картофеното пюре!

  • 9 330
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Мацки, помагайте, срам не срам- питам:

1. Как се правеше?
2. Колко мляко се слага? (Джулио яде по 180 на хранене)
3. Със захар или със сол да овкуся?
4. Как да захраня- 1 ден-1 лъжица, 2 ден- 2 и така до 6....или по- смело?
5. Обедното хранене да заместя или някое друго?

Педито не смея да питам, защото той си мисли, че всичко си спомням, но май не е така.... Embarassed  Embarassed  Embarassed

# 1
  • Мнения: 6 243
1. Как се правеше?
- обелваш и нарязваш един по-голям картоф и пускаш парчетата във вряща вода. Като се свари (до кашване), пасираш или с картофомачкачката Wink или с преса за картофи. В никакъв случай с пасатор, защото ще стане на лепило. Добавяш топло адаптирано мляко.
2. Колко мляко се слага? (Джулио яде по 180 на хранене)
- Слагам на око - да стане с нужната гъстота, която се променя към все по-гъсто.
3. Със захар или със сол да овкуся?
не овкусявай. Адаптираното мляко е сладникаво, ще му хареса и натюр. Накрая аз слагам малко зехтин, но ако вече даваш - може и масло.
4. Как да захраня- 1 ден-1 лъжица, 2 ден- 2 и така до 6....или по- смело?
- Не знам как сте захранени, но това е най-безопасния начин, за да не се посерете.
5. Обедното хранене да заместя или някое друго?
- ние го ядем на обяд туй нещо. Слагам към него и други работи, но това по-насетне.

# 2
  • Мнения: 1 489
Цитат на: sladka hapka
1. Как се правеше?
- обелваш и нарязваш един по-голям картоф и пускаш парчетата във вряща вода. Като се свари (до кашване), пасираш или с картофомачкачката Wink или с преса за картофи. В никакъв случай с пасатор, защото ще стане на лепило. Добавяш топло адаптирано мляко.
2. Колко мляко се слага? (Джулио яде по 180 на хранене)
- Слагам на око - да стане с нужната гъстота, която се променя към все по-гъсто.
3. Със захар или със сол да овкуся?
не овкусявай. Адаптираното мляко е сладникаво, ще му хареса и натюр. Накрая аз слагам малко зехтин, но ако вече даваш - може и масло.
4. Как да захраня- 1 ден-1 лъжица, 2 ден- 2 и така до 6....или по- смело?
- Не знам как сте захранени, но това е най-безопасния начин, за да не се посерете.
5. Обедното хранене да заместя или някое друго?
- ние го ядем на обяд туй нещо. Слагам към него и други работи, но това по-насетне.

И аз го правя така,но с тази разлика,че към картофите слагам и един морков да се свари.

# 3
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Глория, отначалото на картофеното ли си почнала да слагаш морков и пило ли е детето сок от морков преди това? Бих сложила и аз, но Джу не е и помирисвал такова нещо до сега....дали да почна с чисто картофено или направо да метна един морков вътре?!  Rolling Eyes

# 4
  • Мнения: X
Аз сварявам картофите на кубчета с малко вода, пасирам ги с част от водата /вече само ги намачквам с вилица/ и добавям 2-3л. мляко само сухото в-во. Слагам масло, колкото грахово зрънце и ако е безвкусно слагам малко захар, колкото да добие някакъв вкус и давам. Правя и по 180мл., защото толкова мляко яде. А захранването 1-ви ден 2лъж. ; 2-ри ден 5-6 лъж. и така за седмица стигаш цялото количество.

# 5
  • Мнения: 6 315
Ерика, щом детето не е яло морков, първо захрани с картоф и чак след това добави морков. Аз например като въвеждам нова храна я прибавям към вече познатия зеленчук. Първия ден съвсем малко, на следващия - повече и така докато стигна желаното количество.

Захар и сол не слагам изобщо. Само в началото слагах мъничко захар, за да овкуся, но вече не слагам изобщо.

Правя пюретата с пасатор и не ми стават на лепило. Давам ги на обед.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 191
И аз да споделя скромния си опит  Grinning !
В началото правех картофеното пюре като го мачках с уреда за мачкане на картофи и после през цедка, ама мнооого пипкава работа / бях чела във форумите че иначе ставало на лепило/. Сега вече си давам смело с пасатора, само че слагам вътре морков и малко от водата, в която са врели зеленчуците - става си супер. Аз лично добавям и съвсем мъничко сол и копър на ситно, че иначе девойката не го харесваше.
За начало на захранването - само с картоф почваш, щом детето не е вкусвало морков. След една семица можеш и морков да добавиш, а и други зеленчуци.

# 7
  • Мнения: 3 153
Момичета, задължително ли се слага мляко в зеленчуковото пюре? Аз откакто го захраних (преди 2 месеца някъде) никога не съм слагала-пасирам само зеленчуците с водичката в която са вряли......Трябва ли да слагам и мляко? А и откога мога да слагам масло и по колко?

