в рецептата я замених с мляко, но ми се струва, че количеството е прекалено голямо. Остана ми около 100 мл. течност. Ако я бях сложила цялата шоколада щеше да става за пиене. А, и захарта, тя също ми беше в повече. Използвах кафява захар и може и това да е причината. newsm78

Хм, и в моята рецепта е 1 ч.ч. мляко и толкова захар, но при мен всичко беше ок, отначало леко течна стана сместа, но като престоя 5-6 часа в хладилника стана точно като течните шоколади от магазина като консистенция. Да не би сухото мляко което си ползвала да е кофти нещо? Понеже то от него идва гъстотата  Confused

Възможно е. Още повече, че сложих 300 гр. сухо мляко, а не 250. Исках поне повече да стане шоколада. И без това изхвърлих доста масло и захар с течността. newsm78

# 27
  • Мнения: 61
Възможно е. Още повече, че сложих 300 гр. сухо мляко, а не 250. Исках поне повече да стане шоколада. И без това изхвърлих доста масло и захар с течността. newsm78

Аз използвах на Алдо сухото мляко, то е в опаковки от по 50 гр. и сложих 5 опаковки, ако имаш желание пробвай с него, изпитано е Simple Smile

# 28
  • Мнения: 236
И аз използвах шест опаковки по 50 гр., но беше друга фирмата. Не се сещам коя. Всъщност вече не ми е проблем, защото видях какво количество течност ми е нужно и няма да се налага да изхвърлям повече ценни материали. Wink Кафявата захар, която ползвам е 3 и нещо за 500 гр. ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт