родопски клин

  • 7 440
  • 38
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
времето захладя и аз се присетих за тази вкусотия  Flutter

         

родопски клин

за тестото:

1.ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет

омесва се меко тесто и се оставя да отлежи 30 минути, покрито с влажна кърпа

пълнеж:

1 к.ч. ориз
200 гр. сирене
2 яйца
2 стръка праз (в оригиналната рецепта е без, но на мен така ми харесва повече. ако не слагате, се увеличават другите продукти)

оризът се сварява, празът се реже на колелца и се задушава в олио с малко сол, добавя се ориза. охлажда се и се слагат яйцата и натрошеното сирене.подправя се с чубрица

тестото се разделя на 2, като едната част е по-малка.
разтеглят се 2 кори. долната трябва да излиза от съда.
слага се голямата кора, разстила се плънката, слага се втората, по-малка кора и се загръща с краищата на по-голямата кора.
пържи се на среден огън с малко мазнина.
при обръщането се ползва чиния или дъска.

добър апетит!

# 1
  • Мнения: 1 283
Да си жива и здрава.Много я обичам
тази баница. Правила съм я с готови кори,не можа да точа.
Е не съм се пробвала. Whistling

# 2
  • Atlanta
  • Мнения: 206
Браво, изглежда невероятно   bouquet Майсторка си! Като човек изял стотици клинове /с баба главен готвач най-вече  Simple Smile/ да ви споделя още два любими варианта -
1. на мястото на праз опитайте със спанак - клинът със спанак и ориз си е просто класика
2. на мястото на сварения ориз сложете сварено начупено фиде от тънкото - така става най-финия клин, които сте яли и е страхотно вкусен.
И не е задължително да се пържи - може да се опече във фурна.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 816
Никога не съм хапвала такова нещо, но съвсем скоро ще го направя. Изглежда вкусно, благодаря за рецептата.  bouquet

# 4
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 687
Това го опитвах в един ресторант и ми хареса. Благодаря за рецептата   bouquet

# 5
  • Мнения: 3 622
Хапвала съм го в Родопите, но не знаех как точно се приготвя.
Благодаря за рецептата   bouquet

# 6
  • Мнения: 105
Много обичам, благодаря за рецептата  Flutter

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
радвам се, че ви харесва...

Да си жива и здрава.Много я обичам
тази баница. Правила съм я с готови кори,не можа да точа.
Е не съм се пробвала. Whistling

и аз не ги точих. от оцета прави тестото еластично, направих питчици и после ги разтеглих. стана много бързо Peace

И не е задължително да се пържи - може да се опече във фурна.


аз писах, че това не е оригиналната плънка, но аз си го правя с каквото ми се яде. Peace
доколкото знам оригиналният клин се пече върху печката и за мен пърженето е най-близо до това печене.
поне на село така го правят Flutter

# 8
  • Мнения: 393
Много апетитно изглежда, а ми се струва че не е и много трудно за приготвяне, събота и неделя ще се пробва  Peace

# 9
  • Мнения: X
Ot tuk: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=5511.msg76205#msg76205

Плънки за родопски клин :

1. Класическата плънка за клин
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
3 чаши полу-ссварен ориз
3 яйца
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен и черен пипер.

2. Плънка за клин с ´биле´ (така казват бабите ми)
3-4 чаши нарязана на средно зеления (спанак е най-добре, става и с лапад, киселец, зелен лук)
1-2 чаши полу-сварен ориз
3 яйца
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен и черен пипер.

3. Плънка за клин с фиде
3 чаши полу-сварено фиде
3 яйца
1 чаша извара (безсолно и не много мазно краве сирене)
бучка разтопено масло (около половин пакетче)
сол, малко червен и черен пипер.

4. Плънка за клин с яйца
3-4 яйца
1 чаша сирене
малко сода за хлжаб
2 супени лъжици брашно

5. Плънка за клин-тиквеник
3 чаши нарязана на ситни кубчета тиква
половин чаша олио
половин чаша захар
канела
може и орехи

Та значи - продуктите от избраната плънка се объркват заедно.
Намазва се обилно тавата с мазнина, слага се дебела кора за баница или 2-3 тънки кори, после плънка дебела около 1 пръст, и после още една дебела кора.
Пече се както пататника - на котлон, и после се обръща от другата страна.
На клина майсторлъка му е в дебелината - трябва да е тънък около 1 пръст. Докато пататника може и да е по-дебеличък. Като се изпече клина, докато е топъл се намазва с малко масло.

