2 лесни рецепти за сладкиши.....

  • 7 739
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 11 607
Та...първата е нещо като визитна картичка на майка ми...що народ я е научил и я прави и до ден днешен от десетки години.......

Сладкиш с орехи(Кекс)

5 яйца
1 1/2  ч. ч. захар
5 с.л. олио
4 с.л. вода
2 ч.ч. брашно
щипка сол при първоначалното разбъркване на яйцата
орехи за отгоре - 1 ч.ч.

Забъркват се в купа в тази последователност продуктите с миксер, като е желателно яйцата и захарта да се бъркат по-дълго време. Изсипва се в намазана кръгла тавичка, и се слагат изчистените орехи най-отгоре. Пече се в добре загрята фурна. Изстива и се реже на ромбове напр. и се поръсва с пудра захар.

Аз го правя този кекс във форамата за кекс с дупка. Става идеален и се надига много без никакви набухватели. Никога не съм слагала такива и резултата е идеален.



Плодово реване

4 яйца
4 с.л. олио
1 ч.ч. захар
1 1/2  ч. ч. брашно и в него 1/2 ч.л. амонячна сода
2 компота от кайсии

Разбъркват се продуктите с миксер без компота. В намазана тавичка се нареждат плодовете, добре изцедени с дупката надолу и отгоре се изсипва сместта. Пече се в добре загрята фурна. Щом стане готово(кафява коричка отгоре), се обръща веднага в по-голяма тава и се залива със сиропа на компотите.

Реването става и с 1 компот, но по-не е сиропиран и в нашата къща е борба за кайсиите....

Добър апетит!

Нямам снимки, но това са може би 2 от най-често изпълняваните рецепти в нашата къща, а плодовото реване е любимото на мъж ми и като студенти е изяждал сам цяла тава! С реването го подкупвам за определени неща напр.......

Последна редакция: нд, 02 сеп 2007, 23:22 от Мама Цоцоланка

# 1
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Тъкмо влязох да търся рецепта за кекс  Wink
Ще пробвам първата ти рецепта Party
 Hug

# 2
  • Мнения: 6 017
Мамо  Цоцоланке веднъж бях яла сладкиш с орехи, приготвен по същият начин за който си дала рецепта, в най- скоро време ще го пробвам и аз, а и вторият не е за изхвърляне. Засега рецептите отиван в тевтера, а скоро ще ви покажа как съм се справила все с един от двато. Много ти благодаря за рецептите!   bouquet  bouquet  bouquet Ни спираш да даваш невероятни рецепти.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Забърках го и е във фурната.обаче нямам пудра захар,а сега не ми се излиза Blush
И без нея ще мина Mr. Green
ще дам отзиви после като го резна Wink

# 4
  • Мнения: 6 713
Плодовият сладкиш и аз го правя по подобен начин, само че аз първо карамелизирам захар на дъното на тавичката и после подреждам кайсиите. После и тестото добавям. Peace

Много хубава рецепта, мерси, че ми я припомни  bouquet

# 5
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Сладкиша стана много хубав Peace
Благодаря за рецептата  bouquet

# 6
  • Мнения: 6 017
Хм, сега като се замисля, този вторият сладкиш и аз го правя, но моята рецепта е ето тази....Вкъщи много го обичат. Става много вкусен и сладък.
Сладкиш с компот от кайсии
Необходими продукти:
4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 компот от кайсии
1/2ч.ч. олио
Приготвяне:
Всичко без компота се разбива с миксер, на части, до получаването на гъста хомогенна смес. В една средно голяма тава се отрязва едно парче хартия за печене или обикновенна(зависи каква имате), толкова голямо, за да може да покрие цялата тавичка, намазва се обилно с олио. Слагат се плодовете от компота(нареждате ги както искате) и отгоре изсипвате сместа, слагате да се пече в предвапително загрята до 150* фурна. След като се опече се обръща в поднос или по- голяма тавичка и се сиропирва с сока от компота. Оставя се да престои половин- един час и се консомира след това. Приятен апетит!

