Някой направи ли това мляко с ориз:

  • 2 257
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Нина
Имах една гостенка от Сърбия,която го приготви по следния начин-така и не го опитах-личен спомен от детската градинка! Mr. Green Но мъжа ми беше възхитен!
1 ч.ч ориз се залива с 1 и 1/2 ч.ч .вряла вода и престоява така,докато ориза си дръпне водата.
В съда в който ще се приготвя се сипва 1 ч.ч. захар и се карамелизира,след това се прибавя млякото около 0,5 л. и се намаля котлона.Добавя се и ориза и от време на време се бърка,за да се провери дали е сварен и дали захарта на дъното се е разтопила.След като всичко е готово се разсипва в купички за да изстине и отгоре тя предлагаше смлян карамфил,не канела.



Вчера забърках въпросната рецепта. Получи се фантастичен десерт. Обаче имах неприятно изживяяване Sad . След като карамелизирах захарта и дойде момента да сложа млякото, което беше леко хладко, се получи следното: карамела за секунда се втърди, вдигна облак пара, който ме ужули по кожата. Аз всъщност се усетих какво ще стане, но малко късно - нямаше как да спра карамелизирането.....После се наложи много дълго да варя и бъркам млякото до пълното разтваряне на твърдия карамел.....
Може ли това да се избегне?! Би ли се получил карамела, ако към захарта се добави малко от млякото и при започване на карамелизирането да се добави останалото мляко?!
Я кажете, имате ли идея как да не направя същия фал Confused

п.с. ако не сте пробвали рецептата, действайте, върховна е! и моя мъж остана възхитен Wink

# 1
  • Мнения: 750
Яяяя, хубава рецепта! Ще я пробвам.

Може би ако към захарта се добави малко масло при карамелизирането и млякото се сипе вряло, няма да се получи така.

Ще опитам и ще ти кажа!

# 2
  • Мнения: 1 655
Тази рецепта съм я пропуснала, но сега смятам да я опитам, а казваш че става вкусно.
Колкото до въпроса с карамела и добавянето на млякото, мисля, че ако налееш малко мляко при захарта, няма да се получи карамел. Аз мисля да опитам да наливам на съвсем тънка струйка млякото и да бъркам енергично. Правя аналогия с един крем с карамелизирана захар който правех преди време. При него се разбиваха на сняг белтъци и се добавяше горещия карамел на тънка струйка, като в същото време се разбиваше с миксера. Ако го няма енергичното разбиване на миксера, карамела ставаше на бучки, а иначе си става пухкав крем.
Ще докладвам утре как се е получил десерта.

# 3
  • Мнения: 3 927
Хубаво, а да видим какво ще се получи при вас Simple Smile
Чакам доклади Wink

# 4
  • София
  • Мнения: 3 914
А ти карамфил ли сложи или канела?

Мисля, че ако се остави карамела да изстине и после се добави млякото, няма да има проблеми. Все пак като правя крем-карамел не изсипвам млякото върху врелият карамел. Докато подгяваш котлона, би трябвало карамела да се разтопи пак и да се смеси с млякото.

# 5
  • Мнения: 3 927
Всъщност го оставих нятюр - без подправка.
Мислех си, че крокан ще пасва добре, но.....не сварих да пробвам.

Даааа, може би при изстинал карамел няма да има "парни ефекти", сигурно така ще стане....благодаря.

# 6
  • София
  • Мнения: 3 914
За нищо. Дано стане без жертви следващият път.

# 7
  • София
  • Мнения: 328
Много  вкусно звучи, аз съмголям фен на мляко с ориз  и веднага отивам да накисна ориза.

# 8
  • Мнения: 5 251
Днес и аз мисля да го направя  Simple Smile Само да питам ванилия може ли да се сложи  Confused: Понеже няма да сложа карамфил,не го обичам  Wink

# 9
  • София
  • Мнения: 328
Измъчих се.Честно да ви кажа такъв провал не съч имала отдвна в кухнята, по-добре да бях направила Шведската торта,както бях замислила.Първо - въпреки че имах предвид и аз се изгорих от парата,сипах топло мляко и още по-зли, то кипна и направи цялата печка в карамел и мляко/освен ,ч е точно сутринта я бях лъснала, съм с керамични котлони,които си развалят от захар/.След това ме загоря тенджерата, малко ми беше млякото.Ако изобщо се е получило нещо ще съм доволна, защогто търпеливо и упорито си смених тенджерката, долях мляко и пратих мъжа за карамфил. #Silly  #Silly  #Silly

# 10
  • Мнения: 3 251
Ох,момичета,ами като не съм го приготвяла аз ,как да ви дам съвет! Rolling Eyes Аз видях крайния резултат,а моят мъж бе просто възхитен от него?!?!Знам ли?!!сигурно има някаква тънкост,на която не съм обърнала внимание...А не може ли като се направи захарта на карамел ,да се остави да поизстине и след това да се прибави леко подгрято/не сварено!/ млякото и да се сложи на бавен огън....знам ли?!?!

