странни сладка

  • 5 382
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 386
купих от гърция две невероятно странни (и вкусни) сладка - едното беше от малки зелени горчиви лимончета, а другото (седнала ли си?) от малки патладжанчета  Laughing
някакви идеи как се прави второто?

# 1
  • Мнения: 3 622
Интересно и странно наистина  newsm78
И как са на вкус?

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 686
    Точно от там си купих моето сладко от цели малки мандаринки-необелени и сладкото е превъзходно на вкус. Момичето, което ми го продаде беше софиянка  работеща там, предложи ми да ми изпрати рецептата по e-mail, но така и не го получих, хем тя предложи.....   Hug

Момичето подхвърли, че както били цели и узрели, се измивали много добре, после се остъргвали съвсем леко с ножче, но без да се бели кората, слагали се в гореща вода да врат 5 мин., водата се изхвърляла. Процедурата се повтаряла няколко пъти за да се махне горчивината на кората и чак тогава се правело сладкото......

Повече не знам! Сладкото е изключително красиво за гледане, много вкусно и много оригинално.

   За това, започнах да моля момичетата от форума, които знаят гръцки или живеят в Гърция да ми изнамерят от някъде рецептата.

Снимай твоите сладка моля те да ги видим как изглеждат.
Ето и снимка/лошо качество/:



В Гърция се продават невероятни сладка от "невероятни неща", а само да видите трушиите им....малееее произведения на изкуството в оригинални шишенца и бурканчета.

# 3
  • Мнения: 279
nadezda,ето рецептата за сладко от малки патладжани от една моя готварска книга,но да знаеш,че не съм я пробвала и не знам какво ще се получи.
20 малки/с големината на орех/патладжана
1кг захар
2-3стръка индрише
1ч.л.лимонтузу
Патладжанчетата се почистват от листата и дръжките без да се белят,измиват се и се надупчват с вилица.Заливат се с 2л.студена вода и cе загряват.Щом поврят 2-3 мин.водата се изхвърля и се заливат със същото количество студена вода.Това се повтаря 3 пъти,след което се оставят да врят докато омекнат.Накрая се обливат със студена вода и се оставят да се изцедят.
  Сварява се сироп от 1кг захар и 1л. вода/капка от сиропа капната в чиния трябва да не се разлива/.
Патладжаните се поставят в сиропа без да се допират и сладкото се вари на слаб огън докато плодчетата станат прозрачни и се постигне необходимата гъстота.Не се разбърква!
Оставя се 30мин. да престои кипва се отноворприбавя се 1ч.л.лимонтузурразбърква се внимателно и се вари още 2-3мин.Като се свали от огъня се слага индришето и се насипва в буркани.

# 4
  • Мнения: 6 017
Сладко от патладжанчета  #Crazy

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Сладко от патладжани

30-40 дребни патладжана
1кг захар
бадеми (без люспата)
карамфил
сока на 5 лимона
2с.л. мед

Патладжаните се почистват от дръжките и се обелват внимателно. Набождат се с нож на две места. Веднага се слагат във вода със сока на 4 лимона, за да не почернеят. Слага се тенджера с вода, като заври се слагат патладжаните. Когато поомекнат се вадят с решетъчна лъжица и се слагат в студена вода за няколко минути, след което се вадят и се оставят да се изцедят хубаво.
На местата където ги прободохте се слага по един бадем, а отгоре (на мястото на дръжката) по един карамфил.
В тенджера слагате 2 чаши вода и захарта. Оставя се да заври, като започне леко да се сгъстява сиропа, се слагат патладжаните. Вари се до готовност на сиропа. На края се слага сока от последния лимон и меда. Изчаква се минута-две и се сваля от огъня.
Насипва се в буркани като изстине.


Намерих няколко рецепти за това сладко. На всякъде бяха еднакви, с една разлика, в някои области се слага вместо карамфил, канела в сиропа. Още една подробност, в Гърция за сладката се използва сок от лимон, никога лимонтозу.

# 6
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Прави се и още едно странно сладко- от маслини Wink



Не ме питайте за рецепта, не знам, но съм го виждала в магазин.

