Рецепти и от мен!

  • 44 478
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
# 1
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
    толумби

 1/2л.вода+щипка сол, 125гр.масло,2ч.ч.брашно, 7яйца, 1кг.захар.
 Водата, солта и маслото се слагат за заврат.Брашното се сипва на веднъж и се бърка, докато се сгъсти и тестото само се отдели от стените на съда.Сваля се от котлона и се пресипва в широк съд, или тава и се оставя да изстине.Яйцата се слагат едно по едно и се бъркат, докато тестото поеме напълно.След това толумбите се оформят с шприц и се пържат в силно сгорещена мазнина до златист цвят.Горещите толумби се пускат в студен сироп, приготвен от 1л. вода, 1кг.захар и едно лимонтузо(варят се докато сиропа се сгъсти).




                               картофени кифли


     250гр. сварени и пресовани картофи;250гр.краве масло;100гр. настърган кашкавал;250гр.брашно, яйце за намазване.
 Маслото се разбива на пяна, прибавят се пресованите картофи, настърганият кашкавал и брашното.Всичко се смесва много добре и се разточва на кора, дебела около 1/2см.Реже се на сектори, които се навиват на кифлички, намазват се с разбитото яйце и се пекат в умерена фурна с намаслена тава.

 


              медено-орехови пури

  продукти:250гр. брашно, 1 яйце, 125гр. маргарин, 65гр. захар, 1пакетче ванилова захар (сложих една ванилия), 100гр. орехови ядки, 100гр. стафиди, 1, или 2 с.л. ром, 4 с.л. мед, 1 яйце, прясно мляко.
 Разделяме тънко разточеното тесто на правоъгълници, ореховите ядки и стафиди накълцваме грубо, добавяме рома и меда.Разбиваме яйцето с малко прясно мляко и с тази смес намазваме нарязаните парчета, разпределяме върху тях ореховата маса и завиваме правоъгълниците откъм тясната им страна.Нареждаме ги в намаслена тава, намазваме ги с остатъка от разбитото яйце и мляко и ги печем на средна температура до златистожълто.

 

# 2
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                      шоколадови пасти

    Продукти:8 яйца, 200гр. захар, 150гр. брашно, 40гр. какао.За сиропа150гр. захар, 1ч.ч. вода.За крема250гр. масло, 300гр. захар, 2 белтъка, 1ч.ч. прясно мляко, 2 пакетчета ванилия, 100гр.шоколад, 100гр. орехови ядки.
 Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се брашното, смесено с какаото.Всичко се разбърква добре и тестото се изсипва в правоъгълна или четвъртита тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно.Пече се в умерена фурна.
        Приготвя се кремът.Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се разбъркват с млякото.Прибавя се захарта и сместа се вари на тих огън, като се разбърква непрекъсното.Прибавя се настъргания шоколад и се разбърква добре.Кремът се дръпва настрани и се оставя да изстине.
     Маслото се разбива на пяна с ванилията и смлените орехи.Накрая лъжица по лъжица се прибавя шоколадовата смес, като разбиването продължава, докато се получи гладък крем.
     Изпеченият и охладен блат се разрязва на две.Платките се напръскват с горещия сироп(водата и захарта се варят около пет минути).Слепват се с пласт крем.Отгоре се разстила останалия крем и се заглажда.Сладкишът се поръсва с настърган шоколад, смлени орехи и се нарязва на паречта.

   

# 3
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                    тутманик

  500гр. брашно, 150мл. прясно мляко, 10гр. мая, 1 яйце, 200гр. сирене, 150 гр. краве масло.

 От брашното, размитата в прясното мляко мая и солта се омесва тесто, което се оставя на топло да втаса. Втасалото тесто се омесва отново с част от разтопеното масло, разделя се на 5 части, и се разточва на 5 листа. Листата се нареждат последователно в тавичка, като помежду им се поставя плънка от сиренето и разбитото яйце. Тутманикът се нарязва на квадрати, залива се с останалото разтопено масло и се пече в силна фурна до зачервяване.