# 7
  • София
  • Мнения: 35 977
Ще ги пробвам, мерси   bouquet

# 8
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ще ги пробвам, мерси   bouquet
И аз!  Peace

# 9
  • Мнения: 2 005
И аз ще пробвам реването Peace

# 10
Ето една рецепта :

КАКАОВ КЕКС С ГЛАЗУРА

Необходими продукти :
2 и половина чаени чаши брашно
1 и половина чаени чаши захар
3 супени лъжици какао
4 супени лъжици олио
2 кофички кисело мляко
1 чаена лъжица сода

Необходими продукти за глазурата :
1/2 чаена чаша захар
1/2 пакетче масло
2 супени лъжици какао


Начин на приготвяне :
Брашното , захарта , какаото и олиото се разбъркват . После се прибавят киселото мляко и содата . Бърка се с миксер до получаването на смес с плътност подобна на боза . Изсипваме сместа върху предварително намазнена тава , печем на температура 200-220 градуса до готовност ( когато набодем кекса с клечка не трябва д остава тесто по нея ).
Глазурата се прави много лесно -  в малка касерола поставяме всички продукти и ги оставяме на котлон докато не заври . Разбъркваме .
След като кекса е вече изтинал го нарязваме на парчета и заливаме с глазурата .


Надявам се рецептата ми да ви е харесала . Simple Smile

# 11
  • София
  • Мнения: 4 294
Мама Цоцоланке, много благодаря за рецептата за плодовото реване   bouquet
Вчеря я направих и до вечерта нямаше и троха от сладкиша  Mr. Green

Обещах на моите хора да я правя тази рецепта - та тя е толкова лесна и бърза за приготвяне  Peace
Момичета пробвайте я  Laughing

# 12
  • Мнения: 6 029
аз кат пълен идиот да питам... реването в колко нагрята фурна го слагате.. на колко градуса.. и горе-долу по средата на фурната или?

# 13
  • Мнения: 1 818
Тъкмо се чудих какво лесничко сладкишче да им направя на моите...Благодаря Цоци! Но компот от кайсии къде да търся... newsm78 Виж от праскови се намира...

# 14
  • София
  • Мнения: 4 294
аз кат пълен идиот да питам... реването в колко нагрята фурна го слагате.. на колко градуса.. и горе-долу по средата на фурната или?

Моята фурна е с числа от 0 до 11 и съответно числата отговарят на градуси, но вече съм изхвърлила книжката и честно съм забравила кое число на какъв градус отговаря. Аз вече си познавам фурната, с каква сила работи на дадено число и си пека без проблем.
Та аз го изпекох на 9, сложих тавата (беше кръгла тавичка) точно по средата на фурната  Peace

# 15
  • Мнения: 6 029
от 0 до 11 ... бахти. на мен печката ми е нова и хич не я познавам...

# 16
  • София
  • Мнения: 4 294
Тъкмо се чудих какво лесничко сладкишче да им направя на моите...Благодаря Цоци! Но компот от кайсии къде да търся... newsm78 Виж от праскови се намира...

Габи аз го правех с компот от кайсии, точно както е описала Мама Цоцоланка, но мисля че и с праскови ще стане  Peace

# 17
  • София
  • Мнения: 4 294
от 0 до 11 ... бахти. на мен печката ми е нова и хич не я познавам...

Мама Цоцоланка пише на добре загрята фурна. Та пробвай на около 180-200 , но не повече, че да не загори от горе.
До колко ти е максимума на фурната, щом е нова печката може би е силна и мощна  Thinking

# 18
  • Мнения: 6 029
от 0 до 11 ... бахти. на мен печката ми е нова и хич не я познавам...

Мама Цоцоланка пише на добре загрята фурна. Та пробвай на около 180-200 , но не повече, че да не загори от горе.
До колко ти е максимума на фурната, щом е нова печката може би е силна и мощна  Thinking

не е, 250 е максимума. може би на 200 ще е добре.

# 19
  • Мнения: 1 021
от 0 до 11 ... бахти. на мен печката ми е нова и хич не я познавам...

Мама Цоцоланка пише на добре загрята фурна. Та пробвай на около 180-200 , но не повече, че да не загори от горе.
До колко ти е максимума на фурната, щом е нова печката може би е силна и мощна  Thinking

не е, 250 е максимума. може би на 200 ще е добре.