# 11
  • София
  • Мнения: 328
Може би карамелът трябва де изстинал, мисля че млякото да е малко повечко, но ОПРЕДЕЛЕНО СИ СТРУВАХА МЪКИТЕ, СТАНА МНОГО ВКУСНО!!!  food002

# 12
  • Мнения: 3 927
Нина, споко, нямаш вина за нищо Simple Smile  Wink
Просто реших да споделя какво ми се получи и как да го избегна следващия път, защото непрменно ще повторя рецептата - с или без карамфил/канела крайният резултат беше повече от задоволителен.
Искам да добавя, че спазвах точно пропорциите, освен за водата: накиснах ориза с 2 ч. вода вместо 1 и 1/2 и го изсипах при вече готовите карамел+мляко, като бърках докато ориза набъбне и сместта се сгъсти, демек рецептата е точна.

Zdravka, много съжалявам за керамиката ти........и аз знам, че захар, попаднала върху плота е едва ли не смъртоносна за него.....

Radina, и без ванилия крема е много ароматен - благодарение на карамела.

Значи остава варианта при изстинал карамел да се добави млякото  и тогава пак да се сложи на котлона!

# 13
  • София
  • Мнения: 3 328
Един много OFF въпрос, но не мога да не го задам: какво се случва с керамичния плот, ако върху него попадне захар и каква захар - разтопена ли, на кристалчета или?А за въпросната рецепта - и аз мисля да я пробвам тези дни, струва ми се, че ако оставя карамелизираната захар да поизстине и тогава добавя млякото, няма да има проблем, но пък не съм сигурна дали напълно ще разтопя карамела. Който го е направил десерта по този начин, нека каже сполучливо ли се получава.

# 14
  • Мнения: 5 251
Сега залях ориза с горещата вода,но не ми е ясно напълно ли трябва да дръпне водата  Thinking

# 15
  • Мнения: 3 251
Ох ,аз докато се включа и ти вече си го направила сигурно.... Embarassed Ами видях докато се мотаех в кухнята,че ориза  стои като набъбнал,което значи ,че сигурно си я дърпа водата ,а и тя после така ми обясняваше.И после с карамела и млякото ,слага и ориза да се вари на слаб котлон и го бърка от време на време!
Радина,айде сподели после ,какво се е получило при теб,че може да се хвана и аз да доставя пак това удоволствие на моичкия,преди тя да е дошла на гости пак! Heart Eyes

# 16
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Radina
Сега залях ориза с горещата вода,но не ми е ясно напълно ли трябва да дръпне водата  Thinking


и аз закъснях, ама нищо:
и друг път съм попарвала ориза с гореща вода. По-голямата част от водата попива, но все пак варене му е необходимо......в конкретния случай изсипах ориза заедно с водата след като малко бях поразтворила вече карамела и така варих с бъркане от време на време.....

# 17
  • Мнения: 5 251
Хм направих го нямах проблем с карамела (и добавянето на  млякото след това ) уж не го изгорих  Thinking Добавих млякото и ориза всичко си изглеждаше супер до момента в който не го разсипах в купичките и го кусах  ooooh! Много горчи,чак е неприятен за ядене  Confused Обаче ми се струва ,че вината е мен в смисъл, че ориза беше Ънкъл Бенс ,а той не се разварява и затова реших да го варя повечко,но беше грешка  Imp Следващия път ще го направя с обикновен ориз и се надявам да нямам този проблем  Praynig

# 18
  • Мнения: 2 839
Цитат на: Radina
Обаче ми се струва ,че вината е мен в смисъл, че ориза беше Ънкъл Бенс ...

И ти си майсторка като мене!  Sunglasses  Аз веднъж съм правила мляко с ориз и сложих бланширан ориз. ВАрих го час и половина и накрая пак беше мляко с камъчки  Mr. Green

# 19
  • Мнения: 5 251
Цитат на: DiVA
Цитат на: Radina
Обаче ми се струва ,че вината е мен в смисъл, че ориза беше Ънкъл Бенс ...