 

Последна редакция: ср, 02 сеп 2009, 20:19 от Биляна

# 4
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
              реване

 5 яйца, 1ч.ч. захар. Яйцата и захарта се разбиват с миксер до сгъстяване.

1 1/2 чаша брашно+ 1 бакпулвер, 1 ванилия и 1/2 кафена л. сол.

 Прибавя се брашното към яйчената смес, разбъркват се добре и се сипва в тавичка, която не се маже с мазнина.

 Пече се в не много силна фурна около 10-15 мин.

 Изважда се и се нарязва на парчета.Топлото реване се залива с изстиналия сироп, приготвен от 1 1/2 ч.ч. захар. 5 ч.ч. вода и 1 ванилия.

 

# 5
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                            козунак

 2kг брашно,1 кубче мая+1 суха мая;250 грстафиди+0,250 ром за накисване;0,750 мляко;250гр масло;3 супени лъжици мас;2 ванилии;2 кори от средни лимони;12 яйца+1 белтък са намазване;около 800 гр захар.
 
 
   Стафидите се накисват за  1 нощ в рома.Млякото заедно със захарта се сваряват.Като изстине дотолкова,че кутрето да търпи се слага маята в 200 мл от млякото и брашно да стане консистенция като боза.Маята се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
С 2/3 от брашното се прави на кладенче и се слага останалото мляко,яйцата,маста,1/2 масло,ванилията,корите от лимоните и втасалата мая.Доомесва се с маслото,което замества брашно,за да не стане твърдо тесто.(МАСЛОТО Е РАЗТОПЕНО)Когато е измесено тестото се вдига над главата и се удря от масата в/у олио,около 100 пъти.Когато е готово се поставя в съд,който се побира в голям леген с вряла вода.Покрива се с кърпа исе оставя да втаса.Тестото се разделя на 3 равни части и всяка на още 3.Разточват се правоъгълни ленти и те се мажат с полупрепърженото останало масло и се слагат стафидите.Всяка лента се усуква като мартеница и се плете на плитка.Така готовият козунак се оставя в намазаната форма да втаса.Фурната се включва на 200-220 градуса, 2-3 мин преди да се сложи козунака вътре.Маже се с белтъка и се поръсва със захар.
Пече се най-отдолу на фурната.

 


# 6
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                          солени кифлички

 250гр. масло, 200гр. сирене, 200гр. кашкавал.Сиренето и кашкавала се настъргват на ренде и към тях се прибавя 1ч.ч. кисело мляко, в което са добавени 1ч.л. сода за хляб и 1/2 ч.л. сол.От всички продукти се омесва меко тесто, като дозата за брашното е колкото поеме.Тестото се оставя за около 1ч. в хладилника.След това се дели на малки топки, които се разточват на кръг и от тях се режат кифли с големина по жеалние.Намазват се с разбит жълтък и който е добавен малко олио и се пекат в предварително загрята фурна.

 
 

# 7
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                                   Плодов сладкиш с бишкоти

 Избират се плодове по желание.Аз сложих плодовете на един компот от праскови+ 2 пресни праскови и една кофичка от кисело мляко замразени ягоди.

 3 пакета бишкоти от по 125гр. единия, 3 кисели млека, едно пакетче кокосови пръчици, 3 пакета желатин. 1ч.ч. пудра захар, прясно мляко.

 Киселото мляко и захарта се разбиват хубаво.Плодовете се пасират и се прибавят към млякото, след което се добавят и кокосовите пръчици.Сместа отново се разбърква много добре.

 Трите пакета желатин се разтварят във вода според указанията на опаковката.След като се снеме от водната баня и се охлади се прибавя към киселото мляко.Бишкотите са потапят за много кратко в прясното мляко и се редят на дъното на дълбок съд.След това се заливат с желатиновата смес, слага се пак ред бишкоти, до изчерпване на количеството.По желание сладкиша може да се украси с настърган шокаолад, плодове, или сметана.Добре е да престои една нощ в хладилника.