Предполагам, че 200 ще е добре! Моята фурна е до 250 и на 200, понякога 180 е добре за сладкиши!

А по темата: Този вторият сладкиш и аз го знам от  майка ми и наистина е много приятен!

# 20
  • Мнения: 7 474
 Crazy Добре звучи, ще се пробват   bouquet

# 21
  • Мнения: 6 029
взех един компот, но по-голям... в консерва е, не в буркан. и е 850 гр.

още един ламерски въпрос - в колко голяма тава да го изсипя? колко дебело трябва да се получи, за да не остане сурово вътре?

мале, много съм зле...

# 22
  • София
  • Мнения: 4 294
още един ламерски въпрос - в колко голяма тава да го изсипя? колко дебело трябва да се получи, за да не остане сурово вътре?

мале, много съм зле...

Аз го направих в кръгла тавичка средна големина и дебелината на тестото стана около 2 пръста и половина.
Изпече се добре, не засякох време, просто гледах да стане кафяв отгоре сладкиша, но не да прегори.

# 23
  • Мнения: 436
Непременно ще се пробват! Благодарности на Мама Цоцоланка!
С нейните рецепти съм сигурна, че няма да има провал   bouquet

# 24
  • Мнения: 6 029
ето, провал Mr. Green

всичко прекрасно, изсипвам от едната тава в другата.. и отгоре изригва неопеченото тесто. Crazy върнах обратно за поправка... да се пече.. ама пак не успях съвсем. нарязах свестните парчета от краищата, в средата си беше тесто. ама аз го изядох за назидание и сега ми е лошо. предполагам, че тавичката беше малка. стана бая дебело, следващия път в по-голяма, за да е по-тънко.

# 25
  • Мнения: 436
ето, провал Mr. Green

всичко прекрасно, изсипвам от едната тава в другата.. и отгоре изригва неопеченото тесто. Crazy върнах обратно за поправка... да се пече.. ама пак не успях съвсем. нарязах свестните парчета от краищата, в средата си беше тесто. ама аз го изядох за назидание и сега ми е лошо. предполагам, че тавичката беше малка. стана бая дебело, следващия път в по-голяма, за да е по-тънко.

Това кой сладкиш?

Иначе и аз вчера изхвърлих един такъв неуспешен със сливи - по средата си беше останал суров. Направо изхвърлих и рецептата - да не се бъркам друг път. Но може би и моят беше по-дебел отколкото трябва

# 26
  • Мнения: 6 029
втория, с кайсиите.

# 27
  • Мнения: 436
Julie, аз точно този сладкиш не съм правила, но правя един подобен.  Досега провал с него не съм имала, но винаги преди да го извадя от фурната проверявам с клечка за зъби - ако се лепи по клечката, значи трябва още да се пече, или поне да се остави да постои в изключената фурна още 10-15 мин.

# 28
Мерси за рецептите веднага ще ги изпробвам   bouquet

# 29
  • София
  • Мнения: 4 294
ето, провал Mr. Green

всичко прекрасно, изсипвам от едната тава в другата.. и отгоре изригва неопеченото тесто. Crazy върнах обратно за поправка... да се пече.. ама пак не успях съвсем. нарязах свестните парчета от краищата, в средата си беше тесто. ама аз го изядох за назидание и сега ми е лошо. предполагам, че тавичката беше малка. стана бая дебело, следващия път в по-голяма, за да е по-тънко.

Ей що така бе Julie, колко дебел стана сладкиша  Thinking
А това с клечката за зъби го правя само като правя кекс, защото много се надига тестото и разбира се пробвам по този начин. Този десерт е твърде тънък, но също може да се изпробва дали е опечен с клечка за зъби, както ти е казала redsonja
Успех следващия път  Laughing

# 30
  • Мнения: 4
Здравейте мами, аз за 1 път влизам в готварската тема, но искам да споделя с вас една мнооооого лесна рецепта за сладкиш.  В оригинала се казва banana bread, но може да се прави със всякакво друго сладко, не е задължително да е с банани.
Рецептата е:
3 средно големи банана
2 чаши брашно
1 чаша захар
1 пакетче бакпулвер
2 яйца
1 ванилия
Брашното, захарта и бакпулвера се смесват, добавят се яйцата и намачкани банани и всичко се разбърква много хубаво. Сместа се изсипва в тавичка намазана с малко олио. Пече се в загря та фурна около 25-30 минути (докато не стане кафяв отгоре).
Лично аз го харесвам защото става много бързо, лесно и вкусно, а това е добре за мен, защото не се изявявам с добри кулинарни умения  Laughing