# 10
  • Мнения: 2 591
доколкото знам оригиналният клин се пече върху печката и за мен пърженето е най-близо до това печене.
поне на село така го правят Flutter

и в нашето село  Peace ама то нали е до вашето  Mr. Green баба му слага и нещо зелено - спанак, лапад или каквото има там и става божествено Peace пече го на тава върху котлона или печката, после обръща и пече и от другата страна - слага доста мазнина и всъщност май наистина почти се пържи newsm78

аз никога не съм го приготвяла сама (друго си е от ръцете на баба)

# 11
  • Мнения: 6 017
Никога не съм яла подобно нещо...невероятно изглежда на снимката, ще си запиша рецептата непременно...Благодаря   bouquet

# 12
  • Мнения: 1 818
Чувала съм за неповторимият вкус на това ястие...Благодаря за рецептата,asyalein   bouquet

# 13
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 687
Браво, изглежда невероятно   bouquet Майсторка си! Като човек изял стотици клинове /с баба главен готвач най-вече  Simple Smile/ да ви споделя още два любими варианта -
1. на мястото на праз опитайте със спанак - клинът със спанак и ориз си е просто класика
2. на мястото на сварения ориз сложете сварено начупено фиде от тънкото - така става най-финия клин, които сте яли и е страхотно вкусен.
И не е задължително да се пържи - може да се опече във фурна.

И аз точно това си мислех, дали не може да се опече във фурната, че иначе при обръщането задължително ще направя беля  Mr. Green

# 14
  • Мнения: 1 283
Asyalein smile3501 newsm51 newsm10
Днес от твоите писания едно кило лиги изгълтах.Току що си купих домашни точени кори.Вътре са три броя,а пък за клина нали трябват 2.Та за това си взех 2пакета да не ми артиса едната Whistling
Може още тази вечер да го спретна

# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Asyalein smile3501 newsm51 newsm10
Днес от твоите писания едно кило лиги изгълтах.Току що си купих домашни точени кори.Вътре са три броя,а пък за клина нали трябват 2.Та за това си взех 2пакета да не ми артиса едната Whistling
Може още тази вечер да го спретна

 Joy надявам се да ти хареса, изпробвай и другите написани плънки...

става и с тиква, т.е. със сладки плънки.
и не забравяй маслото, придава неповторим аромат....

# 16
  • Мнения: 2 199
Браво, изглежда невероятно   bouquet Майсторка си! Като човек изял стотици клинове /с баба главен готвач най-вече  Simple Smile/ да ви споделя още два любими варианта -
1. на мястото на праз опитайте със спанак - клинът със спанак и ориз си е просто класика
2. на мястото на сварения ориз сложете сварено начупено фиде от тънкото - така става най-финия клин, които сте яли и е страхотно вкусен.
И не е задължително да се пържи - може да се опече във фурна.


аз обичам със спанак или с лапад  Party
на село баба ми го пече върху сач или зимата върху печка, играчка си е седиш до печката ... топло... пазиш го да не загори , но си е вкусно  Peace

 Hug

# 17
  • Мнения: 2 591
май ще взема и аз да го направя тези дни, ще се престраша демек, но знам, че няма да е като на баба Mr. Green

# 18
  • Мнения: 376
За първи път ядох тази вкусотия в с. Момчиловци. След това се разтърсих из готварските книги, защото много ми се искаше да направя и намерих в една малка книжка рецептата. Само че аз го правих с готови кори и без праз, с ориз, сирене и яйца и пак стана супер вкусотия...И го пекох във фурна като традиционна баница, гарантирам успеха  eat

# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
А аз пък съм яла родопски клин с плънка от сварени картофи, сирене и чубрица. И май имаше и ситно нарязан лук. Тогава това ми се видя най-странното нещо, което съм опитвала - баница с картофи. Но пък страшно много ми хареса. И няколко пъти съм го правила в къщи.

# 20
  • Мнения: 149
никога не съм яла подобно нещо. със сигурност ще опитам.
изглажда много вкусно.

# 21
  • Мнения: 376
А аз пък съм яла родопски клин с плънка от сварени картофи, сирене и чубрица. И май имаше и ситно нарязан лук. Тогава това ми се видя най-странното нещо, което съм опитвала - баница с картофи. Но пък страшно много ми хареса. И няколко пъти съм го правила в къщи.

В с. Момчиловци съм яла такова ястие от картофи, но се казва пататник - също традиционно родопско ястие   bouquet

# 22
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
Време е мамето пак да замеси един - отдавна не го е правила. Аз така и не съм се научила да меся и да точа. Но пък го хапвам с голямо удоволствие.

# 23
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
А аз пък съм яла родопски клин с плънка от сварени картофи, сирене и чубрица. И май имаше и ситно нарязан лук. Тогава това ми се видя най-странното нещо, което съм опитвала - баница с картофи. Но пък страшно много ми хареса. И няколко пъти съм го правила в къщи.

В с. Момчиловци съм яла такова ястие от картофи, но се казва пататник - също традиционно родопско ястие   bouquet

А пък за мен пататникът е настъргани картофи, които се размесват с черен пипер и чубрица, запържва се лук в тиган, отгоре се слагат настърганите картофи, като се натъпкват много добре и като се изпържи от долната страна, по-точно - като се запече, се обръща в чиния и се връща пак в тигана от другата страна - да се запече и от там. Невероятно вкусно!.