   

# 8
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                                            Негърче
 
 За тестото:
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
2 1/2 ч. ч. брашно
2 с. л. какао
1 ч. л. канела

За заливката:
125 гр. масло
1 с. л. какао
7 с. л. вода
1 ч. ч. пудра захар (може и кристална)


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Тестото се приготвя като всички продукти се объркват добре (най-лесно става с вилица) в изброената последователност - разбъркват се най-напред киселото мляко със содата, добавя се захарта и т. н. Сместта се изсипва в подходяща тавичка и се пече в предварително загрята на 180 - 200 градуса фурна. Проверява се дали е готово с клечка за зъби (ако по клечката не остава сурово тесто, значи е готово). Оставя се да изстине, нарязва се на парчета и се залива с горещата заливка. Заливката се приготвя като в огнеупорна купа се поставят съставките за нея и се завират на котлона около 3 минути или докато се разтопи захарта, ако използваме кристална.

 

# 9
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                             
                    Сладкиш със сметана


Продукти:1ч.ч. кисело мляко, 1ч.л. сода бикарбонат, 1/3ч.ч. олио, 2с.л. какао, 2ч.ч. брашно, 500гр. сметана, 1ч.ч. пудра захар, 1 компот от праскови, кайсии, или сливи.


   Смесете захарта и олиото.Прибавете прясното мляко със содата и какаото.Разбъркайте добре.С брашното пригответе средно гъсто тесто като за кекс.Изспиете с правоъгълна, или кръгла форма, намазана с масло и наръсена с брашно.Печете на умерена фурна.След като изстине сиропирайте със сока на компота.Отгоре наредете плодовете.Сметаната разбийте с 1ч.ч. пудра захар.Получения крем нанесете върху плодовете на пласт с дебелина 1-1,5 см.Оставете да престои в хладилника 1-2 часа.


  Аз направих сладкиша с пресни праскови.Сиропирах блата със сироп приготвен от 5с.л. вода  и 2с.л. захар.Правила съм го и с компот, но с пресните плодове ми хареса повече!

             

Последна редакция: нд, 12 авг 2007, 10:07 от Биляна

# 10
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                    Сладкиш с праскови

           Продукти:2 препълнени чаши брашно, 180гр.краве масло, 20гр. мая за хляб, 1/2 лимон, 3 с.л. ром, 8 яйца, 1 и 1/2ч.ч. захар, 1ч.ч. орехови ядки, 1 кг. праскови, 1/2ч.л. канела, 1/2ч.л. смлян карамфил, 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко, краве масло за намазване на тавата, пудра захар за пороъсване.

 Пригответе кашичка от маята, 2с.л. брашно, 2с.л. захар и половината от леко затопленото мляко.Оставете я на топло да втаса.Добавете 1ч.ч. брашно и останалото мляко и разбъркайте сместа добре с дървена лъжица.Разбийте добре размачканото краве масло( без 1с.л.), 3 жълтъка, 2с.л. захар, рома, сока и настърганата кора на лимона.Добавете тази смес към към тестото и и месете, докато я поеме цялата.Разточете на блат с големината на тавата, където ще печете сладкиша.Разположете го в намаслената тава и го оставете да втаса.Печете в предварително загрята фурна до готовност.Посипете слакшиша  със смес от смлените орехови ядки, канелата, карамфила и половината от останалата захар.Подредете отгоре обелените и нарязаните на филийки праскови.

 В дълбок съд на водна баня разбийте останалите яйца и белтъци с останалата захар.Когато се загрее, свалете от огъня и бъркайте, докато сместа се охлади.Добавете в нея останалото брашно и олставената настрани 1с.л. масло.Излейте сместа в/у сладкиша и отново го запечете.Изстиналия сладкиш поръсете с пудра захар.

                                 

# 11
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                      Сладкиш със сметана

 Продукти:1ч.ч. кисело мляко, 1ч.л. сода бикарбонат, 1/3.ч.ч. олио, 3 с.л. какао, 2ч.ч. брашно, 300гр. сметана, 1ч.ч. пудра захар, 1 компот от праскови, или кайсии.