Последна редакция: ср, 05 сеп 2007, 18:14 от butterfly bg

# 31
  • Мнения: 6 017
Благодаря за рецептата, много обичам банани и може да я пробвам скоро време..

# 32
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
запис, страхотна тема  bouquet

# 33
  • София
  • Мнения: 4 294
Здравейте мами, аз за 1 път влизам в готварската тема, но искам да споделя с вас една мнооооого лесна рецепта за сладкиш.  В оригинала се казва banana bread, но може да се прави със всякакво друго сладко, не е задължително да е с банани.
Рецептата е:
3 средно големи банана
2 чаши брашно
1 чаша захар
1 пакетче бакпулвер
2 яйца
1 ванилия
Брашното, захарта и бакпулвера се смесват, добавят се яйцата и намачкани банани и всичко се разбърква много хубаво. Сместа се изсипва в тавичка намазана с малко олио. Пече се в загря та фурна около 25-30 минути (докато не стане кафяв отгоре).
Лично аз го харесвам защото става много бързо, лесно и вкусно, а това е добре за мен, защото не се изявявам с добри кулинарни умения  Laughing


Извинявам се за тъпия въпрос, а може ли да се направи в кексова форма, а не в тавичка  newsm78
Че да има по-хубав вид  Laughing

# 34
  • Мнения: 27
Мама Цоцоланке, аз сигурно съм с две леви ръце,защото направих плодово реване, но децата не харесвали,казват че мирише много на яйца. Къде ми е грешка? Аз сложих 4 домашни яйца и вместо амон.сода  _бакпулер.

# 35
  • Мнения: 2 126
Сладкиш с орехи(Кекс)

5 яйца
1 1/2  ч. ч. захар
5 с.л. олио
4 с.л. вода
2 ч.ч. брашно
щипка сол при първоначалното разбъркване на яйцата
орехи за отгоре - 1 ч.ч.

Забъркват се в купа в тази последователност продуктите с миксер, като е желателно яйцата и захарта да се бъркат по-дълго време. Изсипва се в намазана кръгла тавичка, и се слагат изчистените орехи най-отгоре. Пече се в добре загрята фурна. Изстива и се реже на ромбове напр. и се поръсва с пудра захар.
ДА питам този кекс дали ще стане във правоъгълна форма.Отдавна имам мерак да направя в такава,вчера най-сетне си купих и сега се чудя какво да опека в нея newsm78 Този ми се вижда много добър Laughing

# 36
  • Мнения: 11 607
По принцип първият кекс става и в кексова, и в обикновена тавичка......Аз го правя по първият начин,а майка ми по вторият.....Винаги става...

За вторият сладкиш - обикновено се опича за около 25 мин......По принцип не трябва да е много дебел, и едва сместа покрива кайсиите...Мириса на яйца идва от самите яйца(според мен),защото домашното по принцип си има мирис на домашно и е без каквито и да е подобрители......А за набухвателя - също незнам...Винаги съм го правила с амонячна сода и не знам какви са разликите между нея, бакпулвера и останалите набухватели.....
Самият сладкиш не е дебел, става тънък.......И това е лошото,че не ни стига само един, а като го започна го правя в най-голямата тава и така да компенсирам поне малко тънкостта му......И увеличавам продуктите.......

# 37
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
За яйцата - имам опит от това лято. Майка ми прави цяло лято един и същи кекс, че децата много искали. Дотук добре. Но кокошките на свекърва ми пронесоха, има много яйца. Занесох и на майка ми. Направи с тях същия кекс. Никой не го яде (4 деца са - моите и на сестра ми). Майка ми каза, че и на нея и "докарвал" на яйца, а и беше страшно много жълт. Просто домашните кокошки си живеят по-добре и са хранени по-разнообразно. Можеш да намалиш количеството на яйцата.

Общи условия

Активация на акаунт