Пиле на сол

  • 3 267
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 423
Здравейте! Довечера ще имам гости и искам да направя пиле на сол, но тъй като не съм правила досега не смея да рискувам да го пека по-късно, защото може да останем гладни Embarassed си мисля да го изпека сега, за да видя какво ще се получи, но незнам като изстине дали не се изсушава и дори и да е хубаво като го извадя от фурната за довечера да не е толкова добре. моля ви помогнете който го е правил

# 1
  • Мнения: 6 017
В една тава изсипваш 1кг. сол и слагаш пилето което предварително е омазнено с олио, масло или маргарин-вътре и отвън (пилето)...вътре гго посоляваш леко. Слагаш го да се пече във фурната, градусите определяш сама, все пак всяка фурна пече различно. По време на печенето го обръщаш ту от едната, ту от другата страна за да може да се опече равномерно. Ами това е от мен   chef

# 2
  • Мнения: 444
В една тава изсипваш 1кг. сол и слагаш пилето което предварително е омазнено с олио, масло или маргарин-вътре и отвън (пилето)...вътре гго посоляваш леко. Слагаш го да се пече във фурната, градусите определяш сама, все пак всяка фурна пече различно. По време на печенето го обръщаш ту от едната, ту от другата страна за да може да се опече равномерно. Ами това е от мен   chef
А не става ли кожата много солена  newsm78 , и така изпечено в сол променя ли си вкуса , различава ли се по някакъв начин от обикновено печено пиле !!! Интересно ми е не съм яла никога по този начин

# 3
  • Мнения: 6 017
А не става ли кожата много солена  newsm78 , и така изпечено в сол променя ли си вкуса , различава ли се по някакъв начин от обикновено печено пиле !!! Интересно ми е не съм яла никога по този начин
Не, разбира се че нестава кожата и самото пиле си поемат сол, колкото е необходимо...и аз съм се замисляла как така не става толкова солено с 1кг. сол...просто слагаш пилето върху солта, без да го овъргаляш в нея...най-дбре според мен е пилето да се намаже с маргарин или с масло, аз така съм го правила- не съм пробвала лично аз с олио, но близки са правили  и казват, че резултата е същият...Наглеждаш пилето постоянно и като мислиш че е готово го обръщаш обратно, за да може да се изпече равномерно. Пилето става, се едно е печено на грил.

# 4
  • Мнения: 2 199
Солта не трябва ли да е едра морска?  newsm78

# 5
  • Мнения: 6 017
Солта не трябва ли да е едра морска?  newsm78
Не...поне аз не съм го правила с такава сол  Peace

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 213
Баба ми го правеше върху морска сол. Беше много вкусно, коричката като че ли се "отлепя" от пилето и е много хрупкава. Аз не съм посмяла да го правя, защото все ми се струва, че нещо което баба ми е правила, аз само мога да разваля  Cry

# 7
  • Мнения: 2 591
за първи път чувам  Rolling Eyes ще ми се да се изпробвам и аз обаче  Blush

Аз не съм посмяла да го правя, защото все ми се струва, че нещо което баба ми е правила, аз само мога да разваля  Cry

имаш право - и аз имам благоговение към нещата, които правеше баба ми (и нейните винаги бяха толкова божествено вкусни)

# 8
  • Мнения: 2 199
Честно казано си мисля , че ако е върху нормална дребна готварска сол , ще стане солено , а едрата сол няма как да се попие, поне не толкова лесно

# 9
  • Мнения: 2 591
да, но щом Сладко и солено го е правила....  Rolling Eyes

# 10
  • Мнения: 6 315
Аз разрязвам пилето през гърдите, разтварям го и го слагам директно върху солта без да го мажа с нищо отгоре. Важното е веднага след като се изпече да се махне от солта, защото ще поеме много.

# 11
  • Мнения: 6 017
Баба ми го правеше върху морска сол. Беше много вкусно, коричката като че ли се "отлепя" от пилето и е много хрупкава. Аз не съм посмяла да го правя, защото все ми се струва, че нещо което баба ми е правила, аз само мога да разваля  Cry
Глупости говориш, как ще го развалиш...не си пробвала, не си го направила, щом аз мога ще можеш и ти....няма кой знае каква философия да направиш пиле на сол...никак не е трудно, това бих казала е една от най- лесните и вкусни рецепти. Вярвам че ако пробваш ще го сготвиш, убедена съм. А за морската сол...дали е обикновенна кристална сол или морска..няма значение, все солчица...