И ти си майсторка като мене!  Sunglasses  Аз веднъж съм правила мляко с ориз и сложих бланширан ориз. ВАрих го час и половина и накрая пак беше мляко с камъчки  Mr. Green


 Whistling Всъщност точно така с еполучи освен че и карамела прегоря докато се опитвах да го сваря този гаден ориз  Blush

# 20
  • Мнения: 1 399
Цитат на: Karimma
Един много OFF въпрос, но не мога да не го задам: какво се случва с керамичния плот, ако върху него попадне захар и каква захар - разтопена ли, на кристалчета или?
Всякаква захар е опасна за керамичния плот Sign Exclamation  
Захарта развива много висока температура при горенето и като попадне на котлона може да направи буквално дупки по него Sign Exclamation  
За карамела: няма ли да е по-добре ако се направи обратното - не млякото да се изсипва върху захарта, а обратно - в горещото мляко да се налива на тънка струйка карамелизираната захар Thinking

# 21
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: stella
Цитат на: Karimma
Един много OFF въпрос, но не мога да не го задам: какво се случва с керамичния плот, ако върху него попадне захар и каква захар - разтопена ли, на кристалчета или?
Всякаква захар е опасна за керамичния плот Sign Exclamation  
Захарта развива много висока температура при горенето и като попадне на котлона може да направи буквално дупки по него Sign Exclamation  
За карамела: няма ли да е по-добре ако се направи обратното - не млякото да се изсипва върху захарта, а обратно - в горещото мляко да се налива на тънка струйка карамелизираната захар Thinking

Благодаря за отговорите - първият ще си го запиша в главата с червени букви, че да не го забравям, щото инак... Imp
А за втория - елементарно правило от химията, ама кой да се сети Laughing

# 22
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Radina
Много горчи,чак е неприятен за ядене  Confused Обаче ми се струва ,че вината е мен в смисъл, че ориза беше Ънкъл Бенс


A моя беше дори въз-сладък. Може да си изтървала карамела - дори секунди понякога са фатални и почва да горчи.....
Моят ориз беше най-обикновен кръгъл ориз, уж от българския......

Цитат
За карамела: няма ли да е по-добре ако се направи обратното - не млякото да се изсипва върху захарта, а обратно - в горещото мляко да се налива на тънка струйка карамелизираната захар


След сериозен анализ на творението и аз реших следв. път да направя така Wink

# 23
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 711
Някой правил ли е карамелизирана захар в микровълнова. Аз отдавна правя ориза само там, та ще експериментирам и с тази рецепта, въпреки че не обичам мляко с ориз, но пък любимият е луд по него.

# 24
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Цитат на: logo5ka
Някой правил ли е карамелизирана захар в микровълнова. Аз отдавна правя ориза само там, та ще експериментирам и с тази рецепта, въпреки че не обичам мляко с ориз, но пък любимият е луд по него.

Млякото с ориз ли правиш в МВ или по принцип ориза? Аз пробвах веднъж, ама ми изкипя, а и стана за същото време, както на котлона и се отказах. Но може и да не съм уцелила някаква тънкост де.

# 25
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 711
До сега мляко с ориз не съм правила в живота си, но ориза в МВ печка става супер. Правя го в дълбока стъклена купа или йена глас, без да похлупвам. Ето рецепта:ориз със зеленчуци

# 26
  • София
  • Мнения: 3 328
И аз направих мляко с ориз по тази рецепта - много сполучливо стана! Правих го с перлен ориз, объл, не бланширан, че много тропа иначе Twisted Evil Предварително сварих 1 ч. ч. ориз в 3 ч. ч. вода, докато оризът хубаво се развари, после добавих към него 1 л прясно мляко и 2 ч. ч. вода, оставих да кипне, като не забравях да бъркам, а когато това стана, карамелизирах 1 и 1/2 ч. ч. захар /може и по-малко/, даже не я изчаках напълно да карамелизира, че много ми се спеше, и бавничко я добавих към млякото с ориза. Много внимателно, защото и в тази последователност - захарта към млякото, а не обратното, се опита да кипи. Мина без поражения, слава Богу. Добавих 2 пак. ванилия и разсипах по чаши. Канела добавям преди поднасянето по желание на консуматорите Laughing

Общи условия

Активация на акаунт