Преписвам дословно от опаковката:
Зърнен амарант
Амарантът, наследство от ацтеките, маите и инките, днес е широко разпространен в Северна и Южна Америка, Азия и Африка.
Високо съдържание на висококачествен, лесно смилаем белтък (съдържащ всички незаменими аминокиселини, особено лизин и метионин), лесно усвоима скорбяла, магнезий, фосфор, желязо, хранителни влакнини. Източник на фолацин, витамин В3, мед, цинк, калций, калий. Много ниско съдържание на натрий. Не съдържа глутен.
Начин на употреба
Зърненият амарант, смлян на брашно, имащо орехов аромат, може да се използва като добавка за обогатяване на пшенично, царевично и друго брашно (до 20% от сместа) за производството на различни диетични продукти, хлебни, макаронени и сладкарски изделия. Може да се консумира и самостоятелно под формата на кълнове, каши или да се пука, подобно на царевичните пуканки.
Амарантът може да бъде полезен на хора, страдащи от глутенова ентеропатия (непоносимост към глутена), хранителни алергии, стомашно-чревни заболявания, нуждаещи се от специален хранителен режим, сърдечно-съдови заболявания, онкологично болни, хора, работещи при тежки екологични условия, малки деца и всички привърженици на здравословния начин на хранене.
Хранителна информация
Типични стойности за 100 g продукт
Енергийна стойност 1565 kJ/374 kkal
Белтък 14,45 g (24%)*
Въглехидрати 66,17 g
------------------------------------------------------------------------------
Мазнини 6,51 g
от които наситени 1,66 g
мононенаситени 1,43 g
полиненаситени 2,89 g
холестерол 0 g
------------------------------------------------------------------------------
Фолацин (фолиева киселина) 49 mg (25%)*
Витамин В3 1,05 mg (18%)*
Магнезий 266 mg (89%)*
Фосфор 455 mg (57%)*
Желязо 7,59 mg (54%)*
Мед 0,78 mg (39%)*
Цинк 3,18 mg (21%)*
Калций 153 mg (19%)*
Калий 366 mg (7-18%)*
Натрий 21 mg
Хранителни влакнини 15,2 g
* от препоръчвания дневен прием