# 24
  • Мнения: 376
А аз пък съм яла родопски клин с плънка от сварени картофи, сирене и чубрица. И май имаше и ситно нарязан лук. Тогава това ми се видя най-странното нещо, което съм опитвала - баница с картофи. Но пък страшно много ми хареса. И няколко пъти съм го правила в къщи.

В с. Момчиловци съм яла такова ястие от картофи, но се казва пататник - също традиционно родопско ястие   bouquet

А пък за мен пататникът е настъргани картофи, които се размесват с черен пипер и чубрица, запържва се лук в тиган, отгоре се слагат настърганите картофи, като се натъпкват много добре и като се изпържи от долната страна, по-точно - като се запече, се обръща в чиния и се връща пак в тигана от другата страна - да се запече и от там. Невероятно вкусно!.

Ами незнам дали беше печено или пържено, сервирано в чинията е парче от целия пататник и имаше вид като на огретен, но от настъргани картофи. Питахме за рецептата, но не ни я казаха  Party

# 25
  • Мнения: 5 475
Хапвала съм го в Родопите, благодаря за рецептата   bouquet

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
пататник се прави и с кори и без кори. има го и в двата варианта.

без кори ми е по-вкусен, но всеки си има предпочитания...

# 27
  • Мнения: 1 951
И аз не бях чувала и не съм опитвала, но звучи много вкусно и ще пробвам. Само не разбрах от количеството което е дадено за тестото един ли се прави ли се разделя на няколко части?

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
И аз не бях чувала и не съм опитвала, но звучи много вкусно и ще пробвам. Само не разбрах от количеството което е дадено за тестото един ли се прави ли се разделя на няколко части?

току що се натъпках с един. пълнежът бше спанак, булгур и моцарела....ммммм

та Марински тестото е за 1 клин. пържа го в съд с диаметър 28см.
те корите не трябва да са тънки като фините. стават по-дебели, но после са по-вкусни.

ние го ядем на 2 пъти, т.е. излизат 4 порции. но зависи колко сте ящни и каква плънка си сложила.
добър апетит

# 29
  • Мнения: 1 951
Мерси  Grinning
и още нещо - това на снимката уок ли е или така ми се  струва? Ако не е, как мислиш, дали би станало в него, защото май иначе нямам подходящ съд  newsm78
 

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мерси  Grinning
и още нещо - това на снимката уок ли е или така ми се  струва? Ако не е, как мислиш, дали би станало в него, защото май иначе нямам подходящ съд  newsm78
 

не е wok, а ми е нещо между тиган и теджера. де да знам как да ти го обясня. хем е за котлона, хем и за фурна става....
wok-ът има малко дъно и няма как да стане.съдът трябва да е широк и разлат....

можеш да го направиш в тефлонов тиган или в тавичка.ако имаш сач и на него става.
обръщането става с помощта на дъска за рязане или голяма чиния. с нея си помагаш, иначе ще се разчупи.

# 31
  • Мнения: 1 951
wok-ът има малко дъно и няма как да стане.съдът трябва да е широк и разлат....
 

Да, права си, ще трябва да помисля за съд.

# 32
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аз пък все си мислех, че клина е баница с картофи или ориз и праз  ooooh! каква дива заблуда, то по-скоро палачинка  ooooh! . Изглежда ми сложно обаче, може да я направя с готови кори  Whistling

# 33
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ако нямаш подходящ съд за котлона, можеш да пробваш да изпечеш клина.
не съм пробвала, предполагам, че отгоре ще стане по-твърд.

намажи го отгоре с масло и завии с алу-филио.

друго не се сещам....успех

Камамбер - точно баница си е. каква палачинка  hahaha
просто оригиналния клин се пече върху печка с дърва и въглища и съответно сега го приготвям на котлона.

незнам как ти хрумна, че е палачинка, след като се точат 2 кори.

# 34
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Камамбер - точно баница си е. каква палачинка  hahaha
просто оригиналния клин се пече върху печка с дърва и въглища и съответно сега го приготвям на котлона.

незнам как ти хрумна, че е палачинка, след като се точат 2 кори.
Ами и аз незнам  Blush, ама не ми прилича на баница, нищо че е с кори, по-скоро на палчинка от точени кори с плънка, или дори по-скоро на калцоне, абе не е баница това  newsm78

# 35
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
някой по-напред беше споменал с какви готови кори става. погледни...

няма нищо общо с калцоне или палачинка.

# 36
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 226
Много добре изглежда , ще го пробвам скоро   bouquet

# 37
  • Мнения: 157
Досега само бях чувала за този клин, радвам се, че си написала изпробвана рецепта. Мерси.

# 38
  • Мнения: 483
Това ще е вечерята днес, дано го направя както трябва че ще ме е яд Mr. Green
Плънката ще е праз, ориз, яйца, сирене...

Много мерси за рецептата, яла съм същото само без ориз Hug

Общи условия

Активация на акаунт