# 7
  • Мнения: 25 624
Сладко от патладжанчета  #Crazy

Защо не?
Не си ли яла сладко от зелени доматчета? Предполагам, че рецептата е същата.
А сладко от зелени смокини?  Laughing

# 8
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
А мармалад от узрели домати яли ли сте?Ето една рецепта:
10 кг смлени домати без семки
2 кг захар
1/2 кг бонбони лукчета(само че съм яла такъв мармалад като дете,правен с едновремешните лукчета)
3 кутии ситно нарязан локум
ванилия или индрише за миризма
Всичко се вари заедно до желаната гъстота.

# 9
  • Мнения: 386
благодаря за рецептите.
сега ще отида в гугъл да търся магазини на сортови семена и на пролет ще се пробвам...   
сладкото не мога да го снимам   Sad
изядохме го  Embarassed
а вкусът - като на сладко от малки патладжанчета  Grinning сериозно, ако не знаех какъв е материалът не бих могла да предположа. доста са месести и тлъсти, ама в добрия смисъл - половин хапка те наяжда. ако можеш да се спреш.
ще пробвам мармалада от домати също
май си падам перверзна  Joy

# 10
  • Мнения: 2 199
Мармалад от хамсия съм яла  Mr. Green
рецепта няма да кажа  Crossing Arms

# 11
  • Мнения: 6 017
Мармалад от хамсия съм яла  Mr. Green
Какво е това?

# 12
  • Мнения: 6 017
Това по скоро ми прилича на сладко от смокини, колко си приличат само....

Последна редакция: чт, 13 сеп 2007, 15:24 от SlaDk0_i_SoLeNo

# 13
  • Стара Загора
  • Мнения: 184

Как ще ти прилича на мармалад, като той е смлян? Прилича си на сладко.

# 14
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Яла съм сладко от шипки - не мармалад, а сладко. Точна рецепта не си спомням, но помня, че майка ми прави един път, след като го опитахме на гости на нейна приетялка. Шипките се нарязват на половинки по дължина, изчистват се много хубаво от семките и мъхчетата, после мисля, че се слагаха да кипнат, водата се хвърляше, и така 2-3 пъти, като последния път не си спомням дали се вареше отделно сироп и шипките се добавяха на края или пък се слагаше захарта при шипките да врат заедно. Помня само, че беше много вкусно и интересно - леко киселеше.

# 15
  • London, baby
  • Мнения: 800
Майка ми прави много вкусно сладко от зелени смокини, това е най-готиното сладко. Много искам да отида в Гърция и да си накупя цял ван със сладка. Много обичам и бяло сладко мм  Heart Eyes Crazy

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Пускам рецепта, която не е моя но я намерих в нет-а и е изпробвана, от момичето, което я е пуснало. Ето я + отзива за нея:

Звучи необичайно, но е страшно вкусно и ви гарантирам, че ще смаете всички с него.


Арабско сладко от ПАТЛАДЖАНЧЕТА


1кг малки патладжани /най-добре от продълговатите/
1с.л.сол
1кг захар
сока от 3 лимона
настъргана кора от 1 лимон, 1ч.л. настърган джинджифил, 12 зърна карамфил, 2 пръчици канела

Дръжките на патладжаните се скъсяват, а листенцата се откъсват. Патладжаните се надупчват нагъсто с клечка за зъби, слагат се в купа, посоляват се и се оставят за една нощ в хладилника. На другия ден се измиват много хубаво от солта със студена вода. Пускат за 5мин. във вряща вода и се отцеждат. Захарта и лим.сок се кипват и се отпенват. Добавят се подправките и всичко ври още 5мин.
Патладжаните се пускат внимателно в сиропа и се варят на слаб огън ок.2 часа, докато попият половината сироп. Много внимателно се вадят с решетеста лъжица, за да не се разкъсат, слагат се в буркани и се заливат с горещия сироп.

Сладкото може да се яде веднага след като изстине, но е по-вкусно като престои.