# 8
  • Мнения: 6 315
Petinka , не ти виждам лентичката нещо  ooooh! . Аз започнах да давам масълце през 6-7 месец някъде. Слагам много малко масло по принцип. Мляко слагах адаптирано, а сега - по мъничко прясно, колкото да не е без хич. Бебето няма никакви алергии.

# 9
Ами хубаво е да слагаш мляко, защото пюрето не замества млечното хранене. Ако купуваш готово зеленчуково пюре, което е без мляко, трябва да се сложи мляко допълнително.
Маслото го въведох през седмия месец.
А картофеното пюре го правя точно като Pandora, обаче не слагам нито захар, нито сол, обаче вече слагам сирене, но обессолено.

# 10
  • Мнения: 3 153
Мерси, момичета! Ще слагам вече по малко адапт. мляко в пюрето! Въпреки, че той като изяде едно бурканче (домашно приготвено от мама:) ) яде чак след 4 часа и повече, значи му стига!!? Ама ще почна да слагам, де;)
А иначе аз не овкусявам с нищо-само зеленчуци натюр!

# 11
  • Мнения: 3 200
Нали картофа като е белен и не му се запазват полезните вещества, било добре да ври с обелката, така четох някъде, вярно ли е?
А относно пасирането - ако се добави от водата, в която е врял карофа, не става на лепило

# 12
  • Мнения: 6 315
Цитат на: evpraksia
Нали картофа като е белен и не му се запазват полезните вещества, било добре да ври с обелката, така четох някъде, вярно ли е?


За пръв път го чувам, не знам дали е вярно. Аз знам, че нитратите в картофите са концентрирани в обелките им и затова беля по-дълбоко и варя на парченца.

# 13
  • Мнения: 3 153
Цитат на: evpraksia
Нали картофа като е белен и не му се запазват полезните вещества, било добре да ври с обелката, така четох някъде, вярно ли е?
А относно пасирането - ако се добави от водата, в която е врял карофа, не става на лепило

Няма логика в това! Би било по-логично ако говорим за нещо, което даваш с кората (ябълка например)! Но картофите така или иначе ги белиш-дали преди или след варенето няма значение. Аз ги беля и режа на парченца, защото така се сваряват по-добре и по-бързо:)

# 14
Цитат на: evpraksia
Нали картофа като е белен и не му се запазват полезните вещества, било добре да ври с обелката, така четох някъде, вярно ли е?
А относно пасирането - ако се добави от водата, в която е врял карофа, не става на лепило

Точно така е , като се обели картофа и се вари, голяма част от витамините се отделят във водата, но водата също я ползваме за пюрето, така че става. Като се вари картофа с обелката витамините се запазват в него.

# 15
  • Мнения: 6 315
In potatoes, for instance, the skin, which is a dark corky layer called the "periderm," consists mostly of dead cells filled with a waxy, largely vitaminless substance whose chief function is to protect the potato's insides.

However, skin does keep vitamins from being boiled off during cooking. A baked potato with skin intact has almost all its original vitamin C, whereas a potato that has been peeled and boiled retains only 50-80 percent. (There's even less if the potatoes have been mashed up and left to sit around for a while.)

So, just leave the potato skins on while cooking and peel them afterward, right? Not so fast.

Potato skins contain toxic compounds called glycoalkaloids that can cause headaches, nausea, and diarrhea if eaten in sufficiently large amounts. Researchers Nell Mondy and Barry Gosselin of Cornell say boiling potatoes in their skins can cause the toxins to migrate into the vegetables' flesh.

Things get a little simpler when we turn to other fruits and vegetables. Skin is a good source of dietary fiber, something most Americans could use a lot more of.

One medium apple with peel, for instance, contains about 3.3 grams of fiber, while a peeled apple contains only 1.5 grams. Although there are no official daily fiber requirements, authorities say most people get only 10-20 grams per day, even though they could use 20-35.

There are several types of dietary fiber. The one abundant in apples, and to some extent in all fruits and vegetables, is called pectin. It's water soluble, and water-soluble fiber has been shown to reduce blood cholesterol levels.

What happens apparently is that each particle of fiber grabs an armful of bile salts on its way through the intestine (a process called "binding") and carries it out of the body during excretion.

The body then has to make new bile salts and evidently uses cholesterol as the raw material, thus keeping the blood cholesterol level down.

It has not been conclusively shown that an apple a day keeps the heart specialist away, which is to say they haven't proved that eating apples and other pectin-rich fruits and vegetables reduces heart disease. It's also true that if you eat too much water-soluble fiber it'll bind with (and subsequently carry away) micronutrients your body needs.

But since most people could stand to double their dietary fiber intake, it's probably a good idea to leave your apples and other fruits and vegetables (except taters) unpeeled ... unless of course the whole idea just grosses you out of existence.