# 12
  • Мнения: 10
И аз знам ,че се пече върху едра сол. Тя предава друг вкус на пилето.

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 213
Баба ми го правеше върху морска сол. Беше много вкусно, коричката като че ли се "отлепя" от пилето и е много хрупкава. Аз не съм посмяла да го правя, защото все ми се струва, че нещо което баба ми е правила, аз само мога да разваля  Cry
Глупости говориш, как ще го развалиш...не си пробвала, не си го направила, щом аз мога ще можеш и ти....няма кой знае каква философия да направиш пиле на сол...никак не е трудно, това бих казала е една от най- лесните и вкусни рецепти. Вярвам че ако пробваш ще го сготвиш, убедена съм. А за морската сол...дали е обикновенна кристална сол или морска..няма значение, все солчица...
Благодаря ти за думите  bouquet
Ще взема да опитам, пък каквото стане...Сещам се, че на баба ми фурната беше слаба и не се затваряше добре - подпираше я с точилката, може и затова да са по-вкусни нещата - по-бавно като стават Thinking

# 14
  • Мнения: 6 017
За фурната ...незнам аз си я оставям затворена, а иначе градусите определяш сама, въобще не се притеснявайте за солта...гарантирам ви.

# 15
# 16
  • Мнения: 6 017
schr
В крайна сметка сготви ли пилето на сол?....ако си го направила-покожи снимчици да видим, пък и напиши коментара си за него.

# 17
  • Мнения: 1 427
Върху едра морска сол се пече, не е необходимо да се маже отвътре допълнително със солта! Peace

# 18
  • Мнения: 423
schr
В крайна сметка сготви ли пилето на сол?....ако си го направила-покожи снимчици да видим, пък и напиши коментара си за него.
В крайна сметка сготвих пилето на сол и ми се струва доста апетитно, но утре ще ви напиша коментарите на гостите ми. много лесно става а докато се печеше ми текаха лигите пред фурната Embarassed Laughing, но тежката дума е на гостите, така че търпение до утре. И си го напарвих със съвсем нормална сол!  bouquet Simple Smile

# 19
  • Мнения: 6 017
Радвам се, дано да са доволни гостите ти

# 20
  • Мнения: 5 476
Върху едра морска сол се пече, не е необходимо да се маже отвътре допълнително със солта! Peace

Peace точно така .

# 21
  • Мнения: 188
Аз го пека само върху едра сол.  Без нищо допълнително. Поема си колкото трябва сол и не се пресолява. Прави ми приятно впечетление, че ако остане месо, което рядко вече се случвау нас  Grinning, на другия ден пак си е вкусно. За разлика от печеното с бира или картофи бройлерче.

# 22
  • Мнения: 444
А тавата после лесно ли се измива , че едни познати ме наплашиха че падало голямо търкане от солта  #2gunfire

# 23
  • Мнения: 6 017
Измива се лесно, зависи от тавата...

# 24
  • София
  • Мнения: 461
Честно казано си мисля , че ако е върху нормална дребна готварска сол , ще стане солено , а едрата сол няма как да се попие, поне не толкова лесно

И аз така реших и затова снощи правих (за пръв път) върху морска сол. Пиленцето стана разкошно, не беше никак солено, даже досолявахме. Отгоре го намазахме с масълце и към края, когато беше почти готово, го наръсих с подправки. Не съм го обръщала в тавата, просто като почна да се запича отгоре го намалих, за да не изгори, а отдолу да остане сурово. Стана разкошно!  chef

Тавата като махнах пилето много лесно я остъргах, солта падна лесно, тя направо се отлепи на големи парчета. Реших обаче да я изстържа преди да е изстинала солта, че после няма махане сигурно. Нямах проблеми с миенето Naughty

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 686
  Момичета, ще вземете да ме накарате и аз да пробвам, само че с бутчета.

# 26
  • Мнения: 188
Пробвай! Става и с половино пиле, и с бутчета. И добър апетит!!!!!!!!! Laughing
А тавата много лесно се измива, ако сложиш алуминиево фолио и върху него насипеш солта.

Последна редакция: чт, 30 авг 2007, 13:44 от nelicka

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Купих си тава с незалепващо покритие. Едва ли солта ще разяде покритието, а и ще се измие лесно

# 28
  • Мнения: 444
Направих го , честно казано не ми хареса , седи ми някак постно и сухо ! Тавата ми е нова с тефлоново покритие , още седи накисната да се стопи солта !На вид е хубаво , но го предпочитам с повече мазнинка или в плик !!!

# 29
  • Мнения: 6 017
Направих го , честно казано не ми хареса , седи ми някак постно и сухо ! Тавата ми е нова с тефлоново покритие , още седи накисната да се стопи солта !На вид е хубаво , но го предпочитам с повече мазнинка или в плик !!!
Различни хора=различни вкусове!

# 30
  • Мнения: 10
Аз също правя доста често пиле на сол, а и на гости съм го сервирала. Облизват си пръстите. Моите варианти са два: Първият - суха тава, измито и подсушено пиле, сол /готварска/ да покрие около един пръст тавата. Слагам пилето отгоре, пека и обръщам. След като е готово може да го поръся с подправки, а може и без тях. Коричката е хрупкава. Вторият вариант - по същият начин, само, че като го изкарам от тавата, докато е топло го омазвам с масло или маргарин, подправки и го захлупвам в тенджера. Пак става хубаво, но тъй като дъщеря ми предпочита хрупкава кожичка - по-често го правя по първия вариант. Супер си е пилето на сол!  Wink

Общи условия

Активация на акаунт