 Захарта и олиото се разбиват с миксер.Прибавят се млякото със содата и какаото и всичко се разбива много добре.Добавя се брашното и се приготвя кексово тесто.Изсипва се във форма, която предварително е намазнена и набрашнена.Пече се в умерена фурна на 180 градуса.Следа като изстине се обръща и се сиропира хубаво със сока от компота.Отгоре се нареждат дребно нарязаните плодове.Сметаната се разбива с 2/3 ч.ч. пудра захар.Получения крем се нанася върху плодовете с дебелина около 1,5см.Отгоре по желание се слагат орехи и настърган шоколад.Сладкиша се оставя да престои в хладилника.

               

# 12
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

                                                        Питки със сирене и сусам

         Продукти:1ч.ч. кисело мляко, 1\2 ч.ч.  прясно мляко, 1ч.л. сода бикарбонат+една щипка лимонтозу,  мая за хляб колкото половин кибритена кутийка(аз сложих 1 пакет суха мая), 2 яйца, 1с.л. захар, 150гр. настъргано сирене, 1ч.л. сол, 3с.л. нстърган кашкавал, 1 с.л. краве масло, брашно  - колкото сместа поеме, 1 жълък, сусам.

   Пресявате брашното със солта и захарта.Тези които ще ползват суха мая да я пресеят заедно с брашното.За работещите с прясна мая, трябва да я разтворят в млякото.Замесва се меко тесто от маята с прясното мляко, 1с.л.разтопено  масло, содата с щипка лимонтозу сложени в киселото мляко предварително, разбитите яйца, захарта, солта, настърганите сирене и кашкавал + брашно, колкото сместа поеме.Омесва се меко тесто, което се оставя на топло да удвои обема си.След това се раделя на малки топки с диаметър около 4-5 см.Във всяка топка се слага по малко парче твърдо масло, намазва се отгоре с разбития жълтък, поръсва се със сусам и се пече в гореща фурна.

                                                 

# 13
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

                                                         Мраморен кекс

  6 яйца, 2ч.ч. захар, 1 пакет масло, настъргана кора на един лимон, 1ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. прясно мляко и 4ч.ч. брашно.

  Маслото се разбива до побеляване със захарта.Прибавят се жълтъците, прясното мляко, бакпулвера смесен с брашното и лимоновата кора.Всичко се разбърква много добре и накрая внимателно се смесва с белтъците, разбити на сняг.Сместа се разделя на две равни части.В едната половина се прибавят 2 с.л. какао.Кексова форма се намазва с масло и се поръсва с брашно.От двата вида смес се сипва последователно по 1 с.сл. , като се внимава при втория ред върху светлата смес да се слага тъмна и обратното.Пече се в умерена фурна и след като изстине се поръсва с пудра захар.

                                                             

# 14
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                              Земели


   Продукти:около 1кг. брашно, два пакета суха мая, 50гр. масло, 1\2 с.л.сол,1\2ч.л. захар, 500мл. прясно мляко.

 Брашното се пресява заедно със солта, захарта и маята.Прави се в средата кладенче и се изсипва хладкото прясно мляко.Меси се много хубаво, докато стане на шупли.Оставя се да втаса и след това от него се точат малки питки с диаметър около 10см.Нагъват се 4-5 пъти към центъра и се подреждат върху кърпа с нагънатата част надолу.Покриват се докато втасат.След това внимателно се обръщат в намаслена тава, намазват се в белтък и се пекат в гореща фурна.

                                 

# 15
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                                     Шахматна торта

                 
  Продукти за тестото:6 яйца, 300гр. захар, 250гр. брашно, 4 с.л. какао, 6с.л. разтопено краве масло.За крема: 2 яйца, 6 с.л. брашно, 4 с.л. какао, 10 с.л. захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 250 гр. краве масло.За сиропа:1ч.ч. захар, 1 и 1/2ч.ч. вода, 1-2 с.л. ром.За украса- кокосово брашно, или смлени орехи.

    Разбийте 3 яйца със 150 гр. захар на гъста пяна с миксера.Прибавете 3с.л. масло(разтпоено, на тънка струя) и продължете да биете, докато сместа напълно го поеме.Накрая прибавяте постепенно 150 гр. пресято брашно, като бъркането вече става с дървена лъжица.Сместа изсипете във форма, намазана добре с краве масло и печете на умерена фурна.По същия начин с останалите продукти се приготвя и другия блат, като се прибавя и какаото.
  Сварете сироп от водата и захарта.3 мин. след завиране го свалете от огъня.Като изстине, добавете рома.