Последна редакция: чт, 13 сеп 2007, 17:25 от sylya

# 17
  • Пловдив
  • Мнения: 686
И още 1 рецепта:


СЛАДКО  от  ЗЕЛЕНИ  ОРЕХЧЕТА


На 1 кг захар се предвиждат 80-85 дребни орехчета.
Орехчетата се обелват (с ръкавици, че няма измиване от кафявата боя) до бялата им част и се накисват във вода, подкиселена с 2-3 лъжички оцет. Кипват се в 2-3 води, за да поомекнат и се извлече горчивината им. След всяко изваряване се заливат със студена вода. Отцеждат се добре и във всяко орехче по желание се поставя парченце портокалова или лимонова коричка, предварително полусварена. Така приготвените орехчета се пускат в сироп (1 кг захар с 400-500 мл вода) и се варят на слаб огън в широка тенджера, докато сиропът се сгъсти толкова, колкото според вас е необходимо. 3-4 мин преди да се свали сладкото от огъня, към него се прибавя 1 чаена лъжичка (8 г) лимонена киселина.

Рецептата е на Пенка Чолчева

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 686


Сладко от  ПОРТОКАЛИ / ЛИМОНИ

    * 550 г портокали или лимони
    * 1 кг захар
    * 1 ч.л. (5 г) винена киселина
    * 1 л вода

Кората се остъргва със ситната част със ситно ренде. Плодовете се набождат с дебела игла на няколко места. Изваряват се в 3-4 води за по 4-5 минути. След всяко сваряване се поставят в студена вода. От захарта и водата се приготвя полусгъстен захарен сироп. Изстиналите плодове се нарязват на парчета и се поставят в сиропа. Сладкото се вари до сваряеване на плода и сгъстяване на сиропа. Прибавя се разтворената в гореща вода винена киселина и варенето продължава още 2-3 минути. Свареното сладко се оставя да престои 5-6 часа в разлат съд, след което се изсипва в буркани.

# 19
  • Пловдив
  • Мнения: 686


СЛАДКО  от  ПОРТОКАЛОВИ  КОРИЧКИ




Тази рецепта я знам от моята майка.Става много вкусно и ароматно сладко. Беля портокалите на ивици настъргвам ги(като настърганото от корите прибирам в бурканче с няколко лъжички захар. Получава се много ароматна есенция. Съхранява се в хладилник дълго време.)След настъргването навивам ги на охлювчета и започвам да ги нанизвам на конец .Правя ги като герданчета. Слагам ги във вода да поврат като сменям водата 3 или 4 пъти.Ако корите са около килограм към литър вода добавям килограм захар и згъстявам до получаването на сироп. Към края на варенето пускам вътре и коричките , които съм извадила от конеца. Така и те врат 10 минути добавям малко и лимонена киселина.

Добър апетит

# 20
  • София
  • Мнения: 3 816
Ммм...сладко от зелени доматчета много обичам, но не знам как се прави. Hug

# 21
  • Мнения: 2 199

риба подобна на цаца

# 22
  • Мнения: 444
Мармалад от риба ли  Sick 
Сладко ли е , какъв вкус има  newsm78

# 23
  • Мнения: 2 199
не е лошо на вкус...
не мога да го сравня с нещо  Crazy
ами има и мармалад има и сладко от цели...  Tired

# 24
  • London, baby
  • Мнения: 800
Много обичам риба, ама да е на сладко ми звучи налудничево  Sick Joy

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 686

Сладко  от  ЗЕЛЕНИ ДОМАТЧЕТА


ПРОДУКТИ:
60-70 бр. зелени доматчета, 1 кг захар
300 г вода, 1 и 1/2 ч.л. лимонтузу, 2-3 листа индрише.

Отрежете доматчетата по малко откъм дръжките и изчистете семето им с игла. Изварете ги в 3 води за по 5-6 минути, като в първата вода сложете син камък колкото зърно, за да се запази цветът им. След като се изварят, изплакнете ги в студена вода, обелете ги и ги наредете върху дебела кърпа да се отцедят. Направете сироп от захарта и водата и го сложете на огъня да заври. Пуснете зелените доматчета в сиропа и ги варете, докато течността се сгъсти. 4-5 мин преди да снемете сладкото от огъня, сложете лимонтузуто и листата индрише. Насипете сладкото в сухи, затоплени буркани.