Nutritionists would rather have you peel your veggies and at least get the benefit of the complex carbohydrates and starches than not peel and consequently not eat them at all.



Това е - ако някой не разбира - ще превеждам.

# 16
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Аз не разбирам.  Embarassed

# 17
  • Мнения: 6 315
В картофите, например, кората, която е тъмен, подобен на корк пласт, наречен "перидерм", се състои най-вече от мъртви клетки пълни с наподобяваща восък субстанция, която е без витамини изобщо и главната й функция е да пази вътрешността на картофа.

Както и да е, кожата предпазва витамините от "сваряване" по време на готвене. Печеният заедно с непокътнатата кора картоф запазва почти цялото си количество витамин С, докато картоф, който е обелен и след това сварен задържа само 50-80 процента. (Остатъкът е дори по-малък,  ако картофите са направени на пюре и след това оставени да престоят.)

Така че, да оставим картофите с кората и да ги обелим чак след като са сготвени, нали? Не прибързвайте.

Кората на картофите съдържа токсични вещества наречени гликоалкалоиди, които могат да причинят главоболие, замайване и диария, ако се яде в значителни количества. Според изследователите Nell Mondy и Barry Gosselin от Корнел, варенето на картофите заедно с кората им може да накара токсините да преминат в самия зеленчук.

Нещата стават малко по-прости, когато се обърнем към други плодове и зеленчуци. Кората е добър източник на диетичните фибри, нещо от което повечето американци могат да се възползват.

Една средно голяма ябълка с обелките съдържа около 3.3 грама фибри, докато обелена, тя ще съдържа само 1.5 гр. Въпреки че няма официални изисквания за дневното количество фибри, специалистите казват, че повечето хора получават само 10-20 грама фибри на ден, въпреки че биха могли да поглъщат 20-35.

Има няколко типа диетични фибри. тези, които преобладават в ябълките и до известна степен във всички зеленчуци и плодове, се наричат пектин. Той е водоразтворим, а водоразтворимите фибри понижават нивата на холестерол в кръвта.

Това което всъщност става е, че всяка частичка от фибрите захваща съвкупност от жлъчни соли по пътя си през червата (процес наречен "свързване") и ги изнася от организма чрез екскрецията.

Тогава тялото трябва да произведе нови жлъчни соли и доказано използва холестерола като суров материал и по този начин понижава количеството на холестерола в кръвта.

Не е доказано, че една ябълка на ден ще ни държи далеч от сърдечно-съдовите специалисти, т.е. че яденето на ябълки и други зеленчуци и плодове богати на пектин ще понижат възможността за развиване на сърдечна болест. Но е истина, че ако ядете прекалено много водоразтворими фибри, те ще се свържат с (и след това изнесат от организма) някои от микро хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае.

Но след като повечето хора могат да издържат да удвоят количеството погълнати фибри, може би е добра идея да оставяте ябълките си и останалите плодове и зеленчуци (освен картофите) необелени.....

Диетолозите по-скоро ще ви накарат да си белите зеленчуците за да получите поне ползата от сложните карбохидрати и скорбяла, отколкото да не ги белите и да не ги ядете изобщо.

# 18
  • Мнения: 6 243
Това е много полезен текст, но от моя гледна точка нещата са доста по-прости:
-картофеното пюре е "въвеждаща" храна - т. е. давам го, за да науча беба да яде нещо, различно от кърмата (в моя случай) или млякото. Като такава, не възлагам на картофеното пюре надеждите си, то да внесе в бебешкия организъм нужните му витамини и минерали. С кърмата/адаптираното мляко бебето получава каквото му е нужно.
- варя картофите обелени, защото така се прави гладко, хомогенно картофено пюре. Вариантите за хомогенизиране с пасатора аз поне ги изключвам - да, като се сипе достатъчно течност, става гладко, но не е с вкуса на пюрето, приготвено чрез намачкване.
За мое щастие Ирина не обича кой знае колко картофено пюре, така че това цапотне го правя веднъж на две седмици най-много Grinning

# 19
  • Мнения: 6 315
Цитат на: sladka hapka
Това е много полезен текст, но от моя гледна точка нещата са доста по-прости:


Пуснах го заради това, което писаха за кората. Иначе моят мечо много обича картофено пюре и изобщо всякакви пюрета. Май нищичко не отказва. Sunglasses

# 20
  • Мнения: 3 200
Вече съвсем се омотах  Simple Smile  с кората или без кората е добре да се вари?

# 21
  • Мнения: 6 315
Цитат на: evpraksia
Вече съвсем се омотах  Simple Smile  с кората или без кората е добре да се вари?


Лично мое мнение - без. Първо, че по-лесно се сварява на парченца и второ - в кората на картофа са съсредоточени и нитратите и затова според мен е по-добре да се варят без кората.

# 22
  • Мнения: 6 243
без кората.
и след два месеца Wink

Общи условия

Активация на акаунт