 За крема разбийте яйцата, добавете брашното и малко студено мляко, за да стане на гладка каша.Останалото мляко сложете на огъня със захарта и какаото.Щом кипне, дръпнете и прибавете кашицата на тънка струйка, при непрекъснато бъркане.Върнете на огъня и варете до сгъстяване.Оставете крема да изстине, като от време на време го разбърквате за да не хване коричка.Кравето масло разбийте на пяна с миксера и лъжица по лъжица добавяйте към него от изстиналия крем, като разбивате на бързи обороти.

 Изстиналите два блата - черен и жълт, срежете на по две концентрични окръжности( с различни по големина чинии), така, че да получите вътрешен кръг и два пръстена.
           


   Тортата наредете така - вътрешен кафяв пръстен, бял пръстен, кафяв пръстен.Сиропирайте с половината сироп, окрийте с половината крем.Отгоре наредете в обратен ред - вътрешен жълт кръг, кафяв пръстен, жълт пръстен и сиропирайте с останалата част.Намажете с крема, пръсете с кокосово брашно, или орехи и оставете да престои в хладилника поне една нощ.

     източник - Колхида

# 16
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                                                                                               

                                              Соленки със сирене Филаделфия

         Около 350 гр. брашно, 200 гр. сирене Крема или Филаделфия, 150 гр. маргарин или масло, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1\2 пакетче бакпулвер.

   Брашното и бакпулверът се пресяват.Прибавят се мазнината, солта и захарта.Замесва се тесто и към него се прибавят жълтъкът и сиренето.Тестото се разточва на кора с дебелина около 5 мм.Изрязват се форми по желание.Отгоре се намазват с леко разбития белтък и се поръсват с подправки по желание(червен пипер, сминдух, кашкавал, сусам...)

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 14:56 от Биляна

# 17
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                                                       

                                                              кифлички със сирене

           Продукти:2 1\3 ч.ч. брашно, 1ч.л. суха мая, 2\3ч.ч. хладко прясно мляко, 9с.л. олио, 1ч.чл. захар, 1ч.л. сол, 1 яйце и сирене за плънка.

 Замесва се тесто от брашното, маята, солта, захарта, олиото и млякото.След като втаса се дели на две равни части.Всяка от частите се разточва на тънка кръгла кора и се реже на 16 триъгълника.Прави се плънка от разбития белтък и сиренето.В широката част на триъгълника се слага от плънката и се навива.Намазват се с жълтък и се пекат в загрята фурна.

   Рецептата я имам записана от преди години от форума, с автор tedi_b.Кифлите са страхотни на вкус.

# 18
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

                                                        Къпани сладки

                                     

                                                              Продукти:250мл. прясно мляко, 4 яйца - разбиват се с вилица, 1ч.ч. мас, 2пакета суха мая, брашно колкото пеме - около 900гр., 1ч.л. захар.

  Брашното, маята и захарта се пресяват.Прибавят се млякото, разпопената мас(не гореща) и яйцата.Омесва се меко тесто, завива се в кърпа(тензух) и се пуска в голяма тенджера със студена вода.Когато тестото втаса, изплува на повърхността.Смилат се орехи и се смесват със захар в голямо съотношение.Например 1ч.ч. орехи с 1 1/2ч.ч. захар.От втасалото тесто се късат малки топчета и се разточват на дебели кори в неправилна форма.Овалват се от двете страни в сместа от захар и орехи и се навиват на кифлички.Пекат се в силна фурна в тава намазана с малко олио.След изпичането се изваждат веднага от тавата, защото след това залепват за нея.

  Сладките са едно от любимите в семейството ни.

 

# 19
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

                                                    Софийски банчки

         

   Продукти:Брашно около 700гр., 1,5с.л.сол, 40мл.олио, 350мл. вода, 200мл. краве масло.За пълнежа около 350гр. сирене и 2 яйца.

 От продуктите за тестото се омесва средно твърдо тесто, къса се на 20 топчета, намазват се отгоре с разтопеното масло и се оставят за около 20мин. да се отпуснат.След това се разплескват с длан, намазват се с мазнина и се съединяват по две.По желание на месещия се раздърпват във възуха и след това на намаслена маса, или се разточват с точилка до много тънка кора.Корите се намазват обилно с масло, слага се плънката, навиват се на малки охлюви и се редят в намаслена тава.Отгоре също се намазват с масло и се пекат на фурна около 220градуса.След като се извядят от фурната се напръскват обилно с вода и се завиват с кърпи да омекнат.

# 20
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                             Маслени кифли с кокосова плънка

                               

   Продукти:около килограм брашно, 2с.л. захар, 200гр.масло, 2 жълтъка, 2 пакета суха мая, 1ч.ч. прясно мляко. щипка сол, 2 жълтъка за намазване на кифлите.За плънката:250гр. кокосови стърготини, 1ч.ч. прясно мляко, 150гр. захар, 100гр. бишкоти, 1 пакетче ванилия.

  Кокосовите стрърготини се сваряват с млякото, прибавя се захарта, разбърква се добре докато се разтопи, след което сместа се сваля от огъня.Прибавят се натрошените бишкоти и ванилията, плънката се разбърква и се оставя да изстине.

  Брашното се пресява със захрата, маята и солта.Прави се кладенче в което се изсипват прясното мляко, жълтъците и 2/3 от разтопеното масло.Тестото започва да се меси, като постепенно с намаслени ръце се прибавя и останалата част от разтопеното масло.Меси се докато се получи меко тесто, което не лепне.Оставя се да втаса докато удвои обема си.След това от тестото се късат топчета, които леко се разточват на малки питки.Слага се от кокосовата плънка и се оформят кифлички.Намазват се с жълтък и се оставят да втасват.След като изсъхне жълтъка се намазват още венъж.Изчаква се жълтъка пак да изсъхне и ако са втасали се пекът едва тогава на силна фурна.

# 21
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                                Бисквитена торта

       

 Продукти за крема:1л. прясно мляко, 1ч.ч. захар, 6 с.л. с връх брашно, 3 яйца, 125гр. масло, 1-2 ванилии, по желание кокосови стърготини и смлени орехи.
   Около 2/3от млякото и  захрта се слагат за заврат.Яйцата се разбиват с останалата част от млякото и брашното.Когато млякото заври, яйчената смес се изсипва вътре на тънка струйка и се бърка.Ако ви се получат бучки, махнете тенджерата от котлона за бързо и с пасатора разбийте, получава се идеално гладка смес.Крема се бърка няколко минути на котлона докато се сгъсти.Отстранява се от котлона и се прибавят маслото и ванилиите.Когато се разтопи маслото се слагат кокосовите стърготини и смлените орехи.
  Направих тортата с обикновени бисквити, които за много кратко натопих в студено прясно мляко.Използвах 2,5 пакета от големите разфасовки.Върху всеки ред бисквити се сипва от крема и най-отгоре се слага настърган шоколад.Хубаво е да престои поне една нощ в хладилника.Тортата е много вкусна!

# 22
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                    Питка Маргаритка

     

               Продукти:3 яйца от които се заделя единия жълтък за намазване на питката, 400мл. хладка вода, 1ч.ч. кисело мляко, в която е разбъркана 1\2 ч.л. сода, 4 с.л. олио, 1,5 с.л. сол, 1ч.л. захар, мая за 1,5 кг. брашно(аз сложих 3 пакета суха), брашно колкото поеме.