Сладко от зелени доматчета.

1кг. зелени доматчета
1 кг. захар
2ч.ч. вода
2ч.л. лимонтозу
2-3 п. ванилия
Доматчетата се измиват и се отрязват леко откъм дръжките. Пускат се в гореща вода, 3-4 пъти, след което се охлаждат /излиза им горчилката/. След това се вари сироп от водата и захарта и в него се пускат обелените доматчета. Вари се до готовност и накрая се слагат лимонтозуто и ванилията.
Прилича малко на сладко от смокини на вкус. Успех!

Последна редакция: пт, 14 сеп 2007, 10:27 от sylya

# 26
  • София
  • Мнения: 3 816
sylya , благодаря ти за рецептите!  bouquet

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 686

Розов мед (Съдържа пчелен мед и розови листенца. Приготвя се от много години в домашни и промишлени условия. Изключително здравословен.) Може да се опита: с. Кънчево (екологично чист продукт)
Знае ли някой как се прави?

Ето още 1 рецепта за бяло сладко. Яла съм го преди години, но не съм го правила в домашни условия.

БЯЛО СЛАДКО


ПРОДУКТИ:
Захар 1,5 кг, глюкоза 400 г
вода 500 мл, локумена есенция 3 капки.

Захарта се залива с водата и се вари на силен огън 10 минути, след което се прибавя глюкозата и варенето продължава до сгъстяването на сиропа. Изсипва се в тавичка, ароматизира се с есенцията и се охлажда до 40°С. След това се бърка непрекъснато на една страна, докато побелее и се сгъсти като тесто.

# 28
  • Пловдив
  • Мнения: 686


Сладко  от  ЦЕЛИ КРУШИ


 1 кг дребни круши, 1 кг захар, сокът от 2 лимона, 2 ванилии.

Обелете крушите и ги резнете леко накръст откъм широката част. Внимателно изчистете семките на крушите от вътрешността, но без да разцепвате плода. Почистените круши поставете във вода с лимоновия сок за 3 часа. Излейте водата, сипете към крушите 1 ч. ч. нова вода и ги сварете на котлона, заедно със захарта, докато сладкото се сгъсти. Малко преди да свалите сладкото от огъня, сипете ванилиите. Насипете сладкото в големи буркани.

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Момичета, аз обаче ще пробвам да направя тази година изпитаната рецепта за сладкото от малки патладжанчета.


Или ще смая народа с него, или ще ме изхвърлят от вкъщи заради суматите експерименти дето правя в кухнята!

# 30
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Мармалад от риба ли  Sick 
Сладко ли е , какъв вкус има  newsm78

Не се ли усетихте , че ви бъзикат тука бе хора . Направо ще падна с вас от смях . 

# 31
  • Мнения: 1 986
В един софийски ресторант предлагат Тортата на баба с топинг сладко от чесън. мнооого е вкусно, но не зная как се прави. Не си падам по сладката. Мама преди години правеше много и страхотни и поради изобилието, никога не са ме привличали, но от чесън със сигурно ще си приготвя.

# 32
  • Мнения: 2 199
Мармалад от риба ли  Sick 
Сладко ли е , какъв вкус има  newsm78

Не се ли усетихте , че ви бъзикат тука бе хора . Направо ще падна с вас от смях . 

Ами да бъзикам ги,  Mr. Green Mr. Green Mr. Green и те ми вярват
 Mr. Green Mr. Green Mr. Green

а за тези които не вярват от тази риба в северна Турция правят и баклава и сладко и туршия слагат + 1000 др начини на готвене има с тази риба

http://www.kolikler.com/liste/cevap/12250/balik
http://www.itusozluk.com/goster.php?t=hamsi+re%E7eli
ето и линк някой независим да превежда
и странно защо да лъжа  Tired

 smile3557
....

# 33

Общи условия

Активация на акаунт