Изпекох патладжан на барбекюто, но не знам какво да го правя...

  • 1 951
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 5 622
Вчера си купихме патладжан. Изпекохме го на барбекюто, на филийки, но сега стои и не знам какво да го правя Rolling Eyes

Искам някаква манджа, нещо, ама....

Дайте моля ви идеи (стъпка по стъпка, ако може)  Praynig

# 1
  • София
  • Мнения: 462
С доматен сос...много вкусно Simple Smile
Ама не е манджа .

# 2
  • Мнения: 5 622
С доматен сос...много вкусно Simple Smile
Ама не е манджа .

А какво е? Звучи вкусно все пак..Давай рецептата..Става ли с непържен патладжан все пак?Щото моят е печен..Може би трябва да го запържа малко преди това или?

Обаче пък точно довършваме вчерашната ми манджа- печен пипер с доматен сос . Много доматено ще ни стане май  ooooh! Joy

# 3
  • Primum non nocere !
  • Мнения: 1 526
Мога да ти предложа  гръцка рецепта , но става вкусно. Имаш ли кайма?

# 4
  • София
  • Мнения: 462
Става с печен,аз не пържа,само на скарата действам Simple Smile
Имаше рецепта за патладжанени рулца ,мн вкусни и те Simple Smile
Ей сега ще я изровя.
 
Ето :http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=208220.msg4500632;topicseen#msg4500632

# 5
  • Мнения: 899
Направи патладжанени сандвичи Simple Smile

Филийка патладжан - филийка сирене (топено, пушено, каквото имаш) - пак филийка патладжан и пак сирене - последният ред да е патладжанен. Отгоре поръсваш с настърган кашкавал  и запичаш само отгоре да се разтопи.

Отделно си правиш доматен сос - няколко настъргани домата се слагат в тенджерка със загрято олио, добавят се сол, черен пипер и малко захар. Оставяш да къкри, да му поизври водичката и накрая слагаш една лъчица брашно, размито с малко водичка. Рабзъркваш и готово. С този сос заливаш сандвичите.

# 6
  • Мнения: 714
Направи пармиджана, никакъв проблем да я побългариш, пак става супер  Wink

Нещо като лазаня от патладжани, мързи ме да търся по италианските рецепти сега, но я има в готварския  Wink
Поне аз така бих направила де  Wink
В най-общи линии в тавичка слагаш малко зехтин/олио, после малко доматен сос, после покриваш с парчетата патладжан, после редиш моцарела/кашкавал, после малко домати, после патладжан и т.н., завършваш с настърган кашкавал (ако няма пармиджано). Не забравяй да сложиш по мъничко сол между "блатовете" ако кашкавалът не е много солен.
Печеш на умерена фурна поне 30-40 мин.

# 7
# 8
  • Primum non nocere !
  • Мнения: 1 526
Запържва се лук, , моркови и чушки, всичко нарязано на кубчета.Прибавя се и каймата и  доматен сос/ или зрял домат/ , овкусява се с чер. пипер, чубрица...прибавя се и няколко скилидки чесън накълцани на едро. После в йена тава или каквато й да е тя , се реди ред патладжан/ запържен или на скарата/ ред от заливката... Печеш на умерена фурна 180, 190 г, като накрая се приготвя заливка от типа на бешамела/ яйцa, прясно мляко или кисело и брашно/

# 9
  • Мнения: 5 622
Мога да ти предложа  гръцка рецепта , но става вкусно. Имаш ли кайма?

Имам  Grinning


Благодаря на всички за включването, ще избера някаква рецепта и довечера ще ядем патладжанче  bowuu  Hug

# 10
  • Мнения: 376
Ако искаш го направи като мусака с патладжани. Нарежи ги наситно, запържи каймичка с подправки и доматки и хоп всичко във фурната. После правиш заливка за мусака и си облизвате пръстите... Hug

# 11
  • Мнения: 5 622
Леле, толкова много рецепти, че почвам да съжалявам, че купих толкова малко патладжан  Crazy

Супер сте!  Hug

# 12
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 352
Да ти кажа и моята.

В тава от йенско стъкло редиш ред печен патладжан, ред смес от яйце, сирене и чесън на прах, ред галета. Така докато ти свършат продуктите. Става като вид солена торта. Сервирам с чеснов сос с царевица и рулца от раци. Много ни харесва така  Simple Smile

Ето и нагледно-

# 13
  • Мнения: 444
Мусака определено и салата с оцет олио и много чесън

# 14
  • София
  • Мнения: 461
Я да се включа и аз Laughing Можеш да го направиш на салатка с орехи, чесън, зехтин/олио и оцет (или лимон). Става разкошно! А довечера този патладжан на барбекю ще го сънувам сигурно, много обичам! Crazy

# 15
  • Мнения: 5 622
Оле..побъркахте ме с тоя патладжан..Днес купих още. И както не знаех какво да го правя предният, довечера ще опъна мъжът ми да изпече и тоя дето го купих днес...Искам да направя и патладжана със сиренцето и на салатка....


Само дето на барбекюто става малко сух сякаш  Thinking Дали не трябва да го овъргалям в олио преди да го метнем на барбекюто, с цел да не е много сух?

# 16
  • Мнения: 2 199
белиш режиш на хапки и запържваш с олио, заливаш с кисело мляко и чесън това е нормално, а ако искаш нещо по-така запържи с кайма    Mr. Green

# 17
  • Мнения: 444
Задължително поръсено с мазнинка ..... даже може да го понакиснеш в марината - малко олио ,малко соев сос , може и подправки

# 18
  • Мнения: 1 449
Само дето на барбекюто става малко сух сякаш 
Направи смес от олио, скълцан със сол чесън, ситно нарязан магданоз и/или копър. Мажеш (но не обилно) с четчица от двете страни - и на барбекюто.


В тава от йенско стъкло редиш ред печен патладжан, ред смес от яйце, сирене и чесън на прах, ред галета.
  Peace Същата рецепта става и с тиквички, печени на барбекю.


На салата: с извара, кисело мляко, една идея майонеза и/или скълцани орехи.
На рулца: навиват се с плънка от тази млечно-орехова смес.

# 19
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Направи патладжанени сандвичи Simple Smile

Филийка патладжан - филийка сирене (топено, пушено, каквото имаш) - пак филийка патладжан и пак сирене - последният ред да е патладжанен. Отгоре поръсваш с настърган кашкавал  и запичаш само отгоре да се разтопи.

Отделно си правиш доматен сос - няколко настъргани домата се слагат в тенджерка със загрято олио, добавят се сол, черен пипер и малко захар. Оставяш да къкри, да му поизври водичката и накрая слагаш една лъчица брашно, размито с малко водичка. Рабзъркваш и готово. С този сос заливаш сандвичите.
Леле, от това ми потекоха лигите!  Embarassed

# 20
  • София
  • Мнения: 971
Аз правя т.нар. лятна манджа или прясна лютеница с патладжан. Освен него - настъргани домати, чесън и печени белени чушки - всичко на дребно и да поври заедно на котлона. Става на консистенция като лютеница. Яде се студено и с много сирене. Вкусно!

# 21
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Последния път патладжана,на филийки, изпечен на скара веднага го залях с маринатата - олио,оцет,счукан чесън,магданоз и сол - докато е горещ,да се задуши и да поеме повечко.Стана разкошна салатка.  chef

Общи условия

Активация на акаунт