 Желателно е всички продукти да са със стайна температура.Част от брашното се пресява със солта, маята и захарта.Прави се дупка в средата и там се изсипват останалите продукти.Замесва се тесто и месейки топим ръцете в 3.с.л. разтопена мас, докато тестото не я попие хубаво.Оставя се да втаса много хубаво!След това тестото се премесва хубаво отново и се оставя да почине около 20 мин.Разточва се на голяма кора(тестото е много лесно за точене) и се намазва с препържено масло.Не слагайте много масло, защото втасването е трудно.Желателно е да е на тънък пласт навсякъде.Навива се на руло, но не стегнато.Началото и края се отрязват(те са доста по-тънки) и се слагат в средата на тавата.Останалата част се реже едно на право, другото под диагонал....докато свърши рулото.След това се нареждат в тавата с острата част навън.По желание може с пръсти да разтворите "цветчетата" за да станат по-"цъфнали"(като на снимката).След това оставяте питката да втаса много хубаво!Намазвате я с разбития жълтък, който е бил покрит в съд с олио за да не изсъхне.Пече се на 210 градуса, към края на печенето фурната се намалява.Ако започне да прегаря кората, завийте я с фолио.
       
          Темата е тук!

     

                      
         

# 23
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

                     Макови пантофки
                                                            

              
   За тестото:2 яйца, 2с.л. кристална захар, около 550гр. брашно, 30гр.мая или 2 пакета суха, 250мл. прясно мляко, 200гр.масло, щипка сол.

   За плънката:6с.л. пудра захар, 6с.л. смлян мак.

   Брашното, маята(ако е суха), захарта и солта се пресяват.Прави се кладенче и в средата се поставят останалите продукти.Замесва се лепкаво тесто и се оставя да втаса на топло за около 40-50мин.След това се разточва на правоъгълна кора и се насипва с подсладения мак.

  Навива се на стегнато руло и се на нарязва на парчета, широки около 4см.Повърхността се натиска с дървена лъжица за да получат сладките особена форма след изпичането.
  
   "Пантофките" се нареждат в тава и се оставят да втасат 30мин. на топло.Пекат се в предварително затоплена фурна на около 180градуса.

  източник:Майстор Клаус

  

# 24
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                         Постна питка ( за Бъдни вечер)


   Продукти: Около 1кг. брашно, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, мая за килограм брашно ( аз слагам два пакета суха), 500 мл. хладка вода, 100 мл. олио.

   Брашното се пресява със солта, захарта и маята.Прави се кладенче и вътре се изсипват олиото и водата.Замесва се меко тесто и се оставя за удвои обема си.След това се поставя в леко намаслена с олио тава и горната кора се надупчва хубаво с вилица за да не се отдели при печенето.Пече при температура около 200гр.

    Питката я правя вкъщи почти всяка седмица.Много е  лесна за приготвяне и невероятно вкусна.

         

   

# 25
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                                    Чеснови хлебчета

   Продукти:Около 1кг. брашно, 2 пакета суха мая(или 50гр. прясна), 1ч.л. захар, 1 с.л. сол, 1/ ч.ч. зехтин или олио, 1 голяма глава чесън, 500мл. прясно мляко.

  Брашното, солта, маята и захарта се пресяват.В средата се прави кладенче и там се прибавят мазнината, млякото и половината от счукания чесън.Тестото се измесва хубаво и се оставя да втасва докато удвои обема си.

 След това втасалото тесто се измесва отново като към него се прибавя останалото количество чесън.От тестото се оформят  малки питки и хлебчета, слагат се в намаслена тава и се оставят да втасат отново за около 20 мин.

 Пекат се в силна фурна за около 20 мин.


               

# 26
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                                                                                   

                                                                    Овесeни соленки - много подходящи за деца

   Продукти:180гр.овесени ядки, около 100 гр. брашно, 1 яйце, 6 с.л. настъргано сирене, 4 с.л. прясно мляко, 100гр. масло, 2ч.л. бакпулвер, 1 жълтък за намазване.По желание кашкавал на настъргване върху соленките.

  Овесените ядки се смесват с брашното, сиренето, бакпулвера и яйцето.Прибавя се и мекото масло.Сместа се замесва на тесто.Готовото тесто се разточва на пласт от който се изрязват кръгове.Всеки кръг се разделя на 4 триъгълника.Намазват се с жълтък, поръсват се с кашкавал по желание и се пекат в предварително загрята умерена фурна.

                 

Общи условия

Активация